Jos todentaja on merkinnyt todentamisraporttiinsa puutteita, virheitä tai väärintulkintoja ja/tai parannusehdotuksia, laadi parannusraportti. Raportti on jätettävä Energiavirastolle FINETS-järjestelmän lomakkeen kautta 30.6. mennessä.
Jos kuitenkin olet korjannut kaikki sääntöjenvastaisuudet, toteuttanut suositellut parannukset ja toimittanut tarvittaessa tarkkailusuunnitelman muutoksen Energiavirastolle hyväksyttäväksi ennen 30.6., ei parannusraporttia tule jättää. Siinä tapauksessa ilmoita Energiavirastolle, että kaikki edellä mainitut toimet on tehty. Tee ilmoitus 30.6. mennessä ensisijaisesti sähköpostilla osoitteeseen [email protected], tai toissijaisesti postitse osoitteeseen Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki.
Päästökauppakauden vaihtumisen vuoksi kaikkien päästökauppalaitosten päästöluvat ja päästöjen tarkkailusuunnitelmat tulee tarkistaa vastaamaan uuden kauden vaatimuksia. Hae päästöluvan muutosta ja tarkkailusuunnitelman hyväksymistä uuden FINETS-järjestelmän kautta 31.12.2020 mennessä.
Hae uudelle laitokselle päästölupaa ja tarkkailusuunnitelman hyväksymistä vähintään 6 kuukautta ennen laitoksen toiminnan suunniteltua aloittamista. Toiminnalla tarkoitetaan myös laitoksen koekäyttöä. Ota yhteyttä Energiavirastoon sähköpostitse ([email protected]) päästöluvan ja päästöjen tarkkailusuunnitelman hyväksynnän hakemista varten. Energiavirasto luo laitoskohtaisen hakemuslomakkeen FINETS-järjestelmään.
Ohjeet
Syksyn 2020 webinaarien materiaalit
Epävarmuustarkastelu:
Kohtuuttomat kustannukset:
Euroopan komission ohjeet (koskevat kautta 2013-2020, päivitetään myöhemmin):
Jätä todennettu päästöselvitys edellisen vuoden päästöistä FINETS-järjestelmässä 31.3. mennessä.
Päästöselvityslomake on täytettävissä 1.1.–31.3.
Kun olet täyttänyt päästöselvityslomakkeen, lähetä se todentajalle FINETS-järjestelmän kautta. Tarvittaessa todentaja pyytää täydentämään tai korjaamaan päästöselvitystä. Todentaja tekee päästöselvitystä koskevan todentamisraportin, jonka hyväksyt kuittaamalla. Todentamisraporttiin saa vaatia oikaisua kirjallisesti todentajalta 30 päivän kuluessa tiedoksisaannista (Ohje muutoksenhakuun on todentamisraportin liitteenä).
FINETS-järjestelmässä:
- Täytä päästöselvityslomake. Voit aloittaa päästöselvityksen täyttämisen 1.1.
- Jätä täytetty päästöselvitys todentajalle.
- Tarvittaessa täydennä päästöselvitystä todentajan pyynnöstä.
- Hyväksy todentamisraportti kuittaamalla se viimeistään 31.3. Näin jätät todennetun päästöselvityksen Energiavirastoon.
Energiavirasto tarkistaa todennetut päästöselvitykset. Jos päästöselvityksessä havaitaan puutteita tai epäselvyyksiä, lähetetään toiminnanharjoittajalle selvityspyyntö tehdyistä havainnoista. Jos Energiavirasto päätyy selvityksen perusteella siihen, että päästöselvityksessä ilmoitetussa päästömäärässä on virhe, annetaan asiasta erillinen päätös.
Energiaviraston ohjeet:
Ohje: Päästökertoimen laskenta (pdf)
Ohje: Määrittämisohje painotetuille laskentakertoimille (excel)
Preemion mukaisen tuen maksatusta haetaan alla olevalla lomakkeella. Mikäli sähkön tuottaja ei sähkön markkinahinnasta johtuen ole oikeutettu preemion mukaiseen tukeen, sen on silti toimitettava Energiavirastolle tariffijaksokohtainen tuotanto alla olevalla lomakkeella. Lomakkeesta löytyy lisäohjeita sen täyttämiseksi. Lomakkeen lisätieto -kohtaan tulee kirjata, jos lomake sisältää salassa pidettäviä tietoja.
Lomakkeen tuotantoselvitys tulee aina olla todentajan varmentama. Todentajan varmennukseen löytyy alta oma lomake (liite 1). Lisäohjeita todentajan varmennuksen tekemiseen löytyy suoraan todentajan lomakkeelta sekä Energiaviraston todentajaohjeesta.
Sähkön tuottajan tulee toimittaa maksatushakemus tai tuotantoilmoitus liitteineen Energiavirastoon kahden kuukauden kuluessa tariffijakson päättymisestä.
Maksatushakemus- tai tuotantoilmoituslomake.word
Liite 1. Preemiojärjestelmään hyväksytyn voimalaitoksen tuotantoselvityksen varmennus.word
Sähkön tuottajan valtakirja.word
Tarjouskilpailu 2020
Maksatushakemus jätetään Energiavirastoon lomakkeella. Toimita hakemus tuen maksamista varten liitteineen Energiavirastolle kahden kuukauden kuluessa siitä, kun hankkeen mukaiset latauspisteet tai kaasun tankkauspisteet tulee tukipäätöksen mukaan olla otettu käyttöön. Hae maksatusta lokakuun 2020 kilpailutuksessa hyväksyttyjen hankkeiden osalta alla löytyvällä Excel-lomakkeella. Maksatushakemuksen tarkemmat täyttöohjeet löytyvät lomakkeelta sekä erillisestä ohjeesta (Infrastruktuurituen maksatusohje 2020).
Infrastruktuurituen maksatusohje FI 2020 (pdf)
Infrastruktuurituen maksatusohje SV 2020 (pdf)
Tarjouskilpailu 2019
Maksatushakemus jätetään Energiavirastoon lomakkeella. Toimita hakemus tuen maksamista varten liitteineen Energiavirastolle neljän kuukauden kuluessa siitä, kun hankkeen mukaiset kaasutankkausasemat tai latausjärjestelmät tulee tukipäätöksen mukaan olla otettu käyttöön. Hae maksatusta syyskuun 2019 kilpailutuksessa hyväksyttyjen hankkeiden osalta alla löytyvällä Excel-lomakkeella. Maksatushakemuksen tarkemmat täyttöohjeet löytyvät lomakkeelta sekä erillisestä ohjeesta (Infrastruktuurituen maksatusohje 2019).
Sähköntuottaja, jonka hallinnassa on tuulivoimala Perämeren tuulivoima-alueella, on velvollinen maksamaan tuulivoimamaksun (ns. tutkakompensaatiomaksu). Energiavirasto perii tuulivoimamaksut sähköntuottajilta.
Tee ilmoitus Energiavirastolle ennen tuulivoimalan kaupalliseen käyttöön ottamista. Ilmoituksen tulee sisältää tiedot tuulivoimalan turbiinien määrästä.
Ilmoituksen voi tehdä Energiavirastolle vapaamuotoisesti, esimerkiksi sähköpostiviestillä osoitteeseen [email protected]
Tarkempia ohjeita tuulivoimamaksun maksamisesta löytyy Energiaviraston kotisivuilta täältä.
Tilinomistaja voi pyytää Energiavirastolta tilisiirron keskeyttämistä viimeistään kaksi tuntia ennen tilisiirtoviiveen päättymistä, jos se epäilee, että kyseinen siirto on käynnistetty vilpillisesti. Tätä varten Energiavirasto päivystää arkipäivisin klo 10 - 17 Suomen aikaa, lukuun ottamatta kansallisia juhlapyhiä.
Toimi näin, jos epäilet että tililtänne on tehty vilpillinen tilisiirto:
- Ota välittömästi yhteyttä Energiaviraston päivystäjään:
- sähköposti: [email protected]
- puhelin: 029 5050 018
- Energiaviraston päivystäjä keskeyttää tilisiirron.
- Ilmoita epäillystä petoksesta välittömästi poliisille.
- Toimita poliisille tehty ilmoitus 7 päivän sisällä Energiavirastoon.
Lisätietoja asiasta löytyy täältä.
Biomassapolttoaineilla sähköä, lämpöä tai jäähdytystä tuottavien laitosten kestävyysjärjestelmää koskeva hyväksymishakemus tehdään KEKRI-asiointijärjestelmässä osoitteessa kekri.energiavirasto.fi.
KEKRI-järjestelmän käyttöohje (pdf)
KEKRI-järjestelmän tietosuojaseloste (pdf)
KEKRI-asiointijärjestelmän käyttäjäksi haluavan toiminnanharjoittajan tulee toimittaa kirjallinen pyyntö sähköpostitse osoitteeseen [email protected]
Vapaamuotoisesta pyynnöstä tulee käydä ilmi:
– Toiminnanharjoittajan lisäämiseen tarvittavat tiedot:
1) syy järjestelmään hakeutumiseen,
2) yrityksen nimi,
3) y-tunnus ja
4) kotipaikka sekä
5) toiminnanharjoittajan yhteyshenkilön/-henkilöiden sähköpostiosoite.
– Kestävyysjärjestelmän lisäämiseen tarvittavat tiedot:
6) kestävyysjärjestelmän nimi ja
7) kestävyysjärjestelmän yhteyshenkilön/-henkilöiden sähköpostiosoite.
KEKRI-asiointijärjestelmään perustettava kestävyysjärjestelmä voi koskea vain yhtä laitosta. Mikäli kestävyysjärjestelmää haetaan päästökauppaan kuuluvalle laitokselle, tulisi kestävyysjärjestelmän nimen vastata päästölupajärjestelmässä annettua nimeä. KEKRI-järjestelmä lähettää toiminnanharjoittajan yhteyshenkilölle automaattisen sähköposti-ilmoituksen, kun toiminnanharjoittaja ja kestävyysjärjestelmä on lisätty KEKRI-järjestelmään.
KEKRI-asiointijärjestelmä edellyttää käyttäjän vahvaa tunnistautumista ja tarvittavia asiointioikeuksia, jotka toiminnanharjoittaja voi antaa edustajalleen Suomi.fi-palvelussa. Lisätietoa Suomi.fi-valtuuksista löytyy osoitteesta: https://energiavirasto.fi/suomi.fi-valtuutus
Biopolttoaineiden, liikenteen biokaasun ja bionesteen tuotantoa koskevat hakemukset tehdään ao. lomakkeita käyttämällä. Lähetä hyväksymishakemus, muutoshakemus tai jatkoaikahakemus liitteineen sekä todentajan lausunto osoitteeseen [email protected] ja kopiona [email protected] Jatkoaikahakemusta ei tarvitse todentaa.
Laita sähköpostiviestin otsikoksi "Kestävyysjärjestelmän hyväksymishakemus/muutoshakemus/jatkoaikahakemus".
Toiminnanharjoittajan kestävyyskriteeriohje (pdf)
Toiminnanharjoittajan prosessiohje (pdf)
Lomake: Toiminnanharjoittajan kestävyysjärjestelmän hyväksymishakemus(doc)
Lomake: Todentajan lausunto hyväksymishakemukseen (doc)
Lomake: Toiminnanharjoittajan kestävyysjärjestelmän muutoshakemus (doc)
Lomake: Todentajan lausunto muutoshakemukseen (doc)
Lomake: Toiminnaharjoittajan kestävyysjärjestelmän jatkoaikahakemus (doc)
Toimita ilmoitus edellisen kalenterivuoden aikana kulutukseen luovutetuista polttoaineista Energiavirastolle vuosittain maaliskuun loppuun mennessä. Alta löydät mallin ja ohjeet ilmoituksen tekemiseen.
Toimita ilmoituslomake ja -taulukko osoitteeseen [email protected]
Raportointiohje sisältää tarkemmat määrittelyt lain mukaisista polttoaineen toimittajan velvollisuuksista, lain soveltamisalaan kuuluvista polttoaineista.
Raportointiohje (pdf)
Lomake: Polttoaineen toimittajan ilmoitus kalenterivuoden aikana kulutukseen luovutetuista polttoaineista (doc)
Polttoaineen toimittajan ilmoittamien kulutukseen luovutettujen polttoaineiden tietotaulukko (excel)
Ilmoitukseen täyttämiseen liittyvät arviot
Lain soveltamisalaan kuuluvan kevyen polttoöljyn määrän voi arvioida Tilastokeskuksen laskelman perusteella. Energiavirasto arvioi Tilastokeskuksen kanssa luvun päivitystarvetta vuosittain. Tilastokeskuksen arvion mukaan 52 % Suomessa jaellusta kevyestä polttoöljystä voidaan laskea kuuluvan lain soveltamisalaan. Polttoaineen toimittaja ei voi käyttää tätä arviota yhdessä muiden arvioiden kanssa.
Maatalouden polttoainesäiliöihin toimitetun lain soveltamisalaan kuuluvan polttoöljyn määrän voi arvioida Energiaviraston laskelman perusteella. Laskelma perustuu Luonnonvarakeskuksen tilastoon. Energiavirasto arvioi luvun päivitystarvetta vuosittain. Energiaviraston laskelman mukaan 72,6 % farmisäiliöihin jaellusta kevyestä polttoöljystä voidaan laskea kuuluvan lain soveltamisalaan.
Lisätietoja tilastoista ja niiden käyttämisestä osittamisessa löydät raportointiohjeesta. Ajantasaiset luvut ovat aina saatavissa Energiaviraston verkkosivuilla.
Todentajaksi hakeutumisen ja hyväksymisen prosessi on kuvattu Energiaviraston todentajaohjeessa.
Käynnistä hakemusprosessi ottamalla yhteyttä Energiavirastoon: [email protected]
Todentaja pääsee KEKRI-asiointijärjestelmän käyttäjäksi toimittamalla Energiavirastoon valtakirjat, joilla todentajayhtiö valtuuttaa henkilöt käyttämään järjestelmää yhtiön nimissä. Energiavirasto luo samalla valtakirjalla annettujen tietojen perusteella todentajayhtiön (yhtiön nimi, y-tunnus, kotipaikka ja vähintään yhden yhteyshenkilön sähköpostisoite) ja todentajahenkilöt KEKRI-järjestelmään. KEKRI-järjestelmä lähettää automaattiviestin todentajayhtiön yhteyshenkilön sähköpostiosoitteeseen, kun todentajan tiedot ovat valmiina järjestelmässä.
Todentajaohje (pdf)
Todentajaohje - Kestävyysjärjestelmän noudattamisen tarkastaminen (pdf)
Tarjouskilpailu 2020
Energiavirasto järjesti lokakuussa 2020 kolmannen sähköisen liikenteen ja biokaasun liikennekäytön infrastruktuurin tukikilpailutuksen. Energiavirasto järjesti 11.2.2021 webinaarin tarjouskilpailun tuloksista.
Infotilaisuuden 11.2.2021 esitysmateriaali (pdf)
Hyväksyvät päätökset ryhmässä 3 - kartta
Suuritehoisten latausjärjestelmien tukipäätökset julkaistu (tiedote 5.2.2021)
Joukkoliikenteen ja kaasuntankkausasemien tukipäätökset julkaistu (tiedote 21.1.2021)
Ilmoita toimista, jotka saattavat olla energian tukkumarkkinoiden eheydestä ja tarkasteltavuudesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1227/2011 (REMIT-asetus) vastaisia.
Voit ilmoittaa Energiavirastolle epäilystä hyödyntäen energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston (ACER) järjestelmää. Ilmoittaa voit nimellä tai anonyymisti.
Ilmoita epäilyttävistä toimista
Pakollisia päästöoikeustilejä avataan vain päästökaupan piiriin kuuluville toiminnanharjoittajille, lentoyhtiöille ja todentajille. Tilin avaamisesta on tehtävä hakemus Energiavirastolle.
Toiminnanharjoittajan päästöoikeustilin avausta voi hakea sen jälkeen, kun laitokselle on myönnetty päästölupa. Ilma-aluksen käyttäjän päästöoikeustilin avausta voi hakea sen jälkeen, kun lentoyhtiön tarkkailusuunnitelma on hyväksytty. Todentajan tilin avausta voi hakea sen jälkeen, kun todentaja on hyväksytty päästökauppatodentajaksi.
Toimi näin:
- Kukin tilinedustajaksi lisättävä uusi käyttäjä luo itselleen EU Login -tilin, lisää matkapuhelinnumeronsa EU Login -tilillensä sekä rekisteröityy unionin rekisteriin (ks. Ohje uudelle käyttäjälle). Näin he saavat URID-tunnuksen, joka tarvitaan pakollisena tietona hakemukseen. Uudet käyttäjät ovat henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet unionin rekisteriä. Vanhat käyttäjät näkevät URID:nsä kirjautumalla rekisteriin.
- Täytä hakemuslomake ja toimita se Energiavirastoon siinä olevien ohjeiden mukaisesti. Lomake voidaan allekirjoittaa kolmella eri tavalla: 1) kynällä, 2) niin, että kukin allekirjoittaja vahvistaa allekirjoituksensa lähettämällä sähköpostin osoitteeseen [email protected], tai 3) käyttämällä sähköistä allekirjoitusta, jos sellainen on yrityksessäsi käytössä. Hakemuksen, siinä ilmoitettujen tietojen sekä mahdollisten liitteiden on oltava vaatimusten mukaisia (ks. Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset sekä Oikeaksi todistaminen ja laillistaminen).
- Kun hakemuslomake saapuu Energiavirastoon, hakemus tulee vireille ja siirtyy Energiaviraston käsiteltäväksi. Energiavirasto pyytää tarvittaessa lisätietoja ja ilmoittaa, kun asia on ratkaistu hallintopäätöksellä.
- Energiavirasto lähettää kullekin uudelle käyttäjälle ilmoittautumiskoodin tekstiviestitse. Uusien käyttäjien pitää itse aktivoida ilmoittautumiskoodinsa unionin rekisterissä (ks. Ohje uudelle käyttäjälle). Vasta sen jälkeen he saavat tilinsä näkyviin rekisterissä.
Hakemuslomake (EU-tilit) (pdf)
Ohje uudelle käyttäjälle (EU Login-tili, rekisteröityminen ja ilmoittautuminen) (pdf)
Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset (pdf)
Jos päästökaupan piiriin kuuluva laitos vaihtaa omistajaa, pitää uuden omistajan hakea laitoksen päästöoikeustilin haltuunottoa. Samalla uusi omistaja ilmoittaa tilille nimettävät edustajat.
Haltuunottohakemuksen voi tehdä sen jälkeen, kun laitoksen päästölupa on siirretty uudelle toiminnanharjoittajalle Energiaviraston päätöksellä.
Toimi näin:
- Kukin tilinedustajaksi lisättävä uusi käyttäjä luo itselleen EU Login -tilin, lisää matkapuhelinnumeronsa EU Login -tilillensä sekä rekisteröityy unionin rekisteriin (ks. Ohje uudelle käyttäjälle). Näin he saavat URID-tunnuksen, joka tarvitaan pakollisena tietona hakemukseen. Uudet käyttäjät ovat henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet unionin rekisteriä. Vanhat käyttäjät näkevät URID:nsä kirjautumalla rekisteriin.
- Täytä hakemuslomake ja toimita se Energiavirastoon siinä olevien ohjeiden mukaisesti. Lomake voidaan allekirjoittaa kolmella eri tavalla: 1) kynällä, 2) niin, että kukin allekirjoittaja vahvistaa allekirjoituksensa lähettämällä sähköpostin osoitteeseen [email protected], tai 3) käyttämällä sähköistä allekirjoitusta, jos sellainen on yrityksessäsi käytössä. Hakemuksen, siinä ilmoitettujen tietojen sekä mahdollisten liitteiden on oltava vaatimusten mukaisia (ks. Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset sekä Oikeaksi todistaminen ja laillistaminen).
- Kun hakemuslomake saapuu Energiavirastoon, hakemus tulee vireille ja siirtyy Energiaviraston käsiteltäväksi. Energiavirasto pyytää tarvittaessa lisätietoja ja ilmoittaa, kun asia on ratkaistu hallintopäätöksellä.
- Energiavirasto lähettää kullekin uudelle käyttäjälle ilmoittautumiskoodin tekstiviestitse. Uusien käyttäjien pitää itse aktivoida ilmoittautumiskoodinsa unionin rekisterissä (ks. Ohje uudelle käyttäjälle). Vasta sen jälkeen he saavat tilinsä näkyviin rekisterissä.
Hakemuslomake (EU-tilit) (pdf)
Ohje uudelle käyttäjälle (EU Login-tili, rekisteröityminen ja ilmoittautuminen) (pdf)
Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset (pdf)
Päästöoikeustilin edustajien lisäämisestä tai poistamisesta on tehtävä hakemus Energiavirastolle.
Toimi näin:
- Kukin tilinedustajaksi lisättävä uusi käyttäjä luo itselleen EU Login -tilin, lisää matkapuhelinnumeronsa EU Login -tilillensä sekä rekisteröityy unionin rekisteriin (ks. Ohje uudelle käyttäjälle). Näin he saavat URID-tunnuksen, joka tarvitaan pakollisena tietona hakemukseen. Uudet käyttäjät ovat henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet unionin rekisteriä. Vanhat käyttäjät näkevät URID:nsä kirjautumalla rekisteriin.
- Täytä hakemuslomake ja toimita se Energiavirastoon siinä olevien ohjeiden mukaisesti. Jos muutat edustajia EU:n päästökaupan tilille (tilinumero EU-100-), käytä EU-tilejä koskevaa hakemuslomaketta. Jos muutat edustajia Kioton Pöytäkirjan tilille (tilinumero FI-120- tai FI-121-), käytä FI-tilejä koskevaa hakemuslomaketta. Lomake voidaan allekirjoittaa kolmella eri tavalla: 1) kynällä, 2) niin, että kukin allekirjoittaja vahvistaa allekirjoituksensa lähettämällä sähköpostin osoitteeseen [email protected], tai 3) käyttämällä sähköistä allekirjoitusta, jos sellainen on yrityksessäsi käytössä. Hakemuksen, siinä ilmoitettujen tietojen sekä mahdollisten liitteiden on oltava vaatimusten mukaisia (ks. Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset sekä Oikeaksi todistaminen ja laillistaminen).
- Kun hakemuslomake saapuu Energiavirastoon, hakemus tulee vireille ja siirtyy Energiaviraston käsiteltäväksi. Energiavirasto pyytää tarvittaessa lisätietoja ja ilmoittaa, kun asia on ratkaistu hallintopäätöksellä.
- Energiavirasto lähettää kullekin uudelle käyttäjälle ilmoittautumiskoodin tekstiviestitse. Uusien käyttäjien pitää itse aktivoida ilmoittautumiskoodinsa unionin rekisterissä (ks. Ohje uudelle käyttäjälle). Vasta sen jälkeen he saavat tilinsä näkyviin rekisterissä.
Hakemuslomake (EU-tilit) (pdf)
Hakemuslomake (FI-tilit) (pdf)
Ohje uudelle käyttäjälle (EU Login-tili, rekisteröityminen ja ilmoittautuminen) (pdf)
Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset (pdf)
Vapaaehtoisen päästöoikeustilin sulkeminen tehdään hakemalla sulkemista Energiavirastolta.
Vapaaehtoisiä tilejä:
- kaupankäyntitili unionin rekisterissä (EU-tili)
- henkilön päästöoikeustili kansallisessä KP-rekisterissä (FI-tili)
- entiset toiminnanharjoittajan päästöoikeustili kansallisessä KP-rekisterissä (FI-tili)
Toimi näin:
- Jos suljettavalla päästöoikeustilillä on yksiköitä, siirrä ne ensin pois. Päästöoikeustilin on oltava tyhjä jotta se voidaan sulkea.
- Täytä hakemuslomake ja toimita se Energiavirastoon siinä olevien ohjeiden mukaisesti. Jos olet sulkemassa kaupankäyntitiliä unionin rekisterissä, käytä EU-tilejä koskevaa hakemuslomaketta. Jos olet sulkemassa henkilön päästöoikeustiliä tai entistä toiminnanharjoittajan päästöoikeustiliä kansallisessa KP-rekisterissä, käytä FI-tilejä koskevaa hakemuslomaketta. Lomake voidaan allekirjoittaa kolmella eri tavalla: 1) kynällä, 2) niin, että kukin allekirjoittaja vahvistaa allekirjoituksensa lähettämällä sähköpostin osoitteeseen [email protected], tai 3) käyttämällä sähköistä allekirjoitusta, jos sellainen on yrityksessäsi käytössä. Hakemuksen, siinä ilmoitettujen tietojen sekä mahdollisten liitteiden on oltava vaatimusten mukaisia (ks. Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset sekä Oikeaksi todistaminen ja laillistaminen).
- Kun hakemuslomake saapuu Energiavirastoon, hakemus tulee vireille ja siirtyy Energiaviraston käsiteltäväksi. Energiavirasto pyytää tarvittaessa lisätietoja ja ilmoittaa, kun asia on ratkaistu hallintopäätöksellä.
Hakemuslomake (EU-tilit) (pdf)
Hakemuslomake (FI-tilit) (pdf)
Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset (pdf)
Jos haluat avata edustamallesi organisaatiolle tai itsellesi vapaaehtoisen päästöoikeustilin, pitää sinun tehdä asiasta hakemus Energiavirastolle.
Vapaaehtoiset tilityypit:
- kaupankäyntitili unionin rekisterissä (EU-tili)
- henkilön päästöoikeustili kansallisessä KP-rekisterissä (FI-tili)
Tilityyppien eroja kuvataan ohjeessa Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset.
Vapaaehtoisen tilin avaamiseen liittyy tiettyjä vaatimuksia. Esimerkiksi kaupankäyntitili voidaan avata unionin rekisteriin vain Suomessa rekisteröidylle organisaatiolle tai Suomessa asuvalle yksityishenkilölle. Lisäksi näillä tileillä on oltava vähintään yksi valtuutettu edustaja, joka asuu Suomessa. Samat vaatimukset koskevat henkilön päästöoikeustiliä kansallisessa KP-rekisterissä, sillä poikkeuksella, ettei tätä tilityyppiä avata ollenkaan yksityishenkilöille. Lisätietoa vaatimuksista löytyy ohjeesta Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset.
Vapaaehtoisen tilin avaamisesta peritään avausmaksu sekä tilin käytöstä vuosittainen käyttömaksu. Lisätietoja maksuista löytyy täältä.
Toimi näin:
- Kukin tilinedustajaksi lisättävä uusi käyttäjä luo itselleen EU Login -tilin, lisää matkapuhelinnumeronsa EU Login -tilillensä sekä rekisteröityy unionin rekisteriin (ks. Ohje uudelle käyttäjälle). Näin he saavat URID-tunnuksen, joka tarvitaan pakollisena tietona hakemukseen. Uudet käyttäjät ovat henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet unionin rekisteriä. Vanhat käyttäjät näkevät URID:nsä kirjautumalla rekisteriin.
- Täytä hakemuslomake ja toimita se Energiavirastoon siinä olevien ohjeiden mukaisesti. Jos olet avaamassa kaupankäyntitiliä unionin rekisteriin, käytä EU-tilejä koskevaa hakemuslomaketta. Jos olet avaamassa henkilön päästöoikeustiliä kansalliseen KP-rekisteriin, käytä FI-tilejä koskevaa hakemuslomaketta. Lomake voidaan allekirjoittaa kolmella eri tavalla: 1) kynällä, 2) niin, että kukin allekirjoittaja vahvistaa allekirjoituksensa lähettämällä sähköpostin osoitteeseen [email protected], tai 3) käyttämällä sähköistä allekirjoitusta, jos sellainen on yrityksessäsi käyttössä. Hakemuksen, siinä ilmoitettujen tietojen sekä mahdollisten liitteiden on oltava vaatimusten mukaisia (ks. Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset sekä Oikeaksi todistaminen ja laillistaminen).
- Kun hakemuslomake saapuu Energiavirastoon, hakemus tulee vireille ja siirtyy Energiaviraston käsiteltäväksi. Energiavirasto pyytää tarvittaessa lisätietoja ja ilmoittaa, kun asia on ratkaistu hallintopäätöksellä.
- Energiavirasto lähettää kullekin uudelle käyttäjälle ilmoittautumiskoodin tekstiviestitse. Uusien käyttäjien pitää itse aktivoida ilmoittautumiskoodinsa unionin rekisterissä (ks. Ohje uudelle käyttäjälle). Vasta sen jälkeen he saavat tilinsä näkyviin rekisterissä.
Hakemuslomake (EU-tilit) (pdf)
Hakemuslomake (FI-tilit) (pdf)
Ohje uudelle käyttäjälle (EU Login-tili, rekisteröityminen ja ilmoittautuminen) (pdf)
Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset (pdf)
Jos unionin rekisterissä olevissa tiedoissasi tai edustamasi tilinomistajan tiedoissa on tapahtunut muutoksia, pitää asiasta tehdä päivityspyyntö unionin rekisterissä. Päivityspyynnön tekeminen on ohjeistettu rekisterin käyttöohjeessa, joka löytyy sisäänkirjautumisen jälkeen unionin rekisterin oikeassa yläkulmassa olevan Ohje-linkin kautta.
Päivityspyyntö voi olla esimerkiksi:
- tilinomistajan nimenmuutos (silloin, kun y-tunnus ei ole muuttunut)
- tilinomistajan tai edustajien yhteystietojen muutos
- edustajan nimenmuutos
Energiavirasto käsittelee päivityspyynnöt ja ilmoittaa, kun ne on hyväksytty.
Sähköverkonhaltijoiden ja maakaasuverkonhaltijoiden on toimitettava liiketoimintojen eriytetyt tilinpäätöstiedot ja taloudelliset tunnusluvut Energiavirastolle vuosittain toukokuun loppuun mennessä.
Toimi näin:
- Kirjaudu Energiaviraston valvontatietojärjestelmään. Valvontatietojärjestelmän käyttö edellyttää suomi.fi-valtuutusta.
- Toimita eriytetyt tilinpäätöstiedot ja taloudelliset tunnusluvut valvontatietojärjestelmän lomakkeelle.
- Lähetä valmiit eriytetyt tilinpäätöstiedot ja taloudelliset tunnusluvut valvontatietojärjestelmän kautta Energiavirastoon
- Lähetä yhtiön viralliset eriytetyt tilinpäätökset toukokuun loppuun mennessä sähköpostitse osoitteeseen [email protected] tai postitse osoitteeseen Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki
Suomi.fi -valtuuttaminen Energiaviraston järjestelmiin
Energiaviraston määräys: sähköverkkotoiminnan tunnusluvut ja niiden ilmoittaminen (pdf)
Energiaviraston määräys: maakaasuverkkotoiminnan tunnusluvut ja niiden ilmoittaminen (pdf)
Energian tukkumarkkinoilla kauppaa käyvien markkinaosapuolten on rekisteröidyttävä yhdelle kansalliselle sääntelyviranomaiselle.
Rekisteröidy Euroopan keskitettyyn markkinaosapuolirekisteriin eli CEREMP-järjestelmään.
Lisäkysymykset rekisteristä ja rekisteröinnissä käytettävästä CEREMP-järjestelmästä: [email protected]
Yrityksen, joka omistaa nesteytetyn maakaasun käsittelylaitteiston on ilmoitettava kunkin omistamansa laitteiston haltija Energiavirastolle. Ilmoitus on tehtävä vähintään kuusi kuukautta ennen toiminnan aloittamista. Ilmoituksessa on oltava hakijan nimi, Y-tunnus ja tarkat terminaalin osoitetiedot.
Energiaviraston nimeää ilmoituksen perusteella toiminnanharjoittajan nesteytetyn maakaasun käsittelylaitteiston haltijaksi, jos se harjoittaa ilmoitettua toimintaa. Nimeäminen on voimassa määräajan, kuitenkin enintään kymmenen vuotta.
Lähetä ilmoitus Energiavirastolle ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen [email protected]irasto.fi
Voit myös lähettää ilmoituksen postitse osoitteeseen Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki
Hyväksymispäätöksen muutoshakemus
Muutoshakemus tulee jättää esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:
- Generaattoreiden yhteenlaskettu nimellisteho muuttuu
- Arvio voimalaitoksen vuosituotannosta (tukeen oikeutettu sähkön tuotanto, MWh/a) muuttuu merkittävästi
- Seurantasuunnitelma muuttuu merkittävästi
- Biokaasuvoimalaitoksen hyväksymispäätökseen halutaan lisätä uusi biokaasulaitos
Hyväksymispäätöksen siirtohakemus
Hyväksymispäätös tulee siirtää toiselle sähköntuottajalle, jos päätöksessä mainitun voimalaitoksen hallinta siirtyy toiselle sähköntuottajalle. Tällaisia tilanteita ovat mm. voimalaitoskauppa tai yhtiön sulautuminen toiseen yhtiöön. Siirtoa tulee hakea aina, kun voimalaitosta hallinnoivan yhtiön Y-tunnus muuttuu.
Jos suunnittelet voimalaitoksen hallinnan siirtämistä toiselle omistajalle, ota yhteyttä energiavirastoon osoitteeseen [email protected]
Sähköverkonhaltijoiden on toimitettava sähköverkkoyhtiön kehittämissuunnitelmat Energiavirastolle parillisina vuosina kesäkuun loppuun mennessä.
Toimi näin:
- Kirjaudu Energiaviraston valvontatietojärjestelmään. Valvontatietojärjestelmän käyttö edellyttää Suomi.fi-valtuutusta.
- Toimita kehittämissuunnitelman tiedot valvontatietojärjestelmän lomakkeelle
- Liitä vapaamuotoinen kehittämissuunnitelma lomakkeen liitteeksi
- Lähetä kehittämissuunnitelman tiedot valvontatietojärjestelmän kautta Energiavirastoon
Suomi.fi-valtuuttaminen Energiaviraston järjestelmiin
Energiaviraston määräys sähköverkon kehittämissuunnitelmasta (pdf)
Kehittämissuunnitelmia koskevan määräyksen ja säännösten tulkintaohje (pdf)*
Kehittämissuunnitelmien jättäminen 2020 (pdf)
Sovellusohje karttojen jättämiseen - verkkotietopiste.fi (pdf)
*päivitetty 24.4.2020
Sähkön myyntihinnat ja tunnusluvut
Ilmoita Energiaviraston hintavertailupalveluun ne hinnat, joilla yritys yleisesti tarjoaa tuotteita kuluttajille tai muille pienasiakkaille (kulutus enintään 100 000 kilowattituntia tai varustettu enintään 3 x 63 ampeerin pääsulakkeilla). Myös toimitusvelvolliset myyjät ilmoittavat toimitusvelvollisuustuotteidensa hinnat hintavertailupalveluun.
Ilmoita lisäksi seuraavat tunnusluvut vuosittain
- sähkön käyttöpaikkojen lukumäärä ja yhteenlaskettu vuosikulutus käyttöpaikkaryhmittäin jaettuna
- uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön myyntimäärä ja sähkön myyntisopimusmäärät
Toimita sähkön vähittäismyynnin hintatiedot ja tunnusluvut syöttämällä ne Energiaviraston hintatietojärjestelmään. Hintatietojärjestelmän käyttö edellyttää, että yritys on valtuuttanut käyttäjän Suomi.fi-valtuudella.
Sähkön hintavertailu - yritysportaali
Sähkön myyntiehdot
Ilmoita sähkönmyyntituotteeseen liittyvistä myyntiehdoista, jos ne poikkeavat kuluttajan kannalta olennaisesti alalla yleisesti noudatetuista sähkönmyyntiehdoista.
Ilmoitus on tehtävä ennen kuin muutokset tulevat voimaan ja siinä on esitettävä muutosten voimaantulon ajankohta.
Toimita myyntiehdot sähköpostitse [email protected] tai postitse Energiavirasto, Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki.
Tuuli-, biokaasu- ja puupolttoainevoimalaitosten osalta tukea haetaan aina yhdeltä tariffijaksolta kerrallaan. Metsähakevoimalan sähköntuottaja voi valita, toimittaako maksatushakemuksen tariffijaksoittain tai useammalta (enintään neljältä) tariffijaksolta yhdellä kertaa.
Toimita maksatushakemus Energiavirastolle kahden kuukauden kuluessa viimeisen haettavan tariffijakson päättymisestä.
Sähkön tuottajan on toimitettava Energiavirastolle kolme kuukautta ennen ensimmäisen tukeen oikeuttavan tariffijakson alkamista tukeen oikeuttavan sähkön tuotannon seurantasuunnitelma. Seurantasuunnitelma toimitetaan jättämällä Energiavirastolle määräaikaan mennessä hakemus seurantasuunnitelman hyväksymisestä eli seurantahakemus. Seurantahakemuksen liitteinä toimitetaan voimalaitoksen mittausjärjestelykaavio ja seurantasuunnitelma.
Liite edelliseen: Preemiojärjestelmään hyväksytyn voimalaitoksen seurantasuunnitelma (Word-tiedosto)
Ilmoita Energiavirastolle
- verkkopalveluja koskevat hintatiedot
- muut verkkopalvelujen hinnat, kuin sähkön siirtoa ja jakelua koskevat hinnat
- verkkopalveluiden määräytymisperusteita koskevat tiedot
Määräytymisperusteilla tarkoitetaan niitä tietoja, joiden perusteella asiakas voi laskea palvelun hinnan. Tällaisia ovat esimerkiksi €/kWh, €/kk, €/kW,kk sekä muut maksun määräytymistä koskevat tiedot.
Toimita hintatiedot syöttämällä ne Energiaviraston hintatietojärjestelmään. Hintatietojärjestelmän käyttö edellyttää, että yritys on valtuuttanut käyttäjän Suomi.fi-valtuudella.
Sähkön hintavertailu - yritysportaali
Lisätietoa valtuuttamisesta
Toimita määräytymisperusteet Energiavirastolle sähköpostilla osoitteeseen [email protected]
Päästökaupan kompensaatiotukea haetaan takautuvasti kalenterivuosittain. Tukea haetaan laitoskohtaisesti Energiaviraston SATU-järjestelmän kautta. Tukihakemus on toimitettava Energiavirastolle viimeistään 30.6. tarkasteluvuotta seuraavana vuonna.
Tukihakemuksissa on oltava todentajan todennus hakemuksessa esitettyjen tietojen kattavuudesta, luotettavuudesta, uskottavuudesta ja tarkkuudesta.
Alla olevassa luettelossa on tiivistelmä siitä, mitä tuenhakeminen edellyttää toiminnanharjoittajalta. Kaikista tiivistelmän kohdista on ohjeistettu tarkemmin tuenhakijaohjeessa.
Jos haet tuotantokapasiteetin merkittävää laajentumista, määritä vielä tuotteen tuotannon alkukapasiteetti ja uusi tuotantokapasiteetti.
- Varmista laitoksen tuottaman tuotteen kuuluminen päästökaupan kompensaatiotuen piiriin.
- Varmista, että laitoksella kulutetun sähkön hintaan sisältyy hiilidioksidikustannus.
- Selvitä alustavasti, onko laitoksen tuotanto- ja sähkönkulutusmäärillä tuen hakeminen taloudellisesti kannattavaa.
- Täytä ja lähetä sähköisen asiointijärjestelmän (SATU) käyttäjäksi hakeutumiseksi toiminnanharjoittajan perustietolomake Energiavirastoon ja valtuuta SATU-käyttäjät Suomi.fi-valtuutuksella. Jos Suomi.fi-valtuutuksessa on ongelmia, ota yhteyttä [email protected]
Ohje: Käyttäjien valtuuttaminen asiointijärjestelmiin - Valitse Energiaviraston hyväksymä todentaja ja tee sopimus tietojen todentamisesta.
- Kerää tuenhakemiseksi tarvittavat tiedot:
- Tuotekohtaisesti:
- Tuotannon aloitusvuosi (määrittää viitejakson)
- Vuosittaiset tuotantomäärät, päästömäärät tai sähkökulutustiedot jokaiselta viitejakson vuodelta
- Tuotantomäärä, päästömäärä tai sähkönkulutustiedot tarkasteluvuodelta
- Laitoskohtaisesti:
- Osoitus hiilidioksidikustannuksen sisältymisestä sähkön hintaan
- Osoitus siitä, että laitos on toiminnassa ja tuottaa tukikelpoista tuotetta
- Muut laitoksen saamat tuet
- Muut vaaditut tiedot
- Tuotekohtaisesti:
- Syötä vaaditut tiedot SATU-järjestelmään ja jätä hakemus todennettavaksi.
- Kun todentaja on todentanut tiedot, jätä hakemus Energiavirastolle käsiteltäväksi SATU-järjestelmän kautta. Energiavirasto tekee päätöksen tuen myöntämisestä ja laskee tuen määrän.
Hakemus on jätettävä kokonaisuudessaan määräaikaan mennessä niin, että kaikki hakemuksen tiedot ovat täytetty. Tuenhakijan on ilmoitettava hakemuksessaan tietoihin liittyvistä puutteista tai epäselvyyksistä. Energiavirasto arvioi hakemuksen tiedot ja lähettää tarvittaessa täydennyspyyntöjä tuenhakijalle. Tuenhakija voi oma-aloitteisesti täydentää hakemusta pyytämällä Energiavirastoa palauttamaan hakemuksen täydennettäväksi takaisin tuenhakijalle. Täydennyspyyntöjä voidaan lähettää ja niihin voi vastata hakemuksen toimittamisen määräajan jälkeen.
Ohje tuenhakijalle, versio 1.4.2 (pdf) (Päivitetty 17.1.2020)
Tuenhakijaohjeen liite 1: Kompensaatiotukikelpoiset tuotteet (excel)
Tuenhakijaohjeen liite 2: Kompensaatiolain liite 2 (E ja E2 tuotteiden vertailuarvot)(excel)
Toiminnanharjoittajan perustietolomake (pdf)
SATU-asiointijärjestelmä
Kompensaatiotukihakemukset jätetään Energiavirastolle SATU-järjestelmän kautta.
SATU -järjestelmän käyttö edellyttää toiminnanharjoittajan ja laitoksen perustietojen lisäämistä järjestelmään. Tiedot täytetään toiminnanharjoittajan perustietolomakkeelle, joka toimitetaan Energiavirastolle. Lomake on toimitettava täytettynä, asianmukaisesti allekirjoitettuna ja skannattuna kompensaatiotuen sähköpostiosoitteeseen [email protected]
Energiavirastolle toimitetaan lomake sähköisesti, mutta toiminnanharjoittajan on säilytettävä alkuperäinen lomake. Energiavirasto voi pyytää alkuperäisen lomakkeen toiminnanharjoittajalta tarvittaessa. Energiavirasto saattaa pyytää toiminnanharjoittajia täydentämään esitettyjä tietoja.
Energiavirasto lisää uudelle SATU-käyttäjälle toiminnanharjoittajan perustiedot valmiiksi järjestelmään. Toiminnanharjoittajan ilmoittamat yhteyshenkilöt saavat tiedon asiasta sähköpostitse.
Toiminnanharjoittajan on valtuutettava SATU-järjestelmän henkilökäyttäjät suomi.fi-valtuutuksen kautta. Jos Suomi.fi-valtuutuksessa on ongelmia, ota yhteyttä [email protected]
Ohje: Käyttäjien valtuuttaminen asiointijärjestelmiin
Täytä ennakkotietohakemus ja toimita se allekirjoitettuna [email protected] tai postitse Energiavirasto, Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki.
Toiminnanharjoittajan kestävyyskriteeriohje (pdf)
Toiminnanharjoittajan prosessiohje (pdf)
Lomake: Jakeluvelvoitelain mukainen ennakkotietohakemus (doc)
Hae RES-kouluttajalain mukaista hyväksyntää hyväksymishakemuslomakkeella. Lomakkeen loppuosasta löydät ohjeet lomakkeen täyttämiseen sekä hakemuksen lähettämiseen.
- Täytä lomake sähköisesti
- Tulosta lomake
- Allekirjoita lomake ja lähetä se sähköpostitse skannattuna [email protected] tai postitse Energiavirasto, Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki.
Lähetä kysymykset osoitteeseen: [email protected]
Lomake: RES-kouluttajan hyväksymishakemus (doc)
Täytä arviointilaitoksen hyväksymishakemus ja toimita se allekirjoitettuna Energiavirastoon [email protected], tai Energiavirasto, Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki.
Kun olet toimittanut täytetyn lomakkeen liitteineen Energiavirastoon, hakemusprosessisi tulee vireille. Jos hakemuksessasi havaitaan puutteita, sinulle lähetetään täydennyspyyntö. Käsittelemme hakemuksesi viivytyksettä.
Lomake: Arviointilaitoksen hyväksymishakemus (doc)
Sähköteholtaan vähintään yhden megavolttiampeerin suuruisen voimalaitoksen haltija, ilmoita Energiavirastolle voimalaitoksen rakentamissuunnitelmasta, tehonkorotuspäätöksestä ja käyttöönottamisesta sekä voimalaitoksen pitkäaikaisesta tai pysyvästä käytöstä poistamisesta.
Tarkempi ohje löytyy ilmoituslomakkeesta.
Toimita lomake sähköpostitse [email protected] tai postitse Energiavirasto, Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki.
Sähköverkkotoimintaa saa harjoittaa Suomessa sijaitsevassa sähköverkossa vain Energiaviraston myöntämällä luvalla (sähköverkkolupa). Sähköverkkolupaa ei voida siirtää toiselle.
Luvanvaraista sähköverkkotoimintaa harjoittavan jakeluverkonhaltijan tai suurjännitteisen jakeluverkonhaltijan on haettava jakeluverkonhaltijan sähköverkkolupaa. Suljetun jakeluverkon sähköverkkolupaa haetaan erillisellä suljetun jakeluverkon sähköverkkoluvan hakemuslomakkeella.
Toimi näin:
- Täytä sähköverkkoluvan hakulomake liitteineen sähköisesti.
- Tulosta hakulomake ja allekirjoita se käsin. Jos haet jakeluverkonhaltijan sähköverkkolupaa, tulosta myös vakuutusliitteet ja allekirjoita ne käsin.
- Liitä hakemukseen lomakkeessa mainitut selvitykset ja liitteet.
- Lähetä hakemus liitteineen ensisijaisesti sähköpostilla osoitteeseen: [email protected] Voit postittaa hakemuksen osoitteeseen Energiavirasto, Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki.
LOMAKE Jakeluverkonhaltijan sähköverkkolupahakemuksen hakulomake (pdf)
OHJE Jakeluverkonhaltijan sähköverkkolupahakemuksen täyttöohje (pdf)
Jakeluverkonhaltijan tulos- ja tasesuunnitelma (excel)
Jakeluverkonhaltijan vakuutus päätösvallasta varoihin (pdf)
Jakeluverkonhaltijan vakuutus päätösvallasta liittymis- ja sähköverkkosopimuksiin (pdf)
LOMAKE Suljetun jakeluverkon sähköverkkoluvan hakulomake (pdf)
OHJE Suljetun jakeluverkon sähköverkkolupahakemuksen täyttöohje (pdf)
Suurjännitteisen eli vähintään 110 kV sähköjohdon rakentamiseen on haettava hankelupa Energiavirastolta. Hankelupa tarvitaan kantaverkkoon tai suurjännitteiseen jakeluverkkoon kuuluville johdoille, rajayhdysjohdoille ja liittymisjohdoille, joiden nimellisjännite on vähintään 110 kV.
Hankelupahakemuksessa on ilmoitettava
- tiedot rakennuttajasta;
- tärkeimmät tekniset tiedot sekä johdon yleissuunnitelmakartta;
- kustannusarvio ja rakentamisaikataulu;
- selvitys johdon tarpeellisuudesta sähkön siirron turvaamiseksi;
- selvitys johdon ympäristövaikutuksista ja soveltuvuudesta alueen maankäyttöön;
- lausunto verkonhaltijalta, jonka sähköverkkoon korkeajännitejohto on tarkoitus liittää;
- lausunto vastuualueen jakeluverkonhaltijalta;
- muut lupakäsittelyn kannalta tarpeelliset tiedot.
Toimita allekirjoitettu hankelupahakemus Energiavirastoon ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen [email protected]
Voit myös toimittaa hankelupahakemuksen postitse osoitteeseen Energiavirasto, Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki.
Hankelupa on maksullinen.
Suurjännitteisen sähköjohdon perusparannuksen luvantarpeesta on oltava yhteydessä Energiavirastoon. Toimita lausuntopyyntö Energiavirastoon sähköpostitse osoitteeseen [email protected]
Sähköverkonhaltijoiden on toimitettava sähköverkkoyhtiön varautumissuunnitelmat Energiavirastolle kesäkuun loppuun mennessä kolmen vuoden välein vuodesta 2019 alkaen.
Toimi näin:
Laadi varautumissuunnitelma varautumissuunnittelusta annetun ohjeistuksen mukaisesti. Voit käyttää Energiaviraston laatimaa mallipohjaa suunnitelman laadintaan.
Varautumissuunnitelman on sisällettävä:
- Vapaamuotoinen varautumissuunnitelma
- Vapaamuotoinen valmiussuunnitelma
- SÄHKÖKOTKA-työkalu
Toimita varautumissuunnitelma turvapostilla osoitteeseen [email protected] sekä kopiona [email protected] Vaihtoehtoisesti suunnitelman voi toimittaa kirjattuna kirjeenä osoitteeseen Energiavirasto, Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki.
Ohje: sähköverkonhaltijan varautumissuunnitelma (pdf)
Mallipohja: sähköverkonhaltijan varautumissuunnitelma (docx)
Mallipohja: sähköverkonhaltijan valmiussuunnitelma (docx)
Maakaasuverkonhaltijoiden on toimitettava maakaasuverkkoyhtiön varautumissuunnitelmat Energiavirastolle kesäkuun loppuun mennessä viiden vuoden välein vuodesta 2019 alkaen.
Toimi näin:
Laadi varautumissuunnitelma varautumissuunnittelusta annetun ohjeistuksen mukaisesti. Voit käyttää Energiaviraston laatimaa mallipohjaa suunnitelman laadintaan.
Varautumissuunnitelman on sisällettävä:
- Vapaamuotoinen varautumissuunnitelma
- Vapaamuotoinen valmiussuunnitelma
Toimita varautumissuunnitelma turvapostilla osoitteeseen [email protected] sekä kopiona [email protected] Vaihtoehtoisesti suunnitelman voi toimittaa kirjattuna kirjeenä osoitteeseen Energiavirasto, Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki.
Ohje: maakaasuverkonhaltijan varautumissuunnitelma (pdf)
Mallipohja: maakaasuverkonhaltijan varautumissuunnitelma (docx)
Mallipohja: maakaasuverkonhaltijan valmiussuunnitelma (docx)
Maakaasuverkkotoimintaa saa harjoittaa Suomessa sijaitsevassa maakaasuverkossa vain Energiaviraston myöntämällä luvalla (maakaasuverkkolupa). Maakaasuverkkolupaa ei voida siirtää toiselle.
Luvanvaraista maakaasuverkkotoimintaa harjoittavan jakeluverkonhaltijan on haettava jakeluverkon maakaasuverkkolupaa. Suljetun jakeluverkon maakaasuverkkolupaa haetaan erillisellä suljetun jakeluverkon maakaasuverkkoluvan hakemuslomakkeella.
Toimi näin:
- Täytä maakaasuverkkoluvan hakulomake liitteineen sähköisesti
- Tulosta hakulomake ja allekirjoita se käsin. Jos haet jakeluverkon maakaasuverkkolupaa tulosta myös vakuutusliitteet ja allekirjoita ne käsin.
- Liitä hakemukseen lomakkeessa mainitut selvitykset ja liitteet
- Lähetä hakemus liitteineen ensisijaisesti sähköpostilla osoitteeseen: [email protected] Voit postittaa hakemuksen osoitteeseen Energiavirasto, Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki.
Lomake: Jakeluverkon maakaasuverkkoluvan hakulomake (pdf)
Ohje: Jakeluverkon maakaasuverkkolupahakemuksen täyttöohje (pdf)
Jakeluverkon tulos- ja tasesuunnitelma excel)
Jakeluverkon vakuutus päätösvallasta varoihin (pdf)
Jakeluverkon vakuutus päätösvallasta liittymis- ja maakaasuverkkosopimuksiin (pdf)
Lomake: Suljetun jakeluverkon maakaasuverkkoluvan hakulomake (pdf)
Ohje: Suljetun jakeluverkon maakaasuverkkolupahakemuksen täyttöohje (pdf)
Energiavirasto vahvistaa päätöksellään verkonhaltijan, järjestelmävastaavan kantaverkonhaltijan ja järjestelmävastaavan siirtoverkonhaltijan sekä nesteytetyn maakaasun käsittelylaitoksen haltijan noudatettavaksi palvelujen ehdot ja palvelujen hinnoittelua koskevat menetelmät ennen niiden käyttöönottamista.
Toimi näin:
Toimita vahvistuspyyntö ja vahvistettavat ehdot hyvissä ajoin ennen niiden käyttöönottoa Energiavirastoon sähköpostitse osoitteeseen [email protected] tai postitse osoitteeseen Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki.
Varaudu mahdolliseen kommentointiin ja ehtojen päivittämiseen. Energiavirasto tarkistaa ehdot ja järjestää tarvittaessa niitä koskevan julkisen kuulemisen, ja saattaa pyytää ehtoihin muutoksia.
Sähköverkonhaltijoiden ja maakaasuverkonhaltijoiden on toimitettava verkkoyhtiön tekniset tunnusluvut Energiavirastolle vuosittain toukokuun loppuun mennessä.
Toimi näin:
- Kirjaudu Energiaviraston valvontatietojärjestelmään. Valvontatietojärjestelmän käyttö edellyttää suomi.fi-valtuutusta.
- Toimita tekniset tunnusluvut valvontatietojärjestelmän lomakkeelle
- Lähetä valmiit tekniset tunnusluvut valvontatietojärjestelmän kautta Energiavirastoon
Suomi.fi -valtuuttaminen Energiaviraston järjestelmiin
Energiaviraston määräys: sähköverkkotoiminnan tunnusluvut ja niiden ilmoittaminen (pdf)
Energiaviraston määräys: maakaasuverkkotoiminnan tunnusluvut ja niiden ilmoittaminen (pdf)
Verkon rakennetiedot on toimitettava vuosittain maaliskuun loppuun mennessä Energiavirastolle.
Toimitettavia rakennetietoja ovat
- tosiasiallisessa käytössä olevien verkkokomponenttien lukumäärät ja keski-ikätiedot
- vuoden aikana sähköverkkoon investoitujen ja verkosta purettujen verkkokomponenttien lukumäärät
- ostettujen ja myytyjen komponenttien määrät keski-ikätietoineen
- maakaapeliojien todelliset ojapituudet eri ympäristöolosuhdeluokkien mukaan jaoteltuna
Rakennetiedot ilmoitetaan kunkin vuoden joulukuun viimeisin päivän tilannetta vastaavina arvoina.
Toimi näin:
- Kirjaudu Energiaviraston valvontatietojärjestelmään. Valvontatietojärjestelmän käyttö edellyttää Suomi.fi-valtuutusta.
- Toimita rakennetiedot valvontatietojärjestelmän lomakkeelle
- Jos haet toimitusvarmuuskannustimen alaskirjauksia, toimita tiedot haettavista alaskirjauksista rakennetietojen lisätiedoissa. Toimita myös rakennetietojen liitetiedostona selvitys haettavista alaskirjauksista valvontamenetelmien ohjeistuksen mukaisesti
- Voit liittää muita tarpeellisia dokumentteja rakennetietojen liitetiedostoihin
- Lähetä valmiit rakennetiedot valvontatietojärjestelmän kautta Energiavirastolle tarkastettavaksi
Tuotantotukilain mukaan preemiojärjestelmään hyväksytyn voimalaitoksen tulee olla valmis ja liitetty kokonaisuudessaan sähköverkkoon kolmen vuoden kuluessa hyväksymispäätöksen tiedoksisaannista. Ilmoitus tulee tehdä Energiavirastolle kahden kuukauden kuluessa kolmen vuoden määräajan päättymisestä.
Ilmoitus tehdään oheiselle lomakepohjalle. Sähkön tuottajan tulee täyttää, päivätä ja allekirjoittaa nimenkirjoitusoikeudellisen henkilön toimesta oma osuutensa ilmoituslomakkeesta. Tämän jälkeen sähkön tuottaja toimittaa ilmoituslomakkeen todentajan täytettäväksi ja varmennettavaksi. Todentaja täyttää, päivää ja allekirjoittaa oman osuutensa ilmoituslomakkeesta, eli todentajan varmennuksen. Tämän jälkeen todentaja toimittaa ilmoituslomakkeen takaisin sähkön tuottajalle, jonka tulee toimittaa ilmoitus Energiavirastolle. Ilmoitus toimitetaan Energiavirastolle pdf-tiedostona sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo(a)energiavirasto.fi.
Lomake: Ilmoitus preemiojärjestelmään hyväksytyn voimalaitoksen valmistumisesta (docx)
Päästökauppaan kuuluvien toiminnanharjoittajien ja ilma-aluksen käyttäjien on palautettava edellisen vuoden todennettuja päästöjään vastaava määrä päästöoikeuksia vuosittain 30.4. mennessä unionin rekisterissä.
Yksityiskohtaiset ohjeet päästöoikeuksien palauttamisesta löytyvät unionin rekisterin oikeassa yläkulmassa olevan Ohje-linkin kautta sisäänkirjautumisen jälkeen.
Jos toiminnanharjoittaja tai ilma-aluksen käyttäjä ei tee palautusta 30.4. mennessä, palauttamatta jääneistä päästöoikeuksista määrätään ylitysmaksu, joka on 100 € / hiilidioksidiekvivalenttitonni korotettuna Euroopan kuluttajahintaindeksin muutoksen mukaisesti. Toiminnanharjoittajan tai ilma-aluksen käyttäjän on lisäksi palautettava palauttamatta jääneet päästöoikeudet.
Päästökauppaan kuuluvien toiminnanharjoittajien ja ilma-aluksen käyttäjien on ilmoitettava edellisen vuoden todennetut päästönsä vuosittain 31.3. mennessä unionin rekisterissä. Todentajien on vahvistettava ilmoitetut päästömäärät rekisterissä 31.3. mennessä.
Yksityiskohtaiset ohjeet päästöjen ilmoittamisesta ja todennetuiksi hyväksymisestä löytyvät unionin rekisterin oikeassa yläkulmassa olevan Ohje-linkin kautta sisäänkirjautumisen jälkeen.
Jos päästöjä ei ole ilmoitettu ja todennettu 31.3. mennessä, tilin käyttö estyy. Tällöin esimerkiksi tilisiirtojen teko tililtä estyy siihen saakka, että päästöt on ilmoitettu ja vahvistettu.
Todentajan varmennusta tarvitaan hyväksymis- ja maksatushakemuksen yhteydessä. Lisäksi todentajat tekevät syöttötariffijärjestelmään kuuluvia laitoskäyntejä.
Hakeudu todentajaksi näin:
- Nimeä yksi tai useampi edustaja järjestelmän käyttäjäksi. Täytä todentajan valtakirjalomake ja postita se Energiavirastolle. Valtakirjalomakkeita toimitetaan Energiavirastolle yksi jokaista valtuutettavaa henkilöä kohti.
- Lähetä postitse Energiavirastolle täytetty todentajan perustietolomake.
- Hae sähköisesti tilapäistä hyväksyntää SATU-järjestelmässä todentajan hyväksymishakemuksella.
- Kun olet saanut tilapäisen hyväksymisen Energiavirastolta, hae akkreditointia FINASilta.
- Kun olet saanut tilapäisen hyväksynnän ja akkreditoinnin, hae virallista hyväksyntää Energiavirastolta määräajan kuluessa SATU-järjestelmässä.
Tarkemmat ohjeet todentajaksi hakeutumisesta ja todentajat tehtävistä löytyvät todentajaohjeesta.
Todentajaohje (pdf)
Todentajan valtakirjalomake (doc)
Todentajan perustietolomake (doc)
Toimita kestävyyskriteeriselvitys Energiavirastolle vuosittain maaliskuun loppuun mennessä. Alta löydät mallin ja ohjeet kestävyyskriteeriselvityksen tekemiseen.
Täytä tarvittavat tiedot valmiiseen kestävyyskriteeriselvityksen Excel-pohjaan. Jos käytät omaa Excel-taulukkoa, pidä huolta että taulukon tiedot on koottu Energiaviraston ohjeistuksen ja mallipohjan mukaisesti. Taulukkoa ei saa lukita tai suojata salasanalla, vaan pyydetyt tiedot tulee olla kopioitavissa taulukosta.
Liitä selvityksen liitteeksi jäljennös todentajan tarkastuskertomuksesta ja lähetä selvitys osoitteeseen [email protected] ja kopiona [email protected] Laita sähköpostiviestin otsikoksi "Kestävyyskriteeriselvitys".
Toiminnanharjoittajan kestävyyskriteeriohje (pdf)
Kestävyyslain mukainen ennakkotieto kertoo, onko raaka-ainetta pidettävä jätteenä, tähteenä, syötäväksi kelpaamattomana selluloosana tai lignoselluloosana sovellettaessa nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annettua lakia. Hakemuksen voi jättää kestävyyslain mukainen toiminnanharjoittaja.
Täytä ennakkotietohakemus ja toimita se allekirjoitettuna Energiavirastoon.
Toiminnanharjoittajan kestävyyskriteeriohje (pdf)
- Tutustu energiatehokkuuslakiin, sen nojalla annettuihin asetuksiin ja ohjeisiin Energiaviraston verkkosivuilla
- Valitse katselmuksen vastuuhenkilöksi Energiaviraston pätevöittämä yrityksen energiakatselmuksen vastuuhenkilö. Vastuuhenkilö voi olla omasta organisaatiosta tai ulkopuolinen konsultti.
- Toteuta yrityksen energiakatselmus ja siihen liittyvät kohdekatselmukset lain ja asetusten mukaisesti.
- Täytä jokaisesta tekemästäsi kohdekatselmuksesta alla oleva siirtotiedosto, joka sisältää keskeiset tiedot kohdekatselmuksen tuloksista
- Toimita kohdekatselmuksen siirtotiedosto Energiavirastoon sähköpostitse osoitteeseen [email protected] Kohdekatselmusten siirtotiedostot pitää toimittaa Energiavirastolle 3 kuukauden kuluessa niiden valmistumisesta.
Kohdekatselmusten siirtotiedosto (yleinen)
Kohdekatselmusten siirtotiedosto (voimalaitokset)
Kohdekatselmusten siirtotiedosto (kaukolämpökatselmus)
Hankkeesta vastaavan toiminnanharjoittajan on lähetettävä ilmoitus kustannus-hyötyanalyysin tekemisestä Energiavirastolle hankkeen suunnittelun yhteydessä, ennen rakennus- tai uudistustöihin ryhtymistä.
Energiavirasto voi pyytää kuukauden kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta lisäselvitystä, jos toimitettu ilmoitus ei ole riittävä tai toiminnanharjoittaja ilmoittaa, ettei toteuta yhteistuotantolaitosta tai hyödynnä teollisuuden ylijäämälämpöä, vaikka kustannus-hyötyanalyysi osoittaa toteuttamisen tai hyödyntämisen kannattavaksi.
Lisäselvitys on toimitettava Energiavirastolle kuukauden kuluessa siitä, kun Energiaviraston on sitä pyytänyt.
Rakennustöitä ei saa jatkaa ennen lisäselvityksen toimittamista.
Ilmoituksen sisältö
Energiavirastolle tehtävän ilmoituksen pitää sisältää:
- Yrityksen (toiminnanharjoittajan) nimi ja osoite ja yhteyshenkilön nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite
- Yritys- ja yhteisötunnus
- Kohteena olevan hankkeen sijaintitiedot
- Keskeiset tiedot kustannushyöty-analyysistä ja perusteltu toteutusvaihtoehto
KH-analyysin tekopäivämäärä
Arvioidut vaihtoehdot
Keskeiset tulokset- Vaihtoehtojen kustannukset ja hyödyt
- Vertailut argumentteineen/taloudellinen analyysi
- Analyysin mukaisesti perusteltu vaihtoehtoPerusteltu toteutusvaihtoehto
- Tieto siitä aikooko toiminnanharjoittaja toteuttaa sähköntuotantolaitoksen yhteistuotantolaitoksena (energiatehokkuuslaki 27 §:n 1 mom) tai hyödyntää teollisuuden ylijäämälämpöä (2 ja 3 mom) ja perustelut, jos ei;
- Hankkeen toteutusajankohta
Ilmoitukseen on liitettävä toiminnanharjoittajan kaupparekisteriote
Toimita ilmoitus sähköpostiosoitteeseen [email protected]
Sähkön jakeluverkonhaltijoiden, suurjännitteisen jakeluverkonhaltijoiden, kantaverkonhaltijan sekä maakaasun siirtoverkonhaltijan on ilmoitettava Energiavirastolle merkittävistä tietoturvallisuuteen liittyvistä häiriöistä
Toimi näin:
Ilmoita tietoturvahäiriöstä oheisen lomakkeen avulla.
Lomake tietoturvahäiriön ilmoittamiseen
Ohje: tietoturvahäiriön ilmoittaminen (pdf)
Ilmoita viipymättä Energiavirastolle ([email protected]),
jos laitoksen
- toiminta loppuu
- ympäristölupa raukeaa tai
- ympäristölupa peruutetaan.
Ilmoituksen perusteella Energiavirasto voi kehottaa jättämään päästöluvan peruutushakemuksen FINETS-järjestelmässä.
Laitoksen toiminnanharjoittajan vaihtuessa uuden toiminnanharjoittajan on ilmoitettava asiasta Energiavirastolle (paastolupa(a)energiavirasto.fi). Tavallisin syy toiminnanharjoittajan vaihtumiselle on tilanne, jossa laitos myydään. Ilmoituksen saatuaan Energiavirasto tarkistaa päästöluvan niin, että lupa siirretään uudelle toiminnanharjoittajalle.
Toiminnanharjoittajalla tarkoitetaan sitä tahoa, jolla on määräysvalta laitoksen toiminnasta eli sitä, joka vastaa laitoksen käytöstä tai ohjaa laitoksen toimintaa käytännössä.