Biomassojen ja biopolttoaineiden kestävyys
RED2-direktiivi edellyttää, että kaikkien biopolttoaineiden, bionesteiden ja biomassapolttoaineilla tuotetun sähkön, lämmön ja jäähdytyksen, jotka lasketaan mukaan kansallisiin tavoitteisiin, tai jotka saavat taloudellista tukea, pitää olla kestävästi tuotettuja. Lisäksi kansallisesti on säädetty, että kestävyyden osoittaminen on edellytys muun muassa
- biopolttoaineen tai biopolttoöljyn jakeluvelvoitteeseen laskemiselle,
- alhaisemmalle verotukselle,
- valtiontuen ehtojen täyttymiselle
- bionesteiden ja biomassapolttoaineiden nolla-päästökertoimelle.
Suomessa biopolttoaineiden, bionesteiden ja biomassapolttoaineiden kestävyys pitää osoittaa biopolttoaineista, bionesteistä ja biomassapolttoaineista annetun kestävyyslain (393/2013) mukaisesti. Energiavirasto hoitaa kestävyyslain mukaisia viranomaistehtäviä, valvoo kestävyyslain noudattamista ja antaa jakeluvelvoitelain sekä biopolttoöljyn jakeluvelvoitelain raaka-aineiden luokitteluun liittyviä ennakkotietopäätöksiä.
Laki biopolttoaineista, bionesteistä ja biomassapolttoaineista (393/2013)
Energiavirasto järjesti webinaarin kestävyyskriteeriselvityksen jättämisestä ja muista ajankohtaisista asioista tiistaina 12.3.2024 klo 13-15.
Uusiutuvan energian direktiivin päivitys (EU 2023/2413) on annettu 18.10.2023 ja se sisältää muutoksia muun muassa metsäbiomassan kestävyyden osoittamiseen sekä energiantuotannossa käytettyjen biomassapolttoaineiden kasvihuonekaasupäästövähenemävaatimukseen. Uudistettu direktiivi tulee toimeenpanna kansallisesti 20.5.2025 mennessä.
Uusiutuvan energian direktiivin päivitys (RED III)
Euroopan komissio on julkaissut 13.12.2022 toimeenpanoasetuksena metsäbiomassan kestävyyskriteereitä koskevia toimintaohjeita. Lisätietoa ohjeista ja metsäbiomassan kestävyyskriteerit täyttävistä maista löytyy kohdasta Metsäbiomassan hankintamaat
Energiavirasto järjesti infotilaisuuden kestävyyden osoittamisen ajankohtaisista asioista ke 24.8.2022 klo 10-12. Lisätietoa tilaisuudesta löytyy kohdasta Tilaisuudet ja materiaalit.
Energiavirasto järjesti webinaarin kestävyyskriteeriselvityksen jättämisestä ja muista ajankohtaisista asioista keskiviikkona 15.2.2023 klo 9.30-11.30.
Energiavirasto järjesti infotilaisuuden kestävyyden osoittamisen ajankohtaisista asioista keskiviikkona 24.8.2022. Tilaisuudessa käsiteltiin muun muassa kestävyyssääntelyn ajankohtaista tilannetta, toiminnanharjoittajan kestävyyskriteeriohjeeseen tehtyjä päivityksiä sekä hakemuskäsittelyn etenemistä ja tulevien kestävyyskriteeriselvitysten jättämistä.
Tilaisuuden kutsu ja ohjelma (pdf)
Työ- ja elinkeinoministeriön ajankohtaiset biomassojen kestävyydestä (pdf)
Tilaisuuden muut esitykset (pdf)
Kestävyyden osoittamista koskevat usein kysytyt kysymykset (pdf)
Energiavirasto järjesti 1.6.2021 webinaarin kestävyyden osoittamisesta ja kestävyysjärjestelmää koskevan hyväksymishakemuksen jättämisestä KEKRI-asiointijärjestelmästä.
Energiavirasto järjesti KEKRI-asiointijärjestelmän käyttökoulutukset 24.2.2021 ja 17.3.2021.
Energiavirasto järjesti kestävyyslain toimeenpanoinfon biokaasutoimijoille 14.1.2021:
Energiavirasto järjesti kestävyyslain toimeenpanoinfon 12.11.2020:
Ennakkotiedon hakeminen
Kestävyyslain mukainen ennakkotieto kertoo, onko raaka-ainetta pidettävä jätteenä, tähteenä, syötäväksi kelpaamattomana selluloosana tai lignoselluloosana sovellettaessa nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annettua lakia tai sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta annettua lakia. Tällaisista raaka-aineista tuotettuihin biopolttoaineisiin sovelletaan polttoaineiden valmisteverotuksessa alempaa veroluokkaa eli niin sanottua T-veroluokkaa. Hakemuksen voi jättää kestävyyslain mukainen toiminnanharjoittaja.
Energiavirasto ottaa kantaa raaka-aineiden luokitteluun myös kestävyysjärjestelmää koskevassa hyväksymispäätöksessä, mutta ennakkotiedolla ratkaisu on mahdollista saada nopeammin.
Hae kestävyyslain mukaista ennakkotietoa
Lisätietoa jakeluvelvoitelain ja biopolttoöljyn jakeluvelvoitelain mukaisista ennakkotiedoista löytyy kohdasta Jakeluvelvoite - Ennakkotieto.
Laki biopolttoaineista, bionesteistä ja biomassapolttoaineista (393/2013)
Ennakkotietopäätökset
Yleistä
Biopolttoaineiden, bionesteiden ja biomassapolttoaineiden kestävyys voidaan osoittaa toiminnanharjoittajan kestävyysjärjestelmän hyväksynnän kautta. Kestävyysjärjestelmällä osoitetaan, että toiminnanharjoittajan tuottamat, valmistamat, hankkimat, maahantuomat, kulutukseen luovuttamat tai käyttämät biopolttoaineet, bionesteet ja biomassapolttoaineet täyttävät kestävyyskriteerit.
Toiminnanharjoittajan on haettava kestävyysjärjestelmälleen Energiaviraston hyväksyntä, minkä jälkeen toiminnanharjoittaja voi antaa biopolttoaine-, bioneste-, biomassapolttoaine-, tai raaka-aine-eristä kestävyystodistuksen osoituksena siitä, että se täyttää kestävyyskriteerit.
Vaihtoehtoisesti toiminnanharjoittaja voi osoittaa biopolttoaineiden, bionesteiden ja biomassapolttoaineiden kestävyyden valitsemallaan Euroopan komission hyväksymällä vapaaehtoisella järjestelmällä.
Kestävyysjärjestelmän hyväksyntää voi hakea toiminnanharjoittaja, joka on jokin seuraavista:
- biopolttoaineiden edistämisestä liikenteessä annetun lain mukaisesti jakeluvelvollinen
- biopolttoöljyn käytön edistämisestä annetun lain mukaisesti jakeluvelvollinen
- nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetun lain mukainen verovelvollinen
- sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta annetun lain mukainen verovelvollinen
- päästökauppalain mukainen toiminnanharjoittaja tai lentoliikenteen päästökaupasta annetun lain mukainen ilma-aluksen käyttäjä
- lain biopolttoaineista, bionesteistä ja biomassapolttoaineista mukainen biomassapolttoaineista sähkön, lämmön tai jäähdytyksen tuottaja, jolla velvoitetta kestävyyden osoittamiseen ei ole muun lainsäädännön tai päätöksen perusteella
- eräiden polttoaineiden elinkaarenaikaisten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä annetun lain mukaisesti polttoaineen toimittaja
- valtionavustuksen saaja, jonka avustusta koskevassa päätöksessä on määrätty kestävyyden osoittamisesta
Hyväksymispäätös on voimassa viisi vuotta. Päätöksen voimassaololle voi hakea jatkoa. Kestävyysjärjestelmän vaatimuksia on käyty läpi Toiminnanharjoittajan kestävyyskriteeriohjeessa ja hakemuksen laatimista Toiminnanharjoittajan prosessiohjeessa
Hae kestävyysjärjestelmän hyväksymistä
Toiminnanharjoittajan kestävyyskriteeriohje (pdf)
Toiminnanharjoittajan prosessiohje (pdf)
Biopolttoaineiden, liikenteen biokaasun ja bionesteen tuotantoa koskevat hakemukset voit tehdä Energiaviraston verkkosivuilta löytyvillä lomakkeilla. Lähetä hyväksymishakemus, muutoshakemus tai jatkoaikahakemus liitteineen sekä todentajan lausunto osoitteeseen [email protected] ja kopiona [email protected].
Laita sähköpostiviestin otsikoksi "Kestävyysjärjestelmän hyväksymishakemus/muutoshakemus/jatkoaikahakemus".
KEKRI-järjestelmä
Jätä biomassapolttoaineilla sähköä, lämpöä tai jäähdytystä tuottavien laitosten kestävyysjärjestelmää koskeva hyväksymishakemus KEKRI-asiointijärjestelmässä osoitteessa kekri.energiavirasto.fi.
KEKRI-järjestelmän käyttöohje (pdf)
KEKRI-järjestelmän tietosuojaseloste (pdf)
KEKRI-asiointijärjestelmä edellyttää käyttäjän vahvaa tunnistautumista ja tarvittavia asiointioikeuksia, jotka voit antaa Suomi.fi-palvelussa. Lisätietoa Suomi.fi-valtuuksista löytyy osoitteesta: https://energiavirasto.fi/suomi.fi-valtuutus
Sähköntuotannon päästökerroin on Tilastokeskuksen tilastosta johdettu kerroin, joka kuvaa Suomessa tuotetun sähkön keskimääräisiä päästöjä. Kerroin on johdettu kestävyyslain ja liikennepolttoaineiden päästöjen vähentämistä koskevan lain vaatimuksia varten. Sähköntuotannon päästökerrointa käytetään kestävyyslain mukaisesti biopolttoaineiden ja bionesteiden elinkaarenaikaisten kasvihuonekaasupäästöjen laskennassa, sekä liikennepolttoaineiden päästöjen vähentämistä koskevan lain mukaisesti liikenteessä jaellun sähkön päästökertoimena.
Kestävyyslain mukaisen kasvihuonekaasupäästövähennyksen määrittämisessä sähköntuotannolle tulee käyttää alueen keskimääräistä sähköntuotannon päästökerrointa. Toiminnanharjoittajat voivat tästä poiketen käyttää yksittäisen sähköntuotantolaitoksen keskiarvoa kyseisessä laitoksessa tuotetulle sähkölle, jos kyseistä laitosta ei ole liitetty sähköverkkoon. Suomessa tuotetulle polttoaineelle käytetään Tilastokeskuksen määrittämästä arvosta johdettua päästökerrointa keskimääräiselle sähköntuotannon päästölle Suomessa. Muiden maiden päästökertoimien laskentaan voi käyttää esimerkiksi IEA:n energiatilastoja.
Energiavirasto julkaisee kotisivuillaan mahdollisimman ajantasaisen päästökertoimen sähköntuotannon päästöille Suomessa. Päästökerroin ei ole vuositasolla vakio, vaan siinä on huomioitu luonnonolosuhteista johtuvaa vuotuista vaihtelua.
Sähkön tuotannon päästökerroin Suomessa vuonna 2022: 84 g CO2-ekv./kWh. Uusinta päivitettyä sähköntuotannon päästökerrointa tulee käyttää kuluvan vuoden 2024 tietojen raportoinnissa ja sitä voi myös halutessaan käyttää jo vuoden 2023 tietojen raportoinnissa. Vaihtoehtoisesti vuoden 2023 raportoinnissa voi käyttää sähkön tuotannon päästökertoimena vuoden 2021 lukua, joka oli 91 g CO2-ekv./kWh.
Sähköntuotannon päästökerroin on johdettu Tilastokeskuksen sähkön ja lämmön tuotannon hiilidioksidipäästöjä koskevasta tilastosta ja siinä on huomioitu sähköntuotannon typpioksiduulipäästöt (N2O) ja metaanipäästöt (CH4). Lähtötietona sähköntuotannon päästökertoimen johtamisessa on käytetty sähköntuotannon ominaishiilidioksidipäästöä, energiamenetelmä, 5 vuoden liukuvasta keskiarvosta.
Energiavirasto katsoo metsäbiomassaa koskevien kestävyyskriteerien täyttyvän alla luetelluissa hankintamaissa. Listaa täydennetään ja päivitetään vähintään vuosittain.
- Suomi
- Ruotsi
- Norja
- Viro
- Latvia
- Liettua
- Saksa
- Espanja
- Belgia
- Itävalta
- Portugali
- Ranska
- Tanska
- Tšekki
Mikäli toiminnanharjoittaja haluaa osoittaa metsäbiomassan maakohtaisten kriteerien täyttymisen oheisen listan ulkopuolelta, tulee kestävyyskriteerien täyttyminen kuvata kestävyysjärjestelmän hyväksymishakemuksessa.
Jos metsäbiomassan kestävyyskriteerit eivät täyty maatason arvioinnissa, kestävyys voidaan osoittaa tarvittaessa hankinta-aluetason toimenpiteillä. Lisätietoa kestävyyden osoittamisesta löytyy Energiaviraston julkaisemasta tiedotteesta sekä Toiminnanharjoittajan kestävyyskriteeriohjeesta.
Kestävyyskriteeriselvityksellä valvotaan toiminnanharjoittajien käyttämien raaka-aineiden kestävyyden toteutumista. Toiminnanharjoittajan, jolla on kestävyyskriteerijärjestelmä, on toimitettava kestävyyskriteeriselvitys vuosittain.
Kestävyyskriteeriselvityksessä tulee ilmoittaa tuotettujen, valmistettujen, kulutukseen luovutettujen tai käytettyjen biopolttoaine-, bioneste- ja biomassapolttoaine-erien raaka-aineita koskevat tiedot, biopolttoaine-, bioneste- ja biomassapolttoainemäärät sekä kestävyyskriteerien täyttymisen osoittamista koskeva tieto. Lisäksi kestävyyskriteeriselvityksessä tulee ilmoittaa bionesteistä ja biomassapolttoaineista tuotetun sähkön, lämmön ja jäähdytyksen määrät. Kestävyyskriteeriselvitykseen tulee liittää jäljennös todentajan tarkastuskertomuksesta tai vastaavat tarkastusta koskevat tiedot.
Kestävyyskriteeriselvitys toimitetaan Energiavirastolle vuosittain maaliskuun loppuun mennessä.
Jätä kestävyyskriteeriselvitys
Toiminnanharjoittajan kestävyyskriteeriohje (pdf)
Raportointiohje (pdf) - Ohje liikennepolttoaineiden elinkaarenaikaisten kasvihuonekaasupäästöjen ilmoittamisesta Energiavirastolle
Energiavirasto julkaisee verkkosivuillaan jakelijoiden kestävyyskriteeriselvityksiin perustuen tietoja biopolttoaineista ja niiden raaka-aineista kohdassa Jakeluvelvoite - Jakelijoiden raaka-ainetiedot
Ilmoitus edellisen kalenterivuoden aikana kulutukseen luovutetuista polttoaineista toimitetaan Energiavirastolle vuosittain maaliskuun loppuun mennessä. Linkin takaa löydät mallin ja ohjeet ilmoituksen laatimiseen.
Ilmoitukseen täyttämiseen liittyvät arviot
Lain soveltamisalaan kuuluvan kevyen polttoöljyn määrän voi arvioida Tilastokeskuksen laskelman perusteella. Energiavirasto arvioi Tilastokeskuksen kanssa luvun päivitystarvetta vuosittain. Tilastokeskuksen arvion mukaan 58 % Suomessa jaellusta kevyestä polttoöljystä voidaan laskea kuuluvan lain soveltamisalaan. Polttoaineen toimittaja ei voi käyttää tätä arviota yhdessä muiden arvioiden kanssa.
Maatalouden polttoainesäiliöihin toimitetun lain soveltamisalaan kuuluvan polttoöljyn määrän voi arvioida Energiaviraston laskelman perusteella. Laskelma perustuu Luonnonvarakeskuksen tilastoon. Energiavirasto arvioi luvun päivitystarvetta vuosittain. Energiaviraston laskelman mukaan 72,4 % farmisäiliöihin jaellusta kevyestä polttoöljystä voidaan laskea kuuluvan lain soveltamisalaan.
Lisätietoja tilastoista ja niiden käyttämisestä osittamisessa löytyy raportointiohjeesta. Ajantasaiset luvut ovat aina saatavissa Energiaviraston verkkosivuilla.
Jätä ilmoitus kulutukseen luovutetuista polttoaineista
Voimassa olevat Energiaviraston hyväksymät kestävyysjärjestelmät ja niihin liittyvät päätökset.
Hyväksytyt kestävyysjärjestelmät KEKRI-asiointijärjestelmässä (14.11.2024) (pdf)
Ab Stormossen Oy
BioHauki Oy
Biokymppi Oy
BioSairila Oy
Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy
Gasum Oy
- Hyväksymispäätös 162/741/2014 (pdf)
- Muutospäätös 1072/741/2015 (pdf)
- Muutospäätös 1459/741/2016 (pdf)
- Muutospäätös 1434/741/2017 (pdf)
- Jatkoaikapäätös 2088/741/2019 (pdf)
- Muutospäätös 2461/741/2019 (pdf)
- Muutospäätös 86/070401/2022 (pdf)
GFN Lieksa Oy
Jeppo Biogas Ab / Jepuan Biokaasu Oy
Kiertokaari Oy
Metener Service Oy
Metsä Fibre Oy, Joutsenon tehdas
- Hyväksymispäätös 1029/741/2014 (pdf)
- Jatkoaikapäätös 2666/741/2019 (pdf)
- Muutospäätös 8287/070401/2021 (pdf)
Metsä Fibre Oy, Kemin tehdas
- Hyväksymispäätös 1027/741/2014 (pdf)
- Jatkoaikapäätös 1215/741/2019 (pdf)
- Muutospäätös 8191/070401/2021 (pdf)
Metsä Fibre Oy, Rauman tehdas
- Hyväksymispäätös 1028/741/2014 (pdf)
- Jatkoaikapäätös 2664/741/2019 (pdf)
- Muutospäätös 8288/070401/2021 (pdf)
Metsä Fibre Oy, Äänekosken tehdas
- Hyväksymispäätös 1030/741/2014 (pdf)
- Muutospäätös 1346/741/2017 (pdf)
- Jatkoaikapäätös 2665/741/2019 (pdf)
- Muutospäätös 8163/070401/2021 (pdf)
Metsä Fibre Oy, Äänekosken biokaasulaitos
- Hyväksymispäätös 700/741/2018 (pdf)
- Siirtopäätös 817/741/2019 (pdf)
- Muutospäätös 1380/741/2020 (pdf)
Mustankorkea Oy
Mäntsälän Biovoima Oy
Neste Oyj
- Hyväksymispäätös 1294/741/2013 (pdf)
- Muutospäätös 1278/741/2018 (pdf)
- Jatkoaikapäätös 680/741/2019 (pdf)
- Muutospäätös 9013/070401/2021 (pdf)
Nevel Pori Oy
Nivos Energia Oy
North European Oil Trade Oy
- Hyväksymispäätös 1169/741/2013 (pdf)
- Muutospäätös 638/741/2015 (pdf)
- Muutospäätös 1899/741/2016 (pdf)
- Muutospäätös 2147/741/2017 (pdf)
- Jatkoaikapäätös 1570/741/2019 (pdf)
- Muutospäätös 722/741/2020 (pdf)
Oy Teboil Ab
Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Savon Voima Joensuu Oy
- Hyväksymispäätös 1165/741/2013 (pdf)
- Muutospäätös 1896/741/2016 (pdf)
- Jatkoaikapäätös 2366/741/2019 (pdf)
- Siirtopäätös 7/741/2020 (pdf)
St1 Oy
- Hyväksymispäätös 1237/741/2013 (pdf)
- Muutospäätös 2212/741/2017 (pdf)
- Siirtopäätös 2102/741/2018 (pdf)
- Jatkoaikapäätös 2142/741/2019 (pdf)
Stora Enso Oyj, Enocellin tehdas
- Hyväksymispäätös 1287/741/2014 (pdf)
- Jatkoaika- ja siirtopäätös 973/741/2019 (pdf)
- Muutospäätös 2326/741/2021 (pdf)
Stora Enso Oyj, Imatran tehtaat
- Hyväksymispäätös 1256/741/2014 (pdf)
- Jatkoaikapäätös 9/741/2020 (pdf)
- Muutospäätös 8289/070401/2021 (pdf)
Stora Enso Oulu Oy
- Hyväksymispäätös 2222/741/2015 (pdf)
- Jatkoaika- ja siirtopäätös 2423/741/2020 (pdf)
- Muutospäätös 8290/070401/2021 (pdf)
Stora Enso Oyj, Varkaus
- Hyväksymispäätös 21/741/2015 (pdf)
- Muutospäätös 2123/741/2016 (pdf)
- Hyväksymispäätös 1801/741/2020 (pdf)
- Muutospäätös 8190/070401/2021 (pdf)
Sucros Oy
Suomalainen Energiaosuuskunta (SEO)
Suupohjan koulutuskuntayhtymä
UPM-Kymmene Oyj
- Hyväksymispäätös 973/741/2014 (pdf)
- Muutospäätös 1681/741/2015 (pdf)
- Muutospäätös 2464/741/2015 (pdf)
- Jatkoaikapäätös 993/741/2019 (pdf)
UPM-Kymmene Oyj, Kaukaan sellutehdas
UPM-Kymmene Oyj, Kymin tehdas
UPM-Kymmene Oyj, Pietarsaari - UPM Selluliiketoiminta
- Hyväksymispäätös 1829/741/2014 (pdf)
- Jatkoaikapäätös 2743/741/2019 (pdf)
- Muutospäätös 994/741/2019 (pdf)
- Muutospäätös 7370/070401/2021 (pdf)
VG EcoFuel Oy
VSS Biopower Oy
Wega Fuels Oy
Kestävyysjärjestelmän hyväksyminen ja sen noudattaminen edellyttävät sopimuksen laatimista Energiaviraston hyväksymän todentajan kanssa. Todentajan tehtäviä on kuvattu kestävyyskriteeriohjeessa.
Energiavirasto on hyväksynyt biopolttoaineista, bionesteistä ja biomassapolttoaineista annetun lain mukaisiksi todentajiksi alla olevat todentajaorganisaatiot. Hyväksymispäätökset ovat toistaiseksi voimassa olevia.
AFRY Finland Oy
DNV Business Assurance Finland Oy Ab
Enemi Oy
Inspecta Sertifiointi Oy
Energiavirasto hyväksyy todentajan, jos todentajan hyväksymiselle asetettujen edellytysten täyttyminen on todettu FINASin akkreditointimenettelyssä tai muun Euroopan talousalueeseen kuuluvan valtion akkreditointielimen akkreditointimenettelyssä.
Energiavirasto voi hyväksyä todentajan määräajaksi FINASin akkreditointiprosessin läpiviemiseksi.
Energiavirasto määrittää hyväksymispäätöksessä todentajan pätevyysalueet. Pätevyysalueet on lueteltu kestävyysasetuksessa.
Vaatimukset kestävyyskriteeritodentajalle
- yhteisö tai säätiö, tai tällaisen osa.
- riippumaton toimija
- riittävä ammattitaitoinen, riippumaton henkilöstö ja toiminnan edellyttämät laitteet, välineet ja järjestelmät.
- toiminnan laatu ja laajuus huomioon ottaen riittävä vastuuvakuutus tai muu vastaava riittäväksi katsottu järjestely.
Todentajaohje - Kestävyysjärjestelmän noudattamisen tarkastaminen (pdf)
Energiaviraston suoritteista perittävien maksujen perusteisiin sovelletaan valtion maksuperustelakia (150/1992). Energiaviraston päätösten hinnat määräytyvät työ- ja elinkeinoministeriön Energiaviraston maksullisista suoritteista annetun asetuksen (1217/2022, jäljempänä "maksuasetus") mukaan.
Maksuasetuksen mukaan biopolttoaineista, bionesteistä ja biomassapolttoaineista annetun lain mukaisista Energiaviraston päätöksistä peritään hakijoilta maksuja seuraavasti:
Suorite |
Hinta, euroa |
Kestävyysjärjestelmän hyväksyminen tai muuttaminen | |
Päätös toiminnanharjoittajan laajan kestävyysjärjestelmän hyväksymisestä | 8 000 |
Päätös toiminnanharjoittajan suppean kestävyysjärjestelmän hyväksymisestä | 4 000 |
Päätös toiminnanharjoittajan laajan kestävyysjärjestelmän hyväksymispäätöksen muuttamisesta | 4 000 |
Päätös toiminnanharjoittajan suppean kestävyysjärjestelmän hyväksymispäätöksen muuttamisesta |
2 000 |
Päätös toiminnanharjoittajan kestävyysjärjestelmän voimassaolon jatkamisesta | 550 |
Päätös kestävyysjärjestelmän hyväksymisestä annetun päätöksen siirtämisestä toiselle toiminnanharjoittajalle | 750 |
Ennakkotietopäätökset | |
Kestävyyslain mukainen biopolttoaineiden tai bionesteiden raaka-ainetta koskeva ennakkotietopäätös | 5 000 |
Jakeluvelvoitelain mukainen biopolttoaineiden tai biopolttoöljyn raaka-ainetta koskeva ennakkotietopäätös | 5 000 |
Todentajien päätökset | |
Päätös todentajan hyväksymisestä | 3 400 |
Päätös todentajaa koskevan hyväksymispäätöksen muuttamisesta | 1 500 |
Ohjeet
Toiminnanharjoittajan kestävyyskriteeriohje (pdf)
Toiminnanharjoittajan prosessiohje (pdf)
Raportointiohje (pdf) - Ohje liikennepolttoaineiden elinkaarenaikaisten kasvihuonekaasupäästöjen ilmoittamisesta Energiavirastolle
Kestävyyden osoittamista koskevat usein kysytyt kysymykset (pdf)
Selvitys maatalousmaasta peräisin olevia jätteitä ja tähteitä koskevasta hallinta- ja seurantajärjestelmästä - Luonnonvarakeskus, 2021 (pdf)
Lainsäädäntö
Kestävyyslaissa säädetään biopolttoaineille, bionesteille ja biomassapolttoaineille asetettavista vaatimuksista ja vaatimustenmukaisuuden osoittamisesta.
Kestävyysasetuksessa tarkennetaan kestävyyslain säännöksiä
Uusiutuvan energian direktiivin päivitys (RED III)
Uusiutuvan energian direktiivi RED II
Komission hyväksymät vapaaehtoiset järjestelmät löytyvät komission verkkosivuilta.
Jätelain tarkoituksena on mm. kiertotalouden ja luonnonvarojen käytön kestävyyden edistäminen.
Laissa nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta säädetään valtiolle valmisteverona suoritettavasta energiasisältö- ja hiilidioksidiverosta.
Kysy lisää sähköpostitse osoitteesta: [email protected]
Voit myös ilmoittautua kestävyyskriteerit-sähköpostilistalle täyttämällä oheinen Microsoft Forms -lomake.
Voit tarvittaessa poistua kestävyyskriteerit-sähköpostilistalta täyttämällä oheinen Microsoft Forms-lomake.