Preemiojärjestelmä
Preemiojärjestelmä on Energiaviraston hallinnoima kilpailutukseen perustuva tukijärjestelmä, joka edistää uusiutuvista energialähteistä tuotetun sähkön tuotantoa Suomessa. Preemion mukaista tukea maksetaan 12 vuoden ajan niille hankkeille, jotka menestyivät vuonna 2018 järjestetyssä tarjouskilpailussa. Uusiutuvan energian tukien tarjouskilpailun järjestämisestä linjattiin valtioneuvoston hyväksymässä energia- ja ilmastostrategiassa joulukuussa 2016.
Energiavirasto järjesti vuonna 2018 uusiutuvan energian teknologianeutraalin tarjouskilpailun. Tarjousten jättöaika oli 15.11.-31.12.2018.
Kilpailutuksen kohteena oli vuotuinen 1,4 terawattitunnin sähkön tuotantomäärä. Se kilpailutettiin yhdellä kerralla. Sähkön tuottajat tekivät kilpailussa tarjouksia siitä, millä preemiolla ja kuinka paljon ne olisivat valmiita tuottamaan sähköä. Maksettava tuki määräytyy preemiojärjestelässä kiinteän ja liukuvan preemion yhdistelmänä, ja sitä maksetaan tuotetun sähkön määrän perusteella. Tuotetusta sähköstä pienimmän preemion tarjonneet hankkeet menestyisivät tarjouskilpailussa parhaiten.
Tuotantotukilaissa säädetään kilpailuun osallistumisen edellytyksistä. Energiaviraston julkaisi tarjouskilpailuun valmistautujan ohjeen, joka antoi tarkentavia tietoja eräistä keskeisistä edellytyksistä. Ohje oli tarkoitettu sähkön tuottajille, jotka valmistelivat tarjouskilpailuun osallistumistaan. Tarjouskilpailuun osallistujan ohjeessa käsiteltiin kilpailutuksen toteuttamista, preemiosta tarjoamista, tarjouskilpailuun osallistumisen edellytykset kokonaisuudessaan, tuen saamisen edellytykset, sekä preemiojärjestelmään hyväksytyn sähkön tuottajan oikeudet ja velvollisuudet.
Tarjouskilpailun tulokset julkaistiin 27.3.2019. Järjestelmään hyväksyttiin 6 sähkön tuottajan 7 eri hanketta.
Ohjeet
Tarjouskilpailuun osallistujan ohje (pdf)
Tiedote
Infotilaisuus tarjouskilpailun tuloksista 27.3.2019
Kommenttipuheenvuoro, Kimmo Ollikka, erikoistutkija, VATT (pdf)
Hyväksyvät päätökset
CPC Finland Oy, Lakiakangas 3 (pdf)
Siirtopäätös, Tuulipuisto Lakiakangas 3 Oy, Lakiakangas 3 (pdf)
Kalax Vindkraft Ab/Oy, Kalax (pdf)
Kestilän Kokkonevan Tuulivoima Oy, Kestilän Kokkonevan Tuulivoima (pdf)
Tuulipuisto Oy Hirvineva, Hirvineva-Liminka (pdf)
Siirtopäätös, Tuulipuisto Oy Hirvineva, Hirvineva-Liminka (pdf)
Tuuliwatti Oy, Tuuliwatti Simo Leipiö III (pdf)
Siirtopäätös, Gigawatti Oy, Simo Leipiö III (pdf)
Hylkäävät päätökset
Ab Vörå Vind Oy, Storbackenin tuulivoimahanke (pdf)
EPV Tuulivoima Oy, Metsälä 2 (pdf)
EPV Tuulivoima Oy, Paskoonharju 2 (pdf)
Ilmatar Somero Oy, Palma (pdf)
Kröpuln Vind Oy, Kröpulnin tuulivoimahanke (pdf)
Pjelax Vindkraft Ab/Oy, Pjelax-Böle (pdf)
PROKON Wind Energy Finland Oy, Storbötet (pdf)
Saunamaa Wind Farm Oy, Saunamaan tuulivoimapuisto (pdf)
Suomen Hyötytuuli Oy, SHT Alajoki (pdf)
Suomen Hyötytuuli Oy, SHT Oosinselkä (pdf)
Suomen Hyötytuuli Oy, SHT Polusjärvi (pdf)
Taaleri Pääomarahastot Oy, Oltavan tuulipuisto (pdf)
Tohkojan Tuulipuisto Oy, wpd Tohkojan Tuulipuisto 7 (pdf)
Tuulipuisto Oy Kinnula, Hautakangas-Kinnula (pdf)
Tuulipuisto Oy Kyyjärvi, Hallakangas-Kyyjärvi (pdf)
Tuulivoimapuisto Tyrinselkä Oy, Tyrinselkä 2 (pdf)
Hyväksymispäätös tulee siirtää toiselle sähköntuottajalle, jos päätöksessä mainitun voimalaitoksen hallinta siirtyy toiselle sähköntuottajalle. Tällaisia tilanteita ovat mm. voimalaitoskauppa tai yhtiön sulautuminen toiseen yhtiöön. Siirtoa tulee hakea aina, kun voimalaitosta hallinnoivan yhtiön Y-tunnus muuttuu.
Lomake preemiojärjestelmään kuuluvan voimalaitoksen hallinnan siirrosta.docx
Hyväksymispäätökset
CPC Finland Oy, Lakiakangas 3 (pdf)
Siirtopäätös, Tuulipuisto Lakiakangas 3 Oy, Lakiakangas 3 (pdf)
Kalax Vindkraft Ab/Oy, Kalax (pdf)
Kestilän Kokkonevan Tuulivoima Oy, Kestilän Kokkonevan Tuulivoima (pdf)
Tuulipuisto Oy Hirvineva, Hirvineva-Liminka (pdf)
Siirtopäätös, Tuulipuisto Oy Hirvineva, Hirvineva-Liminka (pdf)
Tuuliwatti Oy, Tuuliwatti Simo Leipiö III (pdf)
Siirtopäätös, Gigawatti Oy, Simo Leipiö III (pdf)
Seurantapäätökset
Sähkön tuottajan on toimitettava Energiavirastolle kolme kuukautta ennen ensimmäisen tukeen oikeuttavan tariffijakson alkamista tukeen oikeuttavan sähkön tuotannon seurantasuunnitelma. Seurantasuunnitelma toimitetaan jättämällä Energiavirastolle määräaikaan mennessä hakemus seurantasuunnitelman hyväksymisestä eli seurantahakemus. Energiavirasto julkaisee tällä sivulla preemiojärjestelmään hyväksyttyjen voimalaitosten seurantapäätökset.
Seurantapäätös, Tuulipuisto Oy Hirvineva, Hirvineva-Liminka (pdf)
Seurantapäätös, Kalax Vindkraft Ab/Oy, Kalax (pdf)
Seurantapäätös, Tuulipuisto Lakiakangas 3 Oy, Lakiakangas 3 (pdf)
Seurantapäätös, Gigawatti Oy, Simo Leipiö III (pdf)
Seurantapäätös, Kestilän Kokkonevan Tuulivoima Oy, (pdf)
Tuotantotukilain mukaan preemiojärjestelmään hyväksytyn voimalaitoksen tulee olla valmis ja liitetty kokonaisuudessaan sähköverkkoon kolmen vuoden kuluessa hyväksymispäätöksen tiedoksisaannista. Ilmoitus tulee tehdä Energiavirastolle kahden kuukauden kuluessa kolmen vuoden määräajan päättymisestä.
Jätä ilmoitus preemiojärjestemään hyväksytyn voimalaitoksen valmistumisesta
Sähkön tuottajan on toimitettava Energiavirastolle kolme kuukautta ennen ensimmäisen tukeen oikeuttavan tariffijakson alkamista tukeen oikeuttavan sähkön tuotannon seurantasuunnitelma. Seurantasuunnitelma toimitetaan jättämällä Energiavirastolle määräaikaan mennessä hakemus seurantasuunnitelman hyväksymisestä eli seurantahakemus.Mikäli sähkön tuottaja on jättämässä seurantahakemuksen ennen kuin sähkön tuottaja on tehnyt Energiavirastolle ilmoituksen voimalaitoksen valmistumisesta, niin ilmoitus voimalaitoksen valmistumisesta tulee liittää seurantahakemukseen. Jos voimalaitos on seurantahakemusta jätettäessä keskeneräinen, sähkön tuottajan tulee olla yhteydessä Energiavirastoon ([email protected]) ilmoituksen ja seurantahakemuksen jättämisen osalta.
Jätä hakemus preemiojärjestelmään hyväksytyn voimalaitoksen seurantasuunnitelman hyväksymisestä
Mikäli voimalaitos valmistuu tutkakompensaatiolain mukaiselle tuulivoiman kompensaatioalueelle, sähkön tuottaja voi tehdä tutkakompensaatiolain mukaisen ilmoituksen seurantahakemuksen yhteydessä. Lisätietoa tutkakompensaatiosta löydät preemio-ohjeesta.
Ohje preemiojärjestelmään hyväksytylle sähkön tuottajalle (pdf)
Kun voimalaitoksen seurantasuunnitelma on hyväksytty ja voimalaitoksen oikeus preemion mukaiseen tukeen on hyväksymispäätöksen mukaisesti alkanut, sähkön tuottaja voi hakea preemion mukaisen tuen maksatusta.
Niiltä tariffijaksoilta, joilta sähkön tuottaja ei ole oikeutettu tukeen, on sähkön tuottajan silti tuotettava voimassa olevan seurantasuunnitelman mukaisen seurantajärjestelmän avulla tiedot tuotantovelvoitteiden mukaisesta sähkön määrästä. Tuotantovelvoitteet alkavat sähkön tuottajan ilmoittamasta ensimmäisestä tariffijaksosta, joka on ilmoitettu hyväksymispäätöksessä. Tuotantoilmoitus tulee jättää Energiavirastoon niiltä tariffijaksoilta, joilta ei haeta preemion mukaista tukea. Lisäohjeita asiaan löytyy Preemio-ohjeen kappaleesta 10.
Hae preemion mukaisen tuen maksatusta tai jätä tuotantoilmoitus
Sähkön tuottajan on solmittava hyvissä ajoin sopimus Energiaviraston hyväksymän tuotantotukilain mukaisen todentajan kanssa, jolla on pätevyysalueenaan tuulivirtaus.
Todentaja varmentaa sähkön tuottajan ilmoituksen voimalaitoksen valmistumisesta, maksatushakemusten tuotantoselvitykset sekä tarkastaa seurantajärjestelmän ja seurantasuunnitelman vastaavuuden sekä suorittaa preemiojärjestelmään liittyvät laitoskäynnit ja muut mahdolliset todentajan tehtävät.
Linkki: Tuotantotukilain mukaiset hyväksytyt todentajat pätevyysalueineen
Preemiojärjestelmästä säädetään laissa uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta ja valtioneuvoston asetuksessa uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta. Preemiojärjestelmää koskeva hallituksen esitys HE 175/2017 vp. annettiin eduskunnalle syksyllä 2017 ja tuotantotukilain muutos astui voimaan 25.6.2018.
Laki uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta (1396/2010)
Valtioneuvoston asetus uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta (1397/2010)
Laki tuulivoiman kompensaatioalueista (490/2013)
Energiavirasto on laatinut arvioraportin tarjouskilpailun onnistumisesta, jotta tulevat tukiohjelmat ja muut valtion järjestämät tarjouskilpailut osattaisiin jatkossa toteuttaa paremmin. Arviointiin velvoittaa myös laki taloudelliseen toimintaan myönnettävän tuen yleisistä edellytyksistä.
Uusiutuvan energian tuen tarjouskilpailun arviointi (pdf)
Tiedote 17.9.2024: Tarjouskilpailu oli tehokas tapa jakaa uusiutuvan energian tukea