Sähkön mittaus
Jakeluverkkoyhtiö mittaa verkkoon liittyneiden asiakkaiden sähkönkulutuksen ja tuotannon. Jos asiakkaalla on omaa sähköntuotantoa, mitataan enintään 100 kVA:n suuruisen tuotantolaitteiston tuottama sähkö yleensä samalla etäluettavalla mittalaitteella kuin sähkönkulutus. Muussa tapauksessa tai asiakkaan toiveesta tuotanto mitataan erillisellä laitteistolla.
Sähkön tuotannon ja kulutuksen seuranta sähkökauppojen selvitystä varten tehdään nykyään vartin aikajaksoissa. Sähkönkulutuksen ja pienimuotoisen sähköntuotannon mittaus perustuu kuitenkin tällä hetkellä joko varttimittaukseen tai tuntimittaukseen ja mittaustiedon etäluentaan. Tuntimittauksella tarkoitetaan sähkönkulutuksen tai -tuotannon rekisteröimistä tunnin jaksoissa ja varttimittauksella 15 minuutin jaksoissa.
Varttimittaukseen siirrytään portaittain
- Verkkoyhtiöt muuttivat 22.5.2023 kaikki soveltuvat etänä ohjelmoitavissa olevat tuntimittauslaitteistot varttimittaukseen.
- Loput tuntimittauslaitteistot muutetaan varttimittaukseen korvaamalla vanha mittari uudella etämittauslaitteistolla vuoden 2028 loppuun mennessä. Siirtymäkauden aikana tuntimitattu tieto jaetaan tasasuuruisiin vartin jaksoihin sähkökauppojen selvitystä varten.
- Verkkoyhtiöt korvaavat kaikki varttimittaukseen vuonna 2023 etäohjelmoidut laitteistot uusilla etämittauslaitteistoilla 4.7.2031 mennessä.
Etäluettavaa mittausta koskeva velvoite ei jatkossakaan koske kaikkia käyttöpaikkoja. Suomessa etäluenta kattaa kuitenkin yli 99 % kaikista mittalaitteista. Vain yksittäisillä käyttöpaikoilla on siis enää käytössä mekaaninen mittalaite, joka asiakkaan tai verkkoyhtiön on luettava paikan päällä.
Tunti- ja varttimittauslaitteisto luetaan vähintään kerran vuorokaudessa. Asennetut uudet etämittauslaitteistot luetaan vuoden 2026 alusta alkaen vähintään joka kuudes tunti.
Mekaaninen mittari luetaan vähintään neljä kertaa vuodessa. Jakeluverkkoyhtiö vastaa vähintään yhdestä luentakerrasta vuodessa.
Tosiasiallisen mittaustiedon sijasta verkkoyhtiöllä on oikeus arvioida asiakkaan sähkönkulutus aiempaan kulutukseen perustuen näissä tilanteissa:
- mittalaite on vikaantunut
- mittaustietoja ei saada luettua etäyhteydellä
- asiakas ei ole ilmoittanut mekaanisen mittarin lukemaa verkkoyhtiön pyynnöstä
- verkkoyhtiöllä ei ole pääsyä mekaaniselle mittalaitteelle
Mekaanisen mittarin lukema voidaan arvioida myös myyjänvaihdon yhteydessä, jos
- asiakas ei ole ilmoittanut mittarilukemaa verkkoyhtiön pyynnöstä
- asiakkaalla ei ole pääsyä mittarille
Verkkoyhtiö julkaisee selvityksen menetelmästä, jolla sähkönkulutusta arvioidaan.
Mittarin luentaongelmat
Etäluennalle on tyypillistä, että mittalaitteen kuuluvuusongelmat aiheuttavat satunnaisia katkoksia, jolloin mittariin ei saada yhteyttä eikä mittaustietoja voida lukea. Näissä tilanteissa verkkoyhtiöllä on oikeus arvioida asiakkaan sähkönkulutus aiempaan kulutukseen perustuen. Tällöin myös kulutusseurannassa näytetään asiakkaalle arvioitua kulutustietoa. On hyvä perehtyä käyttämänsä kulutusseurantapalvelun tapaan ilmoittaa arvioitu ja mitattu tieto.
Mittalaitteiden luentaongelmat ovat pääsääntöisesti ohimeneviä, ja puuttuvat tiedot korjataan automaattisesti arvioitujen tilalle heti kun tiedot saadaan luettua mittalaitteelta, useimmiten jo seuraavalla luentakerralla. Tällainen hetkellinen luentaongelma ei edellytä asiakkaalta toimenpiteitä.
Joskus luentaongelma saattaa kuitenkin pitkittyä. Jos asiakas huomaa kulutustiedoista, että mittaustietoja on arvioitu jo useamman päivän ajan, on hyvä olla yhteydessä verkkoyhtiöön ongelman selvittämiseksi. Energiavirasto voi viime kädessä velvoittaa verkkoyhtiön korjaamaan virheellisen menettelynsä, jos luentaongelma jatkuu perusteetta kohtuuttoman pitkään.
Oman kulutuksen seuranta
Omaa sähkönkulutusta voi seurata Datahubissa tai verkkoyhtiön palvelussa.
Myös monet sähkönmyyjät tarjoavat palvelun kulutustietojen seurantaan, mutta vain asiakkaan voimassa olevan sähkösopimuksen ajalta.
Mittaustietojen oikeellisuus
Jos asiakas katsoo sähkönkäyttöpaikkansa mittaustietojen olevan virheellisiä, asiasta voi reklamoida omalle verkkoyhtiölle. Reklamointi voi olla aiheellinen esimerkiksi tilanteessa, jossa verkkoyhtiö on joutunut luentaongelman vuoksi arvioimaan asiakkaan kulutusta, eikä ole saanut todellisia kulutustietoja mittalaitteelta.
Energiavirastolla ei ole toimivaltaa arvioida mittaustietojen oikeellisuutta, vaan kyseessä on yksittäinen sopimuksen tulkintaa koskeva erimielisyys. Sopimuksen tulkintaa ja täytäntöönpanoa koskevia riitoja ei käsitellä Energiavirastossa. Tässä tilanteessa neuvoja ja sovitteluapua antaa kuluttajaneuvonta, joka myös ohjaa asiakkaan tarvittaessa kuluttajariitalautakuntaan.
Uudet etämittauslaitteistot sisältävät kuormanohjaustoiminnallisuuden mahdollistavan kuormanohjausreleen. Kuormanohjaustoiminnallisuus on käytössä asennetuilla uusilla etämittauslaitteistoilla vuoden 2026 alusta alkaen.
Poikkeuksen muodostavat mittarit, jotka asennetaan
- yli 3x36A:n pääsulakkeilla varustettuun sähkönkäyttöpaikkaan
- yli kahden asunnon asuinrakennukseen
- toimisto-, liike-, teollisuus- tai varastorakennukseen.
Näissä mittareissa kuormanohjaustoiminnallisuuden mahdollistavaa relettä ei lähtökohtaisesti ole.
Uudelle käyttöpaikalle asennettava mittauslaitteisto sisältyy jakelumaksuun eikä siitä peritä asiakkaalta erillistä maksua.
Verkkoyhtiö vaihtaa nykyiset etäyhteydellä luettavat mittauslaitteistot uusiin etäluettaviin mittauslaitteistoihin vuoden 2031 toukokuuhun mennessä. Mittarin vaihto ei aiheuta kustannuksia asiakkaalle.
Asiakas voi erikseen tilata verkkoyhtiöltä käyttöönsä myös muita mittauslaitteita, joita verkkoyhtiö ei tavanomaisena sähkönkulutuksen ja -tuotannon mittausta koskevana palveluna ole velvollinen asentamaan. Tällaisia mittalaitteita ovat:
- uusi etämittauslaitteisto, jos verkkoyhtiö ei ole velvollinen sitä asentamaan
- uusi etämittauslaitteisto kuormanohjausreleellä, jos verkkoyhtiö ei ole velvollinen sitä asentamaan
- uusi etämittauslaitteisto tuotannon erillistä mittaamista varten, kun erillinen mittaus ei ole pakollista
- uusi etämittauslaitteisto sähköajoneuvojen latauspisteen sähköntoimituksen erillistä mittaamista varten.
Verkkoyhtiöllä on oikeus periä erillinen maksu, sillä kyseessä on tavanomaisesta palvelusta poikkeava palvelu. Mittaus laskutetaan verkkoyhtiön julkisen verkkopalveluhinnaston mukaisesti. Verkkoyhtiö on velvollinen toimittamaan mittalaitteen asiakkaan tilauksesta.
Voit valita siirtosopimukseesi sopivan mittauspalvelun seuraavista vaihtoehtoista:
- tuntimittauspalvelu
- varttimittauspalvelu
- yksiaikasiirron mittauspalvelu
- yö- ja päiväenergiaan perustuva kaksiaikasiirron mittauspalvelu
- talviarkipäivään ja muuhun energiaan perustuva kaksiaikasiirron mittauspalvelu.
Verkkoyhtiö voi tarjota näiden lisäksi myös paikalliseen aikajaotukseen perustuvia mittauspalveluita, joissa esimerkiksi kaksiaikasiirron aikarajat voivat poiketa edellä mainituista.
Mittauspalvelun ei aina tarvitse vastata siirtotuotetta, kunhan mittaus soveltuu käytössä olevan siirtotuotteen mittaamiseen.