Jakeluvelvoite

Jakeluvelvoitteen tarkoitus on edistää uusiutuvien polttoaineiden ja uusiutuvan liikennesähkön käyttöä tieliikenteessä fossiilisten polttoaineiden sijaan.

EU:n tavoite on, että vuoteen 2030 mennessä 29 prosenttia liikenteen energiankulutuksesta on oltava uusiutuvista lähteistä peräisin. Suomessa tätä toteutetaan asettamalla liikennepolttoaineen jakelijoille vuosittainen velvoite toimittaa kulutukseen vähimmäisosuus kestäviä uusiutuvia polttoaineita – tätä kutsutaan jakeluvelvoitteeksi.

Velvoiteprosentti on hieman EU:n velvoitetasoa korkeampi vuonna 2030 ja sen jälkeen, koska liikenteellä on tärkeä rooli koko Suomen päästöjen vähentämisessä. Jakeluvelvoitteen laskennassa voidaan huomioida myös vaihtoehtoiset päästövähennystoimet ja Suomessa sijaitsevien polttoainejalostamoiden välituotevety.

Jakeluvelvoite (%) = 

Vuosi Jakeluvelvoite, % Lisävelvoite, %-yksikköä Vähimmäisosuusvelvoite, %-yksikköä
2021 18,0 2,0  
2022 12,0 2,0  
2023 13,5 2,0  
2024 13,5 2,0  
2025 16,5 3,0  
2026 19,5 4,0  
2027 22,5 4,0  
2028 31,0 8,0 1,5
2029 32,0 9,0 1,5
2030 ja sen jälkeen 34,0 10,0 4,0

Energiavirasto vastaa jakeluvelvoitelain toimeenpanosta, velvoitteiden täyttämisen valvonnasta sekä muista lain mukaisista tehtävistä.

Ketä jakeluvelvoite koskee?

Jakeluvelvoite koskee tieliikennepolttoaineen jakelijoita, jotka toimittavat kulutukseen kalenterivuoden aikana vähintään miljoona litraa moottoribensiiniä, dieselöljyä, maakaasua, biopolttoaineita, biokaasua ja muuta kuin biologista alkuperää olevia uusiutuvia polttoaineita. Kaasumaisten polttoaineiden osalta jakeluvelvoitteen soveltamisraja on 9 GWh.

Vuonna 2024 jakelijoita olivat:

  • North European Oil Trade Oy
  • Neste Oyj
  • Oy Teboil Ab
  • Gasum Oy
  • Ab Stormossen Oy
  • Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy
  • Mustankorkea Oy
  • Kiertokaari Oy
  • BioSairila Oy

Jakeluvelvollisia ovat myös vapaaehtoisesti jakeluvelvoitteen piirissä olevat tieliikennepolttoaineen jakelijat. Vapaaehtoisesta jakeluvelvoitteesta ja vapaaehtoisista jakelijoista löydät lisätietoja kohdasta Vapaaehtoinen jakeluvelvoite.

Mitä ovat jakelijan velvoitteet?

Tieliikennepolttoaineen jakelijoiden on toimitettava vuosittain kulutukseen vähimmäisosuus kestäviä uusiutuvia polttoaineita, joihin kuuluvat:

  • biopolttoaineet
  • biokaasu
  • uusiutuvat, ei-biologista alkuperää olevat polttoaineet (RFNBO-polttoaineet eli vety ja siitä tuotetut synteettiset polttoaineet)

Jakeluvelvoitteen laskennassa huomioidaan myös uusiutuva liikennesähkö, josta löydät lisätietoja kohdasta Uusiutuva liikennesähkö. Jakeluvelvoitteen joustomekanismi sallii jakelijan täyttää enintään 5,5 prosenttiyksikköä velvoitteestaan vaihtoehtoisilla päästövähennystoimilla, jotka on toteutettu Suomessa.

Lisävelvoite ja vähimmäisosuusvelvoite

Jakeluvelvoitteen lisäksi jakelijan tulee täyttää jakeluvelvoitteestaan lisävelvoite ja vähimmäisosuusvelvoite. Lisävelvoitteen täyttämiseen lasketaan biopolttoaineet ja biokaasu, jotka on tuotettu tai valmistettu jakeluvelvoitelain liitteen A-osassa tarkoitetuista raaka-aineista, ja RFNBO-polttoaineet. Vähimmäisosuusvelvoite tulee täyttää pelkästään RFNBO-polttoaineilla vuodesta 2028 alkaen. Vähimmäisosuusvelvoite ei koske vapaaehtoisia jakelijoita.

Uusiutuvan polttoaineen ja/tai uusiutuvan sähkön osuus jakeluvelvoitteesta kasvaa tasaisesti tulevina vuosina. Lisävelvoite kasvaa vuoteen 2029 asti, jonka jälkeen se pienenee. Joustomekanismi pysyy suunnilleen samalla tasolla.
 

Jakelija voi täyttää lisä- ja vähimmäisosuusvelvoitetta myös rajoitetusti RFNBO-polttoaineella, jota käytetään välituotteena (”välituotevety”) Suomessa sijaitsevalla jalostamolla perinteisten liikenteen polttoaineiden tai biopolttoaineiden tuotantoon. 

Jakeluvelvoitteesta saa täyttää tietyn enimmäisosuuden (nk. crop cap -osuus) ravinto- ja rehukasveista tuotetuilla biopolttoaineilla ja biokaasulla. Enimmäisosuudesta löydät lisätietoja kohdasta Ravinto- ja rehukasvien enimmäisosuus

Jakelija voi sopia velvoitteiden ja raaka-ainerajoitusosuuksien siirtämisestä osittain tai kokonaan toiselle jakelijalle/toisen jakelijan hyödynnettäväksi.

Jakelijan on vuosittain jätettävä Energiavirastolle jakeluvelvoiteilmoitus. Ilmoituksessa on tiedot kulutukseen toimitetuista tieliikennepolttoaineista ja liikennesähköstä sekä jalostamolla käytetystä välituotevedystä. Lisätietoja jakelijan ilmoitusvelvollisuudesta löydät kohdasta Jakeluvelvoiteilmoitus.

Jakeluvelvoitetta ja uusiutuvan energian käyttöä säännellään seuraavilla säädöksillä:

Lisätietoja jakeluvelvoitteesta ja jakeluvelvoitteen ilmoittamisesta Energiavirastolle löydät jakeluvelvoiteohjeesta.

Jakeluvelvoiteohje