Energiakatselmustoiminta
Energiakatselmusten tavoitteena on analysoida katselmuskohteen energiankäyttö, selvittää energiansäästöpotentiaali ja esittää kustannustehokkaita toimenpide-ehdotuksia energiatehokkuuden parantamiseksi.
Energiakatselmustoiminta jakaantuu Suomessa kahteen osaan:
- vapaaehtoisiin, tuettuihin energiakatselmuksiin PK-yrityksille ja kunnille
- pakollisiin, energiatehokkuuslain velvoittamiin yrityksen energiakatselmuksiin suurille yrityksille
Kuntien ja pk-yritysten energiakatselmuksia tuetaan
Vapaaehtoiset, tuetut energiakatselmukset ovat erillisten ohjeiden mukaisesti toteutettuja ja raportoituja kokonaisvaltaisia energiankäytön ja energiansäästömahdollisuuksien kohdekartoituksia.
Motiva vastaa kaikesta tuettuihin katselmuksiin liittyvistä käytännön tehtävistä (mm. ohjeistus, seuranta, kehittäminen, laadun valvonta, katselmoijien koulutus ja neuvonta).
Työ- ja elinkeinoministeriö tukee pienten ja keskisuurien yritysten sekä kuntien vapaaehtoista energiakatselmustoimintaa. Energiatuen myöntämisen edellytyksenä on energiakatselmuksen toteuttaminen mallien ja toteutusohjeiden mukaisesti.
Lue lisää Motivan sivuilta.
Suurille yrityksille pakollista
Energiatehokkuuslaki velvoittaa suuret yritykset tekemään yrityksen energiakatselmuksen neljän vuoden välein. Yrityksen energiakatselmuksessa selvitetään yrityksen tai konsernin kaikkien toimipaikkojen energiankulutusprofiili ja tunnistetaan mahdollisuudet energiansäästöön tekemällä yksittäisiin kohteisiin kohdekatselmuksia, joiden avulla saadaan yksityiskohtaista tietoa kohteen energiankulutuksesta ja kohteeseen sopivista energiatehokkuustoimenpiteistä. Suurten yritysten pakollisiin yrityksen energiakatselmuksiin ei voi saada katselmustukea.
Suurten yritysten pakollisia katselmuksia hallinnoi ja toimeenpanee Energiavirasto.
Suurten yritysten pakolliset katselmukset
Energiatehokkuuslaki velvoittaa suuret yritykset tekemään yrityksen energiakatselmus neljän vuoden välein. Ensimmäiset, vuonna 2015 tehdyt, lakisääteiset katselmukset tulee uusia joulukuuhun 2019 mennessä.
Lakivelvoite koskee suuria yrityksiä
Suureksi yritykseksi määritellään yritys, jonka
- työntekijämäärä on yli 250 tai
- liikevaihto on yli 50 M€ ja tase yli 43 M€.
Määrittelyssä otetaan huomioon Suomessa rekisteröidyn yrityksen Suomessa olevien toimintojen työntekijät, liikevaihto ja tase.
Yrityksen energiakatselmuksessa selvitetään yrityksen tai konsernin kaikkien toimipaikkojen energiankulutusprofiili ja tunnistetaan mahdollisuudet energiansäästöön.
Yrityksen energiakatselmuksen ja siihen sisältyvän kohdekatselmuksen esimerkkiraportteihin on kerätty malliksi asioita, joita raporteissa olisi hyvä olla. Yrityksen energiakatselmukseen sisällytetään kohdekatselmuksia, joiden avulla saadaan yksityiskohtaista tietoa kohteen energiankulutuksesta ja kohteeseen sopivista energiatehokkuustoimenpiteistä.
Yrityksen energiakatselmuksen esimerkkiraportti
Kohdekatselmuksen esimerkkiraportti
Tiivistelmä yrityksen energiakatselmuksesta
Kohdekatselmustietojen toimitus Energiavirastolle
Työ- ja elinkeinoministeriön asetuksella säädetään kohdekatselmusraportin sisällöstä.
Työ- ja elinkeinoministeriön asetus
Muistio työ- ja elinkeinoministeriön asetuksesta
Yrityksen energiakatselmuksen vastuuhenkilönä saa toimia henkilö, jonka pätevyyden Energiavirasto on todennut. Vastuuhenkilön tehtävä on vastata, että yrityksen energiakatselmus sekä siihen sisältyvät kohdekatselmukset vastaavat energiatehokkuuslain ja siihen liittyvien asetusten vaatimuksia.
Vastuuhenkilön pätevyysvaatimukset
Yrityksen energiakatselmuksen vastuuhenkilön pätevyyskoulutukseen osallistuvilta henkilöiltä edellytetään vähintään alempaa korkeakoulututkintoa, ammattikorkeakoulututkintoa tai muuta vastaavan tason tutkintoa tekniikan, ympäristö- tai energia-alalta. Tällaiseksi vastaavan tason tutkinnoksi voidaan katsoa myös aiemman koulutusjärjestelmän mukainen insinöörin tai teknikon tutkinto. Soveltuvaksi tutkintotasoksi voidaan katsoa myös nykyistä alempaa korkeakoulutasoa vastaava aiemman opintotason tutkinto tekniikan, energian tai ympäristön alalta.
Tutkinnon korvaavaksi työkokemukseksi voidaan hyväksyä yrityksen energiakatselmuksen kannalta riittävä, vähintään kolmen vuoden työkokemus energia-, tuotanto-, kiinteistö- tai ympäristöalan asiantuntijatehtävissä tai muissa vastaavissa tehtävissä. Työkokemus voi olla hankittu esimerkiksi energia-, tuotanto-, kiinteistö- tai ympäristöpäällikön tai – insinöörin tehtävissä tai vastaavan tasoisissa muissa tehtävissä.
Energiavirasto järjestää vastuuhenkilökoulutuksen ja -kokeen
Energiavirasto on vastuuviranomainen ja järjestää yrityksen energiakatselmuksen vastuuhenkilökoulutuksen ja –kokeen sekä ylläpitää julkista rekisteriä energiakatselmuksen vastuuhenkilöistä.
Energiavirasto järjestää yrityksen energiakatselmuksen vastuuhenkilökoulutukset ja –kokeet yhteistyössä Motiva Oy:n kanssa. Koulutus ja koe koskevat katselmuksiin liittyvää lainsäädäntöä, yrityksen energiakatselmuksia, kohdekatselmuksia, raportointia ja Energiavirastolle toimitettavia tietoja. Vastuuhenkilökokeessa osoitetaan näiden asioiden riittävä osaaminen.
Avoinna olevat vastuuhenkilökoulutukset löytyvät Motiva Oy:n verkkosivuilta.
Vastuuhenkilö, joka on toiminut viimeisten neljän vuoden aikana vastuuhenkilönä yrityksen energiakatselmuksessa
Vastuuhenkilö, joka on pätevyyden ollessa voimassa viimeisten neljän vuoden aikana toiminut vastuuhenkilönä suuren yrityksen energiakatselmuksessa, voi hakea pätevyyden uusimista Energiaviraston asioinnin verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella. Lomake toimitetaan Energiavirastoon ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen [email protected]. Viestin liitteenä toimitetaan myös energiakatselmusraportti yrityksen energiakatselmuksesta, jossa vastuuhenkilö on viimeisen neljän vuoden aikana toiminut energiatehokkuuslain mukaisen pakollisen energiakatselmuksen vastuuhenkilönä. Henkilö on toiminut vastuuhenkilönä, jos hänet on merkitty vastuuhenkilöksi yrityksen energiakatselmusraporttiin.
HUOM!
Pätevyyden uusimiseen ei riitä, että on tehnyt kohdekatselmuksia viimeisten neljän vuoden aikana.
Vastuuhenkilön ei aina ole mahdollista toimittaa energiakatselmusraporttia esimerkiksi työpaikan vaihdon seurauksena. Tällöin Energiavirasto tarkastaa hakemuslomakkeesta katselmoidun yrityksen nimen ja katselmuksen ajankohdan perusteella vastuuhenkilönä toimimisen Energiavirastoon aiemmin toimitetusta kyseisen katselmuksen siirtotiedostosta.
Jos hakemusta ei voi toimittaa sähköpostitse, sen voi toimittaa postitse osoitteeseen:
Energiavirasto
Energiatehokkuus
Lintulahdenkuja 2 A
00530 Helsinki
Vastuuhenkilö, joka ei ole toiminut viimeisten neljän vuoden aikana vastuuhenkilönä yrityksen energiakatselmuksessa
Vastuuhenkilöltä, joka ei ole viimeisten neljän vuoden aikana toiminut vastuuhenkilönä suuren yrityksen energiakatselmuksessa, edellytetään vastuuhenkilökokeen uudelleen suoritusta hyväksytysti. Koe suoritetaan verkkotenttinä, jonka käytännön järjestelyistä vastaa Motiva. Vastuuhenkilökoepäiviä järjestetään kaksi vuoden 2024 aikana. Kokeeseen ilmoittaudutaan Energiaviraston asioinnin verkkosivuilla.
Uusintakokeeseen ilmoittautuneet saavat käyttöönsä sähköisen esitysmateriaalin viimeisimmästä vastuuhenkilökoulutuksesta.
Vastuuhenkilöpätevyyden uusimisen maksullisuus
Energiavirasto veloittaa energiakatselmusten vastuuhenkilöpätevyyden uusimisesta annettavasta päätöksestä 200 euron maksun.
Energiavirasto ylläpitää rekisteriä pätevöityneistä yrityksen energiakatselmuksen vastuuhenkilöistä. Rekisterissä on yrityksen energiakatselmuksen vastuuhenkilöpätevyyden saaneet henkilöt, jotka ovat antaneet Energiavirastolle luvan julkaista tiedot julkisessa rekisterissä.
Sertifioitu energianhallintajärjestelmä ISO 50 001
Mikäli yrityksessä on käytössä ISO 50 001 -standardin mukaisesti akkreditoidusti sertifioitu energianhallintajärjestelmä, on yritys vapautettu pakollisesta energiakatselmuksesta. Huomattava on, että järjestelmään sisältyy itsessään katselmointivelvoite.
Sertifioitu ympäristönhallintajärjestelmä ISO 14 001 ja sertifioitu ETJ+
Yritys vapautuu pakollisesta katselmuksesta, mikäli yrityksellä on käytössä ISO 14 001 -standardin mukaisesti akkreditoidusti sertifioitu ympäristönhallintajärjestelmä ja sen rinnalla ISO14 001 sertifiointiin akkreditoidun toimielimen sertifioima ETJ+ -järjestelmä.
Energiatehokkuusjärjestelmä ETJ+ on työkalu energiatehokkuuden jatkuvaan parantamiseen. Se sisältää ISO50001 -standardin mukaiset vaatimukset energiakatselmuksista.
Energiatehokkuussopimus ja ETJ+
Mikäli energiatehokkuussopimusjärjestelmässä mukana oleva yritys ottaa käyttöön energiakatselmusvelvoitteen sisältämän energiatehokkuusjärjestelmän ETJ+, katsotaan yrityksen täyttävän velvoitteen pakollisesta suuren yrityksen energiakatselmuksesta. Kyseisessä tapauksessa ETJ+:aa ei tarvitse sertifioida. Energiavirastolla on kuitenkin velvoite tarkastaa pistokokeittain määräosasta yrityksiä, että ETJ+ on otettu käyttöön.
Suurten yritysten energiakatselmuksiin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia on kerätty alla olevaan asiakirjaan.
Energiatehokkuuslaissa säädetään suurille yrityksille pakollisesta yrityksen energiakatselmuksesta:
- Energiatehokkuuslaki
- Lain perustelut on esitetty hallituksen esityksessä energiatehokkuuslaiksi HE182/2014.
Valtioneuvoston asetuksella säädetään yrityksen energiakatselmukseen sisältyvien kohdekatselmusten vähimmäisvaatimuksista sekä vastuuhenkilöpätevyydestä ja koulutuksesta.
Ota meihin yhteyttä mieluiten sähköpostilla: [email protected]