Energibesiktningsverksamhet
Målet med energibesiktningarna är att analysera besiktningsobjektets energianvändning, utreda energisparpotentialen och föreslå kostnadseffektiva åtgärdsförslag för att förbättra energieffektiviteten.
I Finland är energibesiktningsverksamheten indelad i två delar:
- frivilliga, subventionerade energibesiktningar för små- och medelstora företag och kommuner
- obligatoriska energibesiktningar som energieffektivitetslagen ålägger stora företag
Kommunernas och de små- och medelstora företagens energibesiktningar subventioneras
Med frivilliga subventionerade energibesiktningar avses övergripande kartläggningar av energiförbrukning och energisparmöjligheter hos besiktningsobjekten enligt separata anvisningar för genomförande och rapportering.
Motiva ansvarar för alla praktiska uppgifter i anslutning till subventionerade besiktningar (bl.a. anvisningar, uppföljning, utveckling, kvalitetsövervakning, utbildning av besiktare och rådgivning).
Arbets- och näringsministeriet stöder frivilliga energibesiktningar i små och medelstora företag samt kommuner. En förutsättning för att energistöd ska kunna beviljas är att energibesiktningen har genomförts enligt modellerna och anvisningarna för genomförandet.
Obligatoriskt för stora företag
Energieffektivitetslagen ålägger stora företag att genomföra en energibesiktning av företaget vart fjärde år. Vid en energibesiktning utreds energiförbrukningsprofilen för företagets eller koncernens alla verksamhetsställen samt deras möjligheter till energisparande genom objektsbesiktningar av enskilda objekt som ger detaljerad information om objektets energiförbrukning och vilka energieffektivitetsåtgärder som passar objektet i fråga. Det är inte möjligt att få besiktningsstöd för stora företags obligatoriska energibesiktningar.
De obligatoriska besiktningarna av stora företag administreras och verkställs av Energimyndigheten.
Obligatoriska besiktningar för stora företag
Enligt energieffektivitetslagen ska stora företag genomföra energibesiktning med fyra års mellanrum, första gången senast 5 december 2015. I en besiktning utreds energiförbrukningsprofilen för företagets eller koncernens alla verksamhetsställen samt deras möjligheter till energisparande. I besiktningen ingår s.k. objektsbesiktningar som ger detaljerad information om energiförbrukningen i objektet och lämpliga energieffektivitetsåtgärder.
Ett stort företag definieras som ett företag eller en koncern som har
- minst 250 anställda eller
- en årsomsättning som överstiger 50 miljoner euro och en balansomslutning som överstiger 43 miljoner euro
I definitionen beaktas den sammanlagda personalstyrkan, omsättningen och balansräkningen för en koncern eller ett företag som är registrerat i Finland samt dess företag i Finland och utomlands. Om ett företag definieras som ett stort företag, ska alla företag som dess ägo i Finland omfattas av skyldigheten.
I definitionen beaktas den sammanlagda personalstyrkan, omsättningen och balansräkningen för en koncern eller ett företag som är registrerat i Finland samt dess företag i Finland och utomlands. Om ett företag definieras som ett stort företag, ska alla företag som dess ägo i Finland omfattas av skyldigheten.
De viktigaste punkterna i lagen presenteras i sammanfattningen om energibesiktning i stora företag.
Sammanfattning om energibesiktning i företag (på finska)
Ett exempel på en rapport (på finska)
Arbets- och näringsministeriets förordning (på finska)
Promemoria om Arbets- och näringsministeriets förordning (på finska)
Den ansvariga personen för den obligatoriska energibesiktningen av ett företag ska vara en person vars behörighet har konstaterats av Energimyndigheten. Den ansvariga personen ska se till att den obligatoriska energibesiktningen och de därtill hörande objektsbesiktningarna uppfyller kriterierna i energieffektivitetslagen och i de anknytande förordningarna.
Behörighetskrav på ansvarig person
Personer som deltar i behörighetsutbildningen för personer som är ansvariga för energibesiktningar av företag ska ha minst lägre högskoleexamen, yrkeshögskoleexamen eller annan examen på motsvarande nivå inom områdena teknik, miljö eller energi. Ingenjörsexamen eller teknikerexamen som avlagts inom det tidigare utbildningssystemet kan också betraktas som annan examen på motsvarande nivå. En lämplig examensnivå anses även vara en sådan examen inom teknik-, miljö- eller energisektorn på den tidigare studienivån som motsvarar den nuvarande lägre högskolenivån.
Som arbetserfarenhet som ersätter examen godkänns sådan minst tre år lång arbetserfarenhet av sakkunniguppgifter inom energi-, produktions-, fastighets- eller miljösektorn eller av andra motsvarande uppgifter som är tillräcklig med tanke på genomförandet av energibesiktningar av företag. Arbetserfarenheten kan ha skaffats till exempel i chefs- eller ingenjörsuppgifter inom energi-, produktions-, fastighets- eller miljösektorn eller i uppgifter på motsvarande nivå.
Energimyndigheten ordnar utbildning och prov för ansvariga personer
Energimyndigheten är ansvarig myndighet och ordnar utbildning och prov för personer som är ansvariga för energibesiktningar av företag. Dessutom för Energimyndigheten ett offentligt register över personer som är ansvariga för energibesiktningar av företag.
Energimyndigheten ordnar utbildningen och proven i samarbete med Motiva Oy. De rör lagstiftningen om besiktningar, energibesiktningar av företag, objektsbesiktningar, rapportering och uppgifter som ska lämnas till Energimyndigheten. I provet ska deltagarna visa att de har tillräcklig kunskap om dessa områden.
Information om öppen utbildning för ansvariga personer finns på Motiva Oy:s webbplats.
Energimyndigheten för ett register över behöriga personer som är ansvariga för energibesiktningar av företag. Registret omfattar personer som har behörighet att vara ansvariga personer för energibesiktningar av företag och som har beviljat Energimyndigheten tillstånd att offentliggöra uppgifterna i ett offentligt register.
Register över ansvariga personer (på finska)
Certifierat energiledningssystem ISO 50001
Om ett företag har ett certifierat energiledningssystem som har ackrediterats enligt standarden ISO 50001, är företaget befriat från obligatoriska energibesiktningar. Det bör påpekas att systemet i sig omfattar besiktningsskyldighet.
Certifierat miljöledningssystem ISO 14001 och certifierat ETJ+
Ett företag är befriat från obligatoriska energibesiktningar, om företaget använder ett certifierat miljöledningssystem som har ackrediterats enligt standard ISO 14001, och vid sidan av det energieffektivitetssystemet ETJ+ certifierat av ett organ som är ackrediterat för certifiering ISO 14001.
ETJ+ är ett verktyg för kontinuerlig förbättring av energieffektiviteten. Verktyget innefattar krav på energibesiktningar enligt standard ISO 50001.
Energieffektivitetsavtal och ETJ+
Om ett företag deltar i ett system med energieffektivitetsavtal och inför ETJ+ som omfattar skyldighet till energibesiktningar, anses företaget uppfylla kravet på obligatoriska energibesiktningar för stora företag. I så fall behöver ETJ+ inte certifieras. Energimyndigheten är dock skyldig att med stickprov i en viss andel företag granska att företagen har infört ETJ+.
Bestämmelser om obligatoriska energibesiktningar för stora företag finns i energieffektivitetslagen:
Energieffektivitetslag
Motiveringarna till lagen presenteras i regeringens proposition till energieffektivitetslag RP 182/2014.
Bestämmelser om minimikraven på objektsbesiktningarna samt om besiktningsansvariga personers behörighet och utbildning utfärdas genom förordning av statsrådet.
Statsrådets förordning om energibesiktningar (pdf)
Promemoria om statsrådets förordning (pdf) (på finska)
Vänligen kontakta oss via e-post: [email protected]