Gratis tilldelning av utsläppsrätter
Utsläppsrätter tilldelas gratis till vissa sektorer som deltar i utsläppshandeln för att bekämpa risken för koldioxidläckage, det vill säga att produktionen flyttas utanför EU. De sektorer som har rätt till gratis tilldelning av utsläppsrätter fastställs i utsläppshandelsdirektivet.
Från och med 2021, dvs. under den fjärde utsläppshandelsperioden 2021–2030, beviljas gratis tilldelning av utsläppsrätter för fem år åt gången. För 2021–2025 har gratis tilldelning redan beviljats alla etablerade anläggningar. Ansökningarna för tilldelningsperioden 2026–2030 skulle vara imlämnad till Energimyndigheten senast 30 april 2024. Nya deltagare kan ansöka om gratis tilldelning även mitt under tilldelningsperioden.
Energimyndigheten ansvarar för myndighetsuppgifter i anslutning till gratis tilldelning av utsläppsrätter.
Kontakt i ärenden som gäller gratis tilldelning: ilmaisjako@energiavirasto.fi
Ärenden som gäller gratis tilldelning av utsläppsrätter: ärendehanteringssystemet FINETSLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik
Bestämmelser om ansökan om och beviljande av gratis tilldelning som gäller hela EU finns i Europeiska kommissionens förordning om gratis tilldelning av utsläppsrätter (FAR). Förordningen har ändrats den 4 april 2024 på grund av ändringen av utsläppshandelsdirektivet. Den ändrade förordningen ska tillämpas från och med den 1 januari 2024. För befintliga anläggningar och nya deltagare vars ansökningar om gratis tilldelning lämnats in före 2024 ska dock vissa ändringar endast tillämpas på tilldelningar som avser perioden från och med den 1 januari 2026.
Förordningen om gratis tilldelning (FAR)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik
Den konsoliderade versionen av denna länk innehåller de ändringar som är tillämpliga från och med den 1 januari 2024. Alla ändringar, inklusive de som gäller från 1.1.2026, finns i FAR-ändringsförordningenLänk till en annan webbplats.
Från och med 2021 beviljas gratis tilldelning för fem år åt gången, dvs. under den fjärde utsläppshandelsperioden för tilldelningsperioderna 2021–2025 och 2026–2030. Utsläppsrätterna tilldelas i enlighet med det skärpta utsläppsmålet med harmoniserade regler i de länder som omfattas av EU:s utsläppshandelssystem utifrån det gemensamma antalet utsläppsrätter som tilldelas gratis.
Sektorer som löper risk för koldioxidläckage får som gratis tilldelning 100 % av den mängd som beräknas enligt reglerna för gratis tilldelning. Andra sektorer som har rätt till gratis tilldelning får till en början 30 % av den beräknade mängden, men andelen kommer efter 2026 att minska linjärt till noll 2030. Den sänkta andelen gäller dock inte fjärrvärme eller fjärrkyla. För elproduktion och för avskiljning, lagring och transport av koldioxid som egna sektorer beviljas inte gratis utsläppsrätter.
Antalet utsläppsrätter som beviljas gratis grundar sig på produktspecifika riktmärken som uppdateras för vardera femårsperioden så att de motsvarar den tekniska utvecklingen. Vid behov minskas antalet utsläppsrätter per anläggning enligt på förhand fastställda koefficienter.
Verksamhetsutövare vid anläggningar som får gratis utsläppsrätter är skyldiga att övervaka de uppgifter som behövs för gratis tilldelning i enlighet med en separat övervakningsmetodplan (MMP) och att kontinuerligt uppdatera planen.
För tilldelningsperioden 2026–2030 ändras förutsättningarna för beviljande av gratis tilldelning. För att få en full mängd gratis utsläppsrätter ska verksamhetsutövaren uppfylla kraven på villkorlig gratis tilldelning, om skyldigheterna gäller verksamhetsutövaren eller anläggningen i fråga. Villkoren gäller genomförandet av energieffektivitetsåtgärder samt utarbetandet och iakttagandet av en klimatneutralitetsplan. Om verksamhetsutövaren inte uppfyller kraven minskas den avgiftsfria tilldelningen med 20 %.
Justering av gratis tilldelning
Verksamhetsutövarna ska årligen anmäla anläggningarnas produktionsuppgifter till Energimyndigheten. En rapport om verksamhetsnivån med produktionsuppgifter och en verifieringsrapport i samband med den ska lämnas in senast 31 mars via ärendehanteringssystemet FINETS.
Bestämmelser om ändringar i verksamhetsnivån finns i Europeiska kommissionens rättsakt om justering av gratis tilldelning (EU) 2019/1842. Om verksamhetsnivån har stigit eller sjunkit med minst 15 % beräknat som ett glidande medeltal över två år, anpassas den ursprungligen beviljade mängden gratistilldelning till den förändrade situationen. Därefter görs ändringar om förändringen överskrider 5 %-intervallet. Antalet utsläppsrätter ändras också om det i anläggningens verksamhet sker någon annan förändring som påverkar antalet utsläppsrätter, såsom nedläggning av verksamheten i en delanläggning eller sammanslagning eller delning av anläggningar.
Energimyndigheten har skickat Europeiska kommissionen en s.k. NIMs-lista som utarbetats utifrån anläggningarnas referensdatarapport. Europeiska kommissionen godkänner de anläggningar som tas med i NIMs-listan, dvs. de anläggningar som är berättigade till samma utsläppsrätter gratis 2026–2030. Dessutom fastställer Europeiska kommissionen de riktmärkesvärden som ska användas vid beräkningen av mängden gratis tilldelningar utifrån de uppgifter som medlemsstaterna lämnat in. Riktmärkesvärdena publiceras som en separat rättsakt från Europeiska kommissionen i slutet av 2025.
När riktmärkesvärdena är kända fastställer medlemsländerna den preliminära mängden utsläppsrätter per anläggning och lämnar in dem till Europeiska kommissionen. Därefter beräknar Europeiska kommissionen en eventuell korrigeringsfaktor, med vilken man vid behov minskar mängden utsläppsrätter som beviljas gratis så att de motsvarar den maximala mängden som Europeiska kommissionen fastställt för gratis tilldelning. Därefter fastställer medlemsstaterna den slutliga mängden utsläppsrätter per anläggning som tilldelas gratis.
Anläggningar som har fått utsläppstillstånd efter den 30 juni 2024 ansöker om gratis tilldelning av utsläppsrätter som så kallade nya deltagare.
Nya deltagare
Som nya deltagare betraktas under tilldelningsperioden 2026–2030 anläggningar som har fått utsläppstillstånd efter den 30 juni 2024. Nya deltagare kan ansöka om gratis tilldelning genom att anmäla om saken till Energimyndigheten på adressen ilmaisjako@energiavirasto.fi. Före anmälan ska anläggningen ha ett godkänt utsläppstillstånd och en godkänd övervakningsplan samt ha öppnat ett depåkonto.
Efter anmälan öppnar Energimyndigheten en ansökningsmall för upprättandet av övervakningsmetodplanen i FINETS-systemet. Verksamhetsutövaren lämnar in ansökan till Energimyndigheten via systemet. När anläggningens övervakningsmetodplan har godkänts kan verksamhetsutövaren ansöka om gratis tilldelning genom att lämna in en så kallad datarapport för nya deltagare. Datarapporten verifieras och lämnas till Energimyndigheten på motsvarande sätt som rapporten om verksamhetsnivån. För att få gratis tilldelning ska datarapporten lämnas in före utgången av mars året efter det första hela kalenderårets verksamhet.
För att kvalificera sig för full gratis tilldelning var vissa operatörer tvungna att utarbeta en klimatneutralitetsplan och skicka in den tillsammans med sin ansökan om gratis tilldelning.
Förordning av klimatneutralitetsraportLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik
Anläggningar med klimatneutralitetplaner för perioden 2026-2030Filen öppnas i en ny flik
Referensdatarapport för tilldelningsperioden 2026-2030
Energimyndighetens ansökningsanvisningar (pdf)Filen öppnas i en ny flik
Ansökningsanvisningarna riktar sig till dem som söker gratis utsläppsrätter för tilldelningsperioden 2026–2030. Anvisningarna innehåller en beskrivning av hur ansökan om gratis tilldelning är uppbyggd samt hur etablerade anläggningar ska lämna in ansökan och hur den behandlas.
Beräkningsverktyg av referensverkningsgrader
CHP-enhetens beräkningsverktyg av referensverkningsgrader (excel)
Beräkningsverktyget av referensverkningsgrader för el och värme kan användas som hjälp vid beräkningen av referensverkningsgrader för CHP-verktyg i fliken D_Emissions i referensdatarapporten (cellerna I123:M124 och I172:M173) och i fliken D_Emissions i rapporter om verksamhetsnivån (cellerna H92:N93 och H141:N142).
Beräkningsunderlag för orimliga kostnader
Beräkningsunderlag för orimliga kostnader (excel)
Beräkningsunderlaget för orimliga kostnader används i samband med övervakningsmetodplanen (MMP) för gratis tilldelning. Om verksamhetsutövaren är tvungen att använda andra metoder för att övervaka någon gratis tilldelningsuppgift än de som definierats som mest exakta och grunden för detta är orimliga kostnader, fyller verksamhetsutövaren i denna Excel-mall och bifogar den som bilaga till MMP-ansökan i enlighet med anvisningarna i filen.
Vanliga frågor (uppdaterad 22 mars 2024)
Vanliga frågor om gratis tilldelning av utsläppsrätter (pdf)Filen öppnas i en ny flik
Vanliga frågor och svar om ansökan om gratis tilldelning, referensdatarapport, verifiering, övervakningsmetodplan (MMP), energieffektivitetsvillkor, klimatneutralitetsplaner och kolgränsmekanismen.
Koldioxidläckagelistan
I koldioxidläckagelistan anges sektorer och delsektorer som anses löpa avsevärd risk för koldioxidläckage.
Europeiska kommissionens anvisningar för ansökan om och övervakning av gratis tilldelning av utsläppsrätter
Europeiska kommissionens anvisningar förtydligar hur systemet för gratis tilldelning fungerar och genomförs under den fjärde utsläppshandelsperioden. Anvisningarna beskriver hur man gör upp en ansökan om gratis tilldelning, övervakar uppgifterna och verifierar dem. Dessutom ger anvisningarna detaljerad information om vissa särskilda ämnen.
Övriga dokument om Europeiska kommissionens gratistilldelning finns på Europeiska kommissionens webbsida om gratis tilldelningLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik.
Tilldelningsperioden 2026-2030 och nya deltagera från 1 januari 2024
Anvisning | Version | Innehåll | |
---|---|---|---|
GD1: Allmänna anvisningar | engelska (26.2.2024)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Översikt över processen för gratis tilldelning och grunderna för systemet med gratis tilldelning. Hur GD-anvisningarna hör ihop. | |
GD2: Anvisningar på anläggningsnivå | engelska (26.2.2024)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Systemet med gratis tilldelning på anläggningsnivå. Hur risken för koldioxidläckage påverkar mängden gratis tilldelning. | |
GD3: Datainsamling | engelska (8.3.2024)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Uppgifter som verksamhetsutövaren lämnat i ansökan och hur man samlar in uppgifterna. Att fylla i referensdatarapporten. | |
GD4: Verifiering | engelska (28.3.2024) (pdf)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Anvisningar för kontrollörer. Verifiering av anläggningens uppgifter. | |
GD5: Övervakning och rapportering | engelska (28.3.2024)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Snabbguide om gratis tilldelning för dem som inte känner till ämnet från tidigare. Översikt av övervakning och rapportering av uppgifter. Kraven för övervakningsmetodplanen (MMP). | |
GD6: Gränsöverskridande värmeflöden | engelska (28.3.2024)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Anvisningar för beaktande av värmeflöden som överskrider anläggningsgränserna. |
|
GD7: Nya deltagare och nedläggning av anläggningar |
|
Förändringar i verksamhetsnivån. Anvisningar för nya deltagare och nya delanläggningar. Nedläggningar av delanläggningar. | |
GD8: Avfallsgaser | engelska (28.3.2024)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Anvisningar om avfallsgaser och delanläggningar för processutsläpp. | |
GD9: Branschvisa anvisningar | engelska (24.1.2025)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Detaljerade beskrivningar av riktmärken för produkter och gränser för riktmärkena. | |
GD10: Sammanslagningar och delningar | Anvisningar för sammanslagningar och uppdelningar av anläggningar. | ||
GD11: Klimatneutralitetsplaner | engelska (26.2.2024)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Anvisningen om utarbetande och implementerade av klimatneutralitetsplaner. | |
GD12: Förutsättningar för energieffektivitet | engelska (26.2.2024)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Anvisningar om förutsättningar för energieffektivitet. |
Tilldelningsperioden 2021-2025
Anvisning | Språkversioner | Innehåll | |
---|---|---|---|
GD1: Allmänna anvisningar | engelska (31.1.2019)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | finska (31.1.2019) (pdf)Filen öppnas i en ny flik | Översikt över processen för gratis tilldelning och grunderna för systemet med gratis tilldelning. Hur GD-anvisningarna hör ihop. |
GD2: Anvisningar på anläggningsnivå | engelska (15.2.2019)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | finska (15.2.2019) (pdf)Filen öppnas i en ny flik |
Systemet med gratis tilldelning på anläggningsnivå. Hur risken för koldioxidläckage påverkar mängden gratis tilldelning. |
GD3: Datainsamling | engelska (15.2.2019)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Uppgifter som verksamhetsutövaren lämnat i ansökan och hur man samlar in uppgifterna. Att fylla i referensdatarapporten. | |
GD4: Verifiering | engelska (3.2.2021)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Anvisningar för kontrollörer. Verifiering av anläggningens uppgifter. | |
GD5: Övervakning och rapportering | engelska (22.2.2019)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | finska (22.2.2019) (pdf)Filen öppnas i en ny flik | Snabbguide om gratis tilldelning för dem som inte känner till ämnet från tidigare. Översikt av övervakning och rapportering av uppgifter. Kraven för övervakningsmetodplanen (MMP). |
GD6: Gränsöverskridande värmeflöden | engelska (31.1.2019)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | finska (31.1.2019) (pdf)Filen öppnas i en ny flik | Anvisningar för beaktande av värmeflöden som överskrider anläggningsgränserna. |
GD7: Nya deltagare och nedläggning av anläggningar | engelska (21.9.2021)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Förändringar i verksamhetsnivån. Anvisningar för nya deltagare och nya delanläggningar. Nedläggningar av delanläggningar. | |
GD8: Avfallsgaser | engelska (14.2.2019)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Anvisningar om avfallsgaser och delanläggningar för processutsläpp. | |
GD9: Branschvisa anvisningar | engelska (29.7.2019)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Detaljerade beskrivningar av riktmärken för produkter och gränser för riktmärkena. | |
GD10: Sammanslagningar och delningar | engelska (21.6.2019)Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik | Anvisningar för sammanslagningar och uppdelningar av anläggningar. |
Anvisningar som publicerats på svenska
Anvisningar som översatts till svenska finns på Sveriges utsläppshandelsmyndighets webbplatsLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik.
För kontrollörer
Anvisning: Verifiering av gratis tilldelning av utsläppsrätter (pdf)Filen öppnas i en ny flik
Anvisning: Energimyndighetens kontrollanvisning (pdf)Filen öppnas i en ny flik
På unionsregistrets offentliga webbplatsLänk till en annan webbplats publiceras bland annat information om gratis tilldelning.
Ansökan om gratis tilldelning för tilldelningsperioden 2026–2030-webbinarium 20 mars 2024
Gratis tilldelning 2026-2030-webbinarium 20 mars 2024 (pdf)Filen öppnas i en ny flik
Webbinarium on gratis tilldelning för tilldelningsperioden 2026-2030. Teman för webbinariet var ansökan om gratis tilldelning i FINEST-systemet, uppdatering av övervakningsmetodplanen, referensdatarapport och energieffektivitetsvillkor.
Gratis tilldelning för tilldelningsperioden 2026–2030-webbinarium 31 januari 2024
Gratis tilldelning 2026-2030-webbinarium 31 januari 2024 (pdf)Filen öppnas i en ny flik
Webbinarium on gratis tilldelning för tilldelningsperioden 2026-2030. Teman för webbinariet var ansökningstidtabell, författningsändringar, energieffektivitetsvillkor, klimatneutralitetsplaner, kolgränsmekanismen (CBAM), andra ändringar i gratistilldelningen och ansökningar i FINETS-system.
Ansökan om gratis tilldelning för tilldelningsperioden 2026–2030-webbinarium 9 november 2023
Gratis tilldelning 2026–2030-webbinarium 9 november 2023 (pdf)Filen öppnas i en ny flik
För följande tilldelningsperiod ordnades ett webbinarium om ansökan om gratis tilldelning. Teman för webbinariet var ansökningstidtabell, författningsändringar, energieffektivitetsvillkor, klimatneutralitetsplaner, kolgränsmekanismen (CBAM) och andra ändringar i gratistilldelningen.
I ärenden som gäller gratis tilldelning av utsläppsrätter kan du kontakta oss per e-post ilmaisjako@energiavirasto.fi. De sakkunnigas kontaktuppgifter hittar du i person- och uppgiftssökningen. E-postadresserna har formen: fornamn.efternamn@energiavirasto.fi, utan prickar på ä eller ö.