Mätning av värmeenergi
Lagreform gällande lägenhetsspecifik mätning och fakturering av värme och kyla
I energieffektivitetslagen regleras mätningen av fjärrvärme och -kyla samt faktureringen av för-brukningen av dessa samt inlämnandet av förbruknings- och faktureringsuppgifter. Den lagändring som krävs för att verkställa de nya bestämmelserna i energieffektivitetsdirektivet trädde i kraft den 23 november 2020.
Fjärrvärme och fjärrkyla som levereras till nya byggnader ska mätas med fjärravlästa mätare. Fjärrvärme- och fjärrkylningsmätare som redan installerats ska göras fjärravlästa eller ersättas med fjärravlästa mätare senast den 31 december 2026.
Även skyldigheten för den som säljer värmeenergi att lämna förbruknings- och bränsleuppgif-ter till kunderna utvidgas. Tidigare har kunden fått information om sin energiförbrukning med fakturan samt jämförelseinformation om andra likadana konsumenters energiförbrukning. Nu ska också uppgifter om förbrukningens klimatkonsekvenser och energiproduktionens bränslen lämnas in som nya uppgifter.
Närmare bestämmelser om fördelningen av kostnaderna för uppvärmning, kyla och vattenför-brukning utfärdas genom förordning av statsrådet.
I och med ändringen av energieffektivitetsdirektivet (2012/27/EU) (2018/2002/EU) infördes i direktivet en skyldighet för medlemsländerna att utarbeta anvisningar för fördelning av kost-naderna för användarspecifik uppvärmnings- och kylenergi samt för förbrukning av tappvarm-vatten.
Fördelningen av uppvärmnings- och kylkostnaderna kommer endast undantagsvis i fråga i Finland, eftersom förbrukningen av värme- och kylenergi inte behöver mätas lägenhetsspeci-fikt. Därför tillämpas bestämmelserna om kostnadsfördelning endast när man frivilligt har tagit i bruk lägenhetsspecifik mätning av värme- och/eller kylenergi.
Det har inte tidigare funnits motsvarande kostnadsfördelningsanvisningar i Finland. Syftet med anvisningen är att skapa allmänna principer för fördelningen av kostnaderna för uppvärm-nings- eller kylenergi som mäts lägenhetsspecifikt. Eftersom tappvarmvatten som regleras i energieffektivitetsdirektivet inte hör till Energimyndighetens verksamhetsområde, gäller anvis-ningen endast uppvärmning och nedkylning.
Enligt motiveringspromemorian till statsrådets förordning (om förbruknings-och fakturerings-uppgifter och fördelning av kostnaderna i fråga om värme, kyla och vatten) förutsätts att energidetaljförsäljaren lämnar in uppgifter om dem som ger de tilläggsuppgifter som behövs. I praktiken kan detta innebära till exempel kontaktuppgifter och adresser till webbplatser som ger information om åtgärder som förbättrar energieffektiviteten, tekniska uppgifter om energi-förbrukande apparater och jämförbara slutkundsprofiler. Bakgrunden till bestämmelsen i för-ordningen är energieffektivitetsdirektivet (2012/27/EU), där slutanvändarnas profiler nämns.
Granlund Consulting Oy har på Energimyndighetens beställning utrett slutkundsprofilerna (på månadsnivå) för värme, kyla och varmt tappvatten enligt område och fastighetsgrupp. Jäm-förbara slutkundsprofiler har utarbetats för uppvärmning.