Information till elförsäljare
Att påbörja elförsäljningsverksamhet i Finland kräver inget separat tillstånd för företag som utövar försäljningsverksamhet. Företaget måste dock i sin verksamhet uppfylla sina förpliktelser i enlighet med elmarknadslagstiftningen. Dessutom måste företaget uppfylla kraven i övrig lagstiftning för att utöva affärsverksamhet.
För att bli elförsäljare måste företaget anordna elanskaffning genom att producera, förvärva från elbörsen eller köpa den el som behövs från en annan elförsäljare innan försäljningsverksamheten påbörjas.
Parterna på elmarknaden har föreskrivits med ett balansansvar. Det innebär att partens elanskaffningsavtal samt egna produktion ska täcka partens egen timvisa elförbrukning och leveranser till externa aktörer. För att uppfylla förpliktelsen ska alla öppna elförsäljare ansluta sig till kedjan för öppenkraftsleverans.
Med öppen leverans avses en elleverans
- där elleverantören till sin kund levererar all den el som denne behöver samt en elleverans
- där elleverantören balanserar skillnaden mellan kundens elproduktion och elanskaffning samt elanvändning och elleveranser genom att leverera den bristande elmängden eller ta emot elöverskottet under varje hel timme.
Fingrid Abp är det ledande stamnätsbolaget i den öppna leveranskedjan i Finland. Aktörer som har balanstjänstavtal med balanskraftsenheten Fingrid Abp kallas för balansansvariga. Elförsäljaren ansluter sig till kedjan för öppenkraftsleverans genom att teckna ett avtal gällande elleverans med den balansansvarige eller en annan försäljare som har anslutit sig till den öppna leveranskedjan.
Alternativt kan försäljaren själv bli balansansvarig. Den balansansvarige har dessutom balansavräkningsansvar, vilket avser retroaktiv utredning av realiserad elhandel vid varje balansavräkningsperiod. Det resulterar i elbalans och balansavvikelse för varje elmarknadspart. Även nätinnehavarna har balansavräkningsansvar.
Varje elförsäljare ska ha en balansansvarig på varje mätområde dit elförsäljaren säljer el. Så trots att elförsäljaren inte skulle teckna ett direkt avtal för öppen leverans med den balansansvarige måste denne ändå kunna påvisa en balansansvarig för leveransen. Elförsäljaren måste även registrera sig på eSett Oy för att anordna balansansvarig och balansavräkning innan denne påbörjar elleveranser till sina kunder.
Dessutom måste elleverantören göra en registreringsanmälan för att anordna balansansvar och balansavräkning. Anmälan ska göras till balansavräknaren innan leveransen till det nya mätområdet påbörjas. En nätinnehavares elnät utgör ett mätområde, men nätinnehavaren kan också bilda flera mätområden av sitt elnät.
Detaljförsäljaren ska dessutom delta i elmarknadens system för informationsutbyte. Medan företaget agerar på elmarknaden ansvarar det för informationsutbytet i enlighet med mätningsförordningen och meddelandetrafikförordningen, antingen via egna system eller genom att köpa dessa tjänster från underleverantörer.
Elförsäljare som påbörjar sin verksamhet är skyldiga att anmäla de priser som de generellt erbjuder produkter till konsumenter eller andra småkunder (högsta förbrukning på 100 000 kilowattimmar eller utrustad med huvudsäkringar på högst 3 x 63 ampere) till Energimyndighetens prisjämförelsetjänst.
Vid anmälan av priser och försäljningsinformation ska man beakta Energimyndighetens föreskrift om skyldigheten för detaljförsäljare av el att anmäla elförsäljningsvillkor och elförsäljningspriser (122/002/2014). Prisuppgifterna skickas in elektroniskt genom att ange dem i Energimyndighetens prisuppgiftssystem. Vad gäller villkoren ska detaljförsäljare till myndigheten endast anmäla sådana försäljningsvillkor i anknytning till elförsäljningsprodukten som ur konsumentens synvinkel väsentligt avviker från de elförsäljningsvillkor som allmänt iakttas inom branschen. Sådana försäljningsvillkor skickas in till myndigheten skriftligen eller per e-post: [email protected].
Försäljaren ska underrätta Energimyndigheten om ändringar i ovannämnda priser och försäljningsvillkor. Anmälan ska göras innan ändringarna träder i kraft och innehålla information om när ändringarna träder i kraft.
Dessutom är detaljförsäljarna skyldiga att årligen senast i mars meddela Energimyndigheten nyckeltal relaterade till elförsäljningsverksamheten i enlighet med Energimyndighetens föreskrift om publicering och anmälan till Energimyndigheten (1185/002/2013).
Detaljförsäljare som ska inleda verksamhet kan läsa mer i Fingrid Abp:s minneslista för nya försäljare (på finska).
Detaljhandelssektorn för el omfattas av fri handel, vilket innebär att det är tillåtet att handla med önskade aktörer. Tillgången till el måste dock tryggas för alla medborgare. Därför har ett avtalstvång fastställts för vissa elförsäljare. Det innebär att de inte kan neka till att sälja el till slutanvändare som behöver det. Avtalstvånget har implementerats genom att fastställa leveransskyldighet för vissa detaljförsäljare. Leveransskyldigheten är inget man ansöker om eller föreskriver separat – den föds automatiskt när detaljförsäljaren uppfyller kraven.
Som leveransskyldiga anses detaljförsäljare som har betydande marknadsinflytande på en distributionsnätinnehavarens ansvarsområde. Om ingen av detaljförsäljarna inom ansvarsområdet har betydande marknadsinflytande tillfaller leveransskyldigheten den detaljförsäljare som har störst uppmätt marknadsandel av el som levererats till slutanvändare som omfattas av leveransskyldigheten.
En leveransskyldig detaljförsäljare av el ska tillhandahålla el till rimliga priser till konsumenter och andra slutanvändare inom ansvarsområdet vilkas driftställe är utrustat med huvudsäkringar på högst 3 x 63 ampere eller till vilkas eldriftsställe högst 100 000 kilowattimmar el köps per år.
Försäljningsvillkor och -priser för el
En leveransskyldig detaljförsäljare ska ha offentliga försäljningsvillkor och -priser för el samt grunderna för hur de bestäms för slutanvändare som omfattas av leveransskyldigheten tillgängliga. De får inte innehålla orimliga villkor eller villkor som begränsar konkurrensen inom elhandel. Försäljningsvillkoren för konsumenter ska dessutom presenteras på sätt som är tydliga och lätta att förstå, och får inte innehålla hinder för att förverkliga konsumenternas rättigheter som inte omfattas av avtalen.
Den leveransskyldiga detaljförsäljaren ska skicka in detaljförsäljningsvillkor och -priser för produkter som omfattas av leveransskyldighet samt grunderna för hur de bestäms till Energimyndigheten innan de implementeras. Vid anmälan av priser och försäljningsinformation ska man beakta Energimyndighetens föreskrift om skyldigheten för detaljförsäljare av el att anmäla elförsäljningsvillkor och elförsäljningspriser (122/002/2014).
Information till naturgasförsäljare
Att påbörja naturgasförsäljningsverksamhet i Finland kräver inget separat tillstånd för företag som utövar försäljningsverksamhet. Företaget måste dock i sin verksamhet uppfylla sina förpliktelser i enlighet med naturgasmarknadslagstiftningen. Dessutom måste företaget uppfylla kraven i övrig lagstiftning för att utöva affärsverksamhet.
För att bli naturgasförsäljare måste företaget anordna naturgasanskaffning genom att exempelvis producera biogas eller förvärva naturgas från börsen eller köpa den från en annan naturgasförsäljare innan försäljningsverksamheten påbörjas.
Parterna på naturgasmarknaden har föreskrivits med ett balansansvar. Det innebär att partens avtal om naturgasanskaffning ska täcka partens egen naturgasförbrukning och samtliga leveranser under balansavräkningsperioden. För att uppfylla förpliktelsen ska den som verkar som detaljförsäljare uppge leveransförhållande med en grossistmarknadspart (shipper) som reserverar överföringskapacitet för varje dygnsavlästa driftställe i distributionsnätet, till vilka detaljförsäljaren levererar naturgas. En grossistmarknadspart som inte reserverar överföringskapacitet eller idkar sekundärmarknadshandel med överföringskapaciteten, kallas för trader.
Systemansvariga överföringsnätsinnehavaren Gasgrid Finland Oy ansvarar för gassystemets balanshantering i Finland. Alla marknadsparter, inklusive detaljförsäljare, ska registrera sig i registret över marknadsparter som förs av systemansvariga överföringsinnehavaren och ingå ramavtal med denna.
Detaljförsäljare ska registrera sig som detaljförsäljare i Gasgrid Finland Oy:s register över marknadsparter och ingå ett leveransavtal med en grossistmarknadspart som reserverar överföringskapacitet samt bilda ett leveransförhållande med en grossistmarknadspart som reserverar överföringskapaciteten för varje dygnsavlästa driftställe i distributionsnätet, till vilka detaljförsäljaren levererar naturgas enligt avtal. En detaljförsäljare kan i distributionsnätet uppge leveransförhållanden med en eller flera grossistmarknadsparter som reserverar överföringskapacitet. Dessa kan även höra till olika balanseringsgrupper.
Detaljförsäljaren behöver inte själv verka som balansansvarig eller ansluta sig till en balanseringsgrupp, eftersom detta sköts av den eller de grossistmarknadsparter som reserverar överföringskapacitet och med vilka detaljförsäljaren har ingått ett leveransavtal. Som balansansvarig kan verka en grossistmarknadspart som registrerats som balansansvarig (shipper eller trader). Om detaljförsäljaren även verkar på grossistmarknaden ska hen registrera sig som balansansvarig eller ansluta sig till en balanseringsgrupp. Balansgruppens balansansvariga ser till att balansera den sammanlagda balansavvikelsen för medlemmarna i sin balanseringsgrupp med hjälp av överföringsnätsinnehavarens balansåterställande leverans.
En detaljförsäljare som har leveransskyldighet inom en distributionsnätsinnehavares verksamhetsområde ska för sin kundportfölj för resterande förbrukning ange ett leveransförhållande med en grossistmarknadspart som reserverar överföringskapacitet. Kundportföljen för resterande förbrukning omfattar det ifrågavarande distributionsnätets icke-dygnsavlästa driftsställen och distributionsnätets förluster. En leveransskyldig detaljförsäljare har en kundportfölj för resterande förbrukning för varje distributionsnät, där detaljförsäljaren i fråga verkar som leveransskyldig detaljförsäljare.
Från och med den 1 januari 2020 omfattas detaljhandel med naturgas i Finland av fri handel, vilket innebär att det är tillåtet att handla med önskade aktörer. Tillgången till naturgas ska dock säkerställas för alla som använder naturgas. I lagstiftningen föreskrivs om avtalstvång för detaljförsäljare av naturgas, på grund av vilket de inte kan avstå från att sälja naturgas till slutanvändare som är i behov av det. Avtalstvånget har implementerats genom att fastställa leveransskyldighet för vissa detaljförsäljare. Leveransskyldigheten är inget man ansöker om eller föreskriver separat – den föds automatiskt när detaljförsäljaren uppfyller kraven.
En detaljförsäljare med betydande marknadsinflytande inom en distributionsnätsinnehavares verksamhetsområde ska inom verksamhetsområdet leverera naturgas till rimligt pris till de slutanvändare
- som använder naturgas huvudsakligen för att uppvärma bostäder på driftstället för naturgasen
- samt de slutanvändare vars driftställe för naturgasen har en anslutningseffekt på högst 250 kilowatt.
Om det inom distributionsnätsinnehavares verksamhetsområde inte finns en detaljförsäljare med betydande marknadsinflytande tillfaller leveransskyldigheten den detaljförsäljare som har störst uppmätt marknadsandel av naturgas som levererats till slutanvändare som omfattas av leveransskyldigheten.
Energimyndigheten kan förordna att en leveransskyldig detaljförsäljare levererar naturgas till slutanvändare som omfattas av leveransskyldigheten.
Detaljförsäljare av naturgas är skyldiga att underrätta Energimyndigheten om detaljförsäljningsvillkoren och -priserna som de erbjuder i allmänhet till naturgaskonsumenter samt andra slutanvändare, vars driftställe för naturgasen har en anslutningseffekt på högst 250 kilowatt.
Energimyndigheten kan ge närmare bestämmelser om vilka uppgifter gällande detaljförsäljningsvillkor och -priser samt deras fastställningsgrunder som ska lämnas in, hur uppgifterna ska specificeras samt hur de ska lämnas in.
Energimyndigheten har utfärdat bestämmelser gällande naturgasmarknaden, bland annat gällande specifikation av fakturor för naturgasenergi.
Föreskrifter finns på nätsidan Bestämmelser