Mätning av el och naturgas
Nätinnehavaren ska ordna den mätning av el- och naturgasleveranser i sitt nät som ligger till grund för balansavräkningen och faktureringen. Nätinnehavaren kan antingen tillhandahålla mättjänster som eget arbete eller skaffa tjänsterna hos utomstående. Att uträtta mätningen som en tjänst avskaffar ändå inte nätinnehavarens ansvar för mätningens del.
Mätning av elleveranser
Eldriftsställen som är anslutna till nätinnehavarens elnät ska förses med mätningsapparatur. Mätningsapparaturen som installeras på ett nytt driftsställe ingår i distributionsavgiften och ingen separat avgift tas ut av kunden.
Mätapparatur är inte obligatorisk i nätinnehavarens elutrustningar som har anslutits till elnätet och inte i eldriftsställen med huvudsäkringar som är mindre än 3 x 25 ampere, om elförbrukningen vid eldriftsstället kan uppskattas tillräckligt exakt.
Elproduktionen mäts i regel med en mätningsapparatur som är separat från förbrukningen. Ett elproduktionsaggregat med en effekt på högst 100 kVA eller ett kraftverk som består av flera elproduktionsaggregat behöver inte utrustas med någon separat mätningsapparatur, om eldriftsstället har försetts med
-
ny fjärrmätningsapparatur
-
timmätningsapparatur eller apparatur för kvartsvis mätning som är kapabel att mäta både mängden el som tagits ut från nätet och mängden el som matats in i nätet.
Kraven på olika mätningsapparaturer och deras avläsning presenteras nedan.
Mätningen av elförbrukningen och den småskaliga elproduktionen grundar sig på timmätning och fjärravläsning av mätuppgifter. Från timmätningen övergår man stegvis till kvartsvis mätning så här:
1) först övergår följande till kvartsvis mätning 22.5.2023
- gränspunktsmätning
- mätning av el som produceras i ett kraftverk med en nominell effekt på över en megavoltampere
- mätning av eldriftsställen med huvudsäkring på 3 x 200 ampere och mer
- mätning av ett sådant eldriftsställe som är anslutet till ett elnät med en nominell spänning på över 400 V
- mätning av ett driftställe vars mätningsapparatur kan fjärrprogrammeras till apparatur för kvartsvis mätning utan att besöka platsen.
2) även de sista timmätningarna måste ändras till kvartsvisa mätningar före utgången av 2028.
Till de delar som bestämmelserna i statsrådets nya förordning (767/2021) träder i kraft med fördröjning tillämpas enskilda bestämmelser i statsrådets upphävda förordning (66/2009) under övergångsperioden.
Fjärrmätningsapparatur
Från och med början av 2023 ska ny fjärrmätningsapparatur och nya datasystem som behandlar mätuppgifter som nätinnehavaren installerat uppfylla följande krav:
1) de uppgifter som mätapparaturen registrerat ska kunna läsas ur apparaturens minne via ett kommunikationsnät (fjärravläsningsegenskap).
2) mätapparaturen ska i fråga om el som matats in i elnätet och el som tagits ut ur elnätet åtminstone mäta de fasspecifika värden för den aktiva och reaktiva energi som ligger till grund för faktureringen. Dessutom ska apparaturen för varje balansavräkningsperiod registrera de värden för den aktiva och reaktiva energi som ligger till grund för faktureringen i fråga om el som matats in i elnätet och el som tagits ut ur elnätet utan nettoberäkning.
3) annan mätapparatur än spänningstransformatormätapparatur ska ha ett kundgränssnitt som möjliggör enkelriktad informationsöverföring för slutförbrukaren och som är utrustat med spänningsutgång och baserar sig på en öppen och uppdaterad europeisk standard som tillämpas också i någon annan av Europeiska unionens medlemsstater.
4) mätapparaturen ska registrera den tidpunkt när en spänningslös period börjar och hur länge den varar eller tidpunkterna för när den spänningslösa perioden börjar och slutar;
5) annan mätapparatur än apparatur för enfasmätning ska kunna upptäcka spänningsosymmetri som orsakas av nollfel i det matande elnätet när el förbrukas på ett eldriftsställe;
6) de programvaror och inställningar som reglerar funktionerna hos mätapparaturen samt registreringsfrekvensen av mätuppgifter ska kunna uppdateras med hjälp av en fjärrförbindelse utan att besöka eldriftsstället;
7) annan mätapparatur än ström- och spänningstransformatormätare ska ha en funktion för påslagning och avstängning på distans.
Nätinnehavaren kan fram till 30.6.2025 i enskilda fall installera timmätningsapparatur eller apparatur för kvartsvis mätning på ett eldriftsställe om eldriftsställets mätapparatur har skadats och nätinnehavaren ännu inte har börjat ersätta den med ny fjärrmätningsapparatur.
Byte av nuvarande mätapparatur med fjärravläsning mot ny mätapparatur med fjärravläsning medför inga separata avgifter för kunden.
Den nya fjärrmätningsapparaturen ska kunna ta emot och verkställa eller vidareförmedla sådana kommandon för styrning av belastningen som sänds via ett kommunikationsnät. Ett relä för styrning av belastningen som möjliggör funktionaliteten krävs dock inte i en mätapparatur som installeras:
- på ett eldriftsställe med huvudsäkringar som är större än 3x36A
- i bostadshus med fler än två bostäder
- i en kontors-, affärs-, industri- eller lagerbyggnad.
Från och med början av 2026 ska nätinnehavarens datasystem genomföra en funktion för styrning av belastningen som förmedlas eller tilldelas av nätinnehavaren inom sex timmar från att styrningsordern har getts.
Nätinnehavaren behöver inte installera ny fjärrmätningsapparatur på ett sådant eldriftsställe som inte har haft timmätningsapparatur när förordningen har trätt i kraft.
Nätinnehavaren ska på särskild beställning senast inom 4 månader erbjuda sina kunder följande mätapparatur:
- ny fjärrmätningsapparatur, om nätinnehavaren inte är skyldig att installera ny fjärrmätningsapparatur hos kunden.
- ny fjärrmätningsapparatur med relä för styrning av belastningen om nätinnehavaren inte är skyldig att installera mätapparatur som är försedd med relä för styrning av belastningen på kundens driftställe.
- ny fjärrmätningsapparatur för separat mätning av elproduktionen i ett elproduktionsaggregat eller kraftverk, vars utrustande med separat mätapparatur inte är obligatoriskt.
- ny fjärrmätningsapparatur för separat mätning av elleveranser till en laddningspunkt för eldrivna fordon.
Nätbolaget har rätt att ta ut en separat avgift, eftersom det är fråga om en tjänst som avviker från den normala tjänsten. Mätningen faktureras enligt nätinnehavarens offentliga nättjänstprislista. Nätbolaget är skyldigt att leverera mätinstrumentet på kundens beställning.
Timmätningsapparatur
Timmätningsapparaturen och nätinnehavarens datasystem för behandling av mätuppgifter ska ha minst följande egenskaper så länge som timmätningsapparaturen används:
1) de uppgifter som mätapparaturen registrerat ska kunna läsas ur apparaturens minne via ett kommunikationsnät (fjärravläsningsegenskap)
2) mätapparaturen ska registrera tidpunkterna för när en spänningslös period som överstiger tre minuter börjar och slutar
3) mätapparaturen ska vara kapabel att ta emot och verkställa eller förmedla vidare sådana kommandon för styrning av belastningen som sänds via kommunikationsnätet
4) mätuppgifterna samt uppgifterna om spänningslösa perioder ska lagras i nätinnehavarens datasystem för behandling av mätuppgifter i vilket de timvisa mätuppgifterna ska bevaras i minst sex år och uppgifterna om spänningslösa perioder i minst två år.
Apparatur för kvartsvis mätning
Timmätningsapparatur som programmerats som apparatur för kvartsvis mätning ska innehålla åtminstone följande egenskaper så länge som apparaturen för kvartsvis mätning är i bruk:
1) de uppgifter som mätapparaturen registrerat ska kunna läsas ur apparaturens minne via ett kommunikationsnät (fjärravläsningsegenskap).
2) mätapparaturen ska registrera tidpunkterna för när en spänningslös period som överstiger tre minuter börjar och slutar.
3) mätapparaturen ska vara kapabel att ta emot och verkställa eller förmedla vidare sådana kommandon för styrning av belastningen som sänds via kommunikationsnätet.
Timmätningsapparaturen och apparaturen för kvartsvis mätning på ett eldriftsställe ska avläsas minst en gång per dygn.
Den nya fjärrmätningsapparaturen ska avläsas minst var sjätte timme från och med början av 2026.
En vanlig mätare ska avläsas minst fyra gånger om året. Distributionsnätsinnehavaren ansvarar för minst en avläsning av en vanlig mätare per år.
Distributionsnätsinnehavaren har rätt att uppskatta eldriftsställets elförbrukning utgående från eldriftsställets tidigare elförbrukning, om
1) någon avläsning av mätapparaturen inte har kunnat utföras på grund av ett fel i mätapparaturen.
2) mätuppgifterna inte finns tillgängliga på grund av en störning i dataöverföringen för den fjärravläsbara mätapparaturen.
3) slutförbrukaren har ansvaret för avläsning av mätapparaturen, och denne inte har meddelat det avlästa värdet för faktureringsperioden i fråga.
4) mätapparaturen är placerad så att nätinnehavaren inte har tillträde till den och slutförbrukaren inte inom en skälig frist, som nätinnehavaren har ställt, har lämnat nätinnehavaren det avlästa värdet efter att nätinnehavaren begärt uppgift om värdet.
Distributionsnätsinnehavaren har dessutom rätt att vid byte av öppen elleverantör utgående från eldriftsställets tidigare elförbrukning uppskatta mätvärdena hos en traditionell mätare, om
- kunden inte efter att nätinnehavaren begärt uppgift om avläst värde inom en skälig av nätinnehavaren ställd frist har lämnat nätinnehavaren det avlästa värdet.
- mätapparaturen är placerad så att kunden inte har tillträde till den.
Som grund för uppskattningen kan också användas en avläsning av mätapparaturen som har gjorts sedan den öppna elleverantören bytts och som distributionsnätsinnehavaren har utfört innan kunden har fått slutfakturan från den tidigare öppna elleverantören.
Distributionsnätsinnehavaren ska offentliggöra en redogörelse för den metod som den tillämpar vid uppskattningen av elförbrukningen på ett eldriftsställe.
Distributionsnätsinnehavaren ska erbjuda sina kunder följande mättjänster:
- mättjänst som baserar sig på timvis mätning
- mättjänst som baserar sig på kvartsvis mätning
- mättjänst för entidsöverföring
- mättjänst för tvåtidsöverföring som grundar sig på natt- och dagenergi
- mättjänst för säsongöverföring som grundar sig på vintervardagsenergi och annan energi.
Mättjänsterna definieras närmare i statsrådets förordning (767/2021).
Distributionsnätsinnehavaren kan också erbjuda mättjänster som grundar sig på lokal tidsfördelning och som till sin struktur bättre motsvarar behoven inom nätområdet i fråga.
Statsrådets förordning om utredning och mätning av elleveranser (767/2021)
Mätning av naturgasleveranser
Nätinnehavaren ansvarar för att ordna naturgasmätningen. Nätinnehavaren ska erbjuda slutförbrukare mätapparatur till ett konkurrenskraftigt pris när
- befintlig mätapparatur byts ut, utom om detta är tekniskt omöjligt eller inte är kostnadseffektivt med beaktande av den beräknade sparpotentialen på lång sikt
- en ny inkoppling görs i en ny byggnad
- det är fråga om reparation som förutsätter bygglov enligt 125 § i markanvändnings- och bygglagen (132/1999) eller åtgärdstillstånd enligt 126 § i den lagen och reparationen kan ha stor inverkan på byggnadens energiprestanda
Mätapparaturen ska korrekt visa naturgasförbrukningen och ge information om faktisk förbrukningstidpunkt.
Mätuppgifter som samlats in från mätapparaturen om kundens naturgasförbrukning ska utan särskild ersättning lämnas ut till kunden. Rätten till mätuppgifter gäller också andra aktörer som kunden befullmäktigat. Nätinnehavaren ska lämna uppgifterna separat för varje ställe där naturgasen används eller för varje mätning i en sådan form som motsvarar det förfarande som allmänt tillämpas inom branschen och av nätinnehavaren. Rätten till mätuppgifter gäller endast uppmätta driftsställen.