Elförsäljning
Den typ av elavtal som passar ditt hushåll bäst beror på din elförbruknings mängd, tidpunkt och hur noggrant du vill förutse elräkningens storlek.
Elavtalen har tre prissättningsmodeller: fasta priser, rörliga priser (t.ex. börselavtal) och hybridavtal. Du hittar avtalstypernas beskrivningar här.
Detaljförsäljningselavtalen fördelades så här i slutet av 2023:
- tidsbundna avtal 45 %
- börselavtal 31 %
- avtal som gäller tills vidare 24 %
I hybridavtal baseras elpriset på en grundavgift, ett fast kilowattpris och en förbrukningspåverkan. Förbrukningspåverkan bestäms månatligen utifrån hur kundens elförbrukning är fördelad över dygnets timmar i förhållande till de timvisa börspriserna. Man kan alltså inte på förhand exakt veta hur förbrukningen påverkar elräkningens slutsumma.
Hybridavtal lämpar sig för hushåll där elförbrukningen kan förläggas till billigare börstimmar, men där man vill skydda sig mot de högsta topparna i börsprisfluktuationerna.
Vi rekommenderar att du jämför elförsäljningserbjudandena i Energimyndighetens tjänst sahkonhinta.fi. I tjänsten finns alla gällande elerbjudanden i ditt område. För prisjämförelsen behöver du följande uppgifter:
- Uppskattning av din årliga elförbrukning. Du hittar informationen på din elräkning, i ditt elbolags webbtjänst eller i datahubben.
- Postnummer
Tjänsten listar erbjudandena efter pris enligt dina sökvillkor.
På sidan med sökresultat kan du avgränsa erbjudandena till exempel enligt sättet att producera elen och mäta elförbrukningen (allmänt, period, tid).
Information om elavtalserbjudanden finns också på andra jämförelsetjänster samt direkt på elförsäljarnas sidor.
Tidsbundet avtal: elförsäljaren kan ändra priset under avtalsperioden endast på basis av ändringar i lagstiftningen eller myndighetsbeslut.
Avtal som gäller tills vidare: elförsäljaren kan ändra priset. Prisändringen ska meddelas en månad innan ändringen träder i kraft.
Uppsägningstiden för ett elförsäljningsavtal som gäller tills vidare är två veckor för konsumenten.
Ett tidsbundet avtal upphör när tiden löper ut. Om ett tidsbundet elförsäljningsavtal har ingåtts för en längre tid än två år, får konsumenten säga upp avtalet med två veckors uppsägningstid efter två år.
I elmarknadslagen föreskrivs om minimivillkoren för uppsägning.
Finlands elbörs övergår sannolikt till kvartsel den 30 september 2025. För kvartsel beräknas priset på börsel i perioder på femton minuter i stället för en timme. Ändringen gäller i huvudsak hushåll som har ett börselavtal. Du kan kontrollera hos din elförsäljare om ditt avtal övergår till kvartsprissättning.
Det kommer sannolikt nya typer av börselavtal på marknaden som grundar sig på en 15 minuter lång mätperiod. Försäljarna kan dock fortfarande erbjuda timprissatta börselavtal, där priset bildas utifrån medelvärdet per timme. Du kan kontrollera utbudet av nya avtalstyper hos din elförsäljare.
Om hushållet har ett börselavtal erbjuder en prissättningsperiod på 15 minuter en möjlighet att förlägga förbrukningen noggrannare än tidigare. Även olika smarta lösningar styr förbrukningen i fortsättningen automatiskt enligt kvartsprissättningen. Kvartsel kan också vara till nytta när förbrukningen inte planeras med en kvarts noggrannhet. När en längre förbrukning, till exempel laddning av en bil, fördelas på flera kvarter, jämnas pristopparna ut.
Ungefär hälften av hushållens elmätare kan mäta förbrukningen med 15 minuters exakthet. Resten av mätarna programmeras om eller byts ut till nya före utgången av 2028. Ditt elnätsbolag sörjer avgiftsfritt för nödvändiga ändringar i elmätningen. Du kan kontrollera uppgifterna om din elmätare hos ditt elnätsbolag eller i datahub-portalen.
Du kan följa upp din egen elförbrukning i Fingrids riksomfattande datahub-tjänst, i ditt elbolags webbtjänst eller i uppgifterna på din elräkning.
På Motivas webbplats hittar du opartisk och aktuell information om att förbättra hemmets energieffektivitet, minska elförbrukningen och tidpunkten för den, uppvärmning samt egen småskalig produktion.
Motivas webbplats: Hem och boende
Tajmning av energiförbrukningen: Tajma din el
Du får personlig energirådgivning om energiförbrukning i anslutning till boende av energirådgivaren i ditt landskap.
Här hittar du energirådgivarnas kontaktuppgifter enligt landskap
Elöverföring
Du kan kontrollera det nätbolag som ansvarar för eldistributionen i ditt område på Energimyndighetens karta över ansvarsområden för eldistributionsnätsverksamhet. Klicka på kartan för att se namnet på distributionsnätsinnehavaren för ansvarsområdet och namnet på ansvarsområdet. Med hjälp av kartans platssökning kan du söka på adressen, ortnamnet eller fastighetsbeteckningen.
Elöverföringen är ett naturligt monopol. Det innebär att det inte är ekonomiskt lönsamt att bygga konkurrerande elnät. Dessutom är elnätens funktionssäkerhet mycket viktig för samhället. Därför har distributionsnäten föreskrivits som lagstadgad monopol. Kunden kan endast konkurrensutsätta byggandet av sin anslutningsledning.
Du kan konkurrensutsätta elenergins andel av elräkningen. Prisjämförelsen kan du göra i tjänsten sahkonhinta.fi.
Energimyndigheten övervakar skäligheten i prissättningen för elöverföringen för varje elnätsbolag. Övervakningen sker i efterhand. Detta innebär att Energimyndigheten övervakar nätbolagens prissättning som en helhet under tillsynsperioder på fyra år. Bolaget som överprissatt elöverföringstjänsten måste återbetala överskottet till kunderna under följande fyraårsperiod via prissättningen av nättjänstavgifterna.
Nätbolagen kan alltså inte på lång sikt prissätta elöverföringen över den mängd som lagen tillåter. Energimyndighetens tillsyn omfattar alla bolag och kundgrupper.
Med effektpremien betalar elanvändaren för det band i elnätet som den el som hen använder kräver. I hushållet blir eleffekten hög när flera apparater som använder mycket el används samtidigt. I synnerhet uppvärmning av olika utrymmen och bruksvatten med el samt laddning av elbil förbrukar mycket effekt.
Effektpremien faktureras som en del av avtalet för elöverföring.
Effektpremien kommer att bli vanligare i elöverföringsavtalen i och med lagändringen, men den kommer inte att gälla alla överföringsavtal. Effektpremien kommer sannolikt i fortsättningen allt oftare att bli en del av tidsöverförings- och årstidsöverföringsavtalen, men inte de allmänna överföringsavtalen.
Detaljerna för ändringen med effektpremien bereds som bäst. I fortsättningen kommer sättet att beräkna effektpremien att grunda sig på en föreskrift av Energimyndigheten. Den nya effektpremien syns i hushållens fakturor tidigast 2026.
Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte?
Ge respons!