Tillståndsplikt för nätverksamhet
Det krävs tillstånd för att utöva naturgas- och elnätsverksamhet i naturgas- och elnät i Finland.
Med elnätsverksamhet avses att mot vederlag ställa elnät till förfogande för dem som behöver elöverföring eller eldistribution och andra elnätstjänster. Till elnätsverksamheten hör nätinnehavarens planering, byggande, underhåll och drift av elnätet, anslutande av nätanvändarnas elanläggningar till elnätet, elmätning, kundservice och andra åtgärder som hänför sig till elöverföring eller eldistribution och som är nödvändiga för elöverföring eller eldistribution som sker i nätinnehavarens elnät och för övriga nättjänster.
Med naturgasnätsverksamhet avses affärsverksamhet där verksamhetsidkaren (nätinnehavaren) mot vederlag överför naturgas i överförings- eller distributionsnätet för naturgas samt producerar och tillhandahåller andra på överförings- eller distributionsnätet baserade tjänster som ålagts nätinnehavaren i naturgasmarknadslagen till dem som behöver sådana tjänster.
En anslutningsledning genom vilken ett eldriftsställe eller ett eller flera kraftverk ansluts till elnätet utgör inte tillståndspliktig elnätsverksamhet. Naturgas- eller elnätsverksamhet är inte heller tillståndspliktig om nätet används endast för skötseln av en fastighets eller en motsvarande fastighetsgrupps interna naturgas- eller elleveranser.
Elnätsinnehavare
En elnätsinnehavare är en näringsidkare som har ett elnät i sin besittning och utövar tillståndspliktig elnätsverksamhet i det nätet.
Innehavare av högspänningsdistributionsnät har ett högspänningsdistributionsnät i sin besittning, medan stamnätsinnehavare har ett stamnät i sin besittning. Distributionsnätsinnehavare och innehavare av slutna distributionsnät kan förutom ett distributionsnät även ha ett högspänningsdistributionsnät i sin besittning.
Elnätsinnehavaren nättillstånden anger det geografiska ansvarsområdet. Den stämnätsinnehavare (Fingrid Oyj) ansvarar för hela Finland, med undantag för Åland. Hela Finlands område är uppdelat mellan distributionsnäthavarer i entydiga och inte överlappande ansvarsområden där de har ensamrätt att distribuera el. Stämnnätet och distributionsnätet kan överlappa geografiskt eftersom de huvudsakligen arbetar på olika spänningsnivåer och utför olika uppgifter. Ansvarsområden följer inte nödvändigtvis kommunala eller provinsiella gränser, och ett företags ansvarsområde kan bestå av flera geografiskt separata områden.
Ett distributionsnät är ett elnät vars nominella spänning är lägre än 110 kV. Ett högspänningsdistributionsnät har en nominell spänning på 110 kV. Ett stamnät är ett riksomfattande enhetligt elöverföringsnät som består av elledningar med en nominell spänning på minst 110 kV, transformator- och kopplingsstationer och andra anläggningar. Till stamnätet hör sammanlänkningar för en nominell spänning på minst 110 kV som är i en stamnätsinnehavares besittning. Elnät och nätdelar med en nominell spänning på över 110 kV definieras som stamnät om de inte är anslutningsledningar enligt elmarknadslagen.
Stamnätsinnehavaren ska för varje tillsynsperiod fastställa vilka elledningar, transformator- och kopplingsstationer och andra anläggningar som hör till innehavarens stamnät och publicera beslutet om fastställande. Fastställandet ska göras senast nio månader innan tillsynsperioden börjar. Stamnätsinnehavaren kan genom ett separat beslut göra ändringar i fastställandet mitt under en tillsynsperiod.
Fingrid Abp gav den 31 mars 2015 ett beslut om fastställande av stamnätet för den fjärde tillsynsperioden (2016–2019). Fingrids beslut om fastställande samt de beslut om ändring med vilka Fingrid har gjort ändringar i stamnätets omfattning enligt beslutet om fastställande publiceras på Fingrids webbplats.
Elnätsinnehavare med ett giltigt elnätstillstånd:
Alajärven Sähkö Oy
Alva Sähköverkko Oy
Caruna Oy
Caruna Espoo Oy
Elenia Verkko Oyj
Enontekiön Sähkö Oy
ESE-Verkko Oy
Esse Elektro-Kraft Ab
Forssan Verkkopalvelut Oy
Haminan Sähköverkko Oy
Haukiputaan Sähköosuuskunta
Helen Sähköverkko Oy
Herrfors Nät-Verkko Oy Ab
Iin Energia Oy
Imatran Seudun Sähkönsiirto Oy
Jeppo Kraft Andelslag
Jylhän Sähköosuuskunta
Järvi-Suomen Energia Oy
Kajave Oy
Kemin Energia ja Vesi Oy
Keminmaan Energia ja Vesi Oy
Keravan Energia Oy
Keuruun Sähkö Oy
Koillis-Lapin Sähkö Oy
Koillis-Satakunnan Sähkö Oy
Kokemäen Sähkö Oy
Kokkolan Energiaverkot Oy
Kronoby Elverk Ab
KSS Verkko Oy
Kuopion Sähköverkko Oy
Kuoreveden Sähkö Oy
Kymenlaakson Sähköverkko Oy
Köyliön-Säkylän Sähkö Oy
Lahti Energia Sähköverkko Oy
Lammaisten Energia Oy
Lankosken Sähkö Oy
Lappeenrannan Energiaverkot Oy
Lehtimäen Sähkö Oy
Leppäkosken Sähkö Oy
Muonion Sähköosuuskunta
Nivos Verkot Oy
Naantalin Energia Oy
Nurmijärven Sähköverkko Oy
Nykarleby Kraftverk Ab
Oulun Energia Sähköverkko Oy
Oulun Seudun Sähkö Verkkopalvelut Oy
Okun Energia Oy
Paneliankosken Voima Oy
Parikkalan Valo Oy
PKS Sähkönsiirto Oy
Pori Energia Sähköverkot Oy
Porvoon Sähköverkko Oy
Raahen Energia Oy
Rantakairan Sähkö Oy
Raseborgs Energi Ab
Rauman Energia Sähköverkko Oy
Rovakaira Oy
Rovaniemen Verkko Oy
Sallila Sähkönsiirto Oy
Savon Voima Verkko Oy
Seiverkot Oy
Sipoon Energia Oy
Tampereen Energia Sähköverkko Oy
Tervolan Energia ja Vesi Oy
TLS Verkko Oy
Tornion Energia Oy
Tunturiverkko Oy
Turku Energia Sähköverkot Oy
Vaasan Sähköverkko Oy
Vakka-Suomen Voima Oy
Valkeakosken Energia Oy
Vantaan Energia Sähköverkot Oy
Vatajankoski Sähköverkko Oy
Verkko Korpela Oy
Vetelin Energia Oy
Vimpelin Voima Oy
Äänekosken Energia Oy
Innehavare av naturgasnät
En innehavare av ett distributionsnät för naturgas är en näringsidkare som bedriver naturgasdistributionsverksamhet. En innehavare av ett överföringsnät för naturgas är en näringsidkare som bedriver naturgasöverföringsverksamhet.
Innehavarna av naturgasnät ansvarar för driften, underhållet och utvecklingen av näten inom sitt verksamhetsområde och för sammanlänkningarna till andra nät. Nätinnehavarna ska även se till att nätet på lång sikt kan uppfylla rimliga krav på gasdistribution eller gastransporter.
Ett distributionsnät för naturgas är ett lokalt eller regionalt rörsystem för naturgas via vilket naturgas transporteras under reducerat tryck, inklusive den del av högtrycksrörledningarna som huvudsakligen används för lokal distribution av naturgas.
Ett överföringsnät för naturgas är ett rörsystem för naturgas där naturgas överförs i huvudsak genom högtryck. Till överföringsnätet räknas inte den del av högtrycksrörledningarna som huvudsakligen används för lokal distribution av naturgas.
När det gäller överföringsnätet utser Energimyndigheten en överföringsnätsinnehavare till systemansvarig överföringsnätsinnehavare.
Innehavare av naturgasnät med ett giltigt naturgasnätstillstånd:
Adven Oy
Auris Kaasunjakelu Oy
Haminan Kaasuverkko Oy
Hyvinkään Lämpövoima Oy
Imatran Lämpö Oy
Kangasalan Lämpö Oy
Keravan Energia Oy
KSS Lämpö Oy
Lempäälän Lämpö Oy
Leppäkosken Lämpö Oy
Loimua Oy
Luumäen Energia Oy
Neste Oyj
Ruokolahden kunnan energialaitos
Tampereen Energia Oy
Valkeakosken Energia Oy
Typer av nättillstånd
Tillståndspliktig naturgas- och elnätsverksamhet får utövas endast med ett nättillstånd som beviljas av Energimyndigheten. Nättillståndet beviljas tills vidare eller av särskilda skäl för viss tid och kan inte överföras till någon annan.
Som en del av den positiva nätverkstillståndsprocessen, måste det ansvarsområde markeras i elektronisk form i nättjänsten Verkkotietopiste.fi i enlighet med instruktioner nedan.
Energimyndigheten kan i enskilda fall för viss tid tillåta naturgasnätsverksamhet i en sammanlänkning utan naturgasnätstillstånd, om nätinnehavaren har beviljats undantagslov för ny infrastruktur enligt naturgasmarknadslagen. Befrielse kan beviljas för högst den tid som undantagslovet gäller.
Ansök om tillstånd för naturgasnät
Anvisning: Ansvarsområdesdelen i Nätverksinformationspunkten (pdf)
Med ett elnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare får man utöva tillståndspliktig elnätsverksamhet i ett distributionsnät, högspänningsdistributionsnät eller båda.
I elnätstillståndet för distributionsnätsinnehavare fastställs ett geografiskt ansvarsområde för distributionsnätet, till vilket nätinnehavarens rättigheter, skyldigheter och ansvar hänför sig. Ansvarsområdena för distributionsnätet kan inte överlappa varandra, och de täcker hela landet med undantag av landskapet Åland.
De rättigheter och skyldigheter som hänför sig till ett högspänningsdistributionsnät gäller verksamhetsområdet för innehavaren av högspänningsdistributionsnätet, dvs. det område där innehavarens verksamhet är motiverad i första hand på basis av tekniska och ekonomiska kriterier.
En förutsättning för att erhålla elnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare är att den sökande uppfyller de tekniska, ekonomiska och organisatoriska krav som ställs på den elnätsverksamhet som ansökan gäller. Den sökande ska uppfylla de tilläggskrav på juridisk åtskildhet som gäller distributionsnätsinnehavare enligt elmarknadslagen om de angivna gränsvärdena uppfylls.
Med ett elnätstillstånd för slutna distributionsnät får man utöva tillståndspliktig elnätsverksamhet i ett distributionsnät eller högspänningsdistributionsnät som uppfyller definitionen på ett slutet distributionsnät.
För innehavare av slutna distributionsnät gäller både ett förenklat tillståndsförfarande och lindrigare skyldigheter vid utövandet av elnätsverksamheten. I nättillståndet för ett slutet distributionsnät fastställs ett geografiskt ansvarsområde för distributionsnätet, till vilket nätinnehavarens rättigheter och skyldigheter hänför sig.
Förutsättningar för beviljande av elnätstillstånd för slutna distributionsnät:
- elnätsverksamheten utövas i ett distributionsnät eller högspänningsdistributionsnät inom ett geografiskt avgränsat område för industriell verksamhet eller näringsverksamhet eller ett område där gemensamma tjänster tillhandahålls.
- Dessutom ska minst ett av följande krav vara uppfyllt:
- driften eller produktionsprocessen hos nätanvändarna bildar av särskilda tekniska skäl eller säkerhetsskäl en gemensam helhet
- nätet distribuerar i första hand el till nätets ägare eller innehavare eller till ett företag som är anknutet till ägaren eller innehavaren.
Elnätstillstånd för slutna distributionsnät får emellertid inte beviljas sökande inom vars elnät el levereras till konsumenter. Ett undantag är elleverans till ett litet antal konsumenter som har sådana förbindelser med sökanden som baserar sig på ett anställningsförhållande eller motsvarande förbindelser.
På elnätsbesluten gällande slutna distributionsnät tillämpas tekniska, ekonomiska och organisatoriska krav. Den sökande ska ha ett FO-nummer samt tillräcklig personal och en tillräcklig organisation med tanke på kvaliteten på verksamheten. För driftsledare och elarbetsledare tillämpas kraven i elsäkerhetslagen. Den sökande ska visa att nätverksamheten är särredovisad eller särredovisas enligt vad som stadgas i elmarknadslagen.
Med ett tillstånd för stamnätsinnehavare får man utöva elnätsverksamhet i ett elnät som uppfyller definitionen på ett stamnät.
En förutsättning för att erhålla elnätstillstånd för stamnätsinnehavare är att den sökande uppfyller de tekniska, ekonomiska och organisatoriska krav som ställs på den elnätsverksamhet som ansökan gäller. Den som ansöker om nättillstånd för stamnätsinnehavare ska uppfylla tilläggskrav enligt elmarknadslagen, enligt vilka stamnätsinnehavaren bl.a. ska äga ett stamnät i Finland och uppfylla de stadgade kraven om stamnätsinnehavares oberoende.
Energimyndigheten utser en stamnätsinnehavare till systemansvarig stamnätsinnehavare i elnätstillståndet, varvid den tillståndssökande berörs av de tilläggskrav för den systemansvariga som stadgas i elmarknadslagen. Till den systemansvariga stamnätsinnehavarens ansvarsområde hör rikets område med undantag av landskapet Åland.
Med ett naturgasnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare får man utöva tillståndspliktig naturgasnätsverksamhet i ett distributionsnät för naturgas.
En förutsättning för att erhålla naturgasnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare är att den sökande uppfyller de tekniska, ekonomiska och organisatoriska krav som ställs på den naturgasnätsverksamhet som ansökan gäller.
Med ett naturgasnätstillstånd för slutna distributionsnät får man utöva tillståndspliktig naturgasnätsverksamhet i ett distributionsnät som uppfyller definitionen på ett slutet distributionsnät.
För innehavare av slutna distributionsnät gäller både ett förenklat tillståndsförfarande och lindrigare skyldigheter vid utövandet av naturgasnätsverksamheten.
Beviljandet av ett naturgasnätstillstånd för slutna distributionsnät är förknippat med särskilda förutsättningar som den som ansöker om ett naturgasnättillstånd för slutna distributionsnät ska uppfylla för att erhålla tillståndet.
- naturgasnätsverksamheten utövas i ett distributionsnät inom ett geografiskt avgränsat område för industriell verksamhet eller näringsverksamhet eller ett område där gemensamma tjänster tillhandahålls
- Dessutom ska minst ett av följande krav vara uppfyllt:
- driften eller produktionsprocessen hos nätanvändarna bildar av särskilda tekniska skäl eller säkerhetsskäl en gemensam helhet
- nätet distribuerar i första hand naturgas till nätets ägare eller innehavare eller till ett företag som är anknutet till ägaren eller innehavaren.
Naturgasnätstillstånd för slutna distributionsnät får emellertid inte beviljas sökande vars naturgasnät levererar naturgas till konsumenter. Ett undantag är naturgasleverans till ett litet antal konsumenter som har sådana förbindelser med sökanden som baserar sig på ett anställningsförhållande eller motsvarande förbindelser.
På naturgasnätsbesluten gällande slutna distributionsnät tillämpas tekniska, ekonomiska och organisatoriska krav. Den sökande ska ha ett FO-nummer och en tillräcklig organisation med tanke på kvaliteten på verksamheten. Driftsövervakaren måste vara utsedd enligt lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor. Den sökande ska visa att nätverksamheten är särredovisad eller särredovisas enligt vad som stadgas i naturgasmarknadslagen.
Med ett naturgasnätstillstånd för överföringsnät får man utöva naturgasnätsverksamhet i ett överföringsnät för naturgas.
En förutsättning för att erhålla naturgasnätstillstånd för överföringsnät är att den sökande uppfyller de tekniska, ekonomiska och organisatoriska krav som ställs på den naturgasnätsverksamhet som ansökan gäller. Den som ansöker om nättillstånd för överföringsnät ska uppfylla tilläggskrav enligt naturgasmarknadslagen, enligt vilka överföringsnätsinnehavaren bl.a. ska äga ett överföringsnät i Finland och uppfylla de stadgade kraven om överföringsnätsinnehavares oberoende.
Energimyndigheten utser en överföringsnätsinnehavare till systemansvarig överföringsnätsinnehavare i naturgasnätstillståndet, varvid den som ansöker om tillstånd för överföringsnät dessutom berörs av de tilläggskrav för den systemansvariga som stadgas i naturgasmarknadslagen. Den systemansvariga överföringsnätsinnehavarens ansvarsområde består av det naturgassystem som överföringsnätsinnehavaren har förordnats till systemansvarig för.
Naturgasnätstillstånd för en direktledning ger sökanden rätt att utöva naturgasnätsverksamhet i en direktledning som byggts av sökanden. Naturgasnätstillstånd för direktledningar ska beviljas på ansökan om direktledningen byggs för att leverera naturgas till kunder som vägrats tillträde till nätet av en nätinnehavare som är verksam i området. Naturgasnätstillstånd för direktledningar kan dock inte beviljas för utövande av naturgasnätsverksamhet i ett överföringsrör som överskrider riksgränsen.
På tillståndsbeslutet om en direktledning tillämpas de tekniska, ekonomiska och organisatoriska krav som anknyter till beviljandet av naturgasnätstillstånd.
Bestämmelserna om nätinnehavare i naturgasmarknadslagen tillämpas inte på näringsidkare som av Energimyndigheten har beviljats naturgasnätstillstånd för direktledningar.