FÖRNYBAR ENERGI
Främjande av förnybar energi är en del av energi- och klimatpolitiken, som syftar till hållbar produktion och användning av energi och därmed även till att stävja klimatförändringen. I Finland ansvarar Energimyndigheten för verkställandet av EU-politiken och den nationella politiken gällande förnybar energi.
Energimyndigheten administrerar tariffsystemet med inmatningspris för stöd för förnybar energi, ordnar auktioner för stöd för förnybar energi och projekt inom trafikinfrastruktur samt uppbär vindkraftsavgifter. Myndigheten övervakar även att biobränslenas hållbarhet och bränslekvaliteten iakttas samt systemet för ursprungsgarantier för förnybar el och läroanstalterna för montörer av förnybar energi. Myndigheten har dessutom hand om energirådgivningen för konsumenter, kommuner och företag samt utarbetar utvärderingar, rapporter och statistik över konsekvenserna av de politiska åtgärderna gällande förnybar energi.
Energimyndigheten konkurrensutsätter stöd för distributionsinfrastruktur för elektrisk trafik och förnybar vätgas
Energimyndighetens mål är att genomföra konkurrensutsättningen under perioden 3–17.3.2025. Myndigheten konkurrensutsätter de grupper för vilka medel har avsatts i statsbudgeten.
Beslut om stöd för distributionsinfrastruktur för tunga transporter 2024 har fattats
Energimyndigheten konkurrensutsatte i oktober 2024 stöd för distributionsinfrastruktur för tunga fordon inom eldrift, biogas och förnybar vätgas. Det sammanlagda budgetanslaget var 10 miljoner euro.