FÖRNYBAR ENERGI
Främjande av förnybar energi är en del av energi- och klimatpolitiken, som syftar till hållbar produktion och användning av energi och därmed även till att stävja klimatförändringen. I Finland ansvarar Energimyndigheten för verkställandet av EU-politiken och den nationella politiken gällande förnybar energi.
Energimyndigheten administrerar tariffsystemet med inmatningspris för stöd för förnybar energi, ordnar auktioner för stöd för förnybar energi och projekt inom trafikinfrastruktur samt uppbär vindkraftsavgifter. Myndigheten övervakar även att biobränslenas hållbarhet och bränslekvaliteten iakttas samt systemet för ursprungsgarantier för förnybar el och läroanstalterna för montörer av förnybar energi. Myndigheten har dessutom hand om energirådgivningen för konsumenter, kommuner och företag samt utarbetar utvärderingar, rapporter och statistik över konsekvenserna av de politiska åtgärderna gällande förnybar energi.
-
Stöd för trafik infra Läs mer
-
Elektrifieringsstöd för industrin Läs mer
-
Ursprungsgaranti för energi Läs mer
-
Hållbarhetskriterier Läs mer
-
Ursprungsgaranti för el Läs mer
-
Premiesystemet Läs mer
-
Produktionsstöd Läs mer
-
Utbildning av installatörer av förnybar energi Läs mer
- Kompensation för vindkraft Läs mer
Anbuden om stöd för snabbladdningspunkter överstiger anslaget med cirka 50 procent
Energimyndigheten verkställde i maj-juni 2022 den första anbudsutsättning av infrastrutstöd för vägtrafiken i enlighet med förordningen som trädde i kraft i mars 2022. I den verkställda anbudsutsättningen beviljas stöd för investeringar i DC-fordonsladdningspunkter med hög effekt.
Kapaciteten för solel ökade med över 100 megawatt i Finland 2021
Den småskaliga produktionen av solel har ökat kraftigt under de senaste åren. Kapaciteten har nästan fördubblats på två år. I slutet av 2021 var sammanlagt cirka 395 megawatt produktionskapacitet för solel ansluten till elnätet - enligt preliminära uppgifter ökade kapaciteten med över 100 megawatt på ett år.