Anläggning av elnät
Anläggning av elnät är reglerad verksamhet.
Distributionsnätsinnehavaren har ensamrätt att bygga distributionsnät på sitt ansvarsområde, dvs. elnät under 110 kV. Undantaget är anslutningsledningar. Vid anläggning av elledningar som överstiger 110 kV krävs projekttillstånd från Energimyndigheten.
Anläggning av överföringsrör för naturgas regleras i naturgasmarknadslagstiftningen endast för projekt som överskrider riksgränsen. Energimyndigheten har inte befogenhet att utöva tillsyn över anläggningen av naturgasnät.
Distributionsnätsinnehavaren har ensamrätt att bygga distributionsnät, dvs. elnät under 110 kV, på sitt ansvarsområde. Andra än nätinnehavaren kan bygga elnät på under 110 kV, om syftet med ledningen är att ansluta ett eldriftsställe eller ett eller flera kraftverk till distributionsnätsinnehavarens elnät. För produktionsanläggningar gäller anläggningsrätten även anslutning till en annan nätinnehavares elnät. Motsvarande rätt gäller anläggning av reservmatningsförbindelser på under 110 kV på eldriftsstället eller i produktionen.
Nätinnehavarens ensamrätt sträcker sig inte till en fastighets eller motsvarande fastighetsgrupps interna elnät. Fastighetens eller fastighetsgruppens interna elnät som underskrider 110 kV får anläggas fritt.
Elnät som underskrider 110 kV kan dessutom anläggas med nätinnehavarens samtycke.
Vid anläggning av en högspänningsledning på minst 110 kV ska man ansöka om projekttillstånd hos Energimyndigheten. Ett projekttillstånd behövs för ledningar, sammanlänkningar och anslutningsledningar med nominell spänning på minst 110 kV som tillhör stamnätet eller ett högspänt distributionsnät. Projekttillstånd behövs inte för anläggning av en intern elledning i en fastighet eller en motsvarande fastighetsgrupp.
Förutsättningen för att projekttillstånd ska beviljas är att anläggningen av elledningen krävs för att trygga elöverföring. I projekttillståndet tar man inte ställning till elledningens placering. Projekttillståndet kan beviljas utan behovsbedömning om det gäller en anslutningsledning eller en distributionsnätsinnehavares ledning som uppfyller nästä kriterier.
Med en anslutningsledning avses en elledning på minst 110 kV som ansluter eldriftsstället eller ett eller flera kraftverk till närmaste elnät på minst 110 kV. Vid en bedömning av avståndet tar man inte hänsyn till markanvändningsfaktorer. Om eldriftsstället eller kraftverket ansluts till annat än närmaste högspänningsledning ska den sökande uppvisa att anläggningen av ledningen behövs för att trygga elöverföring.
Med distributionsnätsinnehavarens högspänningsledning som är befriad från behovsbedömning avses en ledning med vilken distributionsnätsinnehavaren utformar en ny ledningsanslutning mellan två punkter i distributionsnätet eller med vilken distributionsnätsinnehavaren ansluter sitt elnät till ett annat elnät. Anläggningen måste ske helt eller delvis i distributionsnätsinnehavarens ansvarsområde. Om anläggningen sker utanför ansvarsområdet måste distributionsnätsinnehavaren påvisa behovet av ledningen för att trygga elöverföring i elnätet.
Projekttillståndet är i kraft i fem år efter det att det vunnit laga kraft. Den ledning som anges i projekttillståndet ska färdigställas inom denna tid. Om projekttillståndet löper ut medan anläggningsarbetet av ledningen pågår ska man ansöka om nytt projekttillstånd.
Projekttillståndet måste skaffas innan elledningen anläggs. Otillåten anläggning av elnät döms till böter om ett strängare straff inte föreskrivs i andra lagar.
Frågor om markanvändning
Energimyndighetens tillsyn sträcker sig inte till frågor om markanvändning. Därför tar myndigheten inte ställning till avtal gällande markanvändning och deras prissättning.
För högspänningsledningar avgörs frågor om markanvändning i sista hand i enlighet med inlösenförfarandet i lagen om inlösen av fast egendom och särskilda rättigheter (603/1977). Inlösenförfarandet sköts av arbets- och näringsministeriet.