ENERGIEFFEKTIVITET
Främjande av energieffektivitet utgör en del av EU:s energi- och klimatpolitik med vilken man strävar efter att minska den energimängd som behövs för att producera tjänster, prestationer och produkter. En förbättrad energieffektivitet minskar koldioxidutsläpp, reducerar energiförbrukning och ger kostnadsinbesparingar.
Energimyndigheten förvaltar och styr energieffektivitetsåtgärder som hör till arbets- och näringsministeriet. De viktigaste är energieffektivitetsavtal, energiredovisningar, regional energirådgivning, ekologisk planering och beredning av ärenden som gäller energieffektivitetsmärkning av specifika produkter. Energimyndigheten har en tillsynsroll över stora företags obligatoriska energiredovisningar och kostnadsnyttoanalyser för samproduktion av energi och utnyttjande av spillvärme. Myndigheten svarar dessutom för bedömningen av de politiska åtgärdernas effekter och om rapporter som ska sändas till Europeiska kommissionen. En betydande del av verkställighetsuppdragen avseende energieffektivitet skaffar Energimyndigheten årligen av Motiva Oy.
Rapporteringen av datacentralers uppgifter till den europeiska databasen har inletts
Operatörer av datacentraler med en effekt på över 500 kW ska rapportera sina uppgifter till Europeiska kommissionens databas från och med hösten 2024. I framtiden görs rapporteringen årligen senast den 15 maj, alltid om föregående års verksamhet.
Företag och kommuner har effektiviserat sin årliga energianvändning med 15 TWh
De företag, kommuner och samkommuner som anslutit sig till energieffektivitetsavtalen har 2017–2023 genomfört sammanlagt över 27 000 åtgärder som effektiviserar den årliga energianvändningen med cirka 14,8 terawattimmar (TWh). De energieffektivitetsåtgärder som genomförts minskar Finlands årliga koldioxidutsläpp med sammanlagt över tre miljoner ton.