ENERGIATEHOKKUUS

Energiatehokkuuden edistäminen on osa kansallista ja EU:n energia- ja ilmastopolitiikkaa, jolla pyritään vähentämään palvelujen, suoritteiden ja tuotteiden tuottamiseen tarvittavaa energiamäärää. Energiatehokkuuden parantuminen vähentää hiilidioksidipäästöjä, pienentää energiankulutusta ja tuottaa kustannussäästöjä.

Energiavirasto hallinnoi ja ohjaa työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalle kuuluvia energiatehokkuustoimia, joista keskeisimmät edistämistoimet ovat energiatehokkuussopimukset, energiakatselmukset, alueellinen energianeuvonta sekä ekologisen suunnittelun ja energiamerkintöjen tuoteryhmäkohtaisten asioiden valmistelu. Energiavirastolla on valvontarooli koskien suurten yritysten pakollisia energiakatselmuksia sekä energian yhteistuotantoon ja hukkalämmön hyödyntämiseen liittyviä kustannushyötyanalyyseja. Energiavirasto vastaa lisäksi politiikkatoimien vaikutusten arvioinnista sekä Euroopan komissiolle toimitettavista raportoinneista. Merkittävän osan energiatehokkuuden edistämiseen liittyvistä toimeenpanotehtävistä Energiavirasto hankkii vuosittain Motiva Oy:ltä.
 

 

Tiedote Energiatehokkuus Tiedote 2024
Datakeskusten tietojen raportointi eurooppalaiseen tietokantaan on käynnistynyt

Teholtaan yli 500 kW:n datakeskusten ylläpitäjien tulee raportoida tietojaan Euroopan komission tietokantaan syksystä 2024 alkaen. Seuraavina vuosina raportointi tehdään vuosittain 15.5. mennessä, aina edellisen vuoden toiminnan osalta.

Tiedote Energiatehokkuus Tiedote 2024
Yritysten ja kuntien vuotuinen energiankäyttö tehostunut 15 TWh

Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset, kunnat ja kuntayhtymät ovat vuosina 2017–2023 tehneet yhteensä yli 27 000 toimenpidettä, jotka tehostavat vuosittaista energiankäyttöä noin 14,8 terawattituntia (TWh). Tehdyt energiatehokkuustoimet leikkaavat Suomen vuotuisia hiilidioksidipäästöjä yhteensä yli kolmella miljoonalla tonnilla.

Tiedote Energiatehokkuus Sähkö ja maakaasumarkkinat Tiedote
Uusi selvitys avaa näkymän energiaköyhyyden ehkäisemiseen Suomessa

Suomalaista energiaköyhyyttä ehkäistään parhaiten jatkamalla sosiaaliturvajärjestelmän, rakennuskannan energiatehokkuuden sekä tuki- ja neuvontapalveluiden kehittämistä, toteaa Energiaviraston julkaisema energiaköyhyyden ilmenemistä tarkasteleva selvitys. Suomalainen energiaköyhyys poikkeaa eurooppalaisesta, ja sen erityispiirteitä tarkastellaan nyt julkaistussa Gaia Consultingin toteuttamassa selvityksessä. 

Tiedote Sähkö ja maakaasumarkkinat Energiatehokkuus Tiedote 2024
Sähkömarkkinoiden tilanne kiristyy - suomalaisia kehotetaan ajoittamaan sähkönkäyttöä

Fingrid Oyj on nostanut valmiuttaan sähkön kiristyneen tehotilanteen vuoksi 4.1.2024 alkaen. Sähkönkäyttäjiä kehotetaan välttämään ylimääräistä sähkönkulutusta erityisesti aamun ja iltapäivän huippukulutustunneilla.