Hyppää sisältöön

Vuoden Energianerokkaina palkittiin kolme esimerkillistä energiatehokkuustekoa

Julkaisuajankohta 10.12.2024 14.51
Tiedote

Vuoden energianerokkaina tekoina palkittiin tänä vuonna HSY:n Blominmäen jätevedenpuhdistamon lämmitysjärjestelmä, Mäkelä Alun anodisointilaitoksen energiajärjestelmä sekä Areimin kiinteistöissä toteutettu ammattikeittiöiden ilmanvaihdon tarpeenmukainen ohjaus. Vuoden Energianerokas 2024 -tunnustuksen myöntävät Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö ja Motiva energiatehokkuusteoille, jotka edistävät vastuullista energiankäyttöä erottuvalla tavalla.

Energiatehokkuussopimuksissa on mukana noin 60 prosenttia Suomen energiankäytöstä. Vuosina 2017–2023 sopimuksiin liittyneet useat sadat yritykset ja kunnat ovat tehneet 27 000 energiatehokkuustoimenpidettä ja lähes 1,5 miljardin euron investoinnit. Näiden avulla vuotuinen energiankäyttö on tehostunut Suomessa lähes 15 terawattituntia.

Sopimuksiin liittyneet yritykset ja kunnat voivat ilmoittaa mukaan Vuoden Energianerokas kilpailuun konkreettisen energiatehokkuusteon, joka on vaikuttava ja oivaltava. Tämän vuoden kilpailu oli järjestyksessään kuudes.

– Tänä vuonna kilpailuun saatiin ilahduttavan monipuolisia tekoja eri toimialoilta. Tämän vuoden energianerokkaiksi valitut teot osoittavat, että energiankäyttöä on mahdollista tehostaa merkittävällä tavalla, kun osataan katsoa tuttua prosessia uudella tavalla ja uskalletaan kokeilla uudenlaisia ratkaisuja, toteaa tuomariston puheenjohtaja Tiina Sekki Energiavirastolta.

Kolme erilaista, esimerkillistä tekoa

Vuoden Energianerokas 2024 -tunnustuksen saivat HSY:n Blominmäen jätevedenpuhdistamon lämmitysjärjestelmä, Mäkelä Alun anodisointilaitoksen energiajärjestelmä ja Areimin ammattikeittiöiden ilmanvaihdon tarpeenmukainen ohjaus.

HSY:n vuonna 2023 käyttöönotettuun Blominmäen jätevedenpuhdistamoon toteutettiin moderni lämmitysjärjestelmä, joka hyödyntää tehokkaasti useita erilaisia hukkalämpölähteitä kolmessa eri lämpötilatasossa. Hukkalämmön talteenottoa tukee myös lämpöakku. Järjestelmän ansiosta puhdistamo on täysin lämpöomavarainen ja voi tarvittaessa osaltaan tukea sähköjärjestelmän tasapainoa. Lämpöenergian kierrätykseen perustuva energianerokas lämmitysjärjestelmä asettaa puhdistamon energiatehokkuuden omaan luokkaansa. Se on erinomainen esimerkki jätevedenpuhdistamoille niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Perheyritys Mäkelä Alu uudisti anodisointilaitoksensa lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän korvaamalla nestekaasukäyttöisen höyrykeskuksen lämpöpumpulla ja sähkökattiloilla. Lämpöpumpun avulla hyödynnetään hukkalämpöä ja jäähdytetään prosessia. Järjestelmän anturointi, automaatio ja ohjaus tehostavat ja optimoivat järjestelmän käyttöä. Tämä vähentää ulkoisen energian tarvetta, parantaa energiatehokkuutta sekä leikkaa CO2-päästöjä. Se on malliesimerkki teollisuuden prosessien sähköistämisestä ja hukkalämmön hyödyntämisestä ja toteuttaa rohkeasti toimenpiteitä, joita teollisuuden pitäisi jo laajasti olla tekemässä energiatehokkuuden parantamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi.

Kiinteistöalalla toimiva Areim paransi neljän omistamansa liikekiinteistön ravintolakeittiöiden energiatehokkuutta päivittämällä niiden ilmanvaihdon uudenlaisella tarpeenmukaisella ohjauksella. Ratkaisu ohjaa keittiöiden ilmanvaihtoa sekä tilan käytön että ilmanlaadun mukaan, jolloin tarpeeton energiankulutus vähenee heikentämättä sisäilman laatua. Vastaavaa tarpeenmukaista ohjausta on aiemmin ollut saatavana lähinnä toimistotiloissa. Teko osoittaa, miten olemassa olevien ammattikeittiöiden energiatehokkuutta voi parantaa helposti ja kannattavasti ilman suuria saneeraushankkeita ja samalla kohentaa keittiöammattilaisten työskentelyolosuhteita. Teko on monistettavissa laajemmin myös muihin Suomen kymmeniin tuhansiin ammattikeittiöihin.

Vuoden Energianerokas 2024

Vuoden Energianerokas -tunnustuksen myöntävät työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja Motiva. Voittajat valitsi tuomaristo, johon kuuluivat erityisasiantuntija Tiina Sekki Energiavirastosta, erityisasiantuntija Pia Kotro työ- ja elinkeinoministeriöstä, professori Esa Vakkilainen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, asiantuntija Janne Hietaniemi Business Oulusta, johtaja Annukka Saari Teknologiateollisuus ry:stä sekä asiakkuusjohtaja Ulla Suomi Motivasta.

Kilpailu on tarkoitettu kaikille energiatehokkuussopimukseen liittyneille yrityksille ja kunta-alan toimijoille. Energiatehokkuussopimustoiminta kattaa lähes kaksi kolmasosaa Suomen kokonaisenergiankäytöstä. Sopimusten avulla säästetään vuosittain valtava määrä energiaa ja niiden tulokset ovat avainasemassa Suomen energiatehokkuustavoitteiden saavuttamisessa. Kansainvälisten ilmastotavoitteiden toteuttaminen edellyttää nopeita päästövähennyksiä ja siinä energiatehokkuustoimenpiteillä on tärkeä merkitys.

Lue lisää palkituista teoista ja tuomariston palkitsemisperusteet

Vuoden Energianerokas -kilpailun verkkosivut

 

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Tiina Sekki, Energiavirasto
[email protected]
+358 295 050 200

Viestintäpäällikkö Minna Mattsson, Motiva Oy
[email protected]
+358 (0)9 6122 5040

2024 Energiatehokkuus Tiedote