Energiavarastot sekä jousto- ja lisäpalvelut
Verkonhaltijan on huolehdittava sähköverkkonsa varmasta, luotettavasta ja tehokkaasta käytöstä. Tämän mahdollistavien sähköverkon käytön lisäpalvelujen sekä kulutusjouston ja energiavarastojen edellyttämien palvelujen tarjoaminen on myös verkonhaltijan vastuulla.
Energiavarastoliiketoiminnan harjoittaminen
Energian varastoinnilla sähköverkosta tarkoitetaan sähkömarkkinalainsäädännössä
- sähkön loppukäytön siirtämistä sen tuottamisen jälkeiseen ajankohtaan
- sähköenergian muuntamista sellaiseen energiamuotoon, jota voidaan varastoida ja
- tällaisen energian varastointia sekä myöhempää muuntamista sähköenergiaksi tai käyttöä toisena energiankantajana.
Lähtökohtaisesti verkonhaltija ei saa harjoittaa energiavarastoliiketoimintaa.
Verkonhaltija saa pääsäännöstä poiketen kuitenkin omistaa, kehittää, hallinnoida ja käyttää energiavarastoja, jotka ovat verkonhaltijan kiinteitä verkkokomponentteja. Toiminta on luvanvaraista. Energiaviraston myöntää verkonhaltijan hakemuksesta tälle luvan omistaa, kehittää, hallinnoida ja käyttää tällaisia energiavarastoja.
Energiavirasto voi myös myöntää verkonhaltijalle erillisen poikkeusluvan omistaa, kehittää, hallinnoida ja käyttää muita energiavarastoja kuin verkonhaltijan kiinteitä komponentteja, jos verkonhaltija tarvitsee tällaisia energiavarastoja täyttääkseen vastuunsa sähköverkkonsa varmasta, luotettavasta ja tehokkaasta käytöstä tai, jos kantaverkonhaltija tarvitsee tällaisten energiavarastojen tuottamia taajuuteen vaikuttamattomia lisäpalveluja täyttääkseen vastuunsa sähköverkkonsa varmasta, luotettavasta ja tehokkaasta käytöstä.
Poikkeusluvan myöntäminen edellyttää kaikkien lainsäädännössä määriteltyjen edellytysten täyttymistä:
- verkonhaltija ei ole voinut hyväksyä verkonhaltijan järjestämässä avoimessa, läpinäkyvässä ja syrjimättömässä tarjouskilpailussa, jonka ehdot Energiavirasto on vahvistanut ennen tarjouskilpailun aloittamista, tällaisten energiavarastojen palvelujen tuottamisesta tehtyjä tarjouksia tai jos palvelujen tuottamisesta ei tarjouskilpailussa ole saatu kohtuullisiin kustannuksiin perustuvia ja oikea-aikaisia tarjouksia;
- mainittuja energiavarastoja ei käytetä sähkön hankintaan tai toimitukseen sähkömarkkinoilla; ja
- poikkeus on tarpeen, jotta verkonhaltija voi huolehtia sähköverkkonsa varmasta, luotettavasta ja tehokkaasta käytöstä.
Poikkeuslupa voidaan myöntää enintään viiden vuoden määräajaksi. Ennen poikkeusluvan päättymistä Energiavirasto suorittaa poikkeusluvan saaneen verkonhaltijan vastuualueella julkisen kuulemisen. Kuulemisen tarkoituksena on selvittää, onko energiavarastojen palveluja riittävästi saatavilla ja onko muilla osapuolilla kiinnostusta investoida tällaisiin energiavarastoihin. Julkinen kuuleminen toteutetaan verkonhaltijan järjestämän tarjouskilpailun jälkeen.
Energiavirasto perustaa arvionsa sekä julkiseen kuulemiseen että suoritettuun tarjouskilpailuun ja sen tulokseen. Mikäli selviää, että jokin muu osapuoli on kykenevä tuottamaan energiavarastojen palveluita vastuualueella kustannustehokkaasti, Energiaviraston velvoittaa verkonhaltija luopumaan mainituista energiavarastoistaan asteittain 18 kuukauden kuluessa poikkeusluvan päättymisestä.
Energiavirasto voi tarvittaessa antaa tarkempia määräyksiä tarjouskilpailun järjestämisestä.
Joustopalvelut jakeluverkoissa
Joustopalveluiden hyödyntämisvelvollisuus koskee jakeluverkonhaltijoita.
Jakeluverkonhaltijan on mahdollisuuksien mukaan hyödynnettävä joustopalveluja jakeluverkkonsa käytön ja kehittämisen tehostamiseksi sekä siirtorajoitusten hallitsemiseksi vastuualueellaan tai vastuualueensa rajojen yli tapahtuvissa siirroissa. Jakeluverkonhaltijan on hankittava joustopalvelut avointen, syrjimättömien ja markkinapohjaisten menettelyjen mukaisesti, ja luotava joustopalveluiden hankinnalle ehdot.
Lisäpalvelut sähköverkoissa
Verkonhaltijan on hankittava sähköverkkoaan varten tarvittavat taajuuteen vaikuttamattomat lisäpalvelut kiinteitä verkkokomponentteja lukuun ottamatta avointen, syrjimättömien ja markkinapohjaisten menettelyjen mukaisesti. Lisäpalveluiden käytön velvollisuus koskee kaikkia sähköverkonhaltijoita, lukuun ottamatta suljetun sähköverkon haltijoita.
Taajuuteen vaikuttamaton lisäpalvelu on palvelua, jota kantaverkonhaltija tai jakeluverkonhaltija käyttää sähköverkon normaalin tilan säilyttävään jännitteen säätöön, nopeaan loisvirran syöttöön, inertiaan verkon vakautta varten paikallisesti, oikosulkuvirtaan, pimeäkäynnistysominaisuuteen ja saarekekäyttöominaisuuteen.
Kiinteät verkkokomponentit tarkoittavat verkkokomponenttia, joka on kanta- tai jakeluverkon yhtenäinen osa, energiavarasto mukaan lukien, ja jota käytetään ainoastaan kanta- tai jakeluverkon varman ja luotettavan toiminnan varmistamiseen ja jota ei käytetä valtakunnalliseen tasehallintaan eikä siirtorajoitusten hallintaan kanta- ja jakeluverkossa.
Hankintaehdot
Taajuuteen vaikuttamattomien lisäpalveluiden hankintaehdot on valmisteltava koordinoidusti järjestelmävastaavan kantaverkonhaltijan ja muiden verkonhaltijoiden kanssa ja niiden valmistelussa on kuultava asiaankuuluvia verkonkäyttäjiä ja sähkömarkkinoiden osapuolia. Verkonhaltijan tulee vahvistuttaa hankintaehdot Energiavirastolla ennen ehtojen käyttöönottamista. Ehdot on myös julkaistava.
Jakeluverkonhaltijan tulee luoda joustopalvelun hankinnalle ehdot, jotka sen tulee vahvistuttaa Energiavirastolla. Joustopalvelun hankinnan ehtoja voi soveltaa yksittäistapauksissa sen jälkeen, kun Energiavirasto on ne vahvistanut. Ehdot on myös julkaistava.
Ehdot tulee vahvistuttaa Energiavirastolla myös silloin, kun niihin tehdään muutoksia.
Ehtojen vahvistamista haetaan toimittamalla vahvistettavat ehdot ja vahvistuspyyntö Energiavirastoon sähköpostitse [email protected] tai kirjeitse osoitteeseen Energiavirasto, Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki. Verkonhaltijan tulee varautua mahdolliseen kommentointiin ja ehtojen päivittämiseen. Energiavirasto tarkistaa ehdot ja järjestää tarvittaessa niitä koskevan julkisen kuulemisen ja saattaa pyytää ehtoihin muutoksia.
Markkinapohjaisesta hankinnasta poikkeaminen
Energiavirasto voi verkonhaltijan hakemuksesta myöntää verkonhaltijalle luvan poiketa markkinapohjaisesta hankinnasta. Poikkeamista tulee hakea Energiaviraston luomalla lomakkeella hakemuksen ohjeistuksen mukaisesti. Verkonhaltijan tulee erikseen hakea joustopalveluiden markkinapohjaisesta hankinnasta poikkeamista ja taajuuteen vaikuttamattomien lisäpalveluiden markkinapohjaisesta hankinnasta poikkeamista. Molemmissa tapauksissa annettava päätös on maksullinen ja maksun suuruudesta säädetään työ- ja elinkeinoministeriön asetuksessa Energiaviraston maksullisista suoritteista.
Verkonhaltijan tulee hakea poikkeusta markkinapohjaisesta joustopalveluiden hankinnasta, mikäli se ei käytä joustopalveluita tai niiden hankkiminen markkinapohjaisesti ei ole mahdollista. Markkinapohjaisesta hankinnasta poikkeamista haetaan Energiaviraston valvontatietojärjestelmä Vertin kautta Joustopalveluiden poikkeamishakemus -lomakkeella.
Energiavirasto voi myöntää poikkeuksen toistaiseksi voimassa olevana.
Verkonhaltijan tulee hakea poikkeusta markkinapohjaisesta lisäpalveluiden hankinnasta, mikäli se ei käytä lisäpalveluita (esimerkiksi jännitteen säätö ja oikosulkuvirtojen hallinta toteutetaan kuten aiemminkin) tai lisäpalvelujen markkinapohjainen hankinta ei ole verkonhaltijalle taloudellisesti tehokasta. Markkinapohjaisesta hankinnasta poikkeamista haetaan Energiaviraston valvontatietojärjestelmä Vertin kautta Lisäpalveluiden poikkeamishakemus -lomakkeella.
Energiavirasto voi myöntää poikkeuksen enintään viideksi vuodeksi kerallaan.