PÄÄSTÖKAUPPA
Päästökauppa on EU:n yhteinen keino vähentää ilmastopäästöjä. EU:n päästökauppajärjestelmän (EU ETS) muodostavat
- Yleinen päästökauppa (ETS1): vuodesta 2005 toiminnassa ollut laitokset, meri- ja lentoliikenteen kattava päästökauppa
- Polttoaineen päästökauppa (ETS2): vuodesta 2025 asteittain käyttöön otettava polttoaineen kulutukseen luovutukseen kohdistuva päästökauppa
Energiavirasto on Suomen kansallinen päästökauppaviranomainen, jonka tehtäviin kuuluvat lupa-, rekisteri- ja valvonta-asiat sekä päästöoikeuksien huutokauppa. Energiavirasto myös hyväksyy päästökauppatodentajat. Lentoliikenteen ja meriliikenteen päästökaupasta Suomessa vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.
Säännelty yhteisö, näin haet päästölupaa ja tarkkailusuunnitelman hyväksyntää
Säännellyn yhteisön tulee hakea Energiavirastolta päästölupaa ja tarkkailusuunnitelman hyväksyntään helmikuun loppuun mennessä. Hakemukset tehdään juuri avautuneessa ETS2-järjestelmässä.
Uuden polttoaineen päästökaupan velvoitteet kohdistuvat valmisteverovelvollisiin
Suomi ottaa asteittain käyttöön uuden päästökauppajärjestelmän. Kyse on EU:n yhteisestä toimesta vähentää ilmastopäästöjä nykyisen päästökaupan ulkopuolisilla sektoreilla.
Uuden päästökaupan velvoitteiden ehdotetaan kohdistuvan polttoaineesta valmisteverovelvollisiin
EU:ssa otetaan käyttöön nykyisestä päästökaupasta erillinen päästökauppajärjestelmä. Työ- ja elinkeinoministeriö on laittanut lausunnolle uutta päästökauppaa koskevan lakiluonnoksen.
Tutustu Päästökaupan ajankohtaispäivän 16.5.2024 esityksiin
Energiaviraston Päästökaupan ajankohtaispäivä kokosi yhteen päästökaupan parissa työskentelevät keskustelemaan polttavimmista aiheista, kuten polttoaineen jakelijoiden päästökaupasta sekä ilmastotavoitteista.