PÄÄSTÖKAUPPA
Päästökauppa on EU:n yhteinen keino vähentää ilmastopäästöjä. EU:n päästökauppajärjestelmän (EU ETS) muodostavat
- Yleinen päästökauppa (ETS1): vuodesta 2005 toiminnassa ollut laitokset, meri- ja lentoliikenteen kattava päästökauppa
- Polttoaineen päästökauppa (ETS2): vuodesta 2025 asteittain käyttöön otettava polttoaineen kulutukseen luovutukseen kohdistuva päästökauppa
Energiavirasto on Suomen kansallinen päästökauppaviranomainen, jonka tehtäviin kuuluvat lupa-, rekisteri- ja valvonta-asiat sekä päästöoikeuksien huutokauppa. Energiavirasto myös hyväksyy päästökauppatodentajat. Lentoliikenteen ja meriliikenteen päästökaupasta Suomessa vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.
Uuden polttoaineen päästökaupan velvoitteet kohdistuvat valmisteverovelvollisiin
Suomi ottaa asteittain käyttöön uuden päästökauppajärjestelmän. Kyse on EU:n yhteisestä toimesta vähentää ilmastopäästöjä nykyisen päästökaupan ulkopuolisilla sektoreilla.
Uuden päästökaupan velvoitteiden ehdotetaan kohdistuvan polttoaineesta valmisteverovelvollisiin
EU:ssa otetaan käyttöön nykyisestä päästökaupasta erillinen päästökauppajärjestelmä. Työ- ja elinkeinoministeriö on laittanut lausunnolle uutta päästökauppaa koskevan lakiluonnoksen.
Tutustu Päästökaupan ajankohtaispäivän 16.5.2024 esityksiin
Energiaviraston Päästökaupan ajankohtaispäivä kokosi yhteen päästökaupan parissa työskentelevät keskustelemaan polttavimmista aiheista, kuten polttoaineen jakelijoiden päästökaupasta sekä ilmastotavoitteista.
Tervetuloa Päästökaupan ajankohtaispäivään 16.5.
Ilmoittaudu mukaan seminaariin päästökaupan ytimessä! Luvassa puhetta muun muassa uudistuneesta päästökauppalaista, jakelijoiden päästökaupasta ja ilmastotavoitteista.