Tiedotteet
Energiaviraston raportti: Kotitalouksien siirtohinnat vaihtelevat alueittain – reaalihinnat laskussa
Energiavirasto on julkaissut kotitalouksien sähkön jakelun tariffirakenteita ja alueellisia hintaeroja tarkastelevan raportin, joka tukee hinnoittelurakenteita yhtenäistävän lakimuutoksen toimeenpanoa. Kotitalouksien sähkön siirron hinnoittelurakenteet ovat 2020-luvulla jatkaneet aiempaa kehityssuuntaa, jossa kiinteiden maksujen osuus jatkaa kasvuaan. Tehomaksu on osa kotitalouksien sähkön siirron hinnoittelurakennetta edelleen hyvin harvoin. Siirtohinnoissa on merkittävää alueellista vaihtelua ja kaupungeissa siirtohinnat ovat muita alueita alemmat.
Energiavirasto ei hanki tehoreservikapasiteettia kaudelle 1.11.2025–31.10.2026
Energiaviraston 28.4.2025 antaman päätöksen mukaan tehoreservin hankinnalle ei ole tarvetta tulevalle kaudelle 1.11.2025–31.10.2026. Päätöksen tueksi Energiavirasto on laatinut mallinnuksen, jonka perusteella valtioneuvoston vahvistama sähkön toimitusvarmuuden tavoitetaso ei ole ylittymässä.
Tarkista, koskevatko kyberturvallisuusvelvoitteet edustamaasi yritystä
Energia-alan yritysten on tarkistettava, koskevatko uuden kyberturvallisuuslain velvoitteet heitä ja ilmoittauduttava tarvittaessa toimivaltaisen valvontaviranomaisen toimijaluetteloon 8.5.2025 mennessä.
Energiavirasto on vahvistanut ensimmäiset verkonhaltijoiden joustopalveluiden hankintaehdot
Energiavirasto on 11.4.2025 vahvistanut ensimmäiset joustopalveluiden hankintaa koskevat verkonhaltijan joustopalvelun hankintaehdot Helen Sähköverkko Oy:lle ja Fingrid Oyj:lle. Kaikkien joustopalveluja hankkivien verkonhaltijoiden on pyydettävä Energiavirastolta hankintaehtojen vahvistamista ennen niiden käyttöönottoa.
ETS1-päästökauppalakiin muutoksia 1.1.2026
Keskeisiä uudistuksia ovat siirtyminen polttoainetehon käyttöön kokonaistehon määrityksessä sekä yksinomaan biomassaa käyttävien polttoyksiköiden huomioiminen kokonaistehon laskennassa. Muutokset voivat tuoda uusia laitoksia päästökaupan piiriin.
Kyberturvallisuuslainsäädäntö tuo uusia velvoitteita energia-alan yrityksille
Kyberturvallisuuslaki tulee voimaan 8.4.2025. Lailla pannaan täytäntöön Euroopan unionin kyberturvallisuusdirektiivi (NIS2). Tuore lainsäädäntö tuo uusia kyberturvallisuutta koskevia riskienhallinnan ja raportoinnin velvoitteita aiempaa laajemmalle joukolle yrityksiä. Energia-alan yritysten on nyt tarkistettava itse, koskevatko uudet velvoitteet heitä ja tarvittaessa ilmoittauduttava valvovalle viranomaiselle.
Suomen päästökauppasektorin laitosten päästöt pienenivät 2,1 miljoonaa tonnia vuonna 2024
EU:n päästökauppaan kuuluvien suomalaisten laitosten yhteispäästömäärä oli 13,3 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuonna 2024. Päästöt pienenivät 13,6 % vuoden 2023 päästömäärästä.
Uudet energiatehokkuussopimukset neuvoteltu vuosille 2026–2035
Valtio ja eri toimialat ovat neuvotelleet uudet energiatehokkuussopimukset kaudelle 2026–2035. Sopimukset kattavat elinkeinoelämän, kiinteistöalan ja julkisen sektorin. Ne ovat avainasemassa EU:n energiatehokkuusdirektiivin sitovien velvoitteiden täyttämisessä. Uuteen sopimuskauteen on mahdollista liittyä lokakuusta 2025 alkaen.
Raskaan liikenteen jakeluinfratukea haettiin 14 uudelle latauskentälle
Energiavirasto on vuodesta 2018 alkaen myöntänyt investointitukea liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfrastruktuurille.
Energiaviraston riippumattomuuteen ei ole vaikutettu lainsäädäntömuutoksella
Euroopan unionin tuomioistuin katsoo, että kansallisen lainsäädännön muutos ei vaikuttanut Energiaviraston riippumattomuuteen, kun virasto muutti sähkön jakeluverkkoyhtiöiden valvontamenetelmiä vuosille 2022–2023 sähkömarkkinalain muutosten vuoksi. Unionin tuomioistuimen ratkaisun mukaan lainsäädäntö, jonka nimenomaisena tavoitteena on sähkön siirtohintojen alentaminen, mutta jolla ei säädetä viranomaisen harkintavaltaan kuuluvista asioista, ei ole ristiriidassa sähkömarkkinadirektiivin riippumattomuusvaatimusten kanssa.