Tuotantotuki
Tuotantotukea maksetaan niin sanottuna syöttötariffina, jolla tuetaan tuulivoimaan, metsähakkeeseen, biokaasuun ja puupolttoaineeseen perustuvaa sähkön tuotantoa. Lisäksi sähköntuottaja osallistuu sähkömarkkinoille ja saa sähkön markkinahinnan tuottamansa sähkön myynnistä. Energiavirasto hallinnoi syöttötariffijärjestelmää tuotantotuen sähköisen asiointijärjestelmän (SATU) avulla.
Syöttötariffijärjestelmä sulkeutui uusien tuulivoimaloiden osalta 1.11.2017 ja uusien biokaasu- ja puupolttoainevoimaloiden osalta 1.1.2019. Metsähakevoimaloiden osalta syöttötariffijärjestelmä sulkeutui 15.3.2021. Syöttötariffia maksetaan 12 vuoden ajan siitä, kun oikeus syöttötariffiin alkaa.
Tälle sivustolle on kerätty tuotantotukeen liittyvä ohjeistus.
Syöttötariffijärjestelmän yhteenveto (pdf)
Sähkön tuottajan tulee solmia sopimus Energiaviraston hyväksymän todentajan kanssa. Ohjeet todentajan valitsemiseen löytyvät Seurantaohjeesta.
Todentajan varmennusta tarvitaan hyväksymis- ja maksatushakemuksen yhteydessä. Lisäksi todentajat tekevät syöttötariffijärjestelmään kuuluvia laitoskäyntejä.
Todentaja-ohjeessa kerrotaan todentajaksi hakeutumisesta ja todentajan tehtävistä.
DNV GL Business Assurance Finland Oy Ab (pätevyysalueet tuulivirtaus, metsähake)
Hyväksymispäätöksen muutos (pdf)
Enemi Oy (pätevyysalueet tuulivirtaus, biokaasu, metsähake, puupolttoaine)
Hyväksymispäätös (pdf)
Hyväksymispäätöksen muutos (pdf)
Muu päätös (pdf)
Muu päätös (pdf)
Inspecta Sertifiointi Oy (pätevyysalueet tuulivirtaus, metsähake)
Hyväksymispäätöksen muutos (pdf)
AFRY Finland Oy (pätevyysalueet tuulivirtaus, biokaasu, metsähake, puupolttoaine)
Teqniq Wind Oy (pätevyysalue tuulivirtaus)
SATU-järjestelmässä voi jättää mm. seuraavia hakemuksia:
Hyväksymispäätöksen muutoshakemus
Muutoshakemus tulee jättää esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:
- Generaattoreiden yhteenlaskettu nimellisteho muuttuu.
- Arvio voimalaitoksen vuosituotannosta (tukeen oikeutettu sähkön tuotanto, MWh/a) muuttuu merkittävästi.
- Seurantasuunnitelma muuttuu merkittävästi.
- Biokaasuvoimalaitoksen hyväksymispäätökseen halutaan lisätä uusi biokaasulaitos.
Hyväksymispäätöksen siirtohakemus
Hyväksymispäätös tulee siirtää toiselle sähköntuottajalle, jos päätöksessä mainitun voimalaitoksen hallinta siirtyy toiselle sähköntuottajalle. Tällaisia tilanteita ovat mm. voimalaitoskauppa tai yhtiön sulautuminen toiseen yhtiöön. Siirtoa tulee hakea aina, kun voimalaitosta hallinnoivan yhtiön Y-tunnus muuttuu.
Maksatushakemus
Tuuli-, biokaasu- ja puupolttoainevoimalaitosten osalta tukea haetaan aina yhdeltä tariffijaksolta kerrallaan. Metsähakevoimalan sähköntuottaja voi valita, toimittaako maksatushakemuksen tariffijaksoittain tai useammalta (enintään neljältä) tariffijaksolta yhdellä kertaa. Maksatushakemus tulee toimittaa Energiavirastolle kahden kuukauden kuluessa viimeisen haettavan tariffijakson päättymisestä.
Tarkemmat ohjeet hakemusten tekemiseen löytyvät Seurantaohjeesta ja SATUn käyttöohjeista.
SATU-järjestelmän käyttöohjeet
Metsähakkeella tuotetulle sähkölle maksettavan tuotantotuen tavoitteena on varmistaa, että metsähakkeen käyttö polttoaineena yhdistetyssä sähkön ja lämmön tuotannossa säilyy kilpailukykyisenä verrattuna turpeeseen. Tukikelpoisia polttoaineita ovat siis metsäperäiset jakeet, kuten metsätähdehake ja -murske, kokopuu- tai rankahake sekä kantomurske.
Metsähakevoimalassa tukeen oikeuttavasta sähkön tuotannosta maksettava muuttuva tuotantotuki määräytyy tariffijaksoittain turpeen veron ja päästöoikeuden markkinahinnan kolmen kuukauden keskiarvon perusteella.
Jos voimalaitoksen yhteydessä on kaasutin, jossa metsähaketta kaasutetaan pölypolttokattilan polttoaineeksi, metsähakevoimalaitos voi hakeutua syöttötariffijärjestelmään kaasutinpreemiolla korotettuun syöttötariffiin oikeutettuna.
Vuodesta 2019 alkaen metsähakkeella tuotetun sähkön tuotantotuki rajataan 60 prosenttiin, mikäli hake on peräisin järeän puun hakkuukohteiden jalostuskelpoisesta tukki- tai kuitupuusta. Tuen rajaus koskee ainoastaan kokopuu- tai rankahakkeella tuotettua sähköä. Täyden tuen saamiseksi sähköntuottajan tulee tarvittaessa voida osoittaa voimalaitoksella käytetyn kokopuu- tai rankahakkeen alkuperä menettelyin, jotka on kuvattu Energiaviraston hyväksymässä seurantasuunnitelmassa.
Tuuli-, biokaasu- ja puupolttoainevoimalat
Sähkön tavoitehinta on 83,50 €/MWh. Tavoitehintaan oikeuttavasta sähkön tuotannosta maksetaan syöttötariffina tavoitehinta vähennettynä kolmen kuukauden sähkön markkinahinnan keskiarvolla. Jos sähkön markkinahinnan keskiarvo kolmen kuukauden aikana on alle 30 euroa megawattitunnilta, syöttötariffina maksetaan tavoitehinta vähennettynä 30 eurolla megawattitunnilta.
Sähkön markkinahinnan keskiarvo määräytyy yhteispohjoismaisten sähkömarkkinoiden päivää edeltävän fyysisen sähkökaupan Suomen aluehinnan keskiarvon perusteella (Elspot-hinta). Sähkön markkinahinnan keskiarvo lasketaan kutakin tariffijaksoa vastaavan kolmen kuukauden tuntihintojen aritmeettisena keskiarvona.
Lisäksi biokaasu- ja puupolttoainevoimaloille voidaan maksaa lämpöpreemiota, mikäli ne tuottavat lämpöä hyötykäyttöön, biokaasuvoimaloille 50 euroa/MWh ja puupolttoainevoimaloille 20 euroa/MWh.
Metsähakevoimalat
Tuotantotukeen oikeuttavasta sähkön tuotannosta maksettava muuttuva tuotantotuki määräytyy turpeen veron ja päästöoikeuden markkinahinnan keskiarvon mukaan. Turpeen vero on 1.1.2019 alkaen 3,00 €/MWh.
Päästöoikeuden markkinahinnan keskiarvo määräytyy aritmeettisena keskiarvona Euroopan unionin jäsenmaiden yhteisellä huutokauppapaikalla käytyjen päästöoikeuksien huutokauppojen selvityshinnan perusteella.
Päästöoikeuden markkinahinnan keskiarvo lasketaan kutakin tariffijaksoa vastaavan kolmen kuukauden selvityshintojen aritmeettisena keskiarvona. Kaasutinpreemio määräytyy turpeen veron ja päästöoikeuden markkinahinnan keskiarvon mukaan.
Metsähakkeen syöttötariffin määrä ja kaasutinpreemion määrä ovat 60 prosenttia alla mainituista luvuista, mikäli hake on peräisin järeän puun hakkuukohteiden jalostuskelpoisesta tukki- tai kuitupuusta. Tuen rajaus koskee ainoastaan kokopuu- tai rankahakkeella tuotettua sähköä.
Muuttujat (päästöoikeuden markkinahinnan keskiarvo ja turpeen vero) sekä syöttötariffin määrä löytyvät SADUsta.
Energiaviraston tuotantotukea koskevien päätösten hinnat 1.10.2015 alkaen.
Suorite |
Hinta, euroa |
Hyväksymispäätösten muutokset |
|
Päätös tuulivoimalan hyväksymispäätöksen laajasta muuttamisesta* |
1 300 |
Päätös biokaasuvoimalan, puupolttoainevoimalan tai metsähakevoimalan hyväksymispäätöksen laajasta muuttamisesta* |
4 000 |
Päätös tuulivoimalan, biokaasuvoimalan, puupolttoainevoimalan tai metsähakevoimalan hyväksymispäätöksen suppeasta muuttamisesta** |
1 000 |
Päätös tuulivoimalan, biokaasuvoimalan, puupolttoainevoimalan tai metsähakevoimalan hyväksymispäätöksen siirtämisestä |
2 200 |
Maksatuspäätökset |
|
Päätös tuotantotuen maksamisesta tuulivoimalalle |
450 |
Päätös tuotantotuen maksamisesta biokaasuvoimalalle, puupolttoainevoimalalle tai metsähakevoimalalle |
500 |
Todentajat |
|
Päätös todentajan hyväksymisestä |
3 400 |
Päätös todentajan hyväksymispäätöksen muuttamisesta |
1 500 |
*) Laajalla hyväksymispäätöksen muutoksella tarkoitetaan muutoshakemuksen 3. tietokorttiin eli seurantasuunnitelmaan kohdistuvia muutoksia kuten esimerkiksi polttoaineiden seurantaan liittyviä muutoksia. Myös useaa eri tietokorttia koskevat muutospäätökset ovat aina laajoja muutospäätöksiä.
**) Suppealla hyväksymispäätöksen muutoksella tarkoitetaan pelkästään muutoshakemuksen 2. tietokorttiin kohdistuvia muutoksia eli voimalaitoksen vuosituotantoarvioon liittyviä muutoksia.
Tuotantotuen tilastotiedot ja päätökset löytyvät SATU-järjestelmän julkiselta puolelta. Julkinen puoli on kaikille avoin eikä se vaadi kirjautumista.
Julkiselta puolelta voi tarkastella syöttötariffijärjestelmään hyväksyttyjen voimalaitoksien tietoja, tuotantotuen päätöksiä ja syöttötariffin määräytymisperusteita.
Osioista Päätökset ja Todentajien päätökset löytyy Energiaviraston tuotantotuesta tekemiä päätöksiä, kuten järjestelmään hyväksymispäätökset ja maksatuspäätökset. Voimalaitokset-osiossa voi hakea syöttötariffijärjestelmään hyväksyttyjen voimalaitosten tietoja. Voimalaitosten tietoja voi hakea erilaisilla hakuehdoilla. Kun hakuehtoja muutetaan, haku tulee aina päivittää Hae voimalat -painikkeella.
Haun jälkeen tiedot voi tulostaa tai viedä taulukkolaskentaohjelmaan. Näille on omat painikkeet hakutuloskentän alapuolella.
SATU-järjestelmä
Lähetä tuotantotukea koskevat kysymykset osoitteeseen [email protected].