Tasa-arvoa ja hyvinvointia tukeva työympäristö
Energiavirastossa työskennellään tasa-arvoisessa ja joustavassa työympäristössä. Edistämme määrätietoisesti henkilöstömme yhdenvertaista kohtelua tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tuella. Suunnitelma tehdään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Edellinen päivitys suunnitelmaan on tehty toukokuussa 2023.
Seuraamme henkilöstön hyvinvointia vuosittain valtion yhteisellä henkilöstötutkimuksella. Vuoden 2024 henkilöstötutkimuksessa 84 prosenttia koki sukupuolten tasa-arvon toteutuvan työyhteisössä (vuonna 2023 91 %). Lisäksi kyselyssä 83 prosenttia koki ihmisten yhdenvertaisuuden toteutuvan työyhteisössä (vuonna 2023 93 %).
Alla olevassa kuvassa on esitetty miesten ja naisten väliset erot keskiarvovastauksen (asteikolla 1–5) mukaan. Naisten keskiarvovastaukset olivat miehiä huonommat. Huomioitavaa on, että koko valtion keskiarvotulos tasa-arvosta oli 4,17 ja yhdenvertaisuudesta 4,00, eli Energiavirastossa naistenkin kokemukset tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta olivat parempia kuin valtiolla keskimäärin.
Vuoden 2023 henkilöstötutkimuksessa kysyttiin erikseen, mitkä seikat vaikuttavat siihen, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ei vastaajan mielestä toteudu. Vastauksissa pohdittiin mm. sitä, että johdon ja johtavien asiantuntijoiden keskuudessa sukupuolten edustus ei ole tasainen. Johtajissa on selvä miesenemmistö ja johtavissa asiantuntijoissa selvä naisenemmistö.
Vaikka tilanne tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kokemuksen osalta on mennyt huonommaksi, voidaan todeta, että työkavereiden sekä erityisesti esihenkilön taholta koettu oikeudenmukainen kohtelu on sen sijaan parantunut. Vuonna 2024 henkilöstöstä 93 prosenttia (vuonna 2023 92 %) kokee työkavereiden ja 94 prosenttia (vuonna 2023 82 %) kokee esihenkilön kohtelevan oikeudenmukaisesti.
Tavoitteenamme on, ettei samaa tai samanarvoista työtä tekevien naisten ja miesten välillä ole perusteettomia palkkaeroja. Tätä seurataan noin kahden vuoden välein tehtävän palkkakartoituksen avulla. Edellinen kartoitus on tehty 2022 syksyllä. Kuitenkin viimeisimmän henkilöstötutkimuksen perusteella voidaan todeta, että 59 prosenttia henkilöstöstä kokee palkkauksen oikeudenmukaisena (58 % vuonna 2023). Miesten keskiarvo arvioinnista on tosin hieman korkeampi kuin naisten, sillä miesten keskiarvo vastauksista on 3,73 ja naisten 3,59 (asteikolla 1–5). Vertailuna voidaan todeta, että vuonna 2024 kaikkien valtion miesvastaajien keskiarvo palkkauksen oikeudenmukaisuudesta oli 3,27 ja naisten 3,03.
Teemme työtä matalassa organisaatiossa ja kehitämme toimintaamme aina yhdessä henkilöstön kanssa. Mahdollistamme työn ja yksityiselämän joustavan yhteensovittamisen tarjoamalla työntekijöillemme liukuvan työajan, laajan etätyömahdollisuuden ja tarvittaessa muita elämäntilanteen huomioivia joustoja. 95 prosenttia henkilöstöstä koki työn ja yksityiselämän yhteensovittamisen olevan sujuvaa (vuonna 2023 reilu 93 %). Henkilöstötutkimuksen mukaan Energiaviraston vahvuuksia ovat mukavat ja kannustavat työkaverit, työyhteisön avoimuus ja välittömyys sekä hyvä työilmapiiri, jossa autetaan ja tuetaan toisia. Kehitettävää on vielä töiden organisoinnissa ja resurssoinnissa, työkuorman keventämisessä ja kiireen vähentämisessä sekä tiedon kulussa ja vuorovaikutuksessa. Tätäkin ollaan ratkaisemassa yhdessä henkilöstön kanssa, sillä ylin johto on pyytänyt henkilöstöä antamaan näkemyksiään esihenkilötyön ja organisaation kehittämisen tarpeista mm. edellisvuonna pidetyn esihenkilökokeilun tulosten perusteella.