Energian alkuperätakuu
Suomessa on toimeenpantu uusiutuvan energian direktiivin (RED II) alkuperätakuita koskevaa sääntelyä ja sen myötä alkuperätakuulakia on uudistettu. Lain energian alkuperätakuista (1050/2021) myötä alkuperätakuita tullaan myöntämään uusiutuvilla energialähteillä ja ydinvoimalla sekä tehokkaalla yhteistuotannolla tuotetulle sähkölle, uusiutuvalle kaasulle, uusiutuvilla energialähteillä tuotetulle vedylle, uusiutuvilla energialähteillä tuotetulle lämmölle ja jäähdytykselle sekä hukkalämmölle ja -kylmälle.
Lain energian alkuperätakuista myötä sähkön alkuperätakuurekisteristä vastaa kantaverkonhaltija Fingrid Oyj:n omistama Finextra Oy. Kaasun siirtoverkonhaltija Gasgrid Finland Oy vastaa kaasun ja vedyn alkuperätakuurekisteristä. Energiavirasto toimii lämmityksen ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterin ylläpitäjänä sekä valvoo alkuperätakuulain noudattamista.
Laki energian alkuperätakuista (1050/2021)
Asetuksella energian alkuperätakuista annetaan lisäksi tarkempia säännöksiä uuden alkuperätakuulain soveltamisesta.
Valtioneuvoston asetus energian alkuperätakuista (1081/2021)
Energiavirasto hyväksyy alkuperätakuulain mukaiset arviointilaitokset. Arviointilaitoksen tulee täyttää alkuperätakuulain mukaiset vaatimukset:
1) laitos on laissa energian alkuperätakuista tarkoitetuissa arviointilaitoksen tehtävissä toiminnallisesti ja taloudellisesti riippumaton;
2) laitoksen henkilökunnalla on hyvä tekninen ja ammatillinen koulutus sekä riittävän laaja-alainen kokemus laissa tarkoitettuja arviointilaitoksen tehtäviä varten; sekä
3) laitoksella on käytössä luotettava menetelmä, jonka avulla energian alkuperän vaatimustenmukaisuus varmistetaan, sekä asianmukaiset ohjeet toimintaa ja sen seurantaa varten.
Alkuperätakuulain mukaiseksi arviointilaitokseksi haetaan täyttämällä arviointilaitoksen hyväksymishakemus, johon löytyy linkki alta. Hakemuslomakkeessa hakija antaa tietoja toiminnastaan ja pätevyyksistään. Jos hakija täyttää lain mukaiset arviointilaitosta koskevat vaatimukset, Energiavirasto tekee asiasta hyväksymispäätöksen.
Energiavirasto on hyväksynyt alkuperätakuulain mukaisiksi arviointilaitoksiksi alla olevat organisaatiot. Hyväksymispäätökset ovat toistaiseksi voimassa olevia.
AFRY Finland Oy
DNV Business Assurance Finland Oy Ab
Enemi Oy
Inspecta Sertifiointi Oy
Teqniq Wind Oy
Ota meihin yhteyttä mieluiten sähköpostilla: [email protected]
Asiantuntijoiden suorat yhteystiedot löytyvät henkilö- ja tehtävähausta hakusanalla alkuperätakuu.
Lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuu
Laki energian alkuperätakuista on tullut voimaan 3.12.2021. Lain myötä Energiavirasto toimii lämmityksen ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterin ylläpitäjänä.
Infotilaisuuden 29.3.2022 esitysmateriaali (pdf)
Seuraava käyttökoulutus lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterin käyttöönottoon liittyen järjestetään tiistaina 17.5. klo 9.30-11.00. Tilaisuuteen ilmoittautuminen sähköpostitse osoitteeseen [email protected]
- Käyttökoulutus lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterin tilinhaltijoille 5.4.2022 materiaali (pdf)
- Käyttökoulutus lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterin tilinhaltijoille 19.4.2022 materiaali (pdf)
Käyttökoulutuksista tilinhaltijoille järjestetään tarpeen mukaan uusintoja.
Myyjän, joka myy uusiutuvaa lämpöä tai jäähdytystä tai hukkalämpöä tai -jäähdytystä, on varmennettava energian alkuperä. Samoin tuottajan, joka liiketoiminnassaan ilmoittaa tietoja käyttämänsä lämmön tai jäähdytyksen alkuperästä ja lämmön ja jäähdytyksen käyttäjän, joka markkinoi käyttämänsä lämmön tai jäähdytyksen olevan uusiutuvaa tai hukkalämpöä tai -kylmää, tulee varmentaa lämmön ja jäähdytyksen alkuperä lain energian alkuperätakuista (1050/2021) mukaisesti.
Palveluehdot koskevat lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterin tilinhaltijoita ja käyttäjiä. Palveluehdoissa on kuvattu ehdot, joiden mukaisesti Energiaviraston ylläpitämää lämmön ja jäähdytyksen sähköistä alkuperätakuurekisteriä tulee käyttää, sekä millä ehdoin Energiavirasto tarjoaa lämmön ja jäähdytyksen alkuperän varmistamiseksi palveluja alkuperätakuurekisterin välityksellä.
Lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterin palveluehdot (pdf)
Lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisteriin hakeudutaan toimittamalla hakemuslomake Energiavirastoon lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisteriin rekisteröitymistä varten. Alkuperätakuurekisteriin hyväksyttyä toimijaa koskevat alkuperätakuulain velvoitteet. Velvoitteiden seuraamiseksi ja alkuperätakuiden myöntämiseksi Energiavirasto kerää organisaation tarpeelliset tiedot.
Hakeudu tilinhaltijaksi lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisteriin
Tilaisuudet
Infotilaisuuden 29.3.2022 esitysmateriaali (pdf)
Infotilaisuuden 3.12.2021 esitysmateriaali (pdf)
Tiedotteet
Tiedote 18.3.2022: Lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisteri avautuu 1.4.2022
Tiedote 15.2.2022: Ohje lämmön alkuperätakuurekisterin toimijoille julkaistu
Tiedote 2.12.2021: Ohjeluonnos lämmön alkuperätakuurekisterin toimijoille kommentoitavana
Liittymällä Energiaviraston lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuut -sähköpostilistalle saat ajantasaista tietoa lämmön, jäähdytyksen, hukkalämmön ja hukkakylmän alkuperätakuista ja järjestettävistä tilaisuuksista.
Liittyminen Energiaviraston lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuut -sähköpostilistalle
Sähkön alkuperätakuu
Sähköä voidaan markkinoida uusiutuvalla energialla tai ydinvoimalla tuotettuna sähkönä vain, jos sille on myönnetty alkuperätakuu. Sähkön alkuperätakuurekisterin ylläpidosta vastaa Suomessa Fingridin omistama Finextra Oy. Energiaviraston tehtävä on lain noudattamisen valvonta.
Sähkönmyyjän tulee aina varmentaa sähkön alkuperä, jos sähköä markkinoidaan uusiutuvista energialähteistä tai ydinvoimasta tuotettuna. Alkuperätakuujärjestelmä on ainoa menetelmä, jolla varmennus voidaan suorittaa. Sähkön alkuperä on varmennettava alkuperätakuilla myös silloin, jos sähköntuottaja ilmoittaa muussa liiketoiminnassaan käyttämänsä sähkön olevan uusiutuvilla energialähteillä tai ydinvoimalla tuotettua, tai jos sähkönkäyttäjä antaa markkinoinnissaan tietoja käyttämästään uusiutuvista energialähteistä peräisin olevasta sähköstä.
Alkuperätakuu myönnetään sähköntuotantolaitoksessa tuotetulle uusiutuvalle sähkölle, ja sähkön tuottaja voi myydä alkuperätakuun eteenpäin sähkönmyyjälle tai -kuluttajalle. Sähköntuottajalle alkuperätakuiden hankkiminen on vapaaehtoista. Sähköntuottaja voi myydä alkuperätakuun myös erillään tuottamansa sähkön fyysisestä myynnistä. Alkuperätakuilla voidaan käydä kauppaa myös EU- ja ETA-maiden välillä.
Sähkönmyyjän on ilmoitettava viipymättä rekisterinpitäjälle alkuperätakuun käyttämisestä myydyn sähkön alkuperän varmentamiseen. Rekisterinpitäjän on peruutettava alkuperätakuu heti saatuaan tiedon takuun käyttämisestä. Rekisterinpitäjä mitätöi alkuperätakuun, jos sitä ei ole käytetty 12 kuukauden kuluessa vastaavan sähköenergia viimeisestä tuotantopäivästä.
Sähkönmyyjät ovat velvoitettuja ilmoittamaan asiakkailleen vuosittain edellisen kalenterivuoden aikana myymänsä sähkön alkuperän kokonaisjakauman. Jakauma on ilmoitettava sähkölaskuissa ja myynninedistämisaineistossa sekä pidettävä sähkönkäyttäjien saatavilla. Ilmoitus pitää tehdä vähintään seuraavalla tarkkuudella:
- fossiiliset energialähteet ja turve
- uusiutuvat energialähteet
- ydinvoima
Samalla sähkönmyyjän on ilmoitettava myymänsä sähkön tuotannosta aiheutuneet CO2-päästöt ja ydinjätteen määrä. Kokonaisjakauman lisäksi kuluttajille voidaan ilmoittaa heidän ostamansa tuotteen alkuperäjakauma.
Alkuperältään varmentamattoman uusiutuvilla tuotetun ja alkuperältään tuntemattoman sähkön jakauma ilmoitetaan Energiaviraston julkaiseman jäännösjakauman avulla. Muista kuin uusiutuvista energialähteistä tuotetun sähkön alkuperä voidaan ilmoittaa jäännösjakauman lisäksi myös tosiasiallisen tuotantotapansa mukaisesti. Muun kuin uusiutuvan sähkön tuotantotapa voidaan todistaa omalla tuotannolla, luotettavalla sopimuksella tai sertifikaatilla.
Jäännösjakauma kertoo Suomessa käytetyn varmentamattoman sähkön tuotantojakauman. Sähkönmyyjien tulee käyttää jäännösjakamaa alkuperän pohjaksi alkuperältään tuntemattomalle sähkölle sekä varmentamattomalle uusiutuvalle sähkölle.
Energiavirasto laskee ja julkaisee Suomen kansallisen jäännösjakauman vuosittain 30.6. mennessä. Sähkönmyyjä, -tuottaja ja –käyttäjä on velvollinen käyttämään viimeisintä jäännösjakaumaa viimeistään kahden kuukauden kuluttua sen julkaisemisesta. Kyseinen lakisääteinen velvoite tarkoittaa vuodelta 2020, että sähkönmyyjä, -tuottaja ja –käyttäjä on velvollinen käyttämään viimeisintä jäännösjakaumaa viimeistään 22.8.2021 lähtien.
Jäännösjakaumassa sähkön tuotanto jaetaan seuraaviin tuotantomuotoihin: fossiiliset energialähteet ja turve, uusiutuvat energialähteet ja ydinvoima. Jäännösjakauma sisältää myös tiedot jäännösjakauman mukaisen sähkön tuotannon hiilidioksidipäästöistä ja käytetyn ydinpolttoaineen määrästä tuotettua kilowattituntia kohden.
Jäännösjakauman laskennan pohjana on Suomessa (pl. Ahvenanmaa) tuotetun sähkön tuotantojakauma, josta vähennetään alkuperältään varmennettu uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö. Jäännösjakauman laskennassa otetaan huomioon sähkön nettotuonti Venäjältä Venäjän sähkön tuotantojakauman mukaisesti. Varmentamattoman tuotannon ja varmentamattoman kulutuksen erotus tasataan eurooppalaista jäännösjakaumaan käyttäen.
Kaasun ja vedyn alkuperätakuu
Kaasua ja vetyä voidaan markkinoida uusiutuvalla energialla tuotettuna vain, jos sille on myönnetty alkuperätakuu. Kaasun ja vedyn alkuperätakuurekisterin ylläpidosta vastaa Gasgrid Finland Oy. Energiaviraston tehtävä on lain noudattamisen valvonta.
Energian alkuperätakuulain myötä kaasun ja vedyn myyjien, tuottajien ja käyttäjien tulee varmentaa myymänsä tai käyttämänsä kaasun ja vedyn alkuperä tilanteissa, joissa kaasua ja vetyä markkinoidaan ja myydään alkuperältään uusiutuvana. Alkuperän varmentaminen tapahtuu peruuttamalla uusiutuvana markkinoidun kaasun ja vedyn määrää vastaava määrä alkuperätakuita kaasun ja vedyn alkuperätakuurekisterissä.