Päästöoikeuksien ilmaisjako
Päästöoikeuksia jaetaan maksutta tietyille päästökaupassa mukana oleville toimialoille. Niin sanottuun päästöoikeuksien ilmaisjakoon oikeutetut toimialat on määritelty päästökauppadirektiivissä.
Vuodesta 2021 alkaen eli neljännellä päästökauppakaudella päästöoikeuksien ilmaisjakoa myönnetään kerrallaan viideksi vuodeksi. Hakemukset vuosille 2021-2025 tuli jättää Energiavirastolle 31.5.2019 mennessä.
Päästöoikeuksien ilmaisjakoon liittyvät viranomaistehtävät siirtyivät kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriöltä Energiavirastolle vuoden 2021 alussa. Energiavirasto vastaa siten kaikista kolmanteen (2013-2020) ja neljänteen (2021-2030) päästökauppakauteen liittyvistä asioista.
Yhteydenotot ilmaisjakoon liittyvissä asioissa: [email protected]
Päästöoikeuksien ilmaisjakoon liittyvä asiointi: FINETS-asiointijärjestelmä
Eurooppa neuvoston ilmasto- ja energiatavoitteissa on päätetty jatkaa päästöoikeuksien ilmaisjakoa vuoden 2020 jälkeen. Ilmaisjaon hakemusta ja myöntämistä koskevat EU:n laajuiset säännöt on kirjattu komission ilmaisjakoasetukseen (FAR), joka astui voimaan 28.2.2019.
Vuodesta 2021 alkaen ilmaisjakoa myönnetään kerrallaan viiden vuoden kausille eli neljännellä päästökauppakaudella kausille 2021—2025 ja 2026—2030. Päästöoikeuksia jaetaan kiristyvän päästötavoitteen mukaisesti harmonisoiduin säännöin EU-päästökauppajärjestelmään kuuluvissa maissa yhteisestä maksutta jaettavien päästöoikeuksien määrästä.
Hiilivuotoriskille alttiit toimialat saavat ilmaisjakoa 100 % ilmaisjakosääntöjen perusteella laskettavasta määrästä. Muut ilmaisjakoon oikeutetut toimialat saavat aluksi 30 % laskennallisesta määrästä, mutta osuus laskee vuoden 2026 jälkeen tasaisesti nollaan vuonna 2030. Osuuden lasku ei kuitenkaan koske kaukolämpöä tai -jäähdytystä. Sähköntuotannolle ja muille direktiivissä mainituille toiminnoille ei jaeta päästöoikeuksia maksutta.
Maksutta myönnettävien päästöoikeuksien määrä perustuu tuotekohtaisiin vertailuarvoihin, jotka päivitetään kummallekin viiden vuoden kaudelle vastaamaan teknologian edistymistä. Tarvittaessa laitoskohtaisia päästöoikeusmääriä alennetaan ennalta määritettyjen kertoimien mukaisesti.
Neljännellä päästökauppakaudella maksuttomia päästöoikeuksia saavien laitosten toiminnanharjoittajat ovat velvoitettuja tarkkailemaan ilmaisjakoa varten tarvittavia tietoja erillisen tarkkailumenetelmäsuunnitelman (MMP) mukaisesti.
Toiminnanharjoittajat ovat velvoitettuja ilmoittamaan vuosittain tuotantotietonsa kansalliselle viranomaiselle. Mikäli tuotannon taso on noussut tai laskenut vähintään 15 % arvioituna kahden vuoden liukuvana keskiarvona, mukautetaan alkuperäistä ilmaisjakomäärää muuttuneeseen tilanteeseen.
Toiminnanharjoittaja, jonka laitoksella on voimassa oleva päästölupa, voi hakea maksutta jaettavia päästöoikeuksia määräaikaan mennessä. Määräaika kauden 2021-2025 hakemuksen jättämiselle oli 31.5.2019 ja kauden 2026-2030 hakemukselle on 30.4.2024.
Päästöoikeuksien ilmaisjakoa haetaan päästölupakohtaisesti kansalliselta viranomaiselta. Kauden 2021—2030 ilmaisjakoa koskevista viranomaistehtävistä vastaa Energiavirasto.
Hakemus tehdään Energiaviraston FINETS-järjestelmässä.
Järjestelmässä annetaan tiedot päästöluvan pohjalla olevien tietojen perusteella. Hakemuksen on sisällettävä komission laatima ilmaisjakotietojen keräämiseen tarkoitettu perustietoselvitys, tarkkailumenetelmäsuunnitelma (MMP) sekä todentamisraportti kummastakin edellä mainitusta asiakirjasta. Päästöoikeuksien ilmaisjakotietojen todentamisessa on noudatettava komission todentamisasetusta.
Työ- ja elinkeinoministeriö toimittaa komissiolle laitosten perustietoselvitysten pohjalta laaditun ns. NIMs-listan. Komissio hyväksyy NIMs-listaan mukaan otettavat laitokset eli ne laitokset, jotka ovat oikeutettuja samaan päästöoikeuksia maksutta vuosina 2021-2025. Lisäksi komissio määrittää jäsenmaiden toimittamien tietojen pohjalta ilmaisjakomäärien laskennassa käytettävät vertailuarvot. Vertailuarvot julkaistaan erillisenä komission säädöksenä vuonna 2020.
Vertailuarvojen ollessa tiedossa jäsenmaat määrittävät alustavat laitoskohtaiset päästöoikeusmäärät ja toimittavat ne komissiolle. Tämän jälkeen komissio laskee mahdollisen korjauskertoimen, jolla tarvittaessa vähennetään maksutta myönnettävää päästöoikeusmäärää vastaamaan komission asettamaa ilmaisjaon enimmäismäärää. Tämän jälkeen jäsenmaat vahvistavat lopulliset laitoskohtaiset maksutta jaettavien päästöoikeuksien määrät vakiintuneille laitoksille kaudelle 2021-2025.
Laitokset, jotka ovat saaneet päästöluvan 30.6.2019 jälkeen, hakevat maksutta jaettavia päästöoikeuksia erillisessä menettelyssä.
Tarkkailumenetelmäsuunnitelma (MMP)
Tarkkailumenetelmäsuunnitelmaan liittyvät kysymykset ja vastaukset ovat listattuna omaan tiedostoonsa.
Tarkkailumenetelmäsuunnitelman usein kysytyt kysymykset (pdf)
Päästöoikeuksien ilmaisjaon hakeminen
Haetaanko päästöoikeuksien ilmaisjakoa laitos- tai toiminnanharjoittajakohtaisesti?
Ilmaisjakohakemus jätetään Energiaviraston asiointijärjestelmään päästölupakohtaisesti. Jos laitoksen päästölupa on kahden toiminnanharjoittajan yhteinen, jätetään yhteinen hakemus. Toiminnanharjoittajat valtuuttavat asiamiehen jättämään hakemuksen niiden puolesta.
Onko 31.5.2019 ehdoton takaraja hakemuksen jättämiselle? Miksi joissain muissa EU:n jäsenmaissa hakemuksen jättöpäivä on eri?
Jäsenmaat ovat voineet valita hakemuksen jättöpäivämäärän komission päästöoikeuksien ilmaisjakoasetuksessa määritellyn aikaraamin puitteissa. Suomessa hakemukset jätetään toukokuun loppuun mennessä. Tällä halutaan varmistua, että kaikki perustietoselvitykset ehditään käsittelemään ennen kuin tiedot toimitetaan komissiolle 30.9.2019 mennessä. Jos laitoksen tietoja ei toimiteta komissiolle määräaikaan mennessä, kyseinen laitos ei ole oikeutettu päästöoikeuksien ilmaisjakoon.
Miten toimitaan, jos laitokselle ei olla hakemassa maksuttomia päästöoikeuksia ensimmäiselle jaksolle (2021–2025), mutta niitä haetaan mahdollisesti toiselle jaksolle (2026–2030)?
Toiminnanharjoittajalla ei ole velvoitetta hakea päästöoikeuksien ilmaisjakoa ja siten ei myöskään velvoitetta tarkkailla komission ilmaisjakoasetuksessa olevia tietoja, eikä velvoitetta tehdä tarkkailusuunnitelmaa, jos ilmaisjakoa ei haeta laitokselle. Mikäli ilmaisjakoa haetaan vain kaudelle 2026–2030, tällöin keväällä vuonna 2024 jätetään hakemus ja sen liitteenä Energiaviraston hyväksymä tarkkailumenetelmäsuunnitelma. Tarkkailumenetelmäsuunnitelma pitää alustavan tiedon mukaan jättää käsiteltäväksi kuusi kuukautta ennen varsinaista ilmaisjakohakemusta. Säännöt ja ohjeet 2026–2030 jakokauden hakua varten eivät ole kaikilta osin valmiina ja ne tulevat vielä tarkentumaan.
Maksaako päästöoikeuksien ilmaisjaon hakeminen?
Energiaviraston antamat päätökset ovat maksullisia. Ilmaisjaon tarkkailumenetelmäsuunnitelman (MMP) hyväksymispäätös ja päätös laitokselle jaettavasta päästöoikeuksien ilmaisjaon määrästä ovat maksullisia. Samoin näihin päätöksiin tehtävät muutokset ovat maksullisia. Päätöksistä perittävät maksut perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön asetukseen Energiaviraston maksullisista suoritteista. Maksuilla katetaan hakemusten käsittelystä aiheutuvat kulut.
Miten toimitaan suunnitteilla olevien laitosten päästöoikeuksien ilmaisjaon suhteen?
Päästökaupan soveltamisalaan kuuluvat laitokset, jotka ovat saaneet päästöluvan 1.7.2019 tai sen jälkeen, ovat oikeutettuja hakemaan päästöoikeuksien ilmaisjakoa niin sanottuina uusina osallistujina. Näiden uusien osallistujien osalta ilmaisjaon hakemisen aikataulu ja ohjeistukset ovat poikkeavia. Määräaika 31.5.2019 ei koske näitä uusia osallistujia. Uusien osallistujien ohjeistukset ovat valmisteilla ja ne julkaistaan Energiaviraston nettisivuilla heti, kun ne valmistuvat.
Saavatko laitokset maksutta jaettavat päästöoikeusmääränsä tarkistettavaksi ennen niiden lopullista hyväksyntää?
Laitoskohtaiset päästöoikeusmäärät lasketaan, kun komissio on määrittänyt vertailuarvot neljännelle päästökauppakaudelle ja mahdollisen monialaisen korjauskertoimen. Alustavan aikataulun mukaan tämä tapahtuisi syksyllä 2020. Toiminnanharjoittajia kuullaan vähintään kerran laitokselle lasketusta päästöoikeusmäärästä.
Meneekö hakemus todentajalta suoraan käsiteltäväksi vai vaaditaanko toiminnanharjoittajalta toimia todentamisen jälkeen?
Kun todentaja on laatinut ja allekirjoittanut todentamisraportin, lähettää todentaja todennetun hakemuksen toiminnanharjoittajalle FINETS-järjestelmän kautta. Tämän jälkeen toiminnanharjoittaja lähettää hakemuksen FINETS-järjestelmän kautta Energiavirastolle käsiteltäväksi. Hakemus koostuu todennetuista perustietoselvityksestä ja tarkkailumenetelmäsuunnitelmasta sekä todentamisraportista.
Mistä hakemuksen Excel-pohjat ja ohjeet ovat saatavilla?
Hakemuksen laadintaan tarvittavat tiedostot ja ohjeet löytyvät Energiaviraston nettisivuilta. Varsinainen hakemuspohja on FINETS-järjestelmässä, jota kautta hakemus myös lähetetään todennettavaksi todentajalle ja käsiteltäväksi Energiavirastolle. Perustietoselvitys liitetään hakemukselle Excel-tiedostona ja tarkkailumenetelmäsuunnitelma (MMP) täytetään suoraan hakemuksesta löytyvälle sähköiselle lomakepohjalle.
Perustietoselvitys ja laitoskohtaiset tiedot
Ovatko pienet kaukolämpölaitokset (opt-in laitokset) oikeutettuja päästöoikeuksien ilmaisjakoon?
Kyllä. Päästökauppadirektiivin mukaan päästöoikeuksia jaetaan maksutta päästökaupassa mukana oleville laitoksien tuotannon mukaisesti poissulkien sähköntuottajat. Päästöoikeuksia jaetaan kuitenkin maksutta direktiivin mukaisille kaukolämpö- sekä CHP-laitoksille. Sähköntuotantoa varten ei edelläänkään jaeta päästöoikeuksia maksutta. Hiilidioksidin talteenottoon, kuljetukseen ja säilyttämiseen tarkoitetut laitokset ja putkistot eivät ole edelleenkään oikeutettuja samaan päästöoikeuksia maksutta.
Jos laitos on saanut päästöluvan vuonna 2018, mutta laitoksen toiminta alkaa vasta vuoden 2019 lopussa, niin onko tällöin kyseessä vakiintunut vai uusi laitos?
Jos laitos on saanut päästöluvan 30.6.2019 tai sitä aiemmin, on kyseessä vakiintunut laitos, jonka tulee toimittaa hakemus pääsääntöisesti 31.5.2019 mennessä.
Voimalaitoksella otetaan käyttöön uusi kattila vuonna 2020 (ennen seuraavan päästökauppakauden alkua). Miten tämä tulisi huomioida hakemuksessa?
Tällä ei ole vaikutusta seuraavan päästökauppakauden ilmaisjakohakemuksen laadintaan, joten uutta, myöhemmin rakennettavaa kattilaa ei tarvitse huomioida hakemuksessa. Mahdolliset kattilan käyttöönotosta aiheutuvat muutokset ilmaisjakoon ja tarkkailuun hoidetaan erikseen muutospäätöksillä 4. päästökauppakauden alettua.
Vuonna 2020 käyttöönotettavalla kattilalla voi kuitenkin olla vaikutusta nykyisen päästökauppakauden (2013-2020) ilmaisjakoon. Tähän liittyen voi olla yhteydessä työ- ja elinkeinoministeriöön ([email protected]).
Millä perusteella voimalaitosten päästöoikeuksien ilmaisjaon suuruus määritetään?
Maksutta jaettavien päästöoikeuksien määrään vaikuttaa laitoksen historialliset tuotantotasot vuosilta 2014-2018, sovellettava vertailuarvo sekä mahdollinen yhtenäinen monialainen korjauskerroin tai lineaarinen kerroin sekä hiilivuotokertoimet. Maksutta jaettavien päästöoikeuksien määrä lasketaan alalaitoksittain.
Todentaminen ja laitoskäynnit
Voiko päästöoikeuksien ilmaisjakoon liittyvien tietojen todentamiseen käyttää nykyisiä päästökaupan todentajia?
Päästöoikeuksien ilmaisjakohakemuksen todentamiseen käytetään Energiaviraston kyseisen asian todentamiseen hyväksymiä todentajia. Kaikki nykyiset päästökaupan todentajat ovat saaneet hyväksynnän toimia myös ilmaisjaon todentajina.
Tuleeko todentajan tehdä laitoskäynti jokaiselle ilmaisjakoa hakevalle laitokselle?
Komission todentamisasetus AVR edellyttää, että todentaja käy laitoksella ilmaisjakotietojen todentamisen yhteydessä. Päästöselvityksen todentamista koskevan laitoskäynnin yhteydessä voi myös suorittaa ilmaisjakotietojen todentamisen samalla laitoskäynnillä. Aiemmin tehty vuoden 2018 päästöselvitystä koskeva laitoskäynti voidaan katsoa riittäväksi, mikäli todentajan riskitarkastelun mukaan tämä on perusteltua, laitos on offshore- tai muu vastaava laitos ja todentaja pystyy saamaan tarvittavat tiedot todentamista varten muutoin. Todentamisesta ohjeistetaan tarkemmin komission ohjeessa 4.
Päästöoikeuksien ilmaisjaon hakemiseen liittyvät ohjeet julkaistaan tällä sivulla sitä mukaan, kun ne valmistuvat. EU Komission ohjeistukset julkaistaan ensin alkuperäisinä (englanniksi) ja käännökset myöhemmin, kun ne on saatu valmiiksi.
Tuotantotasoraportointi
Ohje tuotantotasoraportin jättämiseen FINETS-järjestelmässä (pdf) (päivitetty 23.8.2021)
Webinaarin 26.5.2021 esitykset (pdf)
Esimerkki tuotantotasoraportin täyttämisestä (xlsx)
Kuuleminen alustavan ilmaisjakomäärän päätöksestä
Ohje laitoksen alustavan päästöoikeusmäärän kuulemisesta (pdf) (julkaistu 18.2.2021)
Ohjeessa on kuvattu kuinka alustavia päästöoikeusmääriä koskevaan kuulemiseen vastataan Energiaviraston Viestipalvelussa.
Hakuohje
Energiaviraston hakuohje (pdf) (päivitetty 30.8.2019)
Hakuohje on suunnattu maksuttomien päästöoikeuksien hakijoille koskien jakokautta 2021-2025. Ohje sisältää kuvauksen ilmaisjakohakemuksen rakenteesta sekä sen jättämisestä ja käsittelystä.
Hiilivuotoluettelo
Hiilivuotoluettelo vuosille 2021-2030 (pdf)
Hiilivuotoluettelossa on määritetty toimialat ja toimialojen osat, joiden katsotaan olevan alttiita hiilivuodon riskille.
EU Komission päätös hiilivuotoluettelosta (pdf)
EU Komission ohjeistukset päästöoikeuksien ilmaisjaon hakemiseen ja tarkkailuun
EU Komission ohjeissa selvennetään ilmaisjakojärjestelmän toimintaa ja täytäntöönpanoa neljännellä päästökauppakaudella. Ohjeissa opastetaan ilmaisjakohakemuksen laadintaan, tietojen tarkkailuun sekä niiden todentamiseen. Lisäksi ohjeissa annetaan yksityiskohtaista tietoa tietyistä erityisaiheista.
Ohje | Kieliversio | Sisältö | |
---|---|---|---|
GD1: Yleisohjeet | englanti (pdf) |
suomi (pdf) |
Yleiskatsaus ilmaisjakoprosessiin ja ilmaisjakojärjestelmän perusteet. GD-ohjeiden liittyminen toisiinsa. |
GD2: Laitostason ohjeet | englanti (pdf) |
suomi (pdf) |
Ilmaisjakojärjestelmä laitostasolla. Hiilivuotoriskin vaikutus ilmaisjaon määrään. |
GD3: Tiedonkeruu | englanti (pdf) |
Toiminnanharjoittajan hakemuksessa toimittamat tiedot ja niiden kerääminen. Perustietoselvityksen täyttäminen. | |
GD4: Todentaminen | englanti (pdf) |
Todentajille suunnattu ohje. Laitoksen tietojen todentaminen. | |
GD5: Tarkkailu ja raportointi | englanti (pdf) |
suomi (pdf) | Pikaopas ilmaisjakoon niille, joille aihe ei ole aiemmin tuttu. Yleiskatsaus tietojen tarkkailuun ja raportointiin. Tarkkailumenetelmäsuunnitelman (MMP) vaatimukset. |
GD6: Rajat ylittävät lämpövirrat | englanti (pdf) |
suomi (pdf) |
Ohjeistus laitosrajat ylittävien lämpövirtojen huomioimiseen. |
GD7: Tuotantotason muutokset | englanti (pdf) | suomi (pdf) | Tuotantotason muutokset.Uusia osallistujia ja uusia laitoksen osia koskevat ohjeet. Laitoksen osien sulkemiset. |
GD8: Jätekaasut | englanti (pdf) |
Jätekaasuja ja prosessipäästöjen alalaitosta koskevat ohjeet. | |
GD9: Toimialakohtaiset ohjeet | englanti (pdf) |
Yksityiskohtaiset kuvaukset tuotteiden vertailuarvoista ja tuotteiden vertailuarvojen rajat. | |
GD10: Yhdistymiset ja jakaantumiset | englanti (pdf) | Ohjeet laitosten yhdistymisiin ja jakaantumisiin. |
Ruotsiksi julkaistut ohjeversiot:
Päästöoikeuksien ilmaisjakohakemuksen Excel-pohjat
Päivitetty 2.4.2019
Perustietoselvitys (suomi) (excel) (julkaistu 27.3.2019)
Perustietoselvitys (englanti) (excel) (julkaistu 4.3.2019)
Perustietoselvitys jätetään ilmaisjakohakemuksen liitteenä Excel-tiedostona. Excel-pohjia on muokattu kansallisten tarpeiden mukaisesti, joten niitä voidaan käyttää ainoastaan Suomessa toimivien laitosten ilmaisjakohakemuksessa.
HUOM! Aiemmin julkaistusta (25.1.2019) luonnosversiosta on löydetty lomakkeen laskentaan vaikuttava virhe. Virheen vuoksi kyseistä lomakeversiota ei voi käyttää tietojen toimittamiseen. Virheellisen lomakkeen versio on NIMs P4 baseline_COM_en_250119.xls. Lomakeversion voi tarkistaa lomakkeen välilehden 'a_Contents' riviltä 57.
Tarkkailumenetelmäsuunnitelma MMP (englanti) (excel) (julkaistu 4.3.2019)
Tarkkailumenetelmäsuunnitelma täytetään FINETS-järjestelmän sähköiselle lomakkeelle. Excel-tiedostoa ei liitetä ilmaisjakohakemukselle. Excel-tiedostossa on samat kysymykset, joita FINETS-järjestelmä kysyy, ja sitä voidaan käyttää tietojenkeruun apuna.
CHP-yksikön referenssihyötysuhteiden laskentatyökalu (excel) (julkaistu 7.5.2019)
Sähkön ja lämmön referenssihyötysuhteiden laskentatyökalua voidaan käyttää apuna perustietoselvityksen D_Emissions -välilehden CHP-työkalujen referenssihyötysuhteiden laskentaan (solut I123:M124 ja I172:M173).
Kohtuuttomien kustannusten laskentapohja (excel) (päivitetty 4.5.2021)
Kohtuuttomien kustannusten laskentapohjaa käytetään ilmaisjaon tarkkailumenetelmäsuunnitelman (MMP) yhteydessä. Jos toiminnanharjoittaja joutuu käyttämään jonkin ilmaisjakotiedon tarkkailuun muuta kuin tarkimmaksi määriteltyjä menetelmiä ja perusteena tälle on kohtuuttomat kustannukset, toiminnanharjoittaja täyttää tämän Excel-pohjan ja liittää sen MMP-hakemuksen liitteeksi tiedostossa annettujen ohjeiden mukaisesti.
Tuotantotasoraportti
Tuotantotasoraportti (englanti) (excel) (julkaistu 18.11.2020)
Tuotantotasoraporttia käytetään ilmaisjaon tietojen tarkkailuun liittyvien vuotuisten tietojen ilmoittamiseen. Tämä lomakeversio on esimerkki käytettävästä tuotantotasoraportista, eikä sitä käytetä tietojen ilmoittamiseen. Lopullinen lomakeversio on saatavissa laitoskohtaisesti ilmaisjaon FINETS-järjestelmästä.
Todentajille
Päivitetty 23.8.2021
Ohje: Päästöoikeuksien ilmaisjaon todentaminen (pdf)
Ohje: Energiaviraston todentajaohje (pdf)
Ohje: Tuotantotasoraportin todentaminen FINETS-järjestelmässä (pdf)
Ilmaisjaon hakeminen jakokaudelle 2026-2030-webinaari 9.11.2023
Ilmaisjaon hakemisesta seuraavalle jakokaudelle järjestettiin webinaari. Webinaarin aiheita olivat hakemusaikataulu, säädösmuutokset, energiatehokkuusehto, ilmastoneutraaliussuunnitelmat, hiilirajamekanismi (CBAM) ja muut ilmaisjakoon liittyvät muutokset. Webinaarin materiaalit saa ladattua alla olevasta linkistä.
Ilmaisjako 2026-2030-webinaari 9.11.2023 (pdf)
Tarkkailumenetelmäsuunnitelma (MMP) -webinaari 26.4.2019
Tarkkailumenetelmäsuunnitelman täyttämisestä järjestettiin webinaari. Webinaarissa ohjeistettiin päästöoikeuksien ilmaisjakohakemuksen tarkkailumenetelmäsuunnitelman täyttämisestä. Webinaarin tallenne on katsottavissa alla olevasta linkistä.
Infotilaisuudet 1/2019
Energiavirasto ja työ- ja elinkeinoministeriö järjestivät päästöoikeuksien ilmaisjaon hakemisen infotilaisuuksia toiminnanharjoittajille ja todentajille. Infotilaisuuksien esitykset ovat katsottavissa Energiaviraston Youtube-kanavalta:
Päästöoikeuksien ilmaisjako 4. päästökauppakaudella
Käytännön järjestelyt ja aikataulu, markkina-asiantuntija Anna-Maija Sinnemaa, Energiavirasto
Finets-asiontijärjestelmä, tekninen asiantuntija Tero Liikkanen, Energiavirasto
Päästöoikeuksien ilmaisjakohakemus
Perustietoselvitys, erikoistutkija Juha Rajala, TEM ja Jaakko Saarela, Consense Oy
Ilmaisjakohakemuksen todentaminen ja käsittely, lakimies Tarja Virkkunen, Energiavirasto
Säädökset ja ohjeistukset
EU-säädökset ja EU Komission ohjeet, lakimies Tarja Virkkunen, Energiavirasto
Päästökauppalaki ja kansalliset asetukset, erityisasiantuntija Mikko Paloneva, TEM
Yhteenveto, markkina-asiantuntija Anna-Maija Sinnemaa, Energiavirasto
Infotilaisuuksien esitysmateriaali
Tiedotteet
Päästöoikeuksien ilmaisjaon hakeminen 4. päästökauppakaudella (7.2.2019) (pdf)