Päästöoikeuksien ilmaisjako
Päästöoikeuksia jaetaan maksutta tietyille päästökaupassa mukana oleville toimialoille hiilivuotoriskin eli tuotannon EU:n ulkopuolelle siirtämisen torjumiseksi. Päästöoikeuksien ilmaisjakoon oikeutetut toimialat on määritelty päästökauppadirektiivissä.
Vuodesta 2021 alkaen eli neljännellä päästökauppakaudella 2021–2030 päästöoikeuksien ilmaisjakoa myönnetään kerrallaan viideksi vuodeksi. Vuosille 2021–2025 ilmaisjako on jo myönnetty kaikille vakiintuneille laitoksille. Hakemukset jakokaudelle 2026–2030 tulee jättää Energiavirastolle 30.4.2024 mennessä. Uudet osallistujat voivat hakea ilmaisjakoa myös kesken jakokauden.
Energiavirasto vastaa päästöoikeuksien ilmaisjakoon liittyvistä viranomaistehtävistä.
Yhteydenotot ilmaisjakoon liittyvissä asioissa: [email protected]
Päästöoikeuksien ilmaisjakoon liittyvä asiointi: FINETS-asiointijärjestelmä
Ilmaisjaon hakemista ja myöntämistä koskevat EU:n laajuiset säännöt ovat Euroopan komission ilmaisjakoasetuksessa (FAR). Päästökauppadirektiivin muutoksista johtuen FAR-asetusta on muutettu 4.4.2024. Muutosasetusta sovelletaan 1.1.2024 alkaen. Kuitenkin vakiintuneiden laitosten ja ennen vuotta 2024 ilmaisjakoa hakeneiden uusien osallistujien osalta tiettyjä muutoksia sovelletaan vasta 1.1.2026 alkavan jakokauden ilmaisjakoon.
Ilmaisjakoasetus (FAR)
Linkistä avautuva konsolidoitu versio sisältää 1.1.2024 alkaen sovellettavat muutokset. Kokonaisuudessaan eli myös 1.1.2026 alkaen sovellettavat muutokset löytyvät ilmaisjakoasetuksen muutosasetuksesta.
Vuodesta 2021 alkaen ilmaisjakoa myönnetään kerrallaan viiden vuoden kausille eli neljännellä päästökauppakaudella jakokausille 2021—2025 ja 2026—2030. Päästöoikeuksia jaetaan kiristyvän päästötavoitteen mukaisesti harmonisoiduin säännöin EU:n päästökauppajärjestelmään kuuluvissa maissa yhteisestä maksutta jaettavien päästöoikeuksien määrästä.
Hiilivuotoriskille alttiit toimialat saavat ilmaisjakoa 100 % ilmaisjakosääntöjen perusteella laskettavasta määrästä. Muut ilmaisjakoon oikeutetut toimialat saavat aluksi 30 % laskennallisesta määrästä, mutta osuus laskee vuoden 2026 jälkeen tasaisesti nollaan vuonna 2030. Osuuden lasku ei kuitenkaan koske kaukolämpöä tai -jäähdytystä. Sähköntuotannolle tai hiilidioksidin talteenotolle, varastoinnille ja kuljetukselle ei omina toimialoinaan jaeta päästöoikeuksia maksutta.
Maksutta myönnettävien päästöoikeuksien määrä perustuu tuotekohtaisiin vertailuarvoihin, jotka päivitetään kummallekin viiden vuoden jakokaudelle vastaamaan teknologian edistymistä. Tarvittaessa laitoskohtaisia päästöoikeusmääriä alennetaan ennalta määritettyjen kertoimien mukaisesti.
Maksuttomia päästöoikeuksia saavien laitosten toiminnanharjoittajat ovat velvollisia tarkkailemaan ilmaisjakoa varten tarvittavia tietoja erillisen tarkkailumenetelmäsuunnitelman (MMP) mukaisesti ja pitämään suunnitelman jatkuvasti ajan tasalla.
Jakokaudella 2026–2030 ilmaisjaon myöntämisen edellytyksiin tulee muutoksia. Saadakseen ilmaisjaon täysimääräisenä toiminnanharjoittajan tulee täyttää ilmaisjaon ehdollisuuden vaatimukset, jos velvoitteet koskevat kyseistä toiminnanharjoittajaa tai laitosta. Ehdollisuudet liittyvät energiatehokkuustoimenpiteiden suorittamiseen ja ilmastoneutraaliussuunnitelman laatimiseen ja sen noudattamiseen. Jos toiminnanharjoittaja ei täytä asetettuja vaatimuksia, ilmaisjaon määrää vähennetään 20 %.
Ilmaisjaon mukautussäädös (ALC-asetus)
Toiminnanharjoittajien on ilmoitettava vuosittain laitosten tuotantotiedot Energiavirastolle. Tuotantotiedot sisältävä tuotantotasoraportti sekä sitä koskeva todentamisraportti tulee toimittaa 31.3. mennessä FINETS-asiointijärjestelmän kautta.
Tuotantotason muutoksista säädetään Euroopan komission ilmaisjaon mukautussäädöksessä (EU) 2019/1842. Jos tuotantotaso on noussut tai laskenut vähintään 15 % kahden vuoden liukuvana keskiarvona arvioituna, mukautetaan alun perin myönnettyä ilmaisjakomäärää muuttuneeseen tilanteeseen. Tämän jälkeen muutoksia tehdään, jos muutos ylittää 5 % vaihteluvälin. Päästöoikeuksien määrää muutetaan myös, jos laitoksen toiminnassa tapahtuu muu päästöoikeusmäärään vaikuttava muutos, kuten esimerkiksi laitoksen osan toiminnan lopettaminen tai laitosten yhdistyminen tai jakautuminen.
Toiminnanharjoittaja, jonka laitoksella on voimassa oleva päästölupa, voi hakea maksutta jaettavia päästöoikeuksia 30.4.2024 mennessä. Hakemus tehdään Energiaviraston FINETS-järjestelmässä.
Hakemuksen tulee sisältää Euroopan komission laatima ilmaisjakotietojen keräämiseen tarkoitettu perustietoselvitys ja sitä koskeva todentamisraportti. Päästöoikeuksien ilmaisjakotietojen todentamisessa tulee noudattaa Euroopan komission todentamisasetusta.
Jos laitos tulee mukaan päästökauppaan vuoden 2024 alusta alkaen, tulee toiminnanharjoittajan toimittaa Energiavirastolle edellä kuvatun lisäksi myös tarkkailumenetelmäsuunnitelma (MMP). Samoin toimitaan niiden laitosten osalta, jotka eivät hakeneet ilmaisjakoa jakokaudelle 2021–2025, mutta joille aiotaan hakea ilmaisjakoa jakokaudelle 2026–2030.
Energiavirasto toimittaa Euroopan komissiolle laitosten perustietoselvitysten pohjalta laaditun ns. NIMs-listan. Euroopan komissio hyväksyy NIMs-listaan mukaan otettavat laitokset eli ne laitokset, jotka ovat oikeutettuja samaan päästöoikeuksia maksutta vuosina 2026–2030. Lisäksi Euroopan komissio määrittää jäsenmaiden toimittamien tietojen pohjalta ilmaisjakomäärien laskennassa käytettävät vertailuarvot. Vertailuarvot julkaistaan erillisenä Euroopan komission säädöksenä loppuvuodesta 2025.
Vertailuarvojen ollessa tiedossa jäsenmaat määrittävät alustavat laitoskohtaiset päästöoikeusmäärät ja toimittavat ne Euroopan komissiolle. Tämän jälkeen Euroopan komissio laskee mahdollisen korjauskertoimen, jolla tarvittaessa vähennetään maksutta myönnettävää päästöoikeusmäärää vastaamaan Euroopan komission asettamaa ilmaisjaon enimmäismäärää. Tämän jälkeen jäsenmaat vahvistavat lopulliset laitoskohtaiset maksutta jaettavien päästöoikeuksien määrät.
Laitokset, jotka ovat saaneet päästöluvan 30.6.2024 jälkeen, hakevat maksutta jaettavia päästöoikeuksia niin sanottuina uusina osallistujina.
Uudet osallistujat
Uusiksi osallistujiksi katsotaan jakokaudella 2026–2030 laitokset, jotka ovat saaneet päästöluvan 30.6.2024 jälkeen. Uudet osallistujat voivat hakea ilmaisjakoa ilmoittamalla asiasta Energiavirastolle [email protected] osoitteeseen. Ennen ilmoitusta laitoksella on oltava hyväksytty päästölupa ja päästöjen tarkkailusuunnitelma sekä avattuna päästöoikeustili.
Ilmoituksen jälkeen Energiavirasto avaa laitokselle hakemuspohjan tarkkailumenetelmäsuunnitelman laatimista varten ilmaisjaon FINETS-järjestelmään. Toiminnanharjoittaja toimittaa hakemuksen Energiavirastolle järjestelmän kautta. Kun laitoksen tarkkailumenetelmäsuunnitelma on hyväksytty, toiminnanharjoittajan on mahdollista hakea ilmaisjakoa jättämällä niin sanottu uuden osallistujan tietoselvitys. Tietoselvitys todennetaan ja jätetään Energiavirastolle vastaavasti kuin tuotantotasoraportti. Ilmaisjaon saamiseksi tietoselvitys on jätettävä laitoksen ensimmäisen täyden kalenterivuoden toiminnan jälkeisenä vuonna maaliskuun loppuun mennessä.
Perustietoselvitys jakokaudelle 2026-2030
Energiaviraston hakuohje (pdf)
Hakuohje on suunnattu maksuttomien päästöoikeuksien hakijoille koskien jakokautta 2026–2030. Ohje sisältää kuvauksen ilmaisjakohakemuksen rakenteesta sekä sen jättämisestä ja käsittelystä.
Perustietoselvitys 2026-2030, suomi (excel)
Perustietoselvitys 2026-2030, englanti (excel)
Perustietoselvitys jätetään jakokauden 2026-2030 ilmaisjakohakemuksen liitteenä. Perustietoselvityspohjia on muokattu kansallisten tarpeiden mukaisesti, joten niitä voidaan käyttää ainoastaan Suomessa toimivien laitosten ilmaisjakohakemuksessa.
Ilmastoneutraaliussuunnitelmat
Ilmastoneutraaliussuunnitelma-asetus
Ilmastoneutraaliussuunnitelmien laitokset jakokaudella 2026-2030 (pdf)
Saadakseen ilmaisjaon täysimääräisenä osan toiminnanharjoittajista on laadittava ilmastoneutraaliussuunnitelma ja toimitettava se ilmaisjakohakemuksen yhteydessä.
Ilmastoneutraaliussuunnitelman lomake (excel)
Lomakepohja ilmastoneutraaliussuunnitelman laatimista varten. Täytetty lomake lähetetään Energiavirastolle jakokauden 2026-2030 ilmaisjakohakemuksen liitteenä.
Referenssihyötysuhteen laskentatyökalu
CHP-yksikön referenssihyötysuhteiden laskentatyökalu (excel)
Sähkön ja lämmön referenssihyötysuhteiden laskentatyökalua voidaan käyttää apuna perustietoselvityksen D_Emissions -välilehden (solut I123:M124 ja I172:M173) ja tuotantotasoraportin D_Emissions-välilehden (solut H92:N93 ja H141:N142) CHP-työkalujen referenssihyötysuhteiden laskentaan.
Kohtuuttomien kustannusten laskentapohja
Kohtuuttomien kustannusten laskentapohja (excel)
Kohtuuttomien kustannusten laskentapohjaa käytetään ilmaisjaon tarkkailumenetelmäsuunnitelman (MMP) yhteydessä. Jos toiminnanharjoittaja joutuu käyttämään jonkin ilmaisjakotiedon tarkkailuun muuta kuin tarkimmaksi määriteltyjä menetelmiä ja perusteena tälle on kohtuuttomat kustannukset, toiminnanharjoittaja täyttää tämän Excel-pohjan ja liittää sen MMP-hakemuksen liitteeksi tiedostossa annettujen ohjeiden mukaisesti.
Usein kysytyt kysymykset (päivitetty 22.3.2024)
Ilmaisjaon usein kysytyt kysymykset (pdf)
Usein kysyttyjen kysymysten vastaukset liittyen ilmaisjaon hakemiseen, perustietoselvitykseen, todentamiseen, tarkkailumenetelmäsuunnitelmaan (MMP), energiatehokkuusehtoon, ilmastoneutraaliussuunnitelmaan ja hiilirajamekanismiin.
Hiilivuotoluettelo
Euroopan komission päätös hiilivuotoluettelosta
Hiilivuotoluettelossa on määritetty toimialat ja toimialojen osat, joiden katsotaan olevan alttiita hiilivuodon riskille.
Euroopan komission ohjeistukset päästöoikeuksien ilmaisjaon hakemiseen ja tarkkailuun
Euroopan komission ohjeissa selvennetään ilmaisjakojärjestelmän toimintaa ja täytäntöönpanoa neljännellä päästökauppakaudella. Ohjeissa opastetaan ilmaisjakohakemuksen laadintaan, tietojen tarkkailuun sekä niiden todentamiseen. Lisäksi ohjeissa annetaan yksityiskohtaista tietoa tietyistä erityisaiheista.
Muut Euroopan komission ilmaisjakoon liittyvät dokumentit löytyvät Euroopan komission ilmaisjaon verkkosivuilta.
Jakokausi 2026-2030 ja uudet osallistujat 1.1.2024 alkaen.
Ohje | Versio | Sisältö | |
---|---|---|---|
GD1: Yleisohjeet | englanti (26.2.2024) |
Yleiskatsaus ilmaisjakoprosessiin ja ilmaisjakojärjestelmän perusteet. GD-ohjeiden liittyminen toisiinsa. | |
GD2: Laitostason ohjeet | englanti (26.2.2024) |
Ilmaisjakojärjestelmä laitostasolla. Hiilivuotoriskin vaikutus ilmaisjaon määrään. | |
GD3: Tiedonkeruu | englanti (8.3.2024) | Toiminnanharjoittajan hakemuksessa toimittamat tiedot ja niiden kerääminen. Perustietoselvityksen täyttäminen. | |
GD4: Todentaminen | englanti (28.3.2024) (pdf) | Todentajille suunnattu ohje. Laitoksen tietojen todentaminen. | |
GD5: Tarkkailu ja raportointi | englanti (28.3.2024) | Pikaopas ilmaisjakoon niille, joille aihe ei ole aiemmin tuttu. Yleiskatsaus tietojen tarkkailuun ja raportointiin. Tarkkailumenetelmäsuunnitelman (MMP) vaatimukset. | |
GD6: Rajat ylittävät lämpövirrat | englanti (28.3.2024) | Ohjeistus laitosrajat ylittävien lämpövirtojen huomioimiseen. |
|
GD7: Uudet osallistujat ja laitosten sulkeminen | Tuotantotason muutokset. Uusia osallistujia ja uusia laitoksen osia koskevat ohjeet. Laitoksen osien sulkemiset. | ||
GD8: Jätekaasut | englanti (28.3.2024) | Jätekaasuja ja prosessipäästöjen laitoksen osaa koskevat ohjeet. | |
GD9: Toimialakohtaiset ohjeet | englanti (22.4.2024) | Yksityiskohtaiset kuvaukset tuotteiden vertailuarvoista ja tuotteiden vertailuarvojen rajat. | |
GD10: Yhdistymiset ja jakaantumiset | Ohjeet laitosten yhdistymisiin ja jakaantumisiin. | ||
GD11: Ilmastoneutraaliussuunnitelmat | englanti (26.2.2024) | Ohje ilmastoneutraaliussuunnitelman laatimisesta ja toteuttamisesta. | |
GD12: Energiatehokkuusehto | englanti (26.2.2024) | Ohje energiatehokkuusehdon soveltamisesta. |
Jakokausi 2021-2025
Ohje | Kieliversiot | Sisältö | |
---|---|---|---|
GD1: Yleisohjeet | englanti (31.1.2019) |
suomi (31.1.2019) (pdf) |
Yleiskatsaus ilmaisjakoprosessiin ja ilmaisjakojärjestelmän perusteet. GD-ohjeiden liittyminen toisiinsa. |
GD2: Laitostason ohjeet | englanti (15.2.2019) |
suomi (15.2.2019) (pdf) |
Ilmaisjakojärjestelmä laitostasolla. Hiilivuotoriskin vaikutus ilmaisjaon määrään. |
GD3: Tiedonkeruu | englanti (15.2.2019) |
Toiminnanharjoittajan hakemuksessa toimittamat tiedot ja niiden kerääminen. Perustietoselvityksen täyttäminen. | |
GD4: Todentaminen | englanti (3.2.2021) |
Todentajille suunnattu ohje. Laitoksen tietojen todentaminen. | |
GD5: Tarkkailu ja raportointi | englanti (22.2.2019) |
suomi (22.2.2019)(pdf) | Pikaopas ilmaisjakoon niille, joille aihe ei ole aiemmin tuttu. Yleiskatsaus tietojen tarkkailuun ja raportointiin. Tarkkailumenetelmäsuunnitelman (MMP) vaatimukset. |
GD6: Rajat ylittävät lämpövirrat | englanti (31.1.2019) |
suomi (31.1.2019) (pdf) |
Ohjeistus laitosrajat ylittävien lämpövirtojen huomioimiseen. |
GD7: Uudet osallistujat ja laitosten sulkeminen | englanti (21.9.2021) | suomi (21.9.2021) (pdf) | Tuotantotason muutokset. Uusia osallistujia ja uusia laitoksen osia koskevat ohjeet. Laitoksen osien sulkemiset. |
GD8: Jätekaasut | englanti (14.2.2019) |
Jätekaasuja ja prosessipäästöjen laitoksen osaa koskevat ohjeet. | |
GD9: Toimialakohtaiset ohjeet | englanti (29.7.2019) |
Yksityiskohtaiset kuvaukset tuotteiden vertailuarvoista ja tuotteiden vertailuarvojen rajat. | |
GD10: Yhdistymiset ja jakaantumiset | englanti (21.6.2019) | Ohjeet laitosten yhdistymisiin ja jakaantumisiin. |
Ruotsiksi julkaistut ohjeversiot
Ruotsiksi käännetyt ohjeet löytyvät Ruotsin päästökauppaviranomaisen verkkosivuilta.
Todentajille
Ohje: Päästöoikeuksien ilmaisjaon todentaminen (pdf)
Ohje: Energiaviraston todentajaohje (pdf)
Ilmaisjakohakemus 2026-2030-webinaari 20.3.2024
Ilmaisjako 2026-2030-webinaari 20.3.2024 (pdf)
Ilmaisjaon hakemisesta jakokaudelle 2026-2030 järjestetty webinaari. Webinaarin aiheita olivat ilmaisjaon hakeminen FINETS-järjestelmässä, tarkkailumenetelmäsuunnitelman päivittäminen, perustietoselvityksen täyttäminen ja energiatehokkuusehto.
Ilmaisjako jakokaudella 2026-2030-webinaari 31.1.2024
Ilmaisjako 2026-2030-webinaari 31.1.2024 (pdf)
Jakokauden 2026-2030 ilmaisjaosta järjestetty webinaari. Webinaarin aiheita olivat hakemusaikataulu, säädösmuutokset, energiatehokkuusehto, ilmastoneutraaliussuunnitelmat, hiilirajamekanismi (CBAM), muut ilmaisjakoon liittyvät muutokset ja hakemuksen jättäminen FINETS-järjestelmässä.
Ilmaisjaon hakeminen jakokaudelle 2026-2030-webinaari 9.11.2023
Ilmaisjako 2026-2030-webinaari 9.11.2023 (pdf)
Ilmaisjaon hakemisesta seuraavalle jakokaudelle järjestettiin webinaari. Webinaarin aiheita olivat hakemusaikataulu, säädösmuutokset, energiatehokkuusehto, ilmastoneutraaliussuunnitelmat, hiilirajamekanismi (CBAM) ja muut ilmaisjakoon liittyvät muutokset.
Ilmaisjaon tuotantotasoraportointi-webinaari 26.5.2021
Webinaarin 26.5.2021 esitykset (pdf)
Ilmaisjaon tuotantotasoraportoinnista järjestettiin webinaari. Webinaarin aiheita olivat tuotantotasoraportin jättäminen, tuotantotasoraportointi FINETS-järjestelmässä, tuotantotason muutokset ja tarkkailumenetelmäsuunnitelma liittyminen tuotantotasoraporttiin.
Päästöoikeuksien ilmaisjakoon liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä meihin sähköpostilla [email protected]. Asiantuntijoiden yhteystiedot löydät henkilö- ja tehtävähausta. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: [email protected], ilman ä:n tai ö:n pisteitä.