Sähkön hintatilastot

Sähköverkonhaltijoiden ja sähkön myyjien on ilmoitettava voimassa olevat verkkopalveluiden hinnat ja sähköenergian myyntihinnat Energiavirastolle. Ilmoitettujen hintatietojen pohjalta viraston ylläpitämä hintatietojärjestelmä laskee tyyppikäyttäjähinnat, jotka lisätään kuukausittain tällä sivulla julkaistaviin tilastoihin. 

Huom! Tilastoissa myyntihinnat perustuvat kullakin hetkellä yleisesti tarjolla oleviin tuotteisiin, eli niihin ei sisälly esimerkiksi sopimukset/tuotteet, jotka ovat mahdollisesti edelleen voimassa mutta, jotka eivät ole enää tarjolla uusille asiakkaille. Tarjolla olevien tuotteiden keskihinta saattaa siis poiketa markkinatilanteesta riippuen kuluttajien keskimäärin maksamasta sähkön hinnasta.  Alla oleviin taulukoihin tullaan lisäämään takautuvasti osa vuoden 2020 tiedoista.

Sähkön toimitusvelvollisuus- ja siirtohintojen kehitys (aikasarja)(xls)

Sähkön tarjoushintojen kehitys (aikasarja)(xls)

Sähkön siirron verkonhaltijakohtaiset keskihinnat 2007-2019 (xls)

Sähkön siirron verkonhaltijakohtaiset keskihinnat 2019 eteen päin (xls)
 

Sähkön hintatilaston sisältämät tiedot:

 • Sähkön toimitusvelvollisuus- ja siirtohintojen kehitys:
  Toimitusvelvollisuus- ja siirtohinnat ovat koko maan painotettuja tyyppikäyttäjäkohtaisia keskiarvoja. Taulukossa on esitetty myös kulloinkin voimassaoleva arvonlisä- ja sähkövero.
   
 • Tarjoustuotteiden hintojen kehitys:
  Tarjoustuotteiden hinnat sisältävät koko maan painotetut keskiarvot ja minimihinnat, tyyppikäyttäjä- ja sopimustyyppikohtaisesti (toistaiseksi voimassa oleva, 1-v määräaikainen, 2-v määräaikainen).
   
 • Sähkön siirron verkonhaltijakohtaiset hinnat:
  Sähkön siirron verkonhaltijakohtaiset hinnat tyyppikäyttäjittäin. Tiedot ovat tarjolla kahdessa osassa, 2007/11-2019/11 väliltä ja 2019/11 eteen päin.
   
 • Tyyppikäyttäjien määrittelyt:
  Jokaiseen taulukkoon sisältyy välilehti jolta löytyy tyyppikäyttäjien vuosikulutukset ja sulakekoot.

Aiheeseen liittyviä tilastoja muualla:

Tilastokeskus - Energian hinnat

Nord Pool Spot

Energiateollisuus