Hyppää sisältöön

Ikääntyneiden kotitalouksia tuetaan energianeuvonnan kohdekäynneillä

Julkaisuajankohta 31.8.2022 7.48
Tiedote

Nyt syksyllä käynnistyvässä pilottihankkeessa kohdistetaan energianeuvojan käyntejä kotitalouksiin, jotka kärsivät energian hinnan noususta keskimääräistä enemmän ja joissa energiatehokkuuden parantamistoimien toteuttaminen omin voimin on haastavaa. Energiavirasto rahoittaa energianeuvonnan kohdekäyntien pilotointia. 

Energianeuvonnan kohdekäynti on asiakkaalle kokonaisuudessaan maksuton. Kohdekäynnillä tehdään helppoja ja nopeita parannuksia kodin energiatehokkuuteen: tiivistetään ikkunoita ja ulko-ovia sekä vaihdetaan lamppuja energiatehokkaisiin LED:hin. Kohdekäynneillä etsitään yhdessä asiantuntijan kanssa myös muita keinoja energiankulutuksen ja sähkölaskun pienentämiseen.

- Tämänhetkinen hurja energian hinnan nousu on haaste kaikille, mutta tilastojen mukaan yli 64- vuotiaiden kotitalouksilla energialaskujen osuus menoista on jo aiemminkin ollut korkeampi kuin muilla kotitalouksilla. Tämän vuoksi tämä pilotti kohdistuu pääosin ikääntyneempään väestöryhmään, kertoo yli-insinööri Johanna Kirkinen Energiavirastosta.

Pilottihanketta toteuttaa kestävän kehityksen yritys Ekokumppanit Oy, joka toimii muun muassa alueellisena energianeuvojana Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen maakunnissa tarjoten jo nyt kuluttajille, kunnille ja pk-yrityksille apua energiansäästöön ja energiatehokkuuteen. Energianeuvontaa kuluttajille tehdään pääasiassa puhelimitse, sähköpostitse sekä erilaisissa tapahtumissa. Energiavirasto on rahoittanut koko Manner-Suomessa alueellista energianeuvontaa vuodesta 2019 lähtien. 

- Nykyisen energianeuvonnan rahoituksen turvin nämä kohdekäynnit eivät vielä ole laajasti mahdollisia, mutta tänä vuonna julkaistussa ilmasto- ja energiastrategiassa on nostettu esille energianeuvonnan lisärahoitus, joka voisi mahdollistaa kohdekäyntejä tulevaisuudessa, Kirkinen jatkaa. 

Korkea sähkön hinta lisää energiatehokkuustekojen vaikutusta

Energian hinta on viime ja tänä vuonna noussut merkittävästi. Energiaviraston tilastojen mukaan sähkön hinta oli vuonna 2021 kotitalouksille 25 prosenttia ja sähkölämmittäjille 35 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2020. Tänä vuonna kaksivuotisten sähkösopimuksien hinnat ovat olleet ennätyskorkeita. Tämän vuoksi jo pientenkin energiatehokkuustekojen tekeminen muuttuu kannattavaksi, ja on järkevää kohdistaa tekeminen niihin kotitalouksiin, jotka hyötyvät teoista eniten. 

Pilottihankkeessa kehitetään kohdekäyntien konseptin vaikuttavuutta sekä kehitetään prosessia, jolla löydetään yhteistyössä kunnan ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa energia-avusta eniten hyötyvät kotitaloudet. Energianeuvonnan kohdekäyntejä haavoittuvaisille kotitalouksille tehdään jo muun muassa Alankomaissa ja Saksassa. 

- Tässä pilottihankkeessa teemme yhteistyötä muun muassa Oriveden kaupungin kanssa. Kotihoidon kanssa pilotoimme, kuinka saisimme energiatehokkuusapua mahdollisimman kustannus- ja resurssitehokkaasti toteutettua. Kanta-Hämeessä pilotoimme käyntejä Lopen kunnan kanssa. Testaamme myös muita keinoja löytää pilottiin soveltuvia kotitalouksia sekä teemme tiivistä yhteistyötä myös Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonnan kanssa, kertoo toimitusjohtaja Suvi Holm Ekokumppaneista. 

Lisätiedot:

Energiavirasto
yli-insinööri Johanna Kirkinen
[email protected]
puh: 029 5050 175

Ekokumppanit Oy
toimitusjohtaja Suvi Holm
[email protected] 
puh: 040 704 4099

Etsi maakuntasi energianeuvoja
 

Energiatehokkuus Tiedote