Hyppää sisältöön

Energiakatselmuksen vastuuhenkilöpätevyyksiä on uusittava vuonna 2022

Julkaisuajankohta 13.12.2021 12.19
Tiedote

Yrityksen energiakatselmuksen vastuuhenkilön pätevyyden vuonna 2015 saaneiden on uusittava pätevyys vuoden 2022 aikana. Pätevyyden uusimistapa riippuu sitä, onko henkilö toiminut vastuuhenkilönä viimeisten neljän vuoden aikana. Energiavirasto julkaisee ohjeet pätevyyden uusimisesta tammikuussa 2022. 

Vastuuhenkilö, joka on toiminut viimeisten neljän vuoden aikana vastuuhenkilönä yrityksen energiakatselmuksessa

Vastuuhenkilö, joka on viimeisten neljän vuoden aikana toiminut vastuuhenkilönä suuren yrityksen energiakatselmuksessa, voi hakea pätevyyden uusimista Energiaviraston asioinnin verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella. Lomake toimitetaan Energiavirastoon ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen [email protected] Viestin liitteenä toimitetaan myös energiakatselmusraportti yrityksen energiakatselmuksesta, jossa vastuuhenkilö on viimeisen neljän vuoden aikana toiminut energiatehokkuuslain mukaisen pakollisen energiakatselmuksen vastuuhenkilönä. Henkilö on toiminut vastuuhenkilönä, jos hänet on merkitty vastuuhenkilöksi yrityksen energiakatselmusraporttiin. HUOM! Pätevyyden uusimiseen ei riitä, että on tehnyt kohdekatselmuksia viimeisten neljän vuoden aikana.

Jos hakemusta ei voi toimittaa sähköpostitse, sen voi toimittaa postitse osoitteeseen:

Energiavirasto,
Energiatehokkuus 
Lintulahdenkuja 2 A
00530 Helsinki

Vastuuhenkilö, joka ei ole toiminut viimeisten neljän vuoden aikana vastuuhenkilönä yrityksen energiakatselmuksessa

Vastuuhenkilöltä, joka ei ole viimeisten neljän vuoden aikana toiminut vastuuhenkilönä suuren yrityksen energiakatselmuksessa, edellytetään vastuuhenkilökokeen uudelleen suoritusta hyväksytysti. Koe suoritetaan verkkotenttinä, jonka käytännön järjestelyistä vastaa Motiva. Vastuuhenkilökoepäiviä järjestetään kuusi vuoden 2022 aikana. Kokeeseen ilmoittaudutaan Energiaviraston asioinnin verkkosivuilla. 

Vastuuhenkilöpätevyyden uusimiseen liittyvät materiaalit, lomakkeet ja linkit tulevat Energiaviraston energiakatselmusten ja asioinnin verkkosivuille tammikuussa 2022. Tämän jälkeen voi toimittaa uusimishakemuksen Energiavirastoon ja ilmoittautua uusintakokeisiin.

Vastuuhenkilökoemaksu

Energiavirasto on esittänyt työ- ja elinkeinoministeriölle uutta 200 euron maksua yrityksen energiakatselmuksen vastuuhenkilöpätevyyden uusimisesta annettavasta päätöksestä. Joulukuussa 2021 lausunnoilla olleessa TEM:n asetusluonnoksessa on esitetty kyseistä maksua, mutta asetusta ei ole vielä hyväksytty.

Energiaviraston päätös uusimiseen liittyvistä menettelyistä perustuu  energiatehokkuuslakiin (1429/2014) ja valtioneuvoston asetukseen (20/2015).


Lisätiedot: yli-insinööri Timo Vihavainen, puh. 029 5050 099 ja juristi Ida Berg 029 5050 007, 
spostit: [email protected]
 

Energiatehokkuus Tiedote