Hyppää sisältöön

Älypuhelimet ja tabletit saavat kiertotalous- ja energiatehokkuusvaatimuksia

Julkaisuajankohta 2.9.2021 8.00
Tiedote

Älypuhelimet ja tabletit saavat energiamerkinnän ja ekosuunnitteluvaatimuksia liittyen mm. tuotteiden korjattavuuteen, purettavuuteen, kestävyyteen sekä kierrätettävyyteen. Valmistuneen esiselvityksen pohjalta varsinaisen asetuksen valmistelu on käynnistynyt.

Millaisista uudistuksista on kyse? 

Älypuhelimille ja tableteille on suunnitteilla useita uusia vaatimuksia, jotka koskevat energiatehokkuuden lisäksi kiertotaloutta. Korjattavuus, purettavuus, kestävyys ja kierrätettävyys ovat vauhdilla tulossa uusina vaatimuksina mukaan kaikkiin ekosuunnitteluasetuksiin, sillä nämä ominaisuudet ovat avainasemassa tuotteiden kiertotalouden kehittämisessä, laitteiden käyttöiän pidentämisessä ja ympäristövaikutusten pienentämisessä. Jatkossa myös laitteiden materiaalitehokkuus on otettava huomioon, joka tarkoittaa esimerkiksi vaatimusta suunnitella helposti korjattavia ja tehokkaasti kierrätettäviä laitteita.

Asetuksen tarkka sisältö ei ole vielä tiedossa, mutta esiselvityksen perusteella ehdotettiin mm. seuraavia vaatimuksia: 

  1. Älypuhelimien akkujen tulisi olla helposti irrotettavissa korjattavuuden parantamiseksi. Korjaukseen tarvittavien tietojen ja varaosien tulisi olla saatavilla ainakin ammattikorjaajille. 
  2. Yleisimmin korjaamista vaativien osien, kuten näyttöjen tai puhelimen takaosan tulisi olla helposti korjattavissa ja/tai vaihdettavissa. Uudelleenkäytettävät kiinnitystavat voisivat mm. lyhentää korjaamisaikoja ja alentaa korjaamiskuluja. 
  3. Käyttöjärjestelmäpäivitysten tulisi olla saatavilla vähintään 5 vuotta, jotta kuluttajien ei tarvitse ostaa uutta laitetta vanhentuneen käyttöjärjestelmän vuoksi. 

Taustaa

Vuoden 2021 aikana useat kodinkoneet saivat uuden energiamerkinnän ja uusia kiertotalousvaatimuksia. Seuraavana vuorossa tablettien lisäksi ovat maailman käytetyimmät laitteet, eli älypuhelimet. Aloite matkapuhelinten ja tablettien kestävästä suunnittelusta sisältyi vuoden 2020 kiertotaloutta koskevaan toimintasuunnitelmaan. Energiamerkintäaloite täydentää yllä mainittua ekosuunnitteluasetusta. 

Pitkään ja huolella valmisteltu esiselvitys valmistui maaliskuussa 2021. Selvitys sisälsi syväluotaavan analyysin älypuhelimien ja tablettien standardeista, lainsäädännöstä, markkinoista, käyttäjistä, teknologioista, ympäristö- ja talousvaikutuksista sekä suunnittelusta. Julkista palautetta kerätiin vuoden 2021 toisella ja kolmannella neljänneksellä, ja seuraavaksi vuorossa on Euroopan komission sidosryhmille järjestämiä kuulemisfoorumeita syksyn 2021 aikana. 

- Älypuhelinten ja tablettien ekosuunnitteluun ollaan tuomassa toistaiseksi kaikkein kunnianhimoisimpia kiertotaloutta edistäviä vaatimuksia, jotka nostavat laitteiden kestävyyden, korjattavuuden ja kierrätettävyyden kokonaan uudelle tasolle pienentäen ympäristövaikutuksia koko elinkaaren ajalta valmistuksesta loppukäyttöön, kommentoi Timo Vihavainen Energiavirastolta. 

Älypuhelinten ja tablettien korjaavuutta, kierrätettävyyttä, kestävyyttä sekä energiatehokuutta parantamalla voidaan saavuttaa jopa 13 TWh vuosittaisia säästöjä 2030 mennessä.

Yhteystiedot 
Yli-insinööri Timo Vihavainen Energiavirasto, puh. 029 5050 099, [email protected].

Energiatehokkuus Tiedote