Sähkön ostajalle

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta: sähkön verkkopalvelun hinnasta, sähköenergian hinnasta ja veroista. Yleensä jokainen osa muodostaa noin kolmanneksen sähkön kokonaishinnasta. Hintojen osuudet voivat vaihdella sähkön käyttöpaikan ja kulutuksen perusteella.

Verkkopalvelu sisältää sähkön toimituksen kotiin ja sähköverkkojen ylläpidon. Verkkopalvelun hintaa ei voi kilpailuttaa.

Sähköenergia on kuluttamaasi sähköä, jota ostat sähkönmyyjältä. Sähköenergiamaksu koostuu kiinteästä perusmaksusta ja sähkön käytöstä riippuvasta kulutusmaksusta. Yleissähkössä kulutusmaksu on sama (senttiä kilowattitunnilta) vuorokauden- tai vuodenajasta riippumatta. Aikasähkössä on eri kulutusmaksut päivä- ja yösähkölle, kausisähkössä on eri kulutusmaksut talvipäivän sähkölle ja muuna aikana käytettävälle sähkölle.

Sähköenergian ja verkkopalvelun lisäksi maksat sähkölaskussasi arvonlisäveroa, sähköveroa (laskutetaan verkkopalvelumaksun yhteydessä) sekä huoltovarmuusmaksua.
 

Sähkön verkkopalvelumaksut

Sähköverkkopalvelu sisältää sähkön toimituksen kotiin ja sähköverkkojen ylläpidon. Sähkön verkkopalvelumaksu on maksu, jota sähköverkon omistaja kerää sähköverkon ylläpitoa ja kehittämistä varten.

Sähkön käyttökohteen sijainti määrittää sen, minkä verkkoyhtiön verkosta sähkö tulee kohteeseen. Verkkoyhtiötä ei voi vaihtaa, eli sähkön verkkopalvelun hintaa ei voi kilpailuttaa eri verkkoyhtiöiden kesken. Sähkön verkkopalvelun hinta veroineen on keskimäärin noin puolet sähkön kokonaiskustannuksista.

Koska asiakas ei voi kilpailuttaa sähköverkkopalvelua, Energiavirasto valvoo verkkopalvelujen hintojen kohtuullisuutta neljän vuoden mittaisissa jaksoissa. Verkkopalvelun hintojen korotuksille on asetettu ns. korotuskatto. Sähköverkkoyhtiö ei voi nostaa verkkopalvelun hintoja yli 15 prosenttia edeltävän 12 kuukauden aikana keräämiinsä maksuihin verrattuna.
 

Sopimustyypit ja sähkön kilpailuttaminen

Lue eri sähkösopimustyypeistä ja sähkön kilpailuttamisesta Energiaviraston sahkonhinta.fi -palvelusta.

Palvelusta löydät kaikki omalla alueellasi voimassa olevat sähkönmyyntitarjoukset ja voit kilpailuttaa oman sähkösopimuksesi.

Sahkonhinta.fi