Uuden polttoaineen päästökaupan velvoitteet kohdistuvat valmisteverovelvollisiin
Suomi ottaa asteittain käyttöön uuden päästökauppajärjestelmän. Kyse on EU:n yhteisestä toimesta vähentää ilmastopäästöjä nykyisen päästökaupan ulkopuolisilla sektoreilla.
Uuden, polttoaineen kulutukseen luovutukseen kohdistuvan päästökaupan kansallisesta toimeenpanosta tullaan säätämään uudella lailla, jota koskeva hallituksen esitys (HE 119/2024 vp) on tällä hetkellä eduskunnan käsiteltävänä ja sen on tarkoitus astua voimaan vuoden 2025 alusta alkaen.
Sääntely kohdistuu valmisteverovelvollisiin
Uuden päästökauppajärjestelmän velvoitteiden ehdotetaan kohdistuvan yrityksiin, jotka ovat kulutukseen luovuttamastaan polttoaineesta valmisteverovelvollisia, eli heillä on esimerkiksi valtuutetun varastonpitäjän lupa. Valmisteverovelvolliset ovat siis hallituksen lakiesityksen mukaisesti uuden päästökaupan säänneltyjä yhteisöjä.
Valmisteverovelvollinen, jonka kohdalla yksi tai useampi seuraavista ehdoista täyttyy, ei kuitenkaan kuuluisi uuden päästökaupan velvoitteiden piiriin:
-
kaikki kulutukseen luovutettu polttoaine käytetään ainoastaan muuhun kuin polttoon, esimerkiksi teollisuuden raaka- tai apuaineena;
-
yritys on valmisteverovelvollinen ainoastaan kestäväksi osoitetuista 0-päästöisistä polttoaineista (esim. biokaasu tai biopolttoöljy);
-
kulutukseen luovutetun polttoaineen loppukäyttö tapahtuu yksinomaan jollain seuraavista sektoreista:
-
nykyisen päästökaupan piiriin kuuluva polttoaineen käyttö;
-
maanpuolustus;
-
raideliikenne;
-
kaupallisen vesiliikenteen käyttöön erillisjakeluna toimitettu polttoaine;
-
lentoliikenteen käyttöön toimitettu lentobensiini ja lentokerosiini.
-
Mitä ovat uuden päästökaupan keskeiset velvoitteet?
Päästöjen tarkkailuvelvoite käynnistyy vuoden 2025 alusta
Säännellyn yhteisön tulee hakea Energiavirastolta toiminnalleen päästölupa sekä ryhtyä tarkkailemaan kulutukseen luovutetun polttoaineen ilmastopäästöjä. Tarkkailua varten säännellyn yhteisön tulee valmistella päästöjen tarkkailusuunnitelma, jolle tulee hakea hyväksyntää yhtä aikaa päästölupaa haettaessa. Hakemukset tulee toimittaa Energiavirastolle helmikuun 2025 loppuun mennessä.
Vuotta 2024 koskevien päästötietojen raportointi
Säännellyn yhteisön tulee 30.4.2025 mennessä toimittaa Energiavirastolle selvitys vuonna 2024 käyttöön luovutetun polttoaineen ilmastopäästöistä.
Päästötietojen vuosittainen todentaminen ja raportointi
Säännellyn yhteisön tulee vuosittain raportoida toteutuneet ilmastopäästöt hyväksytyn tarkkailusuunnitelman mukaisesti Energiavirastolle. Tietojen tulee olla todennettuja, eli kolmannen osapuolen varmentamia. Todennetut päästötiedot tulee raportoida ensimmäisen kerran keväällä 2026 koskien vuoden 2025 päästöjä.
Päästöoikeuksien hankinta ja palautus
Vuodesta 2028 alkaen säännellyn yhteisön tulee palauttaa vuosittain raportoimiaan päästöjä vastaava määrä päästöoikeuksia viranomaiselle. Päästöoikeudet hankitaan päästöoikeusmarkkinalta.
Uuden päästökaupan niin sanottu hintavaikutus ja uusi markkina käynnistyy vuonna 2027, jolloin päästöoikeuksia ryhdytään laskemaan liikkeelle huutokauppaamalla. Päästöoikeuksilla voidaan käydä kauppaa vapaasti ja niiden hinta muodostuu markkinaehtoisesti. Markkina on EU:n yhteinen.
Päästökaupan velvoitteiden siirtäminen toiselle säännellylle yhteisölle
Hallituksen lakiehdotus mahdollistaa, että valmisteverovelvollinen voi sopia päästökauppavelvoitteiden siirrosta sille polttoainetta toimittavan tahon kanssa edellyttäen, että polttoaineen toimittanut taho on myös lakiehdotuksen mukainen säännelty yhteisö. Tämän on tarkoitus helpottaa erityisesti pienten yritysten ja polttoaineen loppukäyttäjien hallinnollista taakkaa. Järjestelyllä on myös mahdollista yksinkertaistaa polttoainetta jakelevan säännellyn yhteisön päästöjen tarkkailua.
Velvoitteiden siirto on vapaaehtoinen järjestely ja osapuolet vastaavat sitä koskevan sopimuksen laatimisesta itse. Siirron myötä velvoitteet vastaanottanut säännelty yhteisö vastaa kaikista päästökauppavelvoitteista toisen toimijan puolesta. Käytännössä velvoitteet sopimusjärjestelyssä siirtäneelle valmisteverovelvolliselle jaeltu polttoaine ja siitä aiheutuvat päästöt sisällytetään velvoitteet vastaanottaneen säännellyn yhteisön tarkkailun, todentamisen ja raportoinnin piiriin. Myöhemmin myös päästöoikeudet tulee palauttaa kyseisen polttoaineen päästöjen osalta.
Sopimus tulee laatia vähintään yhdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan. Sopimuksesta Energiavirastolle ilmoittaa velvoitteet vastaanottanut säännelty yhteisö päästölupaa hakiessaan.
Lisätietoja ja opastusta päästökaupan velvoitteista
Lisätietoa uudesta polttoaineen päästökaupasta ja ylläkuvatuista velvoitteista on saatavilla Energiaviraston verkkosivuilta.
Energiavirasto tulee julkaisemaan lisätietoja, ohjeita sekä järjestämään webinaareja, joissa ohjeistetaan:
-
uuden päästökaupan toimintaperiaatteista,
-
säännellyn yhteisön velvoitteista ja
-
lupahakemuksen ja päästöjen tarkkailusuunnitelman laatimisesta ja toimittamisesta Energiavirastolle sähköisen ETS2-asiointijärjestelmän kautta
Tilaamalla Energiaviraston uutta päästökauppaa koskevan ETS2-uutiskirjeen saat ajantasaisen tiedon tulevista ohjeista sekä tilaisuuksista. Tilaa uutiskirje tästä.
Yhteydenotot ja kysymykset Energiavirastolle voi lähettää osoitteeseen [email protected].
Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote koskien hallituksen lakiesitystä