Hyppää sisältöön

Suosittu alueellinen energianeuvonta jatkuu ainakin kolme vuotta

Julkaisuajankohta 16.6.2023 11.09
Tiedote

Energiaviraston rahoittama maksuton energianeuvonta saa jatkoa kaikissa Manner-Suomen maakunnissa. Jo vuodesta 2019 lähtien koko Manner-Suomessa ovat kansalaiset, kunnat ja pk-yritykset saaneet maksutonta apua energiakysymyksiin. Energianeuvonta auttaa energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian kansallisten tavoitteiden saavuttamisessa. Yleisimmin kysytyt kysymykset koskettavat lämmitysmuodon vaihtoa, aurinkosähköä ja lämpöpumppuja. Viime talvena kysymyksissä korostuivat myös kysymykset sähkösopimuksista.

Alueellinen energianeuvonta käynnistyi vuonna 2018 kokeiluhankkeilla 12 eri maakunnassa. Näiden kokeilujen oppeja hyödyntäen Energiavirasto toteutti EU-kynnysarvon ylittävän hankinnan talvella 2018–2019. Ensimmäinen hankinnan toteutus on maakunnissa meneillään huhtikuuhun 2025 saakka.

Viime vuonna  julkaistussa julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2023–2026 todettiin, että alueelliseen energianeuvontaan kohdistetaan lisää määrärahoja. Tämän vuoksi syksyllä 2022 Energiavirasto käynnisti alueellisen energianeuvonnan toisen hankinnan. Toisen hankinnan myötä alueellisen energianeuvonnan resurssit kasvavat ja neuvontaa tulee olemaan saatavilla huhtikuun loppuun 2026 saakka. Oheisessa kuvassa näkyvät alueellisen energianeuvonnan toteuttajat eri maakunnissa huhtikuuhun 2025 saakka.

Alueellinen energianeuvojat listattuna kartalle 18 eri alueella

Energianeuvontaa tehdään eri neuvonta- ja viestintätavoilla kuten henkilökohtaisen neuvonnan, seminaarien, webinaarien, kokouksien ja kampanjoiden kautta.

Energianeuvojat auttavat paitsi kansalaisia myös energiatehokkuussopimuksen toimeenpanossa jo sopimukseen  liittyneitä kuntia. Lisäksi he markkinoivat kunnille ja pk-yrityksille energiakatselmuksia ja kunnille uusiutuvan energian kuntakatselmuksia (UEKK).

Alueellinen energianeuvonta toteutti Astetta alemmas-kampanjaa maakunnissa

Viime talvena toteutettu valtionhallinnon energiansäästökampanja Astetta alemmas säästi 4 TWh sähköä verrattuna edelliseen vuoteen, ja vältyimme sähkökatkoilta Suomessa. Sähkön hinnan nousu kasvatti kansalaisten energiakysymysten määrää energianeuvontaan merkittävästi – henkilökohtaisen neuvonnan kysyntä kaksin- tai jopa kolminkertaistui syksyn aikana eri puolilla Suomea.

Alueelliset energianeuvojat järjestivät tai osallistuivat kutsuttuina noin 260 eri tapahtumaan, joissa olivat aiheina Astetta alemmas -kampanja ja energiansäästö. Yhteistyötä tehtiin niin järjestöjen energiayhtiöiden kuin kuntien ja oppilaitosten kanssa. Lisäksi energianeuvojat avustivat maakunnallisia ja paikallisia tiedotusvälineitä energia-aiheisissa sisällöissä.

Energianeuvontaa saaneet kansalaiset suosittelevat neuvontaa

Tällä hetkellä käynnissä olevilla hankkeilla on tavoitettu satoja tuhansia suomalaisia. Energianeuvontaa saaneet suosittelevat neuvonnan korkealle yli 4 asteikolla 1‑5. Alueellisten energianeuvojien yhteystiedot löytyvät sekä Energiaviraston että Motivan verkkosivuilta.

Lisätietoja: Yli-insinööri Johanna Kirkinen, johanna.kirkinen(a)energiavirasto.fi, puh. 029 5050 175

 

2023 Energiatehokkuus Tiedote