Hyppää sisältöön

Energiaviraston vastuullisuusraportti: näin edistämme kestävän kehityksen tavoitteita

Julkaisuajankohta 29.4.2022 13.29
Tiedote

Energiavirasto on julkaissut ensimmäisen vastuullisuusraporttinsa. Kerromme kolmen meille keskeisimmän YK:n kestävän kehityksen tavoitteen edistämiseksi tehtävästä työstä.

Vastuullisuusraportoinnin kehyksenä on YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030 ja siinä asetetut 17 tavoitetta. Energiavirastolla on keskeinen rooli energia- ja ilmastopolitiikan toimeenpanijana Suomessa.

Olemme tunnistaneet kolme YK:n kestävän kehityksen päätavoitetta, joita voimme omalla toiminnallamme edistää: Edullista ja puhdasta energiaa (7), Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja (9) sekä Ilmastotekoja (13).

Kädenjälkemme näkyy näissä tavoitteissa:

  • Tavoitteemme on varmistaa luotettava, kestävä ja uudenaikainen sähköverkko kaikille. Valvomme verkon kehittämistä sähkön jakeluverkkoyhtiöiden kehittämissuunnitelmien avulla.
  • Edistämme uusiutuvan energian osuuden kehittymistä. Tavoitteemme on toimia niin, että uusiutuvan energian osuus energiantuotannosta ja käytöstä edelleen kasvaa. 
  • Edistämme kansallisia ja EU:n energiatehokkuustavoitteita – teemme työtä palvelujen, suoritteiden ja tuotteiden tuottamiseen tarvittavan energiamäärän vähentämiseksi.
  • Toimivat energian sisämarkkinat takaavat, että voimme ylläpitää energian toimitusvarmuutta, lisätä kilpailukykyä ja varmistaa, että kaikki kuluttajat voivat ostaa energiaa kohtuuhintaan. Edistämme ja valvomme energiamarkkinoiden toimintaa. 
  • Edistämme lataus- ja tankkausasemien verkoston kehittymistä tarjoamalla investointitukea julkisille asemille. Infrastruktuuri on keskeisessä roolissa sähkö- ja kaasukäyttöisten ajoneuvojen yleistymisessä. 
  • Päästökauppa edistää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä kustannustehokkaasti ja taloudellisesti Euroopan unionin alueella. Toimimme Suomen päästökauppaviranomaisena.

Kerromme myös toiminnastamme henkilöstön hyvinvoinnin ja yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi osana toiminnan kielteisten vaikutusten vähentämistä (jalanjälki). Valtiokonttori valmistelee valtionhallinnon hiilijalanjälkiarviota valtion palveluntuottajien kanssa, joten tässä raportissa ei vielä kuvata Energiaviraston hiilijalanjälkeä.

- Vastuullisuus on olennainen ja väistämätön osa Energiaviraston kaikkia tehtäviä. Kädenjälkemme yhteiskunnassa näkyy siinä, miten hyvin onnistumme valvomaan ja edistämään vastuullemme kuuluvan energia- ja ilmastolainsäädännön toteutumista. Ensimmäinen raporttimme on nyt valmis, ja kehitämme raportointia vuosittain kokemusten ja osaamisen karttuessa, summaa ylijohtaja Simo Nurmi.

Valtionhallinnon organisaatiot julkaisevat jatkossa vuosittaisen vastuullisuusraportin Valtiokonttorin ohjeistuksen mukaisesti.

Vastuullisuusraportti 2021

Lisätiedot: talouspäällikkö Heikki Mannermaa, puh. 029 5050 032, [email protected]

Energiatehokkuus Päästökauppa Sähkö- ja maakaasumarkkinat Sähkö- ja maakaasuverkot Tiedote Uusiutuva Energia