Hyppää sisältöön

Energiatekoja 25 vuotta – Energiansäästöviikko käynnistyy

Julkaisuajankohta 11.10.2021 15.37
Tiedote

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään viikolla 41 jo 25:ttä kertaa. Energiansäästöllä on keskeinen rooli matkalla kohti kestävämpää ja puhtaampaa tulevaisuutta. Tähän mennessä mukaan on ilmoittautunut lähes 240 organisaatiota, jotka osallistuvat viikkoon viestimällä omista energiateoistaan. Mukana on kuntia, yrityksiä sekä kouluja ja oppilaitoksia.

Kampanjaviikko tavoittaa laajan joukon suomalaisia. Aiempina vuosina Energiansäästöviikko on tavoittanut viikon aikana liki puoli miljoonaa suomalaista. Neljännesvuosisadan aikana osallistuneita organisaatioita on ollut mukana yhteensä lähes 5500. Tänä vuonna odotetaan jälleen nousevaa osallistujamäärää. Osana teemaviikkoa yli 40 energiayhtiötä on lahjoittanut energiaopetusmateriaalia tokaluokkalaisille. Peräti 194 koulua on vastaanottanut Hei, kaikki toimii - opetusmateriaalia.

Entistä ajankohtaisempi Energiansäästöviikko

Pitkästä iästään huolimatta Energiansäästöviikko on erittäin ajankohtainen. Ilmastonmuutoksen torjunnassa energiansäästöllä ja energiatehokkuudella on valtava merkitys. Yrityksillä ja kunnilla on kunnianhimoisia ilmastotavoitteita, ja energian tehokas käyttö on edelleen yksi tärkeimmistä keinoista torjua ilmastonmuutosta. Esimerkiksi vapaaehtoisen energiatehokkuussopimuksen piirissä on yli 640 yritystä ja 6700 toimipaikkaa sekä 119 kuntaa.

Kunnat laativat nyt parhaillaan hiilineutraaliustavoitteitaan ja energiankäytön tehostaminen on keskeinen osa sitä. Vaikka kaikki energia tuotettaisiin päästöttömästi, tulee varmistaa, että energiaa ei mene hukkaan ja voimme hyödyntää sen entistä tehokkaammin esimerkiksi sähköistyvän yhteiskunnan tarpeisiin.

- Energiansäästöviikolla haluamme muistuttaa suomalaisia siitä, että pitkäjänteisellä energiatehokkuustyöllä on jo saavutettu merkittäviä tuloksia, mutta säästämisen paikkoja on kuitenkin edelleen, sanoo ylitarkastaja Mervi Suni Energiavirastosta.

Valtakunnallinen energianeuvonta palvelee myös energiansäästöviikolla

Arjen ja kodin energiankäytön seuraaminen on ilmasto- ja kustannustietoiselle kuluttajalle helppo tapa tehdä fiksuja kulutusratkaisuja. Sähkön, lämmön ja veden säästämisen rinnalle on noussut uusia keinoja muun muassa aurinkosähkön yleistyessä, uusien lämmitysmuotojen yleistyessä sekä liikenteen sähköistyessä. Valtakunnallinen energianeuvonta palvelee maksutta kuluttajia arjen kysymyksissä ja kuluttaja voi olla yhteydessä joko asiaa energiasta -neuvontaan tai maakunnissa toimiviin energianeuvojiin.

- Jokaisella pienelläkin teolla on merkitystä ja Energiansäästöviikko on mainio hetki pysähtyä pohtimaan voisiko vaikka omaa kodin energiankulutustaan vähentää arkisin keinoin, sanoo viestintäjohtaja Kati Laakso Motivasta.

Energiansäästöviikon mahdollistaa Energiavirasto ja sen toteutuksesta vastaa valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy.

Lisätietoja:

viestintäjohtaja Kati Laakso, Motiva Oy
Puhelin 040 588 6423
[email protected]
www.motiva.fi

ylitarkastaja Mervi Suni, Energiavirasto
Puhelin 0295 050 122
[email protected]
www.energiavirasto.fi

Lisätietoja kampanjasta: www.energiateko.fi

Osallistujat: https://www.motiva.fi/ratkaisut/energiansaastoviikko/viettajat

Kuluttajien energianeuvonta
Asiaa energiasta: https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/asiaa_energiasta

Energiatehokkuus Tiedote