Hyppää sisältöön

Energiamerkintä uudistuu vuonna 2021

Julkaisuajankohta 28.5.2020 12.10
Tiedote

EU:n energiamerkintä uudistuu maaliskuusta 2021 alkaen. Uudistuksen taustalla on laitteiden kasvanut energiatehokkuus ja nykyisen energiamerkinnän epäselvyys kuluttajille. Suurin muutos energiamerkinnässä koskee luokitusta, jossa palataan takaisin A-G-asteikolle, näin ollen A+, A++ ja A+++ luokat poistetaan.

Energiamerkkiin lisätään myös QR-koodi, joka johtaa Euroopan komission tuotetietokanta EPREL:iin, jossa kuluttajat voivat vertailla tuotteiden energiatehokkuutta.

Laitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella asteikolla A-G, A-luokan tuotteet ovat energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita. Kun suurin osa tietyn tuoteryhmän laitteista oli saanut A-luokituksen, asteikkoa jatkettiin kolmella lisäluokalla; A+, A++ ja A+++. Monien tuoteryhmien osalta energiatehokkuus on parantunut siinä määrin, että suurin osa laitteista on tällä hetkellä luokissa A+, A++ ja A+++. Tämä on aiheuttanut sekaannusta kuluttajien keskuudessa, minkä vuoksi plus-luokat poistetaan vaiheittain maaliskuusta 2021 alkaen seuraavien tuoteryhmien osalta:

  • jääkaapit
  • astianpesukoneet
  • pyykinpesukoneet
  • televisiot
  • lamput

Muutoksen suurimpana etuna on energiansäästön ja päästövähennyksien saavuttaminen, kun laitevalmistajat pyrkivät kehittämään edelleen energiatehokkaampia laitteita saavuttaakseen A-luokituksen uudelleen. Lisäksi uudistus helpottaa markkinavalvontaa ja auttaa kuluttajia tekemään valistuneita kulutusvalintoja lisäämällä läpinäkyvyyttä ja vertailtavuutta myös tuoteluokkien välille.  
 


Energiavirasto vastaa kansallisesta viestinnästä liittyen energiamerkinnän uudelleenskaalaukseen. Jos sinulla on kysyttävää uudesta merkistä tai uudelleenskaalauksen viestinnästä, ota yhteyttä: [email protected].

Lue lisää Ekosuunnittelu.info-sivuiltamme

Energiatehokkuus Tiedote