Hyppää sisältöön

Energiamarkkinariitalautakunta aloittaa toimintansa – puheenjohtajana Energiaviraston johtava juristi

Julkaisuajankohta 31.8.2023 15.41
Tiedote

Valtioneuvosto on nimittänyt ensimmäistä kertaa energiamarkkinariitalautakunnan, joka aloittaa toimintansa 1.9.2023. Sen toimikausi kestää neljä vuotta. Lautakunnan puheenjohtajana toimii Energiaviraston johtava juristi Nora Kankaanrinta.

Energiamarkkinariitalautakunta on riippumaton ja puolueeton Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnoima riidanratkaisuelin, joka käsittelee muiden loppuasiakkaiden kuin kuluttajien vireille saattamia sähkömarkkinariita-asioita. Käsiteltävät asiat koskevat sähköalan yritysten ja loppuasiakkaiden välisiä oikeuksia ja velvollisuuksia tai sähkösopimuksia. Taustalla lautakunnan perustamisessa on EU:n sähkömarkkinadirektiivin mukainen energiamarkkinariitalautakuntaa koskeva laki, joka tulee voimaan 1.9.2023.

Energiamarkkinariitalautakunnalla ei ole toimivaltaa käsitellä Energiaviraston toimivaltaan kuuluvia asioita, joista säädetään sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annetussa laissa.

Lautakuntaa johtaa varatuomari Nora Kankaanrinta

Lautakunnan puheenjohtajana toimii Energiaviraston johtava juristi Nora Kankaanrinta ja varapuheenjohtajana hallitusneuvos Arto Rajala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

 Iloitsen luottamuksesta ja lautakunnan asiantuntevasta kokoonpanosta. Odotan mielenkiinnolla miten tällaisen uuden riidanratkaisuelimen toiminta lähtee käyntiin. Näen, että viranomaistaustani on hyvä lähtökohta tällaisen puolueettoman riidanratkaisuelimen puheenjohtajan pestiin, Kankaanrinta kertoo.

Lautakunnan muut jäsenet ovat ylitarkastaja Annaliisa Ahlroth kuluttajariitalautakunnasta, emeritusprofessori Jarmo Partanen LUT-yliopistosta, johtava asiantuntija Riina Heinimäki Energiateollisuus ry:stä, edunvalvontapäällikkö Jari Nykänen Paikallisvoima ry:stä, johtava asiantuntija Petri Pylsy Suomen Kiinteistöliitto ry:stä, toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen Suomen sähkönkäyttäjät ry:stä ja lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen Suomen yrittäjät ry:stä.

Nora Kankaanrinta hymyilee

Kuva: Nora Kankaanrinta toimii Energiaviraston johtavana juristina

Lisätiedot:

johtava juristi ja lautakunnan puheenjohtaja Nora Kankaanrinta, nora.kankaanrinta(a)energiavirasto.fi, p. 0295 050 076

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote
Valtioneuvoston esittelymuistio: Energianmarkkinariitalautakunnan asettaminen toimikaudeksi 1.9.2023–31.8.2027
Energianmarkkinariitalautakunnan verkkosivut

2023 Tiedote