Hyppää sisältöön

Kommissionen föreslår reformer i elmarknadsmodellen

Utgivningsdatum 22.3.2023 14.37 | Publicerad på svenska 5.4.2023 kl. 12.38
Pressmeddelande

Europeiska kommissionen publicerade 14.3.2023 lagstiftningsförslag för att förnya elmarknadsmodellen. Kommissionens mål är att påskynda införandet av förnybara energikällor och gradvis avveckling av naturgasanvändningen, minska konsumentfakturornas beroende av varierande priser på fossila bränslen, skydda konsumenterna bättre mot framtida pristoppar och eventuell marknadsmanipulation samt göra EU:s industri ren och mer konkurrenskraftig.

De föreslagna åtgärderna gäller uppmuntran till långa elanskaffningsavtal, målinriktad utveckling av flexibiliteten i elförbrukningen och lagringen av el samt strukturreform av derivatmarknaden. Förslaget skulle öka avtalsbytena som erbjuds konsumenterna och förtydliga informationen som ges om långvariga avtal till fast pris och medför också nya möjligheter att distribuera elenergi.

Kommissionen föreslår en målinriktad förbättring av elsystemets flexibilitet genom att öka och stöda flexibiliteten i elförbrukningen, lagringen av el och andra flexibla lösningar.

Den strukturreform som föreslås för derivatmarknaden grundar sig på det regionala referenspris som redan tillämpas i de nordiska länderna och på en sammanslagning av likviditeten inom flera elområden. För närvarande är en derivatmarknad som baserar sig på regionens referenspris ett undantag i Europa, och kommissionens förslag skulle göra den till utgångspunkt för regleringen.

Kommissionen föreslår inga ändringar i utformningen eller direkt begränsning av marknadspriset på el.

Konsumenternas ställning ska förbättras

För att förbättra konsumenternas ställning föreslår kommissionen att konsumenterna också ska erbjudas tidsbundna elförsäljningsavtal med fast pris. Konsumenterna borde också erbjudas s.k. börselavtal till ett dynamiskt pris. Dessutom ska konsumenterna tillhandahållas tydlig information till exempel innan ett långvarigt avtal till fast pris ingås.

Enligt förslaget ska elförsäljarna hantera sina prisrisker åtminstone i fråga om mängder som grundar sig på fasta avtal för att de ska vara mindre utsatta för pristoppar och instabilitet på marknaden.

Enligt förslagen kan kommissionen om kriterierna uppfylls konstatera en priskris på EU-nivå eller regional nivå, varefter kommissionen kan tillåta statliga stödåtgärder som sänker elpriset för konsumenter.

Ändringsförslag även till REMIT-förordningen

I paketet ingår också kommissionens förslag till ändringar i REMIT-förordningen om tillsynen av grossistmarknaden för energi. Syftet med ändringarna är att förbättra skyddet mot marknadsmanipulation.

Förslaget innehåller en skyldighet för myndigheterna och ACER att regelbundet dela information sinsemellan om misstankar om överträdelser i anslutning till produkter på grossistmarknaden för energi. Dessutom ska de nationella regleringsmyndigheterna utveckla arrangemang för att dela information mellan myndigheterna. Samordningen mellan myndigheterna utvidgas i fortsättningen till att även gälla skattemyndigheterna.

De nationella tillsynsmyndigheternas undersökningsbefogenheter preciseras och förenhetligas så att de gäller vilken energiprodukt på grossistnivå som helst på den regionala marknaden, oberoende av var marknadsparten är belägen. I kommissionens förslag stärks ACER:s roll när det gäller att undersöka misstänkta överträdelser och samordna undersökningar, särskilt i gränsöverskridande fall. Dessutom ges ACER befogenhet att utföra inspektioner i marknadsparternas lokaler och de nationella regleringsmyndigheterna ska bistå den i detta.

ACER kan ge nationella regleringsmyndigheter och marknadsaktörer anvisningar som de efter bästa förmåga ska följa. Dessutom har man för avsikt att förenhetliga påföljderna för brott mot REMIT-förordningen på EU-nivå.

Insiderinformation ska i fortsättningen offentliggöras på en plattform som är avsedd för den, och vars verksamhet bedöms av ACER. Definitionen av marknadsaktör ska utvidgas att gälla aktörer som yrkesmässigt ordnar transaktioner. Definitionen av en grossistmarknadsprodukt utvidgas till att gälla potentiell leverans inom EU. Missbruk av insiderinformation preciseras. Dessutom utsträcks rapporteringsskyldigheten för transaktioner till att gälla balansavtal.

Kommissionens lagstiftningsförslag består av

  • förslag till förordning om ändring av EU:s ACER-förordning (942/2019), elhandelsförordningen (943/2019), direktivet om förnybar energi (2018/2001) samt direktivet om den inre marknaden för el (943/2019)
  • förslag till förordning om ändring av EU:s REMIT-förordning (1227/2011) och ACER-förordning (942/2019) samt
  • Kommissionens rekommendation om energilagring (2023/C 103/01).

Kommissionens meddelande 14.3.2022: Kommissionen föreslår en reform när det gäller utformningen av EU:s elmarknad för att främja förnybara energikällor, skydda konsumenterna bättre och stärka industrins konkurrenskraft

Mer information:

direktör Antti Paananen, [email protected], telefon 029 505 0013

ledande sakkunnig Jarno Lamponen, [email protected], telefon 029 505 0072

ledande sakkunnig Lasse Pollari, [email protected], telefon 029 505 0198

2023 El- och naturgasmarknaden Nyhet