Euroopan energiaviranomaiset: energian vientiä EU-maiden välillä ei pidä rajoittaa
EU-maiden on erittäin tärkeää jatkaa sähkön ja kaasun vientiä naapurimaihin, jotta energian riittävyys ei vaarannu tulevana talvena, korostaa energiaviranomaisten yhteistyövirasto ACER. Virasto painottaa yhtenäisen energiamarkkinan toiminnan tukevan energian riittävyyttä jokaisessa jäsenmaassa ja tasaavan korkeita hintapiikkejä.
ACER varoittaa jäsenmaita rajoittamasta energian vientiä naapurimaihin. Viraston mukaan etenkin seuraavat kuukaudet ovat kriittisiä EU:n energiamarkkinoiden toiminnalle: lyhytnäköisesti kansallisista intresseistä asetetut sähkön tai kaasun vientirajoitteet uhkaavat johtaa ajoittaiseen energiapulaan ja vielä korkeampiin hintoihin.
Yhtenäisen energiamarkkinan toiminnan varmistaminen on ACERin mukaan erityisen tärkeää nykyisessä kriisitilanteessa, koska vain näin tuetaan energian toimitusvarmuutta ja hintojen vakautta koko EU:n alueella. Jäsenmaiden välisen siirtokapasiteetin täysimääräinen käyttö on välttämätöntä energiamarkkinan toiminnalle ja energiakriisin hillitsemiselle – myös maissa, jotka ovat parhaillaan energian nettoviejiä.
ACER kehottaa jäsenmaita, kantaverkkoyhtiöitä sekä kansallisia viranomaisia erityisesti varmistamaan, että EU:n markkinasääntöjen mukaisesti vähintään 70 prosenttia alueiden välisestä sähkön siirtokapasiteetista tarjotaan maiden väliseen kauppaan ja kaasun siirtokapasiteetti naapurimaihin maksimoidaan. Yhtenäinen toiminta on paras keino päästä vaikean energiatalven yli.
- Elämme energiamarkkinoilla nyt vaikeita aikoja, jolloin punnitaan markkinoiden toimivuuden lisäksi myös EU:n yhtenäisyyttä. Vaikka eräissä maissa onkin harkitsemattomasti esitetty rajoituksia energian vientiin kansallisen edun nimissä, olen luottavainen siihen, että jäsenmaat tiukassakin paikassa osoittavat laajasti solidaarisuutta toisiaan kohtaan. Tuemme Energiavirastossa ACERin esittämiä näkökulmia, joita olemme olleet vahvasti edistämässä, ylijohtaja Simo Nurmi vahvistaa.
Lisätiedot
- ylijohtaja Simo Nurmi, puh. 029 5050 011
- johtaja Antti Paananen, puh. 029 5050 013
spostit: [email protected]