Ajankohtaista tietoa kotitalouksille
Tältä sivulta löydät ajankohtaiset ohjeet sähkönmyyjän vaihtoon, laskutukseen ja ongelmatilanteisiin.
Ohjeita kotitalouden energiansäästöön:
- Motivan sivut
- Maksutonta ja riippumatonta neuvontaa saat oman alueesi energianeuvojalta: Energianeuvojien yhteystiedot.
Uuden sähkösopimuksen valinta
Voit kilpailuttaa sähkösopimuksesi esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämässä sahkonhinta.fi -vertailupalvelussa. Palvelusta löydät kaikki omalla alueellasi voimassa olevat sähkönmyyntitarjoukset. Sähkönmyyjillä on velvollisuus ilmoittaa sähkön myyntituotteiden hintatiedot palveluun. Energiavirasto valvoo ilmoitettuja tuote- ja hintatietoja.
Sähkösopimustarjouksista löydät tietoa myös muista vertailupalveluista sekä suoraan sähkönmyyjien sivuilta.
Lähtökohtaisesti määräaikainen sopimus päättyy määräajan päätyttyä. Kun sähkösopimuksesi on päättymässä, kilpailuta sähkötarjoukset ja tee uusi sopimus viimeistään kaksi viikkoa ennen vanhan sopimuksen päättymistä. Määräaikainen sopimus voidaan sopia jatkumaan myös toistaiseksi voimassa olevana määräajan umpeuduttua.
Voit kilpailuttaa uuden sähkösopimuksen esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämässä sahkonhinta.fi -vertailupalvelussa.
Sähkönmyyntisopimus voidaan tehdä toistaiseksi voimassa olevaksi tai sovituksi määräajaksi. Voimassaoloajan lisäksi sopimustyypit eroavat toisistaan hinnoittelutavan mukaan. Kun valitset sopimustyyppiä, mieti miten kotitaloutesi sähkönkulutus ajoittuu ja pystytkö tarvittaessa siirtämään omaa kulutustasi sähkön hinnan mukaan. Onko sinulle tärkeää varmistaa sähkön hinta ennakkoon vai valitsetko joustavan hinnoittelun ja hyväksyt nopeatkin hintamuutokset.
Voit valita toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, määräaikaisen sopimuksen tai pörssisidonnaisen sopimuksen. Lisäksi markkinoilla on esimerkiksi yösähkö- sopimuksia, joissa maksat eri hintaa päivä- ja yösähkölle. Energiavirasto ei anna suosituksia sopimustyypin valinnasta.
Sahkonhinta.fi-sivuilta voit lukea miten sopimustyypit eroavat toisistaan ja mitä valintaa tehdessä kannattaa huomioida.
Sähkönmyyjän vaihtamisen käytännön toteutukseen kuluu 14 vuorokautta, ja jotkut myyjät voivat vaatia pidemmänkin ajan. Uusi sopimus kannattaa siis olla tehtynä viimeistään 14 vuorokautta ennen vanhan päättymistä.
Tarjouksia voit vertailla periaatteessa niin aikaisin kuin haluat. Myyjien kesken voi kuitenkin olla eroja siinä, kuinka paljon ennakkoon he suostuvat tekemään tarjouksen ja solmimaan sopimuksen.
Sähkönmyynnin toimitusvelvollisuus
Myyjän on tarjottava toistaiseksi voimassa olevaa sähkösopimusta kaikille kyseisen verkkoyhtiön alueen kotitalouksille ja pienkäyttäjille.
- Myyjä ei saa irtisanoa kuluttajan sopimusta.
- Toimitusvelvollisuussopimuksen hinnan pitää olla kohtuullinen .
- Toimitusvelvollisuustuotteiden hintojen ja ehtojen on oltava julkisia - hinnaston ja sopimusehtojen tulee olla nähtävillä esimerkiksi sähkönmyyjän verkkosivuilla.
- Myyjä voi tarjota useita sähkösopimustarjouksia toimitusvelvollisuustuotteina.
- Näitä tuotteita on tarjottava yhdenmukaisilla hinnoilla ja sopimusehdoilla kaikille alueen pienille sähkönkäyttäjille.
- Pörssisähkö ei voi olla ainoa tarjottava toimitusvelvollisuustuote.
- Myyjä voi tarjota myös muita sähkösopimuksia kuin toimitusvelvollisuustuotteita.
Sähkönmyyjän toimitusvelvollisuudella varmistetaan, että kaikilla kotitalouksilla ja pienillä sähkönkäyttäjillä on aina vähintään yksi taho, jolta he saavat varmasti sähkösopimuksen.
Toimitusvelvollisten sähkösopimusten hinnan kohtuullisuus arvioidaan markkinapohjaisesti vertaamalla sitä vastaavan sopimustyypin keskimääräiseen kilpailtuun vähittäismarkkinahintaan.
Tekemällä tutkintapyynnön sähköyhtiön asiakas voi tuoda asian Energiaviraston tietoon ja pyytää sen tutkintaa. Tutkintapyynnön tekijällä ei ole valitusoikeutta viraston päätöksestä, ellei päätöksessä jätetä asiaa joltain osin tutkimatta. Tutkinnan päätyttyä Energiavirasto antaa asiasta hallintopäätöksen, josta asianosaisella yhtiöllä on valitusoikeus markkinaoikeuteen.
Jos teet Energiavirastoon tutkintapyynnön, vältä tarpeettomien salassa pidettävien tietojen, (esim. omat terveys- ja taloustiedot) lisäämistä viestiisi. Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain mukaan Energiavirastolle saapuvat tutkintapyynnöt ovat pääsääntöisesti julkisia asiakirjoja. Tutkintapyyntö voidaan siis antaa esimerkiksi sitä pyytävälle toimittajalle julkisin osin.
Miten toimia ongelmatilanteissa
Jos sähkönmyyjäsi lopettaa, tee uusi sähkösopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Jos et tee uutta sähkösopimusta, sähköntoimitus lähtökohtaisesti päättyy verkkoyhtiön lähettämässä sähkönmyyjän lopettamista koskevassa ilmoituksessa kerrottuna päivämääränä.
Sähkönmyyjät, jotka tarjoavat sähköä postinumeroalueellesi saat helposti selville Energiaviraston ylläpitämästä sahkonhinta.fi- vertailupalvelusta. Sähkötarjouksista löytyy tietoa myös muista vertailupalveluista sekä suoraan sähkönmyyjien sivuilta.
Sahkonhinta.fi
Ota ensimmäiseksi yhteyttä sähkönmyyjään ja tiedustele onko tilapäisessä maksuvaikeustilanteessa mahdollisuutta esimerkiksi lisämaksuaikaan tai maksusuunnitelman tekemiseen.
Koska sähkö on välttämättömyyspalvelu voit maksuvaikeustilanteessa olla tarvittaessa yhteydessä myös Kelaan.
Sähkönmyyjä voi lähettää sähkönkäyttäjälle katkaisuvaroituksen, ellei tämä reagoi erääntynyttä laskua koskevaan maksuhuomautukseen. Katkaisuvaroituksen voi lähettää aikaisintaan kahden viikon kuluttua maksuhuomautuksen lähettämisestä. Sähkönjakelun tai -toimituksen saa katkaista aikaisintaan viiden viikon kuluttua siitä, kun maksu on erääntynyt.
Jos maksulaiminlyönnin perusteena on henkilön vakava sairaus, työttömyys tai muu erityinen syy, saa sähköt katkaista vasta kahden kuukauden kuluttua maksun eräpäivästä. Tämä edellyttää, että sairaudesta tms. on kerrottu laskuttajalle. Sähköntoimitusta ei voi katkaista vakituisena asuntona käytettävästä sähkölämmitteisestä rakennuksesta tai sen osasta lokakuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana ennen kuin on kulunut neljä kuukautta laiminlyödyn maksun eräpäivästä.
Sopimukseen sovellettavissa sopimusehdoissa voi olla lisäksi täydentäviä säännöksiä esimerkiksi erääntyneen laskun vähimmäissuuruudesta tai laskun eräpäivästä kuluneesta vähimmäisajasta.
Jos saat katkaisuvaroituksen, ota ensimmäiseksi yhteyttä sähkönmyyjään ja tiedustele onko tilapäisessä maksuvaikeustilanteessa mahdollisuutta esimerkiksi lisämaksuaikaan tai maksusuunnitelman tekemiseen, jotta sähköjenkatkaisulta vältyttäisiin.
Koska sähkö on välttämättömyyspalvelu, voit maksuvaikeustilanteessa olla tarvittaessa yhteydessä myös Kelaan.
Mikäli et ole tyytyväinen sähkönmyyjän ilmoittamiin sopimusehtoihin, voit halutessasi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksesi kahden viikon irtisanomisajalla.
Vertaillaksesi eri sähkönmyyjien tarjouksia löydät sähkönmyyjät, jotka tarjoavat sähköä postinumeroalueellesi Energiaviraston ylläpitämästä sahkonhinta.fi -vertailupalvelusta Sähkötarjouksista löytyy tietoa myös muista vertailupalveluista sekä suoraan sähkönmyyjien sivuilta.
Normaalioloissa tilapäisiä sähkökatkoja aiheuttavat esimerkiksi myrskyt, suuret lumikuormat tai muista syistä tapahtuneet viat sähköverkossa.
Sähköpulatilanteessa sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkön kulutusta. Sähköpulatilanteessa joudutaan hallitusti kierrättämään sähkökatkoja. Alueellisesti kiertävät sähkökatkot ovat viimeisiä käyttöön otettavia keinoja, joilla vältetään laaja, valtakunnallinen sähkökatko.
Sähköpulaan voidaan joutua pikkuhiljaa esimerkiksi pitkän pakkasjakson myötä tai yllättäen esimerkiksi sähköverkon vikaantuessa. Sähköpulasta pyritään viestimään mahdollisimman hyvin ennakkoon, mutta pulatilanne voi siis myös syntyä äkillisesti.
Kantaverkkoyhtiö Fingrid päättää hallittujen sähkökatkojen aloittamisesta ja tiedottaa jakeluverkkoyhtiöitä vähennettävästä määrästä. Kiertävien sähkökatojen kesto on noin kaksi tuntia kerrallaan, katkon jälkeen sähköt ovat päällä jokaisessa käyttöpaikassa ainakin kaksi tuntia.
Fingrid ja työ- ja elinkeinoministeriö viestivät kansalaisille sähköpulatilanteesta. Kotitaloudet saavat tietoa ja toimintaohjeita myös omalta verkkoyhtiöltään.
Voimme ennaltaehkäistä sähköpulaan joutumista vähentämällä sähkönkulutusta ja erityisesti välttämällä tarpeetonta sähkönkäyttöä kulutushuippujen aikana.
Lisätietoa
Työ- ja elinkeinoministeriön tietosivu mahdollisesta sähköpulatilanteesta
Kantaverkkoyhtiö Fingridin tietosivu sähköpulasta
72 tuntia - ohjeet kotitalouksien varautumiseen
Kuluttajaneuvonta, kuluttaja-asiamies, Energiavirasto ja Kela neuvovat erilaisissa ongelmatilanteissa.
Yhteystiedot löydät ongelmatilanteet-sivultamme.
Tietoa sähkölaskutuksesta
Sähköenergian ja verkkopalvelun lisäksi sähkölaskussa maksetaan arvonlisäveroa, sähköveroa ja huoltovarmuusmaksua. Sähkövero laskutetaan verkkopalvelumaksun yhteydessä. Sähkövero ja huoltovarmuusmaksu maksetaan kulutetusta energiamäärästä (snt/kWh). Arvonlisäveroa (24 %) maksetaan myös sähköverosta ja huoltovarmuusmaksusta.
Usein kysyttyä sähkömarkkinoista
Sähkön hintaa nostivat erityisesti venäläisen kaasun ja öljyn tuonnin rajoitukset Eurooppaan. Kaasun hinnan vaikutus sähkön hintaan on suuri, koska sillä tuotetaan paljon sähköä Euroopassa. Kaasun niukkuus vähentää siis myös sähköntuotantoa.
Lisäksi säällä on suuri vaikutus sähköntuotantoon ja sitä kautta hintaan: Pohjoismaiden vesivarastojen täyttöaste oli normaalia alhaisempi kuivuuden vuoksi, ja vesivoimaa tuotettiin tavallista vähemmän.
Suomi on osa eurooppalaista sähkömarkkinaa ja sähkön hinnan muodostumiseen vaikuttavat sähkön tuotannon sekä tuonnin ja viennin tilanteen lisäksi siirtoyhteyksien toiminta ja päästöoikeuksien hinta. Kun sähkö kallistuu yhteisellä markkinalla esimerkiksi Saksassa, pohjoisesta viedään enemmän sähköä Keski-Eurooppaan ja hinta nousee myös täällä.
Sähkön hinta riippuu monista tekijöistä, eikä tulevaa hintakehitystä pystytä ennustamaan.
Sähkön hintakehitykseen vaikuttavat erityisesti kaasumarkkinoiden kehitys ja talviajan sää. Pohjoismaissa on paljon vesi- ja tuulivoimaa, joiden tuotantomäärät riippuvat sateisuudesta ja tuulisuudesta. Kylmänä talvena sähkön kulutus on korkealla.
Suomen sähköntuotannon omavaraisuuteen ja tätä kautta myös hintaan vaikuttaa lisäksi Olkiluodon kolmannen yksikön toiminta.
Viimeisin tieto kotitalouksien sähkösopimustyypeistä on viime vuoden lopusta. Vuonna 2023 sähkösopimustyypit jakautuivat näin:
- 45 % määräaikainen sopimus
- 24 % toistaiseksi voimassa oleva sopimus
- 31 % pörssisähkösopimus
Sähkön hinnalle ei ole asetettu laissa hintasääntelyä. Sähkömarkkinoilla vallitsee sopimusvapaus, jonka vuoksi sähkönmyyjät saavat pääsääntöisesti itse päättää, miten ne hinnoittelevat sähkötarjouksensa.
Sähkön vähittäishinnat määräytyvät tukkumarkkinoilla. Kun sähkön vähittäismyyjät ostavat sähköä nyt erittäin korkeaan hintaan, tämä näkyy suoraan kuluttajille tarjolla olevien sähkösopimusten hinnoissa.
Sähkön hinnoittelun sopimusvapaudessa on poikkeus toimitusvelvollisen sähkönmyyjän kohdalla. Jokaisen jakeluverkkoyhtiön alueella toimii toimitusvelvollinen myyjä, jonka tulee myydä toimitusvelvollisuuden piiriin kuuluville asiakkaille sähköä kohtuulliseen hintaan. Myyjä saa lähtökohtaisesti päättää itse, millaisia tuotteita se tarjoaa toimitusvelvollisuustuotteina ja miten ne on hinnoiteltu. Sopimuksissa ei saa olla kohtuuttomia tai vähittäismarkkinan kilpailua rajoittavia ehtoja ja hinnan pitää olla kohtuullinen.
Hinnan kohtuullisuutta arvioidaan sekä kuluttajan että vähittäismyyjän kannalta. Kohtuullinen hinta suhteutuu siis tukkumarkkinoilla vallitsevaan hintaan, jolla vähittäismyyjä hankkii sähköä asiakkaille. Hinnan kohtuullisuutta ei arvioida suhteessa kuluttajien aiemmin maksamaan sähkön hintaan.
Energiavirasto on linjannut, että toimitusvelvollisten sähkösopimusten hinnan kohtuullisuutta arvioidaan markkinapohjaisesti vertaamalla sitä vastaavan sopimustyypin keskimääräiseen kilpailtuun vähittäismarkkinahintaan.
Sähkön vähittäismarkkinoilla vallitsee lähtökohtaisesti sopimusvapaus, jonka vuoksi myyjät saavat vapaasti päättää, millaisia tuotteita ne tarjoavat asiakkaille. Sähkönmyyjä voi siis tarjota ainoastaan pörssisähkösopimuksia.
Sopimusvapaudessa on poikkeus toimitusvelvollisen sähkönmyyjän kohdalla. Jokaisen jakeluverkkoyhtiön alueella toimii toimitusvelvollinen myyjä, jonka tulee myydä toimitusvelvollisuuden piiriin kuuluville asiakkaille sähköä kohtuulliseen hintaan. Myyjä saa lähtökohtaisesti päättää itse, millaisia tuotteita se tarjoaa toimitusvelvollisuustuotteina ja miten ne on hinnoiteltu. Sopimuksissa ei saa olla kohtuuttomia tai vähittäismarkkinan kilpailua rajoittavia ehtoja ja hinnan pitää olla kohtuullinen.
Energiaviraston päätöksen mukaan toimitusvelvollisuustuote ei voi olla määräaikainen, eikä myyjä voi tarjota pörssisähkösopimusta ainoana toimitusvelvollisuustuotteena.