Sähkön siirtolaskutukseen valmistellaan muutoksia – tehomaksu tasaamaan kulutusta
Kotitalouksien sähkön siirron hinnoittelurakenne uudistuu lainsäädännön muutosten myötä. Muutokset koskevat erityisesti sähkön siirron tehomaksua ja aikajaotusta energiamaksussa. Tavoitteena on yhtenäistää verkkoyhtiöiden hinnoittelua ja tasapainottaa sähköverkon kuormitusta.
Sähkönjakelun hinnoittelurakenteita koskevan lakiehdotuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa jakelumaksujen rakenteita ja edistää tehomaksun laajempaa käyttöönottoa. Kotitalouksien siirtolaskuissa uudistus näkyy erityisesti aikajaotusten muutoksina ja sähkönkäytön ajoitusta ohjaavan tehomaksun yleistymisenä.
Tällä hetkellä sähkönjakelun hinnoittelurakenteet, esimerkiksi aika- ja kausijaotukset vaihtelevat eri verkkoyhtiöiden alueilla. Tehomaksuun perustuvia siirtotuotteita tarjoaa kymmenen prosenttia verkkoyhtiöistä, mutta vain noin kolme prosenttia asiakkaista on toistaiseksi valinnut tehomaksullisen tuotteen.
Lakimuutoksen taustalla on siirtymä puhtaaseen sähköntuotantoon ja kotitalouksien kasvava sähkönkäyttö. Uudistuksella pyritään edistämään joustopalveluiden tarjontaa sekä tasaamaan pienasiakkaiden kulutuksen voimakasta vaihtelua, jotta sähköverkon lisäinvestointeja voidaan lykätä tai välttää kokonaan.
Sähkön siirron hinnoittelurakenteeseen tehtävät muutokset täsmentyvät myöhemmin Energiaviraston antamalla määräyksellä. Määräys valmistellaan tämän vuoden aikana, ja muutoksen toimeenpanossa varataan riittävästi siirtymäaikaa esimerkiksi laskutusjärjestelmien ja hinnoittelun muutosten toteuttamiseen.
Tehomaksu ohjaa ajoitusta
Tehomaksu sisällytetään jatkossa todennäköisesti yhä useammin aikasiirto- ja vuodenaikasiirtotuotteisiin. Lisäksi verkkoyhtiöllä on mahdollisuus tarjota myös muita uusia tehoon perustuvia siirtotuotteita. Kotitaloudet voivat jatkossakin valita yleissiirtosopimuksen, jossa tehomaksua ei ole käytössä. Lain mukaan asiakkaalle on tarjottava vähintään kahta erilaista siirtotuotetta. Tuotteen saa vaihtaa maksutta kerran vuodessa.
Tehomaksulla sähkönkäyttäjä maksaa samanaikaisesti käyttämänsä sähkön vaatimasta kaistasta sähköverkossa. Maksulle voidaan määrittää tehoraja: rajan alle jäävä tehon käyttö katetaan tuotteen perusmaksussa ja sen ylittävästä käytöstä peritään erillinen tehomaksu. Yhtiöt ovat tähän asti päättäneet tehomaksun perusteista itse, se on voinut perustua esimerkiksi kuukauden keskitehoon, kolmen suurimman käytössä toteutuneen tehon huipun keskiarvoon tai kuukauden korkeimpaan käytettyyn tehoon. Lakimuutoksen jälkeen tehomaksun laskentatapa perustuu Energiaviraston määräykseen.
Tehomaksujen käyttöönotto ei vaikuta Energiaviraston valvoman sähkön siirtohinnoittelun sallittuun kokonaistasoon. Yksittäisen asiakkaan siirtolaskussa muutos voi kuitenkin olla tuntuva, joko laskua kasvattava tai pienentävä. Paljon sähköä käyttävä kotitalous voi toimivalla ajoituksella vaikuttaa merkittävästi siirtolaskunsa suuruuteen. Tehopiikkejä voi välttää esimerkiksi kodin suuritehoisten laitteiden automaattisella ohjauksella tai vähentämällä laitteiden yhtäaikaista käyttöä. Etenkin eri tilojen ja käyttöveden lämmitys sähköllä sekä sähköauton lataus kuluttavat paljon tehoa.
Lisätiedot:
- Johtava asiantuntija Tiina Karppinen, puh. 029 5050 035
- Johtaja Veli-Pekka Saajo, puh. 029 5050 023
spostit: [email protected]