Hyppää sisältöön

Energiavirasto on julkaissut ohjeita sähköhyvitystä saaville kuluttajille

Julkaisuajankohta 3.3.2023 13.15
Tiedote

Lait takautuvasti maksettavasta väliaikaisesta sähköhyvityksestä, sähköenergialaskujen maksuajan pidentämisestä ja sähköyhtiöiden maksuvalmiuden väliaikaisesta tukemisesta sekä muu niihin liittyvä lainsäädäntö tulevat voimaan 6.3.2023. Energiavirasto on julkaissut ohjeita kuluttajille ja sähkönmyyjille verkkosivuillaan sähköhyvitykseen liittyen.

Sähkön hinta nousi viime vuoden loppupuoliskolla nopeasti. Lainsäädäntö takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä pyrkii tukemaan kuluttajia, sillä korkeiden sähkön hintojen vuoksi osa suomalaisista on haastavassa taloudellisessa tilanteessa. Energiavirasto valvoo, että sähköyhtiöt maksavat sähköhyvitykset asiakkailleen lain mukaisesti. Energiavirasto ei käsittele muihin sähköön liittyviin tukiin liittyviä kysymyksiä. 

Nyt säädetyn väliaikaisen lainsäädännön perusteella kuluttajat ovat oikeutettuja takautuvasti maksettavaan sähköhyvitykseen, jos tietyt edellytykset täyttyvät. Käytännössä sähköyhtiö hyvittää laissa määritetyn summan automaattisesti asiakkaan sähkölaskussa. Asiakkaan ei tarvitse hakea aktiivisesti hyvitystä kuin eräissä poikkeustilanteissa. Tämän lisäksi sähköyhtiöiden on myönnettävä kuluttajille ja yrityksille pyynnöstä lisäaikaa sähkölaskun maksamiseen. 

Energiaviraston verkkosivuilta löytyy tietoa sähköhyvityksestä kuluttajille usein kysyttyjen kysymysten muodossa:

Energiavirasto päivittää ohjesivua aktiivisesti ja tiedottaa vielä erikseen esimerkiksi siitä, miten kuluttajat voivat sähkönmyyjän mahdollisen konkurssin vuoksi hakea sähköhyvitystä suoraan Energiavirastolta.

Lisätietoja kuluttajille sähköhyvityksestä saa Energiaviraston sähköasiakkaiden puhelinneuvonnasta. Puhelinneuvonta on avoinna tiistaista torstaisin klo 9-12: p. 029 5050 250 

Lisätietoja medialle antaa johtaja Antti Paananen ([email protected], p. 029 5050 013) sekä juristi Jani Kostiainen ([email protected], p. 029 5050 113) 

2023 Sähkö ja maakaasumarkkinat Tiedote