ETS1-päästökauppalakiin muutoksia 1.1.2026
Keskeisiä uudistuksia ovat siirtyminen polttoainetehon käyttöön kokonaistehon määrityksessä sekä yksinomaan biomassaa käyttävien polttoyksiköiden huomioiminen kokonaistehon laskennassa. Muutokset voivat tuoda uusia laitoksia päästökaupan piiriin.
Päästökauppalakiin (1270/2023) on tulossa merkittäviä muutoksia, jotka astuvat voimaan 1.1.2026.
Polttoainetehoon siirtyminen kokonaistehon määrityksessä
Tähän asti laitoksen kokonaisteho on määritetty päästökaupassa nimellisen lämpötehon perusteella. Päästökauppalain liitteessä 1 on lueteltu päästökauppalain soveltamisalaan liittyvät toiminnot, ja polttoainetehon määrittäminen koskee erityisesti liitteen toimintoja kohdissa 1, 2, 6, 7 ja 24:
1. polttoaineiden poltto laitoksissa, joiden kokonaispolttoaineteho on yli 20 megawattia.
2. öljyn jalostus polttoyksiköissä, joiden kokonaispolttoaineteho on yli 20 megawattia.
6. rautametallien, rautaseokset mukaan luettuina, tuotanto tai jalostus polttoyksiköissä, joiden kokonaispolttoaineteho on yli 20 megawattia.
7. muiden kuin rautametallien, mukaan luettuna seokset, tuotanto tai jalostus polttoyksiköissä, joiden kokonaispolttoaineteho pelkistiminä käytetyt polttoaineet mukaan luettuina on yli 20 megawattia.
24. alumiinin sekundäärituotanto polttoyksiköissä, joiden kokonaispolttoaineteho on yli 20 megawattia.
1.1.2026 alkaen laitoksen kokonaisteho määritetään polttoainetehon perusteella. Jos laitos on aiemmin ollut soveltamisalan ulkopuolella, koska sen nimellinen kokonaislämpöteho ei ole ylittänyt 20 megawattia, kyseisen laitoksen toiminnanharjoittajan tulee tarkistaa laitoksen kokonaisteho polttoainetehon perusteella.
Mikäli laitoksen kokonaisteho polttoainetehon perusteella on yli 20 megawattia, toiminnanharjoittajan on oltava viivytyksettä yhteydessä Energiavirastoon: [email protected].
Muutos kokonaistehon laskennassa
Tällä hetkellä päästökauppalain 7 §:n 4 momentin mukaan kokonaispolttoainetehoa laskettaessa ei huomioida polttoyksiköitä, joissa käytetään yksinomaan biomassaa – lukuun ottamatta yksikön käynnistystä tai pysäytystä.
1.1.2026 alkaen kokonaispolttoainetehoa laskettaessa huomioidaan kaikki polttoyksiköt, myös ne, joissa käytetään yksinomaan biomassaa. Jos laitos on aiemmin jäänyt soveltamisalan ulkopuolelle yllä mainitun lainkohdan perusteella, kyseisen laitoksen toiminnanharjoittajan tulee tarkistaa päästöluvan tarve ja olla viivytyksettä yhteydessä Energiavirastoon: [email protected].
Päästökauppalain mukaan päästölupaa ja päästöjen tarkkailusuunnitelman hyväksyntää tulee hakea viimeistään kuusi kuukautta ennen toiminnan suunniteltua aloittamista. Vuoden 2026 alusta alkaen päästökaupan piiriin tulevien laitosten tulee hakea päästölupaa ja päästöjen tarkkailusuunnitelman hyväksyntää 30.6.2025 mennessä.
Lisätietoja asiasta antaa:
juristi Linda Finska, puh. 029 5050 082
johtava asiantuntija Suvi Hotti, puh. 029 5050 066
Sähköpostit ovat muotoa [email protected].