Hoppa till innehåll

Nu är det lönsamt att köpa en energieffektiv apparat till ditt hem

Utgivningsdatum 7.9.2022 12.20 | Publicerad på svenska 8.9.2022 kl. 10.56
Pressmeddelande

Av hushållens energiförbrukning går 12 procent till elektriska apparater, belysning och matlagning. Om du planerar att skaffa en ny hushållsapparat är det nu, på grund av det stigande elpriset, ännu lönsammare än tidigare att välja en apparat i en bättre energiklass.

Energimärkningen hjälper dig att välja hem apparater som förbrukar så lite el som möjligt.
Energimärkningen anger anordningens energieffektivitet med klassificeringen A-G, varav produkterna i klass A hör till de mest energieffektiva och produkterna i klass G till de mest ineffektiva. Energiklassificering finns bland annat för kylskåp, disk- och tvättmaskiner, TV, skärmar och lampor. Dessutom används även kategorierna A+, A++ och A++++, varvid apparaterna i klass A+++ är de mest energieffektiva. På webbplatsen Energiamerkinta.fi hittar du mer information om energimärkningen av olika hushållsapparater.

Hur identifierar man den mest energieffektiva produkten? 

På den här bilden (på finska) hittar du de vanligaste hushållsapparaternas energiklasser - många apparater i hemmet finns i de bästa energieffektivitetsklasserna på marknaden.  


Hur mycket kan man spara genom att köpa en mer energieffektiv produkt? 

- Med hjälp av energimärkning kan konsumenterna enkelt välja produkter som förbrukar mindre energi och därmed sparar pengar under apparatens livscykel. Till exempel kan man spara 137 kilowattimmar och 55 euro per år genom att välja en kyl- och frysskåp i klass C istället för en apparat i klass F, berättar ledande sakkunnig Juha Toivanen vid Energimyndigheten.  

När det kommer till torktumlare kan man spara 380 kilowattimmar per år genom att välja en apparat i klass A++ istället för klass B, vilket innebär en besparing på 152 euro per år. Toivanen preciserar att exemplen har beräknats enligt elpriset på 40 cent/kWh.

Utöver anskaffningspriset lönar det sig alltså att beakta energikostnaderna när man väljer en ny elapparat. Ofta blir anordningar av bättre energiklass billigare under apparatens livscykel. Det är lätt att jämföra apparaternas energiförbrukning - i energimärkningen anges apparaternas beräknade energiförbrukning antingen under ett år eller till exempel under 100 tvättar.

Är användning av energieffektiva apparater det bästa sättet att spara energi?

De effektivaste sätten att spara energi hemma är bl.a. att reglera uppvärmningen till en lägre temperatur, särskilt i utrymmen där man inte vistas, samt att förkorta tiden man spenderar i duschen. Kampanjen Astetta Alemmas, som startar i oktober, ger fler tips om hur man kan spara energi i hemmet.

Om du behöver en ny hushållsapparat lönar det sig särskilt just nu att fästa uppmärksamhet vid dess energieffektivitet. Men det är också viktigt hur man använder elapparater. 

Så här använder du hushållsapparater på ett energieffektivt sätt:

  • Låt inte apparaterna vara påslagna i onödan
  • Utnyttja apparatens ekoprogram
  • Tvätta fulla maskiner
  • Om din apparat har en timer, schemalägg apparaten så att den kör igång under de timmar då elen är billigare 


Mer information: 

Juha Toivanen
Ledande sakkunnig, ekoplanering
Tfn 029 5050 083
[email protected]
 

Information om energimärkningen av olika hushållsapparater
Astetta alemmas -kampanjen

Energieffektivitet Nyhet