Hoppa till innehåll

Den långsiktiga utvecklingen av nätet har förbättrat eldistributionens leveranssäkerhet

Utgivningsdatum 20.5.2024 13.19 | Publicerad på svenska 21.5.2024 kl. 14.20
Pressmeddelande

Leveranssäkerheten i det elnät som finländarna använder förbättras systematiskt. Investeringarna i elnätet syns särskilt i den leveranssäkra eldistributionen under stormar. Under de senaste åren har bolagen särskilt investerat i detaljplaneområdens elnät. Enligt Energimyndighetens bedömning garanterar tillsynsmetoderna de ansvarsfulla nätbolagen tillräckliga incitament för att effektivt genomföra de investeringar som kunderna behöver.

I Energimyndighetens årliga effektrapport granskas konsekvenserna av de tillsynsmetoder som tillämpas på eldistributionsnätsverksamheten för nätbolagen och deras kunder. Den senaste rapporten som nu publicerats grundar sig huvudsakligen på tillsynsuppgifterna för år 2022.

De huvudsakliga målen för tillsynsmetoderna är en skälig prissättning av nätbolagen samt utveckling av nätet och nätverksamheten enligt kundernas behov. För att uppfylla kvalitetskraven på verksamheten krävs en långsiktig utveckling av nätet. Flera distributionsnätsbolag har vidtagit åtgärder som förbättrar leveranssäkerheten först i de nät som finns på detaljplaneområden och i de nät som matar ut dem i enlighet med delmålen i elmarknadslagen. År 2022 förekom inga väderfenomen som kunde klassificeras som stormar. Trenden i statistikföringen under en längre tid tyder på att de vidtagna åtgärderna har förbättrat leveranssäkerheten särskilt vid stormar jämfört med stormarna år 2011. 

Investeringsmängderna i eldistributionsnätsverksamheten har börjat öka avsevärt och i synnerhet från och med år 2016. De investeringar som aktiverats i balansräkningen har dock inte ökat lika mycket som de investeringar som justerats med enhetspriserna för tillsynsmetoderna, eftersom distributionsbolagen särskilt under åren 2016–2021 har kunnat investera betydligt billigare än med enhetspriserna. 

Investeringarnas kostnadstäckning förbättrades år 2022

Energimyndigheten uppdaterade enhetspriserna för nätegendom på basis av ändringarna i elmarknadslagen mitt under tillsynsperioden år 2022, och de uppdaterade enhetspriserna användes under åren 2022–2023. Detta rättade till och sänkte enhetspriserna till en nivå som i genomsnitt täckte kostnaderna, vilket garanterade en rimlig prissättningsnivå även för kunderna. Nätets nuvarande bruksvärde och balansvärde var närmare varandra än någonsin tidigare år 2022.

De ändringar i metoderna som trädde i kraft år 2022 minskade bolagens prissättningsmån betydligt för året i fråga. På grund av den allmänna räntesituationen kommer dock avkastningen för år 2023 och 2024 att öka bolagens skäliga intäkter från situationen år 2022.

År 2022 fanns det fortfarande 671 miljoner euro överförd prissättningsmån i eldistributionsnätsverksamheten, vilket motsvarar 30 procent av branschens sammanlagda omsättning. Nätbolagen i glesbygden hade fortfarande mest överförd prissättningsmån i förhållande till omsättningen år 2022 (58 procent eller 316 miljoner euro), tätortsbolagen något mindre i förhållande till omsättningen (36 procent eller 379 miljoner euro). De stadsmässiga bolagen har redan utnyttjat den överförda prissättningsmånen fullt ut. Detta innebär att glesbygds- och tätortsbolagen fortfarande har en buffert av prissättningsmån som överförts till de följande åren och som de kan utnyttja om de så önskar.

Bolagen har en stabil intern finansiering och en god soliditetsgrad

Vid elöverföring är det fråga om en nödvändig tillgång, det vill säga en tjänst vars efterfrågan kan anses vara stabil. Med beaktande av den stabila interna finansieringen och den goda soliditetsgraden har det genomsnittliga distributionsnätsbolaget inga problem med likviditeten. I den ekonomiska ställningen ligger det i hög grad i bolagens egna händer i vilken mån dessa utnyttjar skulden, allokerar vinstutdelningen till ägarna och satsar på bolagets effektivitet och investeringar för att utveckla nätet.

Energimyndigheten har genom sina beslut 29.12.2023 fastställt de tillsynsmetoder som ska tillämpas under åren 2024–2031 och som gäller skäligheten i el- och naturgasnätsbolagens prissättning. I de nya tillsynsmetoderna betonas kostnadstäckningen, en jämlik behandling av nätbolagen med tanke på finansieringen av investeringar samt förverkligandet av målen och kraven i den nuvarande lagstiftningen.

Energimyndigheten har redan tidigare bedömt effekterna av de nya tillsynsmetoderna på utvecklingen av eldistributionsbolagens tillåtna omsättning jämfört med de gamla metoderna som gällde till slutet av år 2023. Enligt myndighetens bedömning ökar metodförändringarna distributionsnätsbolagens tillåtna omsättning med cirka tio procent av omsättningen för år 2022 på kort sikt. Om nätinvesteringarna fortsätter i förväntad takt och bolagen utnyttjar den prissättningsmån som överförs från den nuvarande tillsynsperioden, förväntas omsättningen öka mer på längre sikt, men måttligare än med de gamla metoderna. Ändringen garanterar tillräckliga förutsättningar och incitament för ansvarsfulla nätbolag att effektivt genomföra investeringar som är nödvändiga för kunderna.

Mer information

  • analytiker Jaakko Kennilä, tfn 029 5050 004
  • ledande sakkunnig Tiina Karppinen, tfn 029 5050 035
  • direktör Veli-Pekka Saajo, tfn 029 5050 023.
    E-post enligt principen [email protected]

Sähköverkkoliiketoiminnan kehitys, sähköverkon toimitusvarmuus ja valvonnan vaikuttavuus 2023 (rapport på finska)
 

El- och naturgasnäten Nyhet