Hoppa till innehåll

HFD bekräftade Energimyndighetens linje gällande huruvida den som har gjort en begäran om utredning är part och har besvärsrätt

Utgivningsdatum 23.10.2020 8.39 | Publicerad på svenska 26.10.2020 kl. 13.38
Pressmeddelande

Syftet med en begäran om utredning som har riktats till Energimyndigheten är att avslöja eventuella förseelser i energibolagens verksamhet. De rättsliga verkningarna av myndighetens beslut gäller bolaget som övervakas och inte den som har gjort begäran om utredning. HFD:s beslut den 16 oktober 2020 bekräftar att den som har gjort en begäran om utredning inte har partsställning eller rätt att söka ändring i dessa fall.

Rättegångsförhandlingen gällde huruvida en konsument som har lämnat in en begäran om utredning till Energimyndigheten har partsställning i behandlingen av den aktuella begäran och besvärsrätt i det beslut som myndigheten meddelade med anledning av begäran om utredning. 

En privatperson lämnade in en begäran om utredning av ett distributionsnätbolags verksamhet till Energimyndigheten. Energimyndigheten undersökte ärendet och konstaterade i sitt beslut 2014 att bolaget inte hade brutit mot lagstiftningen. Den privatperson som har gjort en begäran om utredning hörs inte i fall av det här slaget och har inte besvärsrätt över Energimyndighetens beslut. 

Personen som gjorde begäran om utredning överklagade beslutet hos Helsingfors förvaltningsdomstol. Förvaltningsdomstolen ansåg i sitt avgörande 2016 att privatpersonen borde ha setts som en part och att hen hade besvärsrätt över beslutet. Enligt Energimyndighetens uppfattning var förvaltningsdomstolens beslut felaktigt, och myndigheten överklagade beslutet hos högsta förvaltningsdomstolen. 

Högsta förvaltningsdomstolen begärde ett förhandsavgörande i ärendet av unionens domstol. Unionens domstol ansåg i sitt förhandsavgörande i januari 2020 precis som Energimyndigheten och Finlands regering att elmarknadsdirektivet inte förutsätter att en hushållskund bör ses som part i behandlingen av en begäran om utredning eller att hen bör ges rätt att söka ändring i Energimyndighetens beslut.

Den som gör en begäran om utredning har ställning av en anmälare

HFD ansåg i sitt färska beslut den 16 oktober 2020 att den som gjorde begäran om utredning inte hade partsställning enligt förvaltningslagen i behandlingen av den begäran om utredning som hen lämnat in till Energimyndigheten. Den som har gjort en begäran om utredning behöver alltså inte ges tillfälle att yttra sig i ärendet och behöver inte officiellt delges det beslut som fattas med anledning av begäran om utredning. 

HFD ansåg även att den som har gjort en begäran om utredning inte har besvärsrätt över det beslut som Energimyndigheten har fattat med anledning av den aktuella begäran. Besvärsrätt har det företag som i ärendet är föremål för utredning av lagligheten i verksamheten. 

Beslutet gäller situationer där Energimyndigheten med stöd av sin tillsynsbefogenhet meddelar ett beslut om lagligheten i ett företags verksamhet. Den som gör en begäran om utredning har enligt den förvaltningspraxis som Energimyndigheten iakttar och som bygger på tidigare beslut av HFD ställning av en anmälare, och HFD bekräftade genom sitt beslut att den linje som
Energimyndigheten följer fortfarande är den rätta. Syftet med en begäran om utredning som riktats till Energimyndigheten är att den ska fungera som en anmälan till Energimyndigheten, som utifrån sitt tjänsteansvar och inom ramen för sin tillsynsbefogenhet utreder och avgör ärendet.

Mer information: ledande jurist Nora Kankaanrinta, nora.kankaanrinta(a)energiavirasto.fi, tfn 029 5050 076.

Beslut HFD:2020:106 på högsta förvaltningsdomstolens webbplats
 

El- och naturgasnäten Nyhet