Energimyndigheten beredde rekommendationer om harmonisering av nättjänstavgifter för el
Energimyndigheten har tillställt arbets- och näringsministeriet rekommendationer om harmonisering av nättjänstavgifternas struktur i distributionsnätsverksamheten. Promemorian har sammanställts för fortsatt beredning av lagstiftningen. Harmoniseringen förbättrar nättjänsternas kundorientering.
Genom att harmonisera nättjänstavgifternas strukturer möjliggörs en kundorienterad utveckling av tjänsterna. Harmoniseringen uppmuntrar kunderna att spara energi och ger serviceproducenterna möjlighet att styra mot en förnuftig elförbrukning. Komplexitet och olika strukturer mellan nätbolagen bromsar upp en kundorienterad utveckling.
Harmoniseringen av prissättningen av webbtjänster har beretts i nära samarbete med intressentgrupperna. Det centrala målet för underarbetsgruppen för tariffharmonisering i intelligentnätsforumet var att stödja genomförandet av bestämmelserna i paketet för ren energi och förslagen från arbetsgruppen för intelligenta nät, i synnerhet när det gäller harmoniseringen av de allmänna strukturerna för prissättning av distributionsnäten och övergångsperioderna för förändringar. Underarbetsgruppen utarbetade en slutrapport om sitt arbete.
För den fortsatta beredningen av lagstiftningen lämnade Energimyndigheten 29.9.2021 in en promemoria om en harmoniserad struktur för nättjänstavgifterna till arbets- och näringsministeriet. Promemorian har utarbetats utifrån slutrapporten för arbetet i arbetsgruppen för harmonisering, hörandet av sakkunniga, diskussionerna i arbetsgruppen samt det offentliga hörandet.
Underarbetsgruppens slutsatser om harmonisering av prissättningens strukturer
- behovet av att harmonisera olika bestämningsgrunder för nätavgifter för eldistributionsnätsverksamhet
- som grund för fastställandet av effektpremien är den månatliga effektpremien den tydligaste ur kundens synvinkel
- oförutsedda och oskäliga konsekvenser för små kunders avgifter ska beaktas
- energiavgiftens tidsfördelning ska harmoniseras
Mer information: Tiina Karppinen, ledande sakkunnig, tfn 029 5050 035, [email protected].