Hoppa till innehåll

Effektreservlagen förnyas

Utgivningsdatum 26.10.2021 14.41 | Publicerad på svenska 28.10.2021 kl. 12.52
Pressmeddelande

Effektreservlagen, som säkerställer balansen mellan elproduktion och elförbrukning, förnyas i början av 2022. Ändringarna berör resurstillräcklighet samt ibruktagandet av kapacitetsmekanismer i enlighet med EU-förordningen om den inre marknaden av el.

Den 21 oktober 2021 lämnade statsrådet en proposition till riksdagen med ett förslag till lag om ändring av lagen om en effektreserv som säkerställer balansen mellan elproduktion och elförbrukning. Genom revideringen ändras effektreservlagen så att den till sitt innehåll motsvarar kraven i EU-förordningen om den inre marknaden av el i fråga om bedömning av resursernas tillräcklighet och ibruktagande av kapacitetsmekanismer. Ändringarna ska träda i kraft den 1 januari.2022.

De ändringar som föreslås i lagen är bland annat en bedömning av behovet och mängden för effektreserven med minst två års mellanrum samt en årlig anskaffning av effektreservkapaciteten. Tidigare har man anskaffat effektreserven i perioder på 2–3 år. I fortsättningen kan förutom kraftverk och objekt med förmåga till flexibel elförbrukning också energilager som uppfyller de tekniska kraven och kombinationer av dessa enheter (aggregering) delta i effektreserven. Dessutom kan objekt i Sverige, Estland och på Åland delta i effektreserven om Energimyndigheten anser att det är tekniskt möjligt att delta. Samtidigt beräknas minimistorleken på den kapacitet som erbjuds i effektreserven uppgå till 1 MW.

Energimyndighetens bedömning av behovet och mängden för effektreserven grundar sig i fortsättningen på en nationell bedömning som kompletterar bedömningen av de europeiska resursernas tillräcklighet i enlighet med EU-förordningen om den inre marknaden av el. Dessutom ska Energimyndigheten vid dimensioneringen av energireservens mängd beakta den målnivå för elleveranssäkerheten som fastställts genom beslut av statsrådet.

Förordningen om den inre marknaden av el fastställer utsläppsgränser för objekt som godkänts i effektreserven samt fastställer i vilket skede effektreservkapaciteten kan tas i bruk. Den nuvarande kapaciteten (611 MW) har anskaffats fram till den 30 juni 2022. 

ANM: Regeringen föreslår ändringar i lagen om en effektreserv  

Mer information: sakkunnig Henri Hämäläinen tfn. 029 5050 145 och direktör Antti Paananen, tfn. 029 5050 013, e-post: [email protected].

El- och naturgasmarknaden Nyhet