Rapporteringen av datacentralers uppgifter till den europeiska databasen har inletts
Operatörer av datacentraler med en effekt på över 500 kW ska rapportera sina uppgifter till Europeiska kommissionens databas från och med hösten 2024. I framtiden görs rapporteringen årligen senast den 15 maj, alltid om föregående års verksamhet.
Operatörer av datacentraler med ett effektbehov på minst 500 kW ska lämna de uppgifter som räknas upp i förordning (EU) 2024/1364 till Europeiska kommissionens databas. År 2024 rapporteras uppgifterna för verksamheten 2023. År 2024 pågår rapporteringstiden fram till slutet av året och tidtabellen preciseras senare.
Datacentralerna rapporterar centrala uppgifter och prestandaindikatorer om sin verksamhet
Kommissionens delegerade förordning (EU) 2024/1364 (om den första delen av inrättandet av ett gemensamt unionssystem för bedömning av datacentraler) förpliktar operatörer av datacentraler på över 500 kW att lämna in uppgifter och centrala prestandaindikatorer för den årligen rapporterande datacentralen till den europeiska databasen, på basis av vilken datacentralens energieffektivitet och hållbarhet senare kan bedömas inom hela EU. De centrala prestandaindikatorerna mäter datacentralernas energianvändning, effektutnyttjande, temperaturbörvärden, användning av spillvärme, vattenanvändning och användning av förnybar energi.
Energimyndigheten samordnar rapporteringen i Finland
I varje EU-medlemsstat utses en ansvarig instans som samordnar rapporteringen och rådgivningen av datacentralerna i sitt land. Energimyndigheten fungerar som nationell samordnare för rapporteringen i Finland. Tidtabellen för rapporteringen har flyttats från det ursprungliga så att rapporteringstiden pågår åtminstone till slutet av 2024. Förseningen påverkas bland annat av frågor gällande beredningen av kommissionens databas.
Först lönar det sig för datacentralsoperatörerna att bekanta sig med Energimyndighetens anvisningar. Sedan ska den rapporteringsskyldiga enligt anvisningarna kontakta Energimyndigheten per e-post på adressen [email protected], så att datacentralsoperatören kan aktivera de användarnamn som behövs för att använda rapporteringssystemet.
Energieffektiviteten inom informations- och kommunikationsteknik uppmärksammas allt mer
Informations- och kommunikationstekniksektorn blir allt viktigare för hela EU:s energiförbrukning. Datacentralernas efterfrågan på el förväntas uppgå till 98,5 TWh, det vill säga 3,2 procent av den totala efterfrågan i EU fram till 2030, vilket är 28 procent mer än 2018. I unionens digitala strategi har man betonat behovet av mycket energieffektiva och miljömässigt hållbara datacentraler och efterlyst öppenhetsåtgärder för telekommunikationsoperatörernas ekologiska fotavtryck.
För att inrätta unionssystemet för bedömning av datacentralers hållbarhet är det nödvändigt att samla in data om deras ekologiska hållbarhet. I unionens gemensamma system kan man utifrån de uppgifter som samlas in fastställa centrala prestanda- och hållbarhetsindikatorer samt metoder för att mäta dem. Den insamlade informationen kan användas för att mäta vissa grundläggande egenskaper hos en hållbar datacentral: hur effektivt centralen använder energi, hur stor andel av energin härstammar från förnybara energikällor, hur spillvärmen från centralen återanvänds, hur effektivt kylningen fungerar och hur mycket sötvatten centralen använder. Den europeiska databasen kommer senare att vara offentligt tillgänglig på en summarisk nivå.
Kommissionen utvärderar senast den 15 maj 2025 de uppgifter som lämnats till den om datacentralernas energieffektivitet och lämnar en rapport till Europaparlamentet och rådet, vilket vid behov åtföljs av lagstiftningsförslag för att förbättra datacentralernas energieffektivitet, inklusive fastställande av minimikrav för prestanda. I sådana förslag kan man fastställa en tidtabell inom vilken befintliga datacentraler ska uppfylla minimikraven för energieffektivitet.
Mer information
Europeiska kommissionens anvisningar om rapportering av datacentraler
Europeiska kommissionens delegerade förordning 2024/1364
överingenjör Timo Vihavainen, tfn 029 5050 099
jurist Mirjami Ylinen, tfn 029 5050 123
e-post: [email protected]