Hushållens elräkning minskade med nästan sju procent 2024
Ifjol betalade hushållen i genomsnitt 15 procent mindre för elenergi än året innan, för dem som sköter uppvärmningen med el sjönk priset med 14 procent. Priset sjönk på grund av billigare börspriser och hushållens övergång till förmånligare nya elavtal. Överföringspriserna för el steg i genomsnitt med något över 2 procent. Det totala priset som den finländska konsumenten betalar för el ligger något under EU-genomsnittet.
Stabiliseringen av priserna på derivatmarknaden på el jämnade ut priset på nya tidsbundna elavtal. För dem som sköter uppvärmningen med el var de nya tvååriga tidsbundna avtalen 6,3 procent förmånligare än året innan, för övriga hushåll sjönk priset med knappt en procent. Anbudspriserna för nya elavtal som gäller tills vidare sjönk med 20,5 procent för hushåll och 16,2 procent för de som sköter uppvärmningen med el år 2024. Priserna på nya avtal som gäller tills vidare har efter energikrisen sjunkit långsammare än på tidsbundna avtal, och först nu under det gångna året har prisskillnaderna mellan olika avtalstyper jämnats ut.
Konsumenterna erbjuds allt oftare också nya typer av avtal: i hybridavtal betalas utöver det fasta priset en del för förbrukningsinverkan som baserar sig på tidpunkten för förbrukningen. Hybridavtal kan nu jämföras som en egen produktgrupp i Energimyndighetens prisjämförelsetjänst. Myndigheten publicerar den första statistiken över hur avtalstypen blivit vanligare i slutet av våren.
Totalpriset på el (elenergi, överföring och skatter) sjönk i genomsnitt med 6,6 procent för hushåll och 6,8 procent för de som sköter uppvärmningen med el år 2024. Hushållens elräkning minskade med i genomsnitt 75 euro jämfört med året innan och med 210 euro för dem som sköter uppvärmningen med el.
Överföringspriserna för el steg med något över 2 procent. Överföringspriset för hushållen steg i genomsnitt med 2,1 procent och med 2,4 procent för dem som sköter uppvärmningen med el. Förändringarna var alltså måttliga, även om 60 procent av nätbolagen höjde överföringspriset för el med i genomsnitt 4,7 procent. Bolagen i städerna höjde priserna nästan i takt med bolagen på landsbygden trots den mindre prissättningsmarginalen. På lång sikt dämpas höjningen av överföringspriserna av de ändringar som Energimyndigheten gjorde i tillsynsmetoderna för prissättningen 2024.
Finlands områdespris är förmånligt – prisvariationen är kraftig
År 2024 sjönk medelvärdet för partipriset på el i Finland till nivån före energikrisen och coronapandemin, dvs. till 46 euro per megawattimme. Prisvariationerna i Finland ökade dock ytterligare i och med den ökade andelen vindkraft. Driftavbrotten i kraftverken och överföringsförbindelserna samt längre kalla perioder stärkte prisvariationerna. Den relativa variationen i timpriserna var kraftigast i hela EU. Likaså var antalet negativa timpriser i Finland det största i EU. Prisvariationerna på marknaden kommer att fortsätta. För att jämna ut pristopparna behövs fortfarande flexibilitet i förbrukningen och prisvariationerna uppmuntrar å sin sida till investeringar i energilagringsanläggningar och flexibel efterfrågan.
Finlands egen elproduktion förblev oförändrad jämfört med ifjol. Elförbrukningens ökning på knappt fyra procent täcktes under sommaren och våren med nettoimport tills den egna vindkraftsproduktionen ökade i slutet av året. Av den inhemska elen produceras redan 93 procent med förnybara energikällor och kärnkraft. Finland är nästan självförsörjande inom elproduktionen förutom vid förbrukningstoppar.
- Den nuvarande elmarknadsmodellen fungerar bra och det finns inget behov av stora förändringar. På grund av de kraftiga prisvariationerna behövs det dock ännu betydligt fler investeringar på energimarknaden för att öka den flexibla produktionen och förbrukningen samt energilagringen och överföringsförbindelserna, betonar Energimyndighetens överdirektör Simo Nurmi.
Elpriset för hushåll har statistikförts för tiden 1.11.2023–1.11.2024.
Mer information
- Överdirektör Simo Nurm, tfn 029 5050 011
- Marknader: direktör Antti Paananen, tfn 029 5050 013
- Näten: direktör Veli-Pekka Saajo, tfn 029 5050 023
E-postadresserna är i formen [email protected].