Hoppa till innehåll

Företag och kommuner har effektiviserat sin årliga energianvändning med 15 TWh

Utgivningsdatum 1.10.2024 10.34
Pressmeddelande

De företag, kommuner och samkommuner som anslutit sig till energieffektivitetsavtalen har 2017–2023 genomfört sammanlagt över 27 000 åtgärder som effektiviserar den årliga energianvändningen med cirka 14,8 terawattimmar (TWh). De energieffektivitetsåtgärder som genomförts minskar Finlands årliga koldioxidutsläpp med sammanlagt över tre miljoner ton.

”Det är fint att man med hjälp av avtalen har ytterligare kunnat framgångsrikt effektivisera energianvändningen”, konstaterar miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.  

Till de frivilliga energieffektivitetsavtal som ingåtts 2017–2025 har 784 företag och deras drygt 7 600 verksamhetsställen samt 161 kommuner och samkommuner anslutit sig. De branscher som omfattas av avtalen täcker cirka 60 procent av Finlands totala energiförbrukning. 

Närmare 1,5 miljarder euro har investerats i energieffektivitet inom ramen för avtalen

De som har anslutit sig till avtalen har investerat sammanlagt hela 1,5 miljarder euro i energieffektivitet under perioden 2017–2023. De största investeringarna i energieffektivitet har gjorts inom industrin och energisektorn, men volymmässigt har mest enskilda energieffektivitetsåtgärder vidtagits inom service-, fastighets- och kommunbranscherna.

Arbets- och näringsministeriet har beviljat sammanlagt cirka 145 miljoner euro i energistöd för energieffektivitetsinvesteringar i företag och sammanslutningar som anslutit sig till avtalen åren 2017–2023. Stöd har beviljats till fler än 1400 projekt, som inte skulle ha kunnat genomföras utan stödet.

En stor del av dem som anslutit sig till avtalen har uppnått sina mål två år i förtid

De som anslutit sig till energieffektivitetsavtalen har före utgången av 2025 uppställt ett kvantitativt energisparmål enligt avtalet. Det sammanlagda målet att effektivisera energianvändningen för dem som anslöt sig vid utgången av 2023 har redan överskridits med cirka 20 procent.  
      
Energieffektivitetsavtalen baserar sig på frivillighet. De resultat som uppnåtts genom dem är nationellt betydande. Den besparing som uppnåtts under den pågående avtalsperioden utgör upp till fyra procent av den totala energiförbrukningen i Finland.

– Arbets- och näringsministeriet, miljöministeriet och Energimyndigheten förhandlar för närvarande med branscherna om följande avtalsperiod för åren 2026–2035. Målet är att den smidigt ska fortsätta den nuvarande resultatrika verksamheten, eftersom EU:s skärpta energieffektivitetsmål höjer ribban för Finland allt högre, konstaterar överdirektör Simo Nurmi från Energimyndigheten.

Vad är energieffektivitetsavtal?

Energieffektivitetsavtalen är en viktig del av Finlands energi- och klimatstrategi och den främsta metoden för att främja en effektiv energianvändning i Finland. Avtalen är ett sätt att fullgöra de krav på energieffektivitet som fastställts i EU:s energieffektivitetsdirektiv och övervaka att de uppfylls. 

Staten har avtal med branschförbunden Finlands näringsliv, Livsmedelsindustriförbundet, Finsk Energiindustri, Kemiindustrin, Teknologiindustrin, Skogsindustrin, Finsk handel, Turism- och restaurangförbundet, Autoalan Keskusliitto, Kommunförbundet, fastighetsägarnas och byggherrarnas förbund Rakli och Uppvärmningsenergiföreningen.

Mer information

Pia Kotro, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7229
Tiina Sekki, specialsakkunnig, Energimyndigheten, tfn 029 505 0200
Ulla Suomi, direktör, Motiva Oy (uppföljning och konsekvenser), tfn 040 733 9972

Frivilliga energieffektivitetsavtalen under perioden 2017-2025 -temasidan
Resultaten av genomförandet av energieffektivitetsavtalen 2017–2023 (på finska)
Närmare resultat av energieffektivitetsavtalen inom olika avtalsområden (på finska)

2024 Energieffektivitet Nyhet